X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Nikon D4

paspartu paspartu 20.12.2012 20:13:00
Aşağıdaki yazı bir marka veya o markanın bir modelini övgü yazısı değildir, referans olarak alınmaması gerekir. Bu platformda fotoğraf paylaşan birisi olarak “kullandığı ekipmanlar hakkındaki sesli düşünceleri” olarak algılanması temennisi ile yazılmıştır. Bu tür forumlarda kimi zaman büyük satıcıların ajanları olur. Hiç alakasız bir ekipmanı över durur, sonra bir bakarsınız ki bu arkadaş aslında büyük bir satıcının özel olarak belirlediği bir üyedir. Geçmişte fotokritik’te filan bu tiplerden vardı, burada çok da dikkatli bakmadım, kimsenin de günahını almak istemem tabi.

Tercih; Cem Yılmaz’ın kullandığı anlamıyla ve gerçek anlamıyla da tamamen “duygusal” bir olgudur. Hiç kimse bir ekipmanı -umarım- forumlar okuyarak filan seçmez, bir çok kişisel faktör vardır ekipman seçiminde.

Nikon’u tercih etmemdeki bir özel etkeni anlatayım mesela. Yıllar önce pbase sitesinde aşağıdaki fotoğrafçının nikon d100 ve 300 af-s f/4 le yaptığı çekimlerden o kadar etkilenmiştim ki o süreçte nikon d200 çıktığı halde ben nikon d100 almalıyım diye düşünmüştüm.

http://www.pbase.com/ronnie_14187/profile

Kendisi de nikon d200 aldığı için bir nebze rahat davranarak d200’ü ben de almıştım. Louisiana’nın bataklık ve parklarında çekim yapan sıradan bir Amerikan vatandaşı idi. Bir kaç yıl önce ALS hastalığı yüzünden vefat etti. Hemen hemen hiç aksiyon çekmiyordu, bu da bir tercih olabilir. Onun çektiği fotoğrafları pekala bir canon veya sony vs. marka ekipman da çekebilir. Hasbelkader ben Ronnie’den 300 af-s fotoğrafı izlemiş ve kesinlikle tercihim bu lens olacak demiştim.

Doğru yapıp yapmadığım tartışılabilir ama geçmişe baktığımda aldığım keyifi düşündüğümde zerre pişmanlık duymadığımı belirtmek isterim. Bu, ille de nikon tercihi yapmış olduğumdan mıdır, hayır dediğim gibi aynı keyfi canon veya sony de verebilirdi.

O yüzden duygular daha önemlidir, benim bunu söylememe gerek bile yok aslında. Bunu hepiniz biliyorsunuz. Bunun şunun çok başarılı ekipman olduğunu iddia etmekten çok bir şeyler "üretiyor" olmanın daha da önemli olduğunu bildiğiniz gibi.

Başka bir internet ortamında (dijitalfokus.com) “fiyatı aynı olsa idi d4 mü d800 mü alırdınız” şeklinde bir soru sorulmuştu, ben de bu soruya cevap babında neden nikon d4 ü tercih ettiğimi –üstelik iki katı fiyatına- ifade etmeye çalışmıştım. 3-4 aydır kullandığım Nikon D4 hakkındaki düşüncelerimi burada da paylaşmak isterim.

Yazı ağırlıklı olarak o sitede yazdığım metinlerin toplamından oluşuyor, orada bir tartışma şeklinde olduğu için dağınık gibi duran cümlelerden dolayı kusura bakmayın diyorum.

Daha önce kullandığım kameralar d200 ve d300s idi. D200 ilk yarı pro dslr olarak işlevini yerine getirdi, yaklaşık 5 yıl doğada çekim yaptım. Fakat iso başarımı malumunuz çok kötü idi. 100 den yukarı çıkmak istemedim hiç bir zaman. Yine de 200mm micro ile yaptığım çekimler vs. iyiydi. 300 f/4 af-s ile de kuş, memeli vs. çekiyordum. 2008 yılında bir sergi açtım bu fotoğraflarımla. -devamı var-

paspartu paspartu 1.01.2013 13:45:00

Arkadaşlar, bir hususu paylaşmak istedim.

Yukarıda uzun uzun anlattığım af tune veya kalibrasyon işlemlerini nikonun kısa bir süre önce yayınladığı yazılım güncellemesi (A 1.03 B 1.02) sonrası yeniden yaptım. Özellikle tc1.4 konverterla sözkonusu olan +20 af tune değerleri bile sıfırlanmış durumda. Yani sorun donanımdan değil de yazılımdan kaynaklanıyormuş, esasen “neden sadece backfocus sorunu var” sorusu bile sorunun yazılımdan kaynaklanabileceğini akla getirmeliydi. Herkese iyi yıllar diliyorum. Selamlar.

paspartu paspartu 23.12.2012 07:32:00

Ben de sizlere teşekkür ederim. Her konuda yaptığınız ve yapacağınız tercihleri en güzel şekilde kullanmanız, uygulamanız, paylaşmanız dileği ile diyorum. Selamlar herkese.

NACİEYP NACİEYP 22.12.2012 20:01:00

çok istifade ettim çok teşekkür ederim Hasan Bey

ayrıca sayenizde makinalar logonun yanında mücevker gibi duruyor,bayıldım:))

shooter shooter 22.12.2012 18:55:00

Nikon tutkusu kıskanılır:)... Biz fotografı camera mı çeker demeye getirdik Akif... Sadece tutkudan bahsettik... At sahibine göre kişnermiş...

shooter shooter 22.12.2012 18:00:00

Nikon öncelikle bir sonsuz TUTKUdur...

millidere millidere 22.12.2012 17:40:00

Hasan Bey yazdıklarınızı okuyunca gurur duydum. akıl akıldan üstün demiş atalarımız. güzel fotoğraflarda buluşmak üzere, selamlar...

paspartu paspartu 22.12.2012 17:02:00

Mustafa bey, "Şaşmaz dan Avantür e" kısmı racona ters geldi, o bölüm hariç heyecanınızı anlıyorum, hatta az bile diyorum.

Ben nikon d4 için optik viewfinder yaptım. 3.2 inç ekrana uygun plastik kutuyu zor buldum gerçi de. Arayan için söylemem lazım. Kocatepe Beğendik’te bahçe bakım ürünleri bölümünde çiçek kükreten diye bir sıvı koydukları plastik kutu bu iş için mükemmel. Yani d4 de viewfinder olarak bu ürünü kullanıyorum.

Youtube da görmüştüm, plastik bir kutunun kapağına mercek yapıştırıyor, sonra beyaz plastiği siyaha boyuyor vs. Videoda anlatıldığı gibi değil tabi herşey. Bir kere plastik boyanamıyor kardeşim. Bu bölüm hava civa. Ben hakiki kuzu derisiyle kapladım beyaz plastiği, müthiş görünüyor. Youtube videolarında anlatılan merceğin yapıştırılma hikayesi de palavra. Bir kere değişen iklim şartları yapıştırdığınız camı anında çıkarıyor yerinden. Yapıştırma değil, bir şekilde sıkıştırma yapacaksınız. Onu da yaptım değişik aparatlarla. Kullandığım 3x büyütmeli cam ile pro sınıfında bir optik viewfinder’ım var, tasarım fikri bana ait değil ama ürünü tamamen ben yaptım. El yapımı yani. Aylardır kullanıyorum. Amerikan Zacuto firması halen bir viewfinder üretemedi 3.2 ‘lik d4 için. Belki yeni yeni yapmıştır, bakmadım sitesine, benim var, ihtiyacım yok çünkü.

Araba kapısının cam açılan bölümüne tamamen kendi tasarımımla aparat yaptım, gayet kullanışlı. Objektifi çok sağlıklı bir şekilde sağa sola hareket ettirebiliyorum. O da tamamen deri kaplama. Gerçi eski montumu parçaladım bu deri için ama ne yapalım, giymiyordum zaten. Neyse..

Şaşmaz’a da götürülebilir tabi fikirler.

