Serhat hocam çok derin bir mevzu attın ortaya, sonumuz hayır olsun inşallah :))
Ben kişisel görüşlerimi aşağıya kısaca yazayım;
Fotoğraf fotoğrafçısız olmaz, dolayısıyla fotoğrafçının katkısı çok büyük. Ancak burada kritik soru fotoğrafçı fotoğrafı ne için çekiyor ? Sorusu:
1- Bilimsel çalışmalar veya tür tanımlamaları için çekiyorsa bu tür fotoğrafların üzerine çok büyük anlamlar yüklemeye gerek yoktur ve bu tür fotoğrafçılık yapan kişininde çok ciddi yorumlar ve değerlendirmeler bekleme gibi bir durumu da yoktur. Burada ışık, keskinlik, temiz iso vs. gibi teknik hususlar 2. hatta 3. derecede önemlidir. Önemli olan türün tanımlanabilecek derecede düzgün fotoğraflanmış olmasıdır.
2- Doğada olmak, temiz hava, yeşillik, macera vs gibi nedenlerle fotoğraf çekiliyorsa bu durumda da fotoğrafçı iddialı değildir. Dolayısıyla yine yorumlara ve yüklenen fotoğraflara gereğinden fazla önem ve anlam yüklenmemesi gerekir.
3- Amma fotoğrafçı kuş fotoğrafını fotoğrafın bir dalı olarak (ister wildlife isterse başka bir adı olsun), ciddiye alarak ve teknik, estetik kaygılarla çekiyorsa o zaman fotoğrafları için estetik, kaliteli, detaylı, sanatsal iyi kompoze edilmiş vs. olma gibi unsurların bulunmasının endişesini taşıması gerekir. Ve tatlı yada sert tüm eleştirilere açık olmalıdır.
Bizim de üzerinde kafa yoracağımız işte bu 3. kısımda bulunan fotoğrafçılar ve fotoğraflardır diye düşünüyorum. Bu bağlamda bu tür fotoğraflar;
i- Net, detaylı, yakın (kadraj olarak değil, fiziksel olarak), temiz ve ışığı iyi olmalı
ii- Doğru açıdan, iyi kompoze dilmiş ve doğru anda çekilmiş olmalı
iii- Dijital düzenlemesi ise; dozunda ve göze batmayacak seviyede ancak izleyicisine de en iyisi bu izlenimini verecek düzeyde olmalı...
Diğer taraftan yukarıda yazdığım 3 madde ile ilgili de haliyle fotoğrafçının ve ekipmanın katkısı çok büyüktür.
Fotoğrafçı yukarıda geçen gibi kaliteli ve/veya değerli fotoğrafları çekerken kuşu; teka başına kadraja doldurarak, sadece portresini veya habitatı içerisinde minimize ederek görüntüleyebilir. Ancak burada da yine yukarıda saydığım 3 madde aynen geçerlidir.
Ekipman konusuna gelince: Dünyaca ünlü çok iyi fotoğrafçıların kötü veya ucuz ekipman kullandığını hiç görmedim. Kompakt makina ile de çok iyi fotoğraf çekenler var ama bunlar asla doğa fotoğrafçısı değiller. Dolayısıyla doğa fotoğrafçılığında ekipman çok ama çok önemli ve maddi imkanların el verdiği ölçüde en iyi ve güncel ekipmanları kullanmak lazım. Zira saatlerce arazide bir sürü sıkıntı ve emekten sonra önünüze belki hayatta bir kere gelebilecek bir karenin sırf ekipmanınız dan dolayı çöpe gitmesi çok üzücü olacaktır...
Şimdilik benden bu kadar. (Zaten baya gevezelik ettim.)
Konunun akışına göre belki başka şeyler de karalarım. Saygılarımla...