Aşağıdaki yazı bir marka veya o markanın bir modelini övgü yazısı değildir, referans olarak alınmaması gerekir. Bu platformda fotoğraf paylaşan birisi olarak kullandığı ekipmanlar hakkındaki sesli düşünceleri olarak algılanması temennisi ile yazılmıştır. Bu tür forumlarda kimi zaman büyük satıcıların ajanları olur. Hiç alakasız bir ekipmanı över durur, sonra bir bakarsınız ki bu arkadaş aslında büyük bir satıcının özel olarak belirlediği bir üyedir. Geçmişte fotokritikte filan bu tiplerden vardı, burada çok da dikkatli bakmadım, kimsenin de günahını almak istemem tabi.
Tercih; Cem Yılmazın kullandığı anlamıyla ve gerçek anlamıyla da tamamen duygusal bir olgudur. Hiç kimse bir ekipmanı -umarım- forumlar okuyarak filan seçmez, bir çok kişisel faktör vardır ekipman seçiminde.
Nikonu tercih etmemdeki bir özel etkeni anlatayım mesela. Yıllar önce pbase sitesinde aşağıdaki fotoğrafçının nikon d100 ve 300 af-s f/4 le yaptığı çekimlerden o kadar etkilenmiştim ki o süreçte nikon d200 çıktığı halde ben nikon d100 almalıyım diye düşünmüştüm.
http://www.pbase.com/ronnie_14187/profileKendisi de nikon d200 aldığı için bir nebze rahat davranarak d200ü ben de almıştım. Louisiananın bataklık ve parklarında çekim yapan sıradan bir Amerikan vatandaşı idi. Bir kaç yıl önce ALS hastalığı yüzünden vefat etti. Hemen hemen hiç aksiyon çekmiyordu, bu da bir tercih olabilir. Onun çektiği fotoğrafları pekala bir canon veya sony vs. marka ekipman da çekebilir. Hasbelkader ben Ronnieden 300 af-s fotoğrafı izlemiş ve kesinlikle tercihim bu lens olacak demiştim.
Doğru yapıp yapmadığım tartışılabilir ama geçmişe baktığımda aldığım keyifi düşündüğümde zerre pişmanlık duymadığımı belirtmek isterim. Bu, ille de nikon tercihi yapmış olduğumdan mıdır, hayır dediğim gibi aynı keyfi canon veya sony de verebilirdi.
O yüzden duygular daha önemlidir, benim bunu söylememe gerek bile yok aslında. Bunu hepiniz biliyorsunuz. Bunun şunun çok başarılı ekipman olduğunu iddia etmekten çok bir şeyler "üretiyor" olmanın daha da önemli olduğunu bildiğiniz gibi.
Başka bir internet ortamında (dijitalfokus.com) fiyatı aynı olsa idi d4 mü d800 mü alırdınız şeklinde bir soru sorulmuştu, ben de bu soruya cevap babında neden nikon d4 ü tercih ettiğimi üstelik iki katı fiyatına- ifade etmeye çalışmıştım. 3-4 aydır kullandığım Nikon D4 hakkındaki düşüncelerimi burada da paylaşmak isterim.
Yazı ağırlıklı olarak o sitede yazdığım metinlerin toplamından oluşuyor, orada bir tartışma şeklinde olduğu için dağınık gibi duran cümlelerden dolayı kusura bakmayın diyorum.
Daha önce kullandığım kameralar d200 ve d300s idi. D200 ilk yarı pro dslr olarak işlevini yerine getirdi, yaklaşık 5 yıl doğada çekim yaptım. Fakat iso başarımı malumunuz çok kötü idi. 100 den yukarı çıkmak istemedim hiç bir zaman. Yine de 200mm micro ile yaptığım çekimler vs. iyiydi. 300 f/4 af-s ile de kuş, memeli vs. çekiyordum. 2008 yılında bir sergi açtım bu fotoğraflarımla. -devamı var-