Selamlar.

millidere millidere 22.12.2012 15:24:00

Hasan bey ( D4 ve 500 vr ikilisini kıvrak bir şekilde kullanabileceğiniz aparatlar üretirseniz) cümleniz çok hoşuma gitti.

iskoçya ve finlandiyada fotoğrafçıların kendilerine özel yardımcı aparatlar dizayn ettiklerini ve kulandıklarını görünce böyle şeyler bir benim mi aklıma geliyor sorusunun cevabını almıştım.

ihtiyaçlarımızı bilmeyen insanlardan çözümler beklersek sonuca ulaşmakta zorluklar çekebiliriz. şu an benim ekipmanlar plan olarak hazır, bir tek şaşmaz sanayi bölgesine gitmem gerekiyor :-)

sonra gelsin aksiyon ve avantür :-)

paspartu paspartu 22.12.2012 12:13:00

Aksine aksiyon için özellikle D4, portre için D4 deki croplu foto modu.

Ben biraz ihmal ettim bu modu, ama sanırım sık kullanacağım. D4, kuş portresi için 2.7 crop modunda jpeg fotoyu hiç ses olmadan çekebiliyor. 2.7 crop modunda çekilen foto full hd ölçülerinde oluyor, boyutu da yaklaşık 2.5 megapiksel. Fakat raw modunda çektiğimiz 30 mp lik bir fotoyu jpeg e çevirirseniz 10 mp oluyor. Her halukarda crop filan yapıyorsunuz, 4-5 mp lik bir sonuç çıkıyor.

Full hd boyutlarında bir fotoyu da rahatça sergi için basabilirsiniz malum. Böylece deklanşör sesini de bertaraf etmiş oluyorsunuz, fakat bu modun çok profesyonel olmadığını söylemek zorundayız, çünkü jpeg fotoyu çok da işleyemezsiniz, yanısıra live view modunda aksiyonu unutmalısınız, zaten o yüzden portre diyorum. Ayrıca film çekmek için de bir çeşit egzersiz oluyor bu mod.

300 AF-S’nin kıvraklığını biliyorum, çok sürünmüşümdür veya zulada yatmışımdır bu lens ve croplu bir gövde ile. 300 af-s d4 ile çok iyi olabilir, fakat dediğiniz gibi fokal uzunluk kısa olur.

Ocak veya şubat ayında saniyede 8 kare çeken 24 mp ve dx modunda bir kamera çıkarması bekleniyor nikon’un. Sanırım ben bile alırım bu gövdeyi.

D4 ve 500 vr ikilisini kıvrak bir şekilde kullanabileceğiniz aparatlar üretir veya alırsanız çok ideal bir ikili bence aksiyon için. Fakat bu kadar ağır bir ikiliyi hantal bir şekilde kullanırsanız elbette aksiyonu unutmalısınız.

Aksiyon için croplu gövdeleri unutmalıyız diyorum ben. Yüksek iso’da başarılı olan ve çok hızlı çeken pro gövdeler kullanmalıyız bunun için. Bu gövdeler de şu an için d3s ve d4’dür.

millidere millidere 22.12.2012 10:16:00

Hasan bey incelemeniz ve samimi yorumlarınız için çok teşekkürler. Nikon d4 ü daha piyasaya çımadan görmüştüm. nikon bir arkadaşıma denemesi için vermişti. gerçekten süper bir cihaz, yalnız denklanşör sesi biraz fazla gibime geldi, biz doğa fotoğrafçıları ve kuşları rahatsız edecek kadar. nikonun bütün lenslerini kullandım, 300mm 2.8, 200-400, 500mm, 600mm. hepside harika cihazlar, fakat biz doğa fotoğrafçıları için aksiyon bunun içinde 300mm f4 harika bir seçenek. sabit kareler için tc full frame gövdede tamam da, aksiyon için tc keskinlikten alıyor götürüyor diye düşünüyorum. full frame gövdede 500 mm croplu gövdede 300mm f4 gibi düşünübiliriz. birisinde hafiflik, mobilite, diğerinde üstün gövde fakat mobilitenin bayağı azalması olarak düşünülebilir.

bu yüzden ben çok kaliteli bir croplu gövde bekliyorum nikondan.

paspartu paspartu 21.12.2012 22:26:00

Yukarıda alıntı yaptığım .gif uzantılı resimde sağ ve sol sütunda yer alan bloklar daha net ve kalın olduğu için bir resim işleme programında "kes yapıştır"la düzenleme yapılabilir. Çünkü bolt bölümde fokus çalışmak daha kolay oluyor, ben böyle yaptım. Nikon, bu işlemin yapılmasını önermiyor demiştim; Bunun uzman kişiler veya servis tarafından yapılması gerektiğini düşündüğü için önermiyor olsa gerek. Eğer yapılacak test doğru yapılırsa bir mesele kalmıyor. Nikon, kullanıcıların bu testleri sağlıklı yapıp yapmayacağı konusunda şüpheli olduğu için önermiyor. Nikon web sayfasında yayınlanan makalelerde okumuştum, makalenin web sayfasını buraya kopyalıyorum.

https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51633/~/how-to-use-the-af-fine-tune-function

Belki bir faydası olur diye eklemek istedim, selamlar.

paspartu paspartu 21.12.2012 20:49:00

Naci bey merhaba,

Backfocus sorunu bir çok doğa fotoğrafçısının internette tartıştığı bir sorun. Enteresan bir şekilde aynı ekipman için yakın artı (+) değerler çıkıyor, fakat bu yanıltıcı olabilir, kendiniz denemelisiniz, ancak öyle içinize siner.

Benim bulduğum değerler her gövde ve lens kalibrasyonu için aynı olmayabilir. Bir başka 500vr + d4 ikilisinde farklı backfokus değerleri çıkabilir. -Neden frontfokus çıkmadığını inanın bilmiyorum, fakat böyle bir backfokus sorunu var.-

Yurtdışındaki nikon servisleri bu kalibrasyonu garanti kapsamında yapıyorlarmış, yani lensi ve gövdeyi servise veriyorsunuz, size bu kombineyi kalibre edip geri veriyorlarmış, güzel bir hizmet aslında. Fakat Türkiye nikon, sadece para kazanma derdinde olduğu için böyle bir hizmeti vermiyor. Her neyse Türkiye’de iş başa düşüyor yani.

Bu arada nikon kendi web sitesinde bu ayarın yapılmasını pek tavsiye etmiyor, bunun da nedenini bilmiyorum. Yapacağınız testler ve sonrasında içinize sinen bir netlik çıkıyorsa çok da üzerine düşmeyin bu konunun.

http://regex.info/i/FocusChart-v1.0-gray35.gif

Yukarıdaki kartı print edebilirsiniz mesela.

Aynı sitenin ( http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart#print ) “Download Jeffrey s Autofocus Test Chart (version 1.0) “ başlıklı bölümünden değişik büyüklüklere bakabilirsiniz.

Bu print ettiğiniz kartı 45 derecelik bir açıyla yerleştirmek suretiyle, açık havada 30 metrelik bir mesafeyi beşe altıya bölerek aynı diyafram değerleriyle fokus edilmesi gereken eğimli noktayı fokuslayarak netliğin nerede oluştuğunu görüp doğru netlemeye kadar + değer girebilirsiniz. Bu beş(veya altı) testin ortalamasını alıp tek bir artı değerle lensi kullanabilirsiniz.

http://www.nobadfoto.com/check-autofocus-issues.html

Yukarıdaki web sayfasında anlatılıyor, bir göz atmanız bile yeterli.

Fakat bu değerleri bir süre dikkatle takip etmelisiniz. Nikon’un bir bildiği var ki pek önermiyor kalibreyi, yani bu durum size kalmış bir durum açıkçası.

Selamlar.

NACİEYP NACİEYP 21.12.2012 19:08:00

üslubunuz harikulade,uzun yazılardan uzak dururum genelde,bir solukta okudum:)

ilgiyle de okudum,özellikle back focus problemim başlıyalı beri aranıyordum benzer şikayetleri olanlar nasıl çözmüş diye,yaygın bir problemmiş demekki

lensi kalibre etmeğe çalışıyorum,bas çek usulü,sizin değerleri deneyecem bu hafta sonu

teşekkür ediyorum

ekey ekey 21.12.2012 00:49:00

Teşekkürler Hasan Bey...

Selamlar...

paspartu paspartu 20.12.2012 20:22:00

-Üstten devam-

Fine tuning için testleri, açık havada 20-25 metrelik bir mesafeyi dört veya beşe bölerek yapmaya çalıştım. Mansurov’un sitesinden ve ismini hatırlamadığım bazı sitelerden indirdiğim kalibrasyon kartlarını kullandım. Tarif edildiği gibi eğik bir düzlemi fokuslamaya, netliğin geride mi ileride mi olduğunu anlamaya çalıştım ve buna göre (+) veya (-) değeri girdim. Kullandığım 3 lenste de genel olarak back focus sorunu olduğunu gördüm. Hemen yaklaşık değerleri vermek istiyorum;

500vr (+10)

500vr + 1,4 tc (+20)

500vr + 1,7 tc (+10)

200 f/4 micro (+18)

Tokina 11-16 (+18)

1.4TC sorunlu bir konverter gibi görünüyor, bunun yerine fine tuning yapmadan 1.7tc kullanmak isterdim ama 3d focus sisteminin 1.7 ile çalışmadığını gördüm.

Bu konuya ilişkin Reikan Focal Pro gibi bazı yazılımların da mevcut olduğunu öğrendim. Anladığım kadarıyla çekim yaptığınız fotoğraf örneklerinden yola çıkarak af fine tuning’de bir düzeltme öngörüyor.

Geniş açı, yakın plan ve stüdyoda çekim yapılan fotoğraflarda crop yapmak çok mümkündür. Fakat dar açıda işler değişiyor. İşin içine atmosferin etkileri, ışığın sensöre gelirken yorulması, kırılması, her halukarda sözkonusu olan stabilize sorunları vs. etkenler girmektedir.

D800 ile geniş açı bir objektif kullanılarak çekilmiş bir fotoğrafı gördüğünüzde rahatça crop yapılabileceği rehavetine kapılırsınız, gerçekte de böyledir. Ancak aynı koşullarda 12 piksellik d3 ile yaptığınız çekimi de croplama şansınız vardır. Çünkü geniş açıda yakın plan stüdyo çekimlerinde ışık, iso, diyafram, perde hızı vs. herşey kontrolunuz altındadır. Studyo ortamlarında, bir çok şeyin kontrolunuzda olduğu çekimlerde elbette d800 üstün gelecektir. Az çok fotoğrafla uğraşan herkes bunu bilir.

Gerçek yaşamda 2+2 her zaman 4 etmiyor. Bu, neyi, nerede topladığınıza, çıkardığınıza bağlı. Öyle olsaydı bütün nikon lens kullanan kuş fotoğrafçıları şu anda d3200 alırdı. D3200, D3’e göre 4.5 kat daha fazla mp içeriyor. Ama maalesef gerçek yaşamda d3200 fotoğrafını bu oranda croplayamıyorsunuz.

Esasen en iyi test kişinin kendi yaptığı test oluyor. Gözlem de bir testtir. Özellikle kuş ve makro ağırlıklı (yani teleobj. kullanarak) fotoğraf çekecek olanlar, tercihlerini fotoğraf inceleyerek yapabilirler. Fotoğraf, günümüzde internette en çok paylaşılan, (hatta artık gına geldi bile denebilecek olan) zanaat dallarından biri. Herhangi bir fotoğraf paylaşım sitesinde ekipman seçerek nasıl fotoğraflar ortaya çıktığını görebilirsiniz. 12 mp’lik D3 ve D3s in 500-600 gibi telelerle çekilen örneklerini d800(veya 800/E)’ün aynı telelerle yapılan çekimleri ile karşılaştırabilirsiniz. Bu söylediğim diğer marka ekipmanlar için de geçerli tabi. Ülkemizde lens veya gövde kiralatan firmalar olmadığı için fotoğraf inceleyerek seçim yapma dışında olanağımız maalesef yok. Alıp satmak da külfetli oluyor.

Çok uzatmadan en güzel tercihleri yapabilmenizi dileyerek yazıyı noktalıyorum.

Selamlar

Hasan Samur

paspartu paspartu 20.12.2012 20:19:00

Artık tereddütsüz yüksek iso’da çekebiliyorum fotoğrafları ve noise derdim neredeyse yok diyebilirim.

Ben marka fetişisti değilim, belki tamamen bir tesadüf olarak hiç canon’a bulaşmadım. Fakat 1dx’in de aynı heyecanı vereceğine inanıyorum. Teknolojik olarak d4 ten daha da üstün olabilir, 800mm IS f/5,6 veya 600mm IS II bir mercekle müthiş çekimler yapılabilir. Çok zengin olsaydım, yedek ekipman olarak yukarıdaki canon takımını alırdım.

Bir de şunu söylemeliyim. Mükemmel ekipman kuşkusuz bir çok avantajı birlikte getirir, fakat ben orta düzey bir takımla da üst düzey bir takımla da doğada çekim yapmış birisi olarak zanaatçi ustalığının önemli olduğuna inananlardanım. Alet edevat iyiyse daha iyi bir zanaat eseri ortaya çıkabilir ama ustalaşmışsanız, tecrübeleriniz vs ışığı ile daha ucuz olan ekipmalarla da çok heyecan verici eserler ortaya çıkarabilirsiniz.

İyi bir fotoğraf gözlemi ile yapılan orta düzeyde -kişisel-, içinize sinen bir ekipman seçiminiz size aynı heyecanı verecektir. Kuşkusuz bu söylediklerim doğada yaban hayat çekimi için söylenebilecek şeylerdir. Studyo, reklam veya moda vs. çekimleri için farklı şeyler söylenebilir.

D4’ün fokus noktasının biraz daha küçük olmasını beklerdim. Yaban hayat çekimlerinde hep göze netleme yapılmaya çalışıldığı için olsa gerek nesne uzaklaştıkça göz, yerini kafaya, sonra gövdeye bırakıyor, bu da her halükarda bir sorun oluyor. Yani focus point ne kadar küçük olursa olsun nesneye uzak kaldığınız sürece bu bir sorun olarak kalmaya devam edecektir.

DXOMark sitesinde yapılan testlerde D3s’in iso konusunda daha üstün olduğu görülüyor. Sanırım Mansurov da yaptığı testlerde böyle diyordu.

Yaban hayat fotoğrafçılığında aksiyon çok önemlidir malumunuz. Perde hızını yükseltebiliyorsanız ne mutlu size. Saniyede 1 kareyi bile yüksek perde hızında gerçekleştirebilecek bir iso başarımı mükemmeli yakalamanıza izin veriyorken D4 bunu saniyede 10 kare ile yapabiliyor. Bu, müthiş bir şey.

Yaban hayat fotoğrafçılığında hep lensin önemli olduğu düşünülürdü, bence nikon bu klişeyi d3’ten sonra bozdu. Yaban hayat fotoğrafçılarının mp’e aldanmamalarını, d800, d600 veya dx (aps-c sensörlü) modeller yerine temiz bir d3 veya d3s almalarını öneriyorum. Ancak fotoğraf kaliteli ise crop yapabilirsiniz, kalitesiz bir fotoğraf 100 mp de olsa bir işe yaramıyor.

D3s’in çok da ucuzlamadığını hesaba katarsak gövde fiyatlarının yıllar geçtikçe değerini yitirdiği klişesi de geride kalmış gibi görünüyor.

Bence backfocus sorunu d4’te de var. Ya da şöyle söylemeliyim. Elinizdeki tüm lensler için mutlaka fine tuning yapmak zorundasınız. Kuşun gözünü netlediğim halde kanada focus yaptığını görmek beni endişelendirmişti. Bu söylediğim sorun yakından yaptığım çekimlerde kendisini çok hissettirmiyordu. Uzaktaki bir kuş için böyle bir sorunun varlığını görebiliyordum.

-devam ediyor-

paspartu paspartu 20.12.2012 20:17:00

-Devam ediyorum-

İçime sinen bir çok fotoğrafım olmuştu, fakat işte iso yüzünden aksiyon çekemez durumda idim. Perde hızında en yavaşa doğru limitleri zorladıkça zorluyordum, bu da sadece makroda işime yarıyordu.

D300s i çok kısa süre kullandım. Teknolojik olarak d200 den üstün bir yönünü göremedim, hiç heyecan vermiyordu kamera, sattım.

D3s i hiç kullanmadım ama gördüğüm foto örnekleri karşısında “işte bu” diyordum hep. İnanılmaz yüksek iso larda ve perde hızlarında inanılmaz detaylı ve naturel doğa fotoğrafları. D3s hep hayalimdeki kamera oldu.

2012 başında d4 çıktı, sinema kalitesi konusunda d3s den öndeydi. Fotoğraf kalitesi açısından 4 mp fark hiç önemli değildi benim için. Sonra d800 ve d800e çıktı. Bir süre tereddüt ettim, ama vazgeçtim, d3s almalıydım. Fakat D4’ün full hd (üstelik 2.7 cropla) film çekebilme yeteneği d3s i seçeneklerim arasından çıkarmama neden oldu. D3s’i hiç kullanmadım ama gördüğüm foto örnekleri ile bence nikonun en iyi kamerasıdır.

Nikon d4’ü Türkiye garantili olarak alma çabalarım sonuçsuz kaldı, Nikon Türkiye temsilcisine e-mail atarak fiyatlarının gerçekten çok yüksek olduğunu filan şikayet ettim. Kendileri Türkiye’de vergilerin çok yüksek olduğunu filan söylediler. Sonra söyledikleri şey ise daha da ilginçti. Ucuz olan gövdeleri kesinlikle kendi bayilerinin satmadığını, aldanmamamız gerektiğini filan ifade ettiler. Yani ben nikon d4 ararken garantili etiketi ile satılan bir iki web sayfası görmüştüm, meğer garanti sadece mağazanın kendisinin garantisi imiş, yoksa bu kadar ucuza mal satarlarmıymış. Neyse, Nikon Türkiye’den çok bir şey beklemiyorum zaten, onların da çok umrunda değildir bu durum elbette.

Aslında laf aramızda Canon’a da dönmek istedim, yeni büyük beyaz lensler beni çok cezbetmişti. IS II 500 veya 600mm’yi gözüme kestirmiştim. Fakat canon bu ürünleri duyurduktan sonra yıllarca piyasaya sürmedi, o yüzden canon da az değil yani tüketiciyi kandırma konusunda. Beklentim boşa çıktığı için nikon’a dönmüştüm.

Sonra Amerika fiyatlarına yakın bir fiyata yurtdışı garantili bir d4 aldım. D4 tam bir sürprizdi benim için. Yıllarca tek fişek atan bir tüfekle ava çıkan bir avcı misali bir doğa fotoğrafçısının eline mermi sorunu olmayan ve hiç teklemeyen otomatik bir makineliyi vermekten farksız. 500mm vr lensim var, 1.4 ve 1.7 tc ile kullanıyorum. 16 mp’lik Sony H serisi xqd kartı da kullanıyorum, evet hızlı, ama 90 mp/s sandisk kart ile farkını hissedemedim. D4’ün güçlü bellek tamponu var, hız ve devamlılığı konusunda sıkıntı yaratmıyor. Ama düşük hızlı belleklerde hız yavaşlıyor, Nikon d200 zamanından kalma hızı belirsiz ilk nesil sandisk kartlar çok ağırlar D4 üzerinde, yakışmıyorlar diyeyim.

Yedek pile gereksinim duymuyorum, çekimlerim günlük olduğu için akşama kadar doğada hep fotoğraf çeksem bile bitmiyor gibi görünüyor, ama Amerikan sitelerindeki fiyattan bulsam alırım sanırım bir yedek pil.

-devamı var-

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT