boz doğan mı?bozdoğan mı?
berece 2.01.2013 21:48:00
Sevgili arkadaşlarım ve değerli site yöneticileri
Değerli vakitlerinizi almak istemiyorum .Geçmişte birkaç kuş ismine takmıştım.Birincisi bozdoğan, ikincisi ise arı kuşu idi.Bu akşam elime TDK yazım kılavuzu geçince sayfaları çevirdim.Bazı veriler elde ettim.Sizlerle paylaşmak, istemeden yapılan yanlışlıklar varsa düzeltmek amacıyla bir forum açıyorum.
Ben de ayrıntıları gereksiz bulurum ama yaş ilerledikçe hayatın ayrıntılarda gizli olduğunu tecrübeyle görüyorum.Daha önce gündeme getirilmiş olabilir ,onu araştırmadım ,çalakalem yazdım.Saygılarımla
SİTEDEKİ İSİM TDK YAZIM KILAVUZU YORUMLAR,SORULAR
boz doğan bozdoğan
alaca balıkçıl alacabalıkçıl (diğerleri de uyarlanacak mı ?alacabaykuş vs vs
arıkuşu arı kuşu yeşil arı kuşu mu olacak?
çalıkuşu çalı kuşu sürmeli çalı kuşu mu olacak?
derekuşu dere kuşu
sazhorozu saz horozu
tarlakuşu tarla kuşu
sutavuğu su tavuğu
taşkuşu taş kuşu Sibirya taş kuşu mu olacak?
kum kuşu ak kum kuşu mu olacak?vs vs
su yelvesi bataklık su yelvesi,benekli su yelvesi,küçük su yelvesi mi olacak?
3 saatlik bir çalışma ile buraya kadar gelebildim.Yanlış varsa lütfen düzeltin.TDK yazım kılavuzunda bulamadığım isimlere yorum yapmak istemedim.Aramızda mutlaka dil bilimci ,edebiyatçı,Türkçe öğretmeni ve diğer yakın mesleklerden olanlar vardır.Kalanını ve doğrularını onlara bırakmak en doğrusu olmalı.Benden yardım istenirse özür dileyerek çekilirim.Çünkü bu kadarcık işi yaparken bile karar vermek güçken ,3-4 kelimelik isimlerin düzenlenmesi bana imkansız ,konunun uzmanlarına kalmalı.
TDK YAZIM KILAVUZU
A.Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler
3. Kelimelerden her ikisi veya ikincisi, birleşme sırasında anlam değişmesine uğradığında bu tür birleşik kelimeler bitişik yazılır.
a. Bitki adları: aslanağzı, civanperçemi, keçiboynuzu, kuşburnu, turnagagası, açıkağız, akkuyruk (çay), alabaş, altınbaş (kavun), altıparmak (palamut), beşbıyık (muşmula), çobançantası, karnıkara (börülce), katırtırnağı, kuşyemi, şeytanarabası, yılan¬yastığı, akşamsefası, camgüzeli, çadıru¬şağı, ayşekadın (fasulye), hafızali (üzüm), havvaanaeli, meryemanaeldiveni vb.
b. Hayvan adları: danaburnu (böcek), akbaş (kuş), alabacak (at), bağrıkara (kuş), beş¬parmak (deniz hayvanı), çakırkanat (ördek), kababurun (balık), kamçıkuyruk (koyun), kamışkulak (at), karagöz (balık), kara¬fatma (böcek), kızılkanat (balık), sarıkuyruk (balık), yeşilbaş (ördek), sazkayası (balık), sırtı¬kara (balık), şeytaniğnesi, yalıçapkını (kuş), bozbakkal (kuş), bozyürük (yılan), karadul (örümcek) vb.
B.Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler
2. Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğ¬ramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
a. Hayvan türlerinden birinin adıyla kurulanlar:
ada balığı, ateş balığı, dil balığı, fulya balığı, kedi balığı, kılıç balığı, köpek balığı, ton balığı, yılan balığı; acı balık, bıyıklı balık, dikenli balık vb.
ardıç kuşu, arı kuşu, çalı kuşu, deve kuşu, muhabbet kuşu, saka kuşu, tarla kuşu, yağmur kuşu; alıcı kuş, boğmaklı kuş, makaralı kuş vb.
ağustos böceği, ateş böceği, cırcır böceği, hamam böceği, ipek böceği, uçuç böceği, uğur böceği; ağılı bö¬cek, çalgıcı böcek, sümüklü böcek vb.