Amaç doğru,konu hatalı.Bu nedenle :
Sayın Hakan Akdağ ;
İlgilisi olduğunuz ve bir çok saygın kurumun katılımı ile düzenlenen ; AVLANMIYORUM,GÖRÜNTÜLÜYORUM FOTOĞRAF YARIŞMASI ilanınızı www.trakus.org sitesinde açılan bir forumda gördüm.Yarışmanın amaç ve konusu aynen ;
AMAÇ VE KONU : Yarışma,ülkemiz yaban hayatı türlerinin,özellikle yavru büyütme döneminde,doğal ortamlarında çekilmiş iyi kalitedeki fotoğrafları ile, bu türlerin topluma tanıtılmasını ve koruma bilincinin aşılanmasının sağlanmasıdır.Bu yolla,Türkiyede yaşayan av hayvanları ve yaban hayatı türleri konusunda başta avcılar olmak üzere her kesimde,bilgi,duyarlık,sevgi ve farkındalığın artırılması hedeflenmektedir.İleriki uygulamalarda kapsamının genişletilmesi düşünülen yarışmada bu yıl konu olarak sadece av ve yaban hayvanları yer almaktadır.
Şeklinde belirlenmiş.
Amacı : Türlerin topluma tanıtılması ve koruma bilincinin aşılanması,bu yolla,Türkiyede yaşayan av ve yaban hayatı türleri konusunda,başta avcılar olmak üzere her kesimde,bilgi,duyarlık,sevgi ve farkındalığın artırılması. Olan bir fotoğraf yarışmasına kimsenin itirazı olamaz.Bu tür yarışmalar hem çok önemli,hem de çok gerekli olduğu kuşkusuz.Düşünenleri,katkı sağlayanları gönülden kutlarım.
Konu hakkında bir uyarım var.Kuşları,yabani hayvanları gözlemleyen,tanıyan herkes,üreme dönemindeki hassasiyetlerini de bilir.Mesken masuniyeti gibi,yuva masumiyetine de saygı gösterir.Yuva,yavru,yumurta,yani üreme döneminde,yavru yetiştirme telaşı içindeki hiçbir mahlukat rahatsız edilmez,edilmemelidir.Değil fotoğraflamak,yuvalara yaklaşmak bile risklidir.Yaklaşılsa ne olur ? Ebeveynler,yuvayı,yumurtayı,yavruları terk eder,üremek hayal olur.Üreme hassasiyetlerini bilen,özel hayata saygı duyan,canlılara destek olan hiçbir platformda,yuva,yavru ve yumurta fotoğrafı yer almaz,özendirilmez.Bilinen,saygın sitelerde,tanım,tanıtım için yer alan fotoğrafları ise,bu iş için özenle seçilmiş,özel donanımlı doğa fotoğrafçıları tarafından,özenle kamufle edilmiş dar alanlarda,günlerce,haftalarca,hatta aylarca sabırla beklenerek ve insan baskısını hissettirmeden çekilir.
Bu yüzden ; ..ülkemiz yaban hayatı türlerinin,özellikle yavru büyütme döneminde,doğal ortamlarında çekilmiş,iyi kalitedeki fotoğrafları.. tanımının bilerek eklendiğini düşünmüyor,bu ibarenin
ülkemiz yaban hayat türlerinin FİAP kurallarına uygun olarak,doğal ortamlarında çekilmiş,iyi kalitedeki fotoğrafları
şeklinde değiştirilmesni diliyorum.
Bu durumda,yarışmaya gönül rahatlığı içinde,ben de katılabilirim.
Aksi takdirde,Anadolumuzun kaş yapayım derken,göz çıkarmak deyimini doğrulamış oluruz.
Bilgilerinize,saygılarımla.
Fikret Can
Diye yazdım,
hakdag@ormansu.gov.tr
adresine gönderdim.