TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Yaban yem kampanyası

abana abana 17.01.2013 17:58:00
İzleyenler vardır sanırım,haberi olamayanlar aşağıda linkini veriyorum.Yaban Tv keklikleri doğada beslemek için yem kampanyası başlattı.Geceleri canlı yayında her yerdeki avcı kulüpleri ile bağlantı yayıp yem bağışı alıyorlar.Söylediklerine göre 200 bin kişi katılmış 800 ton yem toplamışlar.Bu kampanya hakkında düşünceleriniz nelerdir.Doğaya yem bırakılarak bu türün nesli artar mı? Vurarak nesli tüket sonra vuracak kuş kalmayınca tekrar besle. buda bana çok garip geliyor.Ayrıca bireysel faaliyetlerimiz var ama ortaklaşa biz neden bu ve benzeri işler gerçekleştiremiyoruz onuda düşünmeden edemiyorum.

Kampanya ile ilgili link aşağıda:http://www.yabantv.com/haber/12641-video-ve-fotograflarinizi-bekliyoruz

abrecchia abrecchia 18.01.2013 23:29:00

13 Aralık gecesi ben de bu durumu forumda paylaşmıştım; o an canlı yayında izliyordum 400bin kilo yem topladı. Katılım 100bin kişiydi. Bu sene keklik avlamama kararı almışlar.. Tükeniyormuş..

Seneye MAK kararlarında keklik avlama limiti artarsa şaşırmayın.

cenkog cenkog 20.01.2013 16:29:00

Son zamanlarda halk avcılığın nasıl bir felaket olduğunu kavramaya başladı. Tepkileri hafifletme ve çevreci görünme girişimi olarak görüyorum... Vahşice saldırarak neslini tükettikleri bir hayvanı yeniden çoğaltmaya çalışıyorlar güya...

millidere millidere 20.01.2013 17:50:00

VAHŞİCE, barbarca, kontrolsuz bir şekilde öldürdüler, yok ettiler, avlayacak kuş kalmadı.

şimdide akılları sıra hem kuş sayısını artırayı, hemde insanlara çevreci ve korumacı görünüp sempati toplamaya çalışıyorlar :-) yani bir taşla iki KUŞ

komikler yani, Allah hepsinin belasını bir kerede verse, damla üzülmem...

halimdiker halimdiker 20.01.2013 17:57:00

Yaban hayvanlarının neslinin tükenmesi ya da sayılarının azalmasının en baş sebebi aç kalamalarıdır, bu yüzden de ne kadar yem verirsek o kadar artacaklar diye mi düşünüyorlar acaba? Yani henüz İnsan dünyaya gelmeden önce hayvanlar açlıktan kırılıyor olmalıydılar. Ya da insan olmayan bir alanda hayvanlar hep aç kalıyor olmalılar... Hem kuşlar için hem de memeli yaban hayvanları için yemleme yapmak boş ve faydasız bir iştir. Yaban hayatına ise hiçbir katkısı yoktur. Zira zaten yaban hayvanları rahatlıkla her ortamda yiyecek bulur. Her dönemde farklı yiyeceklerle beslenerek vücutlarının direncini arttırırlar. Onları buğday ve samana bağımlı kılmak ancak onlara zarar verir. Eğer yoğun kar yağışından karacalar, geyikler, yaban keçileri ölselerdi çoktaan nesilleri tükenmişti. Oysa ki insandan uzak en derin kar alan ormanlarda bile geyik ve karacalar yaşamaya devam ediyor. Siz populasyondaki güçsüz ve zayıf bireyleri besleyerek o türü kurtardım zannedersiniz ama ileriki dönemlerde o populasyon giderek zayıflar ve zamanla yok olur. Beslenerek hayvanlar üreyip sağlıklı olsaydı eğer, yıllarca Uludağ da beslenen geyikler, en son 70 kadar sayıya ulaşmıştı ve yılda sadece tek bir yavru alınıyordu. O da ölüyordu. Erişkinler ise çok zayıf ve hastalıklıydı. Besin olarak da buzağı yemi veriliyordu. Bu tür kampanyalarda hayli para toplanır. Ancak toplanan paranın en azından % 30 u organizasyona aktarılır. Yani ödediğiniz paraların aslında büyük kısmı kar yüzdesi (anlaşılan şirketten alınan yemlerden kaynaklanan karlar ve komisyon ücretleri), personel maaşları, araç kiraları, akaryakıt ücretleri, organizasyon paraları, toplantılar için harcanan yeme içme konaklama giderleri vs vs. Böyle bir kampanyada önayak olan kuruluş bir süre kendini idare edecek kaynak oluşturur. Kampanya da bu amacı örtmek için süs olarak sunulur. Maalesef bu işler böyle yürüyor ülkemizde.

Nedense insanlar tarafından boşaltılan, göç sebebiyle ya da terör nedeniyle insan etkisinden kurtulan doğal alanlar yaban hayatın cenneti olmuş durumda. Yıllar önce terörün kol gezdiği yaylalarda memeli türleri gözlemek için beklediğim alanlarda binlerce keklik saydım. Saklandığım alana adeta sivrisinek gibi üşüşüyorlardı. Ufak taşlar atarak kovalıyordum. Bahçesaray-Van da avcılık hoş görülmüyor. Zaten ulaşım da zor. Sabah evinizin önünda onlarca keklik şakıyıp duruyor. Kar, 2 yer yer 3 metreye ulaşıyor ama keklikler tipiden açılan kaya diplerinden besleniyor. Sarıkamış, Rize Kaçkarlar da 1-2 metre karda birsürü karaca gördüm. Karı bacaklarıyla öyle bir açıyorlar ki, alttan çıkan yemyeşil taze otları yiyorar. Doğayı yaban gözüyle anlamaya çalışın. Yaban hayvanlarının beslenmek için insanlara hiç ihtiyacı yok... Onlar kedi köpek değil....

atmacamana atmacamana 21.01.2013 07:49:00

Fotoğrafçı arkadaşlarımızın çoğu sigara içiyor.Arazide saklandıkları, kmaufle oldukları yerlerdeki sigara izmaritleri oralarda duruyor halen.Yedikleri çukulata ve pisküvitlerin jelatinleri de görülüyor belli aralıklarla.Bu tip kampanyalarda nedenleri ve sonuçları hep kötü izleri barındırsa da doğa için yararlı olacaktır.Keklikler için faydalı olup olmayacağı tartışılır ama karıncalar böcekler ve fareler için faydalı olacaktır.Dünyanın her yerinde benzer girişimler vardır ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.Bizlerde ceplerimizde ayçiçek, bulgur, çiğ buğday, kuş yemi benzeri yiyecekleri, bu kış günlerinde arazinin belli yerlerine bırakarak onlara bir nebze bir dönem için katkıda bulunmayı deneyebiliriz.Bahçeli evi olanlar bunları bir köşede deneyebilir, çocuklarını, yeğenlerini bilgisayar başından bir süreliğine alıp doğaya döndürebilirler.Doğayı bu hale getiren insanoğlu yine düzelmesi için birşeyler yapıyorsa bu iyidir.Hemde bu işin müsebbibleri tarafından yapılması çok daha iyidir.Sevgilerimle

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 21.01.2013 09:03:00

++1

sezmez sezmez 21.01.2013 09:45:00

Bir şeyler yapmak yerine eleştiri yapmak en kolayı ama maalesef durum böyle, ülkemiz demek istemiyorum çünkü koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi dediğimiz için yaşadığımız torakları bu hale getirenler de bizleriz...

Bu dönüyor dolaşıyor ahlakta takılı kalıyor.. Halim abi sana katılıyorum, ayrıca sonunun kökeninin herşeyde olduğu gibi yine ahlaki boyutta başladığını düşünüyorum...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT