TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kuşların tohum tercihi?

cansuozcan cansuozcan 27.10.2012 14:33:00
Yağmur ve soğukların gelmesiyle birlikte parklarda bahçelerde kış ziyaretçileri boy göstermeye başladı. Ardıçlar kızılgerdanlar dağbülbülleri sabah erken saatlerde yiyecek bulabilme telaşıyla uçuşup duruyor. Hatta yeni geldikleri o kadar belli ki insanın üstüne üstüne gelip eğilip bir de bakıyorlar:)

Doğru mudur yanlış mıdır bilmiyorum ama kış ayları süresince gözlemlere giderken yanımda kuşlar için tohumlar götürmeyi düşüyorum. Ama tam olarak hangi tohumları tercih etmeliyim bilmiyorum?

(buğday mısır bayatlamış ekmekler ilk aklıma gelenler..)

latifcim latifcim 27.10.2012 22:54:00

geçtiğimiz kış ankarada çok ağır geçti . aylarca kar kaldı ve çayyolunda çok fazla tür göründü. adeta şehirlerden medet umdular.

ardıçlar ateş çalılarının meyvelerini kara tavuklar dallarda kalmış iğdeleri yiyerek bahara vardılar .

iki ağaca astığım yemliklere kış boyunca 5 kğ a yakın kavrulmamış siyah çekirdek koydum mavi ve büyük baştankaralar çok sevdiler. bu siyah çekirdekler petshoplarda papağanlar için satılıyordu..

serçeler için muhabbet kuşu yemleri güvercin, kumru ve saksağanlar için ise hal karşısındaki güvercin satıcılarında satılan prinç, mısır. bugday karışımı verdim. ağaçtaki yemliklere keten yohumu ve muhabbet kuşu yemleri koydum ama serçelerden başka beğenen olmadı.

bunların dışında neler hangi kuşlara verilebilir bende merak ediyorum. arkadaşlarımın tecrübelerinden yayalanmak istiyorum .

kış yaklaştı dostlarımızı destekleyelim.

zaferK zaferK 27.10.2012 23:29:00

Cansu merhaba...hangi kuşun ne ile beslendiğini anlamak için gaga şekline bakacaksın...tohumcular (örneğin çinte) ile böcekçilerin (örneğin çulha,sinekkapanlar) gaga yapıları çok farklıdır.Beslenme türüne göre evrim geçiren bir yapıda olup en rahat beslenme için son şeklini almışlardır...yine su kuşları da ,çamurdan solucan çıkartanlarla ,minik böcekler ve ufak yumuşakçaları tercih edenlerin gaga yapı ve uzunlukları da farklıdır.Ama tohumcuların sayısı çok azınlıkta olduğundan bizim sunacağımız yiyeceklere pek ilgi göstermeyebilirler...

Yine de gaga yapılarına göre buğday ,susam ,ay çekirdeği ,pişirilmiş tuzsuz kıyma parçaları onların ilgisini çekebilir...piyasada satılan kuş yemleri de işe yarar ,ama biraz pahalı bir alternatiftir...

Aslında derim ki sen ikramını yap ,onlar kendi ihtiyaçlarına göre ilgi göstereceklerdir...selamlar ,iyi akşamlar...

cansuozcan cansuozcan 28.10.2012 01:11:00

Teşekkür ederim. Siyah ayçekirdeği hem küçük hem yağlı olduğu için kuşlar tarafından daha çok tercih ediliyormuş. Artık aktarlardan bulabildiğimiz tohumları alıp deneyerek öğreneceğiz.

Teşekkürler bilgilendirme için.

Kolay gelsin.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT