X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

400mm f5.6 ile 5dm3

muratkutlu muratkutlu 2.11.2012 17:31:00
selamlar,

bildiğiniz gibi canonun 400mm f5.6 lensi fiyat performans olarak muhteşem birlens ve cogumuzun kullandıgı bir lens. biz kuşçular bu lens ile genelde crop sensorlu makineler kullanıyoruz. örneğin 60d yada 7d vs.

hep söylenen bir olay vardır. 1.6x carpanlı bir sensöre sahip makine kullanıyorsanız 400milimlik bir lens size 400x1.6=640mm lik bir mesafe sağlar. e doğal olarakta kuş fotosu çekerken büyük avantaj. e birde buna kaliteyi bozmayacak kadar bizde crop ekliyince, ortaya çok güzel kareler çıkıyor.

şimdi benim derdim şu. 5d mark3 gibi tam kare bir sensör yani çarpan oranı 1x olan bir makineye 400mm f5.6 yı takınca, kuş için kısa kalacak, doğrumu? yani 60d makinemde 400milimi 640milim gibi kullanmış oldugumdan tamkare makineye bu lensi takınca gerçek boyut olan 400milime düşüecek. ve kuşları uzaktan çektiğimize göre, fotoyu çektikten sonra daha fazla crop yapmak zorunda kalıcaz. vs vs vs. daha anlatsam uzar gider. işin aslı bu 400mm lensi tamkare makinede kullansak ne olur onu çözmek istiyorum.

evet tamkarede gerçek odak uzaklıgı olan 400 milim olarak kullanacağız ve 1.6 carpanlı sensore göre daha çok crop yapacağız ama diğer yandanda tamkare sensörde crop olayı 1.6 çarpanlıdan daha net ve keskin olmayacakmı....

umarım derdimi anlatabilmişimdir. teknik bilgi ve tecrübelerini paylaşacak herkese teşekkür ederim. yardıma ihtiyacım var.

yani asıl soru 60 d kullanıyorum 400mm f5.6 lens var (lensi değiştirmeden) ve fulframe makineye geçmek istiyorum ama bu carpan mevzusundan gecemiyorum. ne yapmak lazım acep...

teşekkürler...

saygı, sevgi, hoşgörü...

ndogru ndogru 6.11.2012 21:34:00

70-300 lense 2x Tc takıp deneme çekimleri yapıyorum , görüntü kalitesizliğini bir yana , MF problemini diğer yana koyun konuya (kuşa) yaklaşma oranı beni hiç tatmin etmiyor. 600mm odak uzaklığı oluyor ama yetersiz kalıyor. Bu yüzden Canon 400mm f5.6 alamıyorum , değişen çok bir şeyin olmayacağını düşünüyorum. Sigma 50-500 aklıma daha yatıyor ama onun da amaları var.

Neden imanlı bir Japon ! çıkıpta 600mm f5.6 veya 500mm f 5.6 yı makul bir fiyata üretmiyor diye düşünüyorum .

ndogru ndogru 6.11.2012 21:28:00

Crop Sensör-Görüntü kırpma

Başlıklı konuda aynı soruya verilen çok değerli cevap/ bilgiler var , incelemenizi öneririm.

sener sener 4.11.2012 02:25:00

Murat bey sizin çözemediğiniz nokta full frame e geçmek istiyorsunuz ancak kuş çekimlerinde kısa kalır mıyım diye endişeniz var.

5d mark iii 22mp bir kamera, ve dx formatta size yaklaşık 10mp bir çözünürlük verecektir. Benim kanaatim şöyle: Piyasada bir süre önce 12mp krop sensör kameralar vardı, sonra 14, 16, 18mp gibi artarak yenileri çıktı. Artan çözünürlük ne getirdi ? önce gürültü ve netleme zorluğu, daha sonra da az bir çözünürlük avantajı, az diyorum çünkü çözünürlük avantajı gerçekten kayda değer değil bence, bir başka deyişle mp artışları ile çerçeve oranları doğrusal ilişkili olmadığı için 1mp den 6mp ye çıkmakla 10mp den 15mp ye çıkmak aynı krop faktörü vermez, ne olur en fazla fotoğrafı az daha genişden kadraja alırsınız. Buna karşılık full frame in avantajlarını da saymayacağım.

5d mark iii yeni ve güzel bir kamera, bir arkadaşımdan alıp birkaç kare çekmiştim, çok detaylı incelemedim ancak olumlu yorumlar okuyorum, arkadaşlarımızda bazı yönlerde detaylı bilgiler vermişler. Ben yeni full frame lere geçişi hem fiyatları hem özellikleri yönünden değecek nitelikte buluyorum.

Son olarak, 10mp ile 18mp (7d) arasındaki krop farkına bir bakın derim, mesela ps de 18mp bir fotoğrafı krop edin, birde 10mp olsaydı aynı çözünürlükte ne olurdu farkına bakın öyle karar verin. Şayet 500/4, 600/4 ve 800/5.6 kullanıyor olsaydınız çok daha rahat full frame derdim tabi. Selamlarımla.

cenkog cenkog 3.11.2012 14:20:00

Olayı şuradan izleyebilirsiniz:

bit.ly/QcWtg2

Canon EOS 7D, RAW dosyalarda ve 1600 ISO da 5DMKIII ile neredeyse aynı detayı veriyor ki 1.6 çarpanlı ve çok daha küçük bir sensörden bahsediyoruz... 3200 ISO ve sonrasında ise 7D deki noise belirginleşiyor ve iki gövde arasında 1 stop 5DMKIII lehine bir durum oluşuyor...

muratkutlu muratkutlu 3.11.2012 09:22:00

bu konuyu başka platformlarda da açtım ve çok farklı görüşler var.

sizin söyleminizde görüşler arasında ama bir türlü çözülemedi bu iş için test lazım sanırım...

cenkog cenkog 2.11.2012 19:24:00

5D MKIII sensörü maalesef 5DMKII den daha iyi değil... RAW çıktıları neredeyse aynı kalitede, sadece in-body JPEG motoru çok daha iyi 5DMKIII ün ama o da sadece JPEG çekenlerin işine yarar ki çoğu kişi için bu da bir anlam ifade etmez... Yani 5DMKIII alıp croplamak size 7D olayının verdiği piksel dansitesini sağlamaz ve özellikle düşük ISO larda (<1600) 7D üstün olacaktır...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT