TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Türkiye Yaban Hayatı Fotoğraf Yarışması

fikyor fikyor 14.12.2012 11:32:00
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün düzenlediği "Türkiye Yaban Hayatı Fotoğraf Yarışması " sonuçları:

http://www.fsk.org.tr/www/tr/Icerik.ASP?ID=813

Tüm derece alan arkadaşları kutlarım

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 14.12.2012 12:02:00

Nefis fotograflar.. Tum katilan ve derece alan arkadaslarimizi kutluyorum...

Ali Erdal ve Ali Riza Altinok(EKEY) dostlarinda nefis ve dereceyi fazlasiyla hakeden fotograflarini ayrica kutluyorum

rockisland rockisland 14.12.2012 12:22:00

Her türlü derece alan tüm arkadaşları kutluyorum, emeklerinize sağlık, selamlar

zaferK zaferK 14.12.2012 13:01:00

Fotoğrafların hepsi birbirinden güzel...

Çok güzel hareketler bunlar ,çoookk...

Tüm arkadaşları tebrik ediyorum...

shooter shooter 14.12.2012 13:05:00

Doktorum,

Arkadaşları ben de kutlarım...

Çok güzel hareketler bunlara da katılırım...

Ama.. der muhalifliğimi gösteririm.. (ne de olsa serde gastecilik var/gasteci doğal muhaliftir)

nayko nayko 14.12.2012 14:28:00

Bütün derece alan arkadaşları tebrik ederim.

Selamlar

abrecchia abrecchia 14.12.2012 15:07:00

Katılan ve her türlü derece alanlara gönülden tebrikler..

moktem moktem 14.12.2012 15:31:00

Tüm katılımcıları ve başarı gösteren doğa dostlarını yürekten kutlarım. Harika kareler...

ekey ekey 14.12.2012 17:24:00

Şahsım adına teşekkür eder, bende tüm katılımcıları kutlarım...

Esenlikle...

AZİM AZİM 14.12.2012 17:48:00

Çok güzel fotoğraflar. Tüm arkadaşları kutlar başarılarının devamını dilerim.

tzeybek tzeybek 14.12.2012 18:39:00

Tüm arkadaşları tebrik ederim.

zaferK zaferK 14.12.2012 20:39:00

Hay Allah ,aması ne Ömer...fotoğraflara tekrar tekrar baktım ,hepsi de muhteşem...belki de ilk kez bu kadar hakkaniyetli bir değerlendirme yapıldı...

Hem sen muhalefeti boşver de diğer iki Ömer beylerin fotoforumdaki sorularına cevap ver... :))

LeventÖzaş LeventÖzaş 14.12.2012 21:26:00

Bu kadar çok tanıdık isim görmek çok sevindirici. Başta derece alanlar olmak üzere tüm katılımcıları kutlarım.

metinalkis metinalkis 14.12.2012 23:35:00

Katılan ve Katılmakla kalmayıp derece alan büyüklerimi tebrik ve takdir ederim. Emeklerinize Sağlık Ali Rıza abi , Ali Erdal Abi ve diğer dostlar...

topcu78 topcu78 15.12.2012 00:20:00

Herkese iyi geceler dilerim.

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün düzenlediği Türkiye Yaban Hayatı Fotoğraf Yarışmasına katılan fotoğrafçı sayısı=146 Yarışmaya sunulan fotoğraf sayısı=548

Trakusda kayıtlı üye sayısı= 2263(aktif fotoğraf çeken diyelimki 2000)

Nerede aktif kuş fotoğrafı çeken sayısı NERELERDE BU ÖNEMLİ YARIŞMAYA KATILAN KUŞ FOTOĞRAFÇISI SAYISI.Şapkamızı çıkarıp önümüze koymamız gerekmezmi?Araziye çıkmaya saatlerce zaman ayırırken fotoğraf yarışmalarına katılmak lüzumsuzmu görülüyor acaba?Nedenini açıklayabilecek bir duayen varmı?

Bizler Samsundan 2 kişi 8 fotoğrafla katıldk 1 mansiyon 4 sergileme aldık,Bana göre çok büyük başarı.Buradan bütün katılımcı arkadaşları tebrik ediyorum.Haksızmıyım.Hasan TOPCU / SAMSUN

serhattigrel serhattigrel 15.12.2012 01:01:00

Hasan bey,

Aslında oldukça fazla arkdaşımızın ismini görebiliyoruz, ancak bende sizin hissetiklerinizi biraz hisettim. Önem verilmediğinden değil, unutulduğundan kaynaklı bir durum olduğunu düşünüyorum.

Bence seneye, bu yarışmaya katılımı teşvik edecek aralıklı hatırlatmalar yaparsak, daha fazla üye arkadaşımızı yönlendirebiliriz.

Seneye sizde not alın, bir hatırlatma kampanyası yapalım.

Bu arada, dereceye giren tüm arkadaşlarımızı kutlarım.

topcu78 topcu78 15.12.2012 01:08:00

Serhat Bey ilginize teşekkür ederim,kendime görev saydım bilgilendirmeyi.Ancak gerçektende çok çok az sayıda katılım.Selam ve saygılarımla

Mustafad Mustafad 15.12.2012 04:15:00

Yarışmaya katılan, derece alan alamayan tüm arkadaşlarımızı tebrik ederim.

sezmez sezmez 15.12.2012 10:58:00

Yarışmaya katılan derece alan almayan tüm üyelerimizi kutlarım.

Bence bu tür yarışmalara teşvik, daha çok çaba ve dikkat sonucu güzel çalışmaların ortaya çıkmasına ve çıtayı yükseltmeye birebir neden olacağına inanıyorum.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 17.12.2012 08:32:00

10 mart 2012 de Ali Erdalın fotografına yazdıgım yorum:

muhtesem .. dunya capinda bir fotograf.. dunyada boyle bir pozu oldugunu sanmiyorum.. yarismalik..

:)))))

uhasan uhasan 17.12.2012 10:28:00

Kutlamalar ve yorumlarınız için şahsım adına çok teşekkür eder, katılımcı arkadaşları ve derece alan tüm arkadaşları kutlar başarılarının devamını dilerim.

MAG MAG 17.12.2012 10:44:00

Tüm katılımcı arkadaşlarımı tebrik ederim...

avşarbey avşarbey 17.12.2012 17:32:00

Fotoğrafların nepsi çok güzel. Dereceye giren giremeyen herkese gönül dolusu selamlar... Katılım az olmasından söz ediliyor Serhat Tigrel ve Hasan Topçu beyler daha çok katılım istiyorlar. Aynı görüşteyim. Son anda yarışmaya katıldım. Ama derece alamadım. Fakat dostlar adana mutluyum. Herkese bir kez daha kucak dolusu selamlar.

Bu arada şunu da söylemek istiyorum. Bu sitede bu işi yapan çok iyi dostlar var. belki kimi yoğunluktan kimi yarışma yanlısı olmamaktan yada başka nedenlerden katılamıyor.

Küçük bir öneri;

Bu tür yarışmalar öncesi burada kendi aramızda bir form yapsak ve iddialı fotoğraf sahibi dostlarımızı teşvik etsek, hatta oylama yapsak kendi aramızda ve katılımda çoğunluğu ve katılımı sağlasak olmazmı?

herkese bir kez daha selamlar

cinema cinema 18.12.2012 00:54:00

Yarışma hakkında bende birşeyler eklemek istiyorum. Aslında bunları geçen senelerde yazmalıydim ama yinede işe yarar ve bu işe yeni başlayanlar enazından okur ögrenirler diye düşünüyorum. daha önce paylaşıldı mı ve biliniyor mu bilemiyorum. yazıldı isede ne mutlu tekrarlamış olacağız.

yarışma ve festivaller - film festivalleri ve fotoğraf yarışmaları, ya da plastik sanatlarda - küratörlerin seçkileri dahil: bu seçkilerin tamamı subjektiftir.

juri eserin kendinde bıraktığı her ne duygu ise ona göre yönlenir ve seçer. bu dünyanın heryerinde böyledir. jurilerin seçkileri eleştirilemez. bu sanatsal bir süreçtir. nasıl bir sanat eserine - ben bundan bişey anlamadım bu neyi anlatıyro sorusu sorulamaz ise, jüriye de sen neden bunu seçtin aslında bu daha güzeldi sorusu sorulamaz.

bu jüri grubu bu foroğrafları seçer, başka bir jüri gurubu da başka fotoğrafları seçer.

daha önce hep dendi ve hala daha deniyor ki, biz trakuşta seçim yapalım bakın bizim seçtiklerimiz jurinin seçtiklerinden daha güzel olacak. bu absurd bir hal dir. güzel nedir ve neye gore belirlenir sorusu ve cevabı hep ve herzaman goreceli bir durum içinde kalmıştır.

jurinin seçkisini beğenmiyorsan yarışmaya katılmazsın olur biter. ama juriyi onları seçti bu ne biçim seçki diye de eleştirmek gereksizdir. o onların duygusal ve estetik tercihleridir. juriyi eleştirmek zaten sanatsal alanda geriye giden ve sanatın yaygınlaşmamış olduğu ülkemizde yarışma düzenleyenlere ve juri uyelerine karşı negatif bir baskı ve haksızlık oluşturmaktadır.

göreceli dediysek te , aslında fotoğraf seçmek ve fotoğrafta aranan şeyler tabiki hayali ve kimsenin bilmediği ve sadece jurinin bildiği şeyler de değildir. ikisini birbirine karıştırmamak gerekir.

nuri bilge ceylanın filmleri gişede 100 bini geçmez. ama cannes da ortalığı yıkar. ama sundance film festivalinde dereceye ve seçkiye bile giremez. acaba merak ediyorum fransız kamuoyu çıkıpta nuri bilge ceylanı seçen bir jüri juri değildir, halkın izlemediği filmleri seçiyorsun demişmi ? ya da juriyi ve dokusunu değiştirmıler mi ? bu absurd bir durumdur. demekki nuri bilge ceylanı izlerken kafamızı değiştirip jürinin gördügünü merak eden bir kafayla bir kez daha seyretmek gerekiyor demekki ? elmanın daldan düşüπ derede 3 dakika aktığı plani sabredip izleyince başka birşey görmeye başlıyoruz. belki orda olan, hergün, cep telefonları, sosyal medya, televizyonarda tutulduğumuz görüntü ve bilgi bombardımanı ile inanılmaz derecede hızlanan ve tahammülsüzleşen "kendi matah algımızın " alğılamadığı; ego ve hormonlarla şişmiş beynimizin kodlarını çözemediği bir olgudur ha ?

olması gerekn şey şudur:

1. bakanlık bu yarışmaya devametmeli ve eleştirilere kulaklarını kapamalıdır.

2. juriyi ve bu kurumu korumalı ve bu baskılardan arındırmalıdır.

3. juri üyeleride negatif ve gereksiz eleştirilere, baskı altında olmamak adına, kulak asmamalıdır.

...

cinema cinema 18.12.2012 00:58:00

...

4. bakanlık jüri dokusunu her sene değiştirmemeli ve bir seçki tarzı oluşturmalıdır. bu yarışmanın seçkilerinin bir karekteri oluşmalı ve her sene eleştiriye göre jüri değişmemelidir.

5. bakanlık ödülleri en az 3-4 katına çıkartmalıdır. ödüller gerçekten yetersizdir.

6. başka büyük ve prestijli kurumlarbenzer yabanhayatı yarışmaları düzenlemek için ozendirilmeli ve bu yarışmalardaki seçkilerinde ayrı kendi karekterleri olmalıdır. yani iyi bir davranış fotosu ile nadir bir türun sıradan fototğrafını aynı tartıda tartmak zaten herkes için zordur.

7. fotoğrafa yeni başlayan ya da bir kaç yılını yeni doldurmuş ve etkili fotoğraf çekmeye başlamış arkadaşlarda biraz sabırlı olmalı, yeni salgılanmaya başlayan hormonlarını dizginlemeli ve yapıcı olmalıdır.

8. sanatsal disiplinlerde, eseri üretmek ve eseri değerlendirip yorumlamak birbirinden farklı süreçlerdir. fotoğraf jürisi ya da sinema eleştirmeni fototğrafçı ya da yönetmen olmak zorunda değildir. hatta mümkünse olmamalıdır. ikisi farklı ve birbirinden bagımsızdır. işi üretmek ile işi tarif etmek başkadır. ve ikisine de ihtiyacımız vardır.

9. son olarak şunu belirtmek isterim ki, sanatsal üretim rastgele ve bir heves ile başlayıp devam edebilmektedir. hele hele kuş ve yabanhayatı fotoğrafçılığı üretimde estetik ve artistik normlara sıkışmadan ve kolayca üretimin yapılabildiği bir alandır. ama bu alanda üretilen ürünleri değerlendirecek kıymetlendirecek ve seçecek üstadlar kolay yetişmez. bizim fotoğraf çeken kadar bu ürünleri değerlendirecek ve anlatacak yorumculara da ihtiyacımız vardır.

bakın, fotograf ilginç bir sanat dalıdır. fotoğraf bir kere çekildikten sonra, kadrajdaki nesneler, renkler, oranlar birbirleri ile yeni bir ilişki kurmaya başlarlar. bunu fotoğrafçı göremez genelde. onun gördüğü o türü fotoğraflayabilmiş olmasıdır mesela. bu yeni ilişkiyi ancak tecrübeli ve eğitimli gözler görebilir ve ona sizin bilmediginiz yada bildiğinizden daha başka bir anlam ve ifade yükler. bu süreç zaten oldukça naif bir süreçtir.

ve jüri ya da küratör, sizin o fotoğrafı kamuflajın içinde 6 saat çişinizi tutup, kıçınız donarak çektiğinizi bilmez. bilmemelidir de zaten. O yeni ve farklı bir göz ve anlayış getirmelidir. sizin yada sizi tebrik eden diğer fotoğrafçı arkadaşlarınızın motivasyonundan farklı motivasyonlara sahip olmalıdır. ve bizde asıl yetişmeyen ve gelişmeyen bu kişilerdir. çünkü sürekli ve cahilce hedef tahtasındadırlar.

uzun lafın kısası şudur. çekmek bir sanatsal eğitim, olgunluk ve disiplin gerektirmez ama değerlendirmek, seçmek ve anlatmak kesinlikle bir eğitim ve disiplin gerektirir ve bunu herkes yapamaz !

fotoğrafçı arkadaşlara bir önerim olsun john bergerin görme biçimlerini alsın okusunlar. bu işlerin okadarda subjecktif olmadıgıni ve görmek için biligiye sahip olmak gerektiğini anlarlar.

sadece bu konudaki bilgilerimi naçizane paylaşmak istedim. kimseye bir cevap ya da giydirme niyetim yoktur :))

sevgiler

hörmetler.

avşarbey avşarbey 18.12.2012 01:21:00

Selam Alkım bey;

Fikret Yorgancıoğlu beyin açtığı Türkiye yaban Hayatı Fotoğraf yarışması ile ilgili açtığı forum üzerine yazışmalar yapıldı. Yaptık bu forumda Zafer Kurunç bey, Hasan Topçu bey, Serhat Tigrel bey ve ben (kendi adıma naçizane) düşüncelerimizi yazdık.

Fakat hiçbirimiz ya da bu yarışma ile ilgili foruma yazanlar hiçbir kimse jüriyi eleştirmedi. Tu kaka demedi. Yarışma eleştirilmedi, düzenleyenler eleştirilmedi. Ebetteki bir yarışmaya katılanlar sonuç ne olursa olsun Jüri’nin verdiği karara hep saygı duyar ve duymak zorunda. Zaten yarışmaya katılan bir yarışmacı da bu şartları başta kabul etmiş sayılır.

Biz, daha doğrusu ben burada bir şeyler seçelim derken katılımın artmasını sağlama açısın arkadaşları uyaralım, teşvik edelim, edelim, uyaralım. Bu yarışmaya katılmasına ön ayak olalım anlamında yazdım. Zafer hocamın çok güzel bir yorumu vardı yine bu formda çokta güzel yazmış ellerine sağlık.

“10 mart 2012 de Ali Erdalın fotoğrafına yazdığım yorum:

muhteşem .. Dünya çapında bir fotoğraf.. Dünyada böyle bir pozu olduğunu sanmıyorum.. Yarışmalık..”diyerek.

Benim anlatmak istediğimde buydu. Bu kanıya nasıl vardınız, kime karşı yazdınız anlamadım. Bu yüzden yazmak geldi içimden. Yanlış anlaşıldıysam da özür dilerim.

Tekrar selam ve saygılar

cinema cinema 18.12.2012 01:32:00

avşar bey size değil yazdıklarım, sakın böyle anlamayın. ben demek istediğizi gayet iyi anladım. genel bir yorumdu benimkisi,

sevgiler.

halimdiker halimdiker 18.12.2012 09:22:00

Yarışmaya katılım gerçekten çok çok düşük kalmış. Bu gidişle her katılana en azından bir sergileme düşecek. Bu biraz da teşvik edici motivasyonunun olmaması ve giderek ödüllerinin düşürülmesinden kaynaklanıyor. Ve bir de yarışmanın ilk senelerinde yapılan hatalardan kaynaklanıyor. Jüriyi eleştirmeyelim denilerek aslında yarışmanın kısır bir şekilde devam etmesini sağlamış olurduk. Farkındaysanız ilk yarışma çok çok eleştirildi. Ve bunlarında hemen hepsi haklı eşleştirilerdi. Yaban hayatı fotoğraf yarışmasının jürisi daha evcil-yaban ayrımı yapamıyorsa, fotoğraf adına değilde eş dost memnun etme adına seçim yapıyorsa kimse kusura bakmasın o jüri hep eleştirilir. Fotoğrafı eğer sanat olarak görüyorsanız sanatçının da bal gibi jüriyi eleştirme hakkı vardır ve jüri de bunu bilerek ve kendini savunacak argümanları hesap ederek bu işe girer. Ben bunu seçtim çünkü... diyebilmelidir. Sinema dan örnek verildiğine göre, her film festivali öncesinde ve sonrasında da tartışmalar alabildiğine büyür. Ülkemizde her altın portakal, altın koza vs yarışmalarında bu hep süregelir. Ve aynı şekilde Cannnes, Oscar da buna dahil. Ama evet sonunda o yarışmada o jürinin dediği olur. Lakin sonradan bazı şeyler ortaya döküldüğünde de o jüri o ödülleri geri almak zorunda bırakılır. BBC Wildlife yarışmasında ve ilk yaban hayatı yarışmamızda olduğu gibi. Fotoğraf yarışmalarında fotoğrafınızın ne kadar güzel, estetik olduğu konusu o kadar önemli değildir. Öncelikle jüriye bakmanız gerekir. Bunu genel anlamda ülkemiz fotoğrafçıları için söylüyorum. Genelde bu tür yarışmalarda jüri üyelerinin her birinin bakış açısını öğrenmekte fayda var. Bir örnek vernmem gerekirse bir arkadaşım geçmiş yıllarda bir fotoğraf yarışmasına katılmıştı, seçtiği 4 fotoğrafı gösterdi. Ben bunların dışında onun portfolyosundan başka bir kare çıkartıp kendi seçtiklerinden birinin yerine bunu da gödermesini istedim ve 1. olacak dedim. İnanmadı, isteksizce yolladı ve sonuç o fotoğraf birinci oldu. Ödül Afrika seyahatı idi... Bazen sizin hiç beğenmediğiniz bir fotoğrafınız bir yarışmanın jürisi tarafından ödüle layık görülebilir. Bu sebepten benim fotoğrafım seçilmedi diye üzülmeyin, ya da ödül aldım diye oldu bitti diye düşünmeyin. Fotoğraf göreceli bir kavramdır. Son bir örnek 1. yarışmada yolladığım bir kare ödülsüz geri geldi 3. yarışmada 1. lik aldı... Hatta şunu da iddia edebilirim Yaban Hayatı yarışmamızda hiç ödül almamış fotoğrafınız uluslararası bir yarışmadan ödülle de dönebilir. Son olarak bu yılki 1. gelen fotoğraf herşeyiyle bu ödülü hak etmiştir. Bir çok arkadaşımız büyük tarakdişi fotoğraflayıp yükledi sitemize. Ancak en göze çarpanı da bu fotoğraftı....

cinema cinema 18.12.2012 14:03:00

Halim bu bizde var sadece. juriyi öldüresiye eleştirmek bize özgü. çoğunluğun bildiği şey doğru olmak zorunda değil herzaman. hele hele sanatsal konularda.

güzel bir örnek verdin. altın portakal festivali en güzel örnektir. gişe yapan çağan ırmağın filmleri dereceye giremez orda. gişe yapmayan filmler ödül alır. bende bundan bahsediyorum. gişe yapması başka juri tarafından değerendirilmesi başkadır filmin.

amaç farklı ve denenmemiş konsepte filmleri özendirmektir zaten. denene denene yeni ve farklı tarzda filmler çoğalır ve farklı anlatım teknikleri getirirler ilzeyiciye.

cannes da ya da oscrda jüri, katılanların hapsi eleştirdi diye değiştirilmez.

diyoruz işte çekmek ve yorumlamak birbirinden bağımsız konulardır diye.

bir fıkra var, cehennemde her kuyunun başında bir zebanı var, içerde yananlar dışarı kaçmasınlar diye. türklerinkine koymamışlar. sormuş biri, türklerin kkuyusunun başında neden zebanı yok diye. zebaniler cevap vermiş. onlara gerek yok onlar zaten kaçmaya çalışanı çekiyorlar içeri diye. bu doğru malesef.

bizde herkes sanatçı, yorumcu, bilirkişi. maşallah bilmediğimiz konu yok.

yabanhayatı yarışmasının ilkinde hatalar yapılmış olabilir. bunlar düzeltilir bu kadar büyütmeye gerek yok. ayrıca jürinin kuşları ve türleri bilmesinede gerek yok zaten. o göz başka birşey bulur senin çektiğin fotoğrafta belki.

altın portakalda en son hülya avşar jüri oldu. levent kırca karşı çıktı. bence levent kırca haksızdı. levent kırca gitsin komedi yapsın, ona ne jüriden.

jüri olmak demek bence o alanda ister yorumcu ister o sanatı icra etsin, o alana yıllarını vermesi demektir. gözleri eğitimlidir artık ve senini fotoğrafında senin görmediğın başka şeyleri görür. kendinde yazmışsın bak arkadaşımın fotoğraflarını ben daha iyi seçebiliyorum diye. haklısın ben de bundan bahsediyorum zaten.

fotoğrafçılarında bu yarışmaları çokta büyütmemeleri gerekiyor. hedef ödül almak değilki, süreci yaşamak ve ilerlemek olmalı. üretmek olmalı.

haddime düşmez ama ben yabanhayatı jürisine güvenirim. türkiyede jüri olabiliecek değerde kişiler bir araya getirilmiş.

fotoğraf çekenler olarak haddimizi bilmeyi öğrenmeliyiz bence. egolarımızı jüriye ya da seçkiye değil işimize ve üretme enerjimize yönlendirmeliyiz...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT