3 gunde bir yukleme bence de demokratik bir sekilde, tartisilarak karara baglanmaliydi. Giderek
artan bu kisitlamalara ben karsiyim.
Benim ilk 3 fotografa gireyim gibi bir derdim yok. Bu siteye daha bilimsel yaklasiyorum. Estetik
de
onemli ama sitenin egitsel katkilarini azaltacak kisitlamalar getirilmemeli.
Bu site, Turkiye deki kuslarin gorsel bir arsivi haline geliyor. Ozellikle de ulkemiz icin ozel
yapilmis bir arazi rehberi olmadigi icin ve rehber olsa bile bircok yeni baslayan kuscu
fotograflara bakmayi tercih ettigi icin, bu sitede ne kadar cok fotograf olursa o kadar faydali.
Yani bilimsel ve egitsel acidan bu sitenin icerigini arttirmaya calismamiz lazim, kisitlamaya
degil. Ayrica eklenen fotograflara bakildiginda, hemen hepsi ozen gosterilmis fotograflar. O
yuzden
3 gune kisitlayarak fazla bir kalite artisi gelecegini sanmiyorum. Bunun yaninda, estetige fazla
egilerek, sitenin egitsel amacini da kisitlamis olacagiz. Insanlar ilk basa gore 3 kat daha az
fotograf yukleyebilecekleri icin, en guzel, en estetik, mesela ureme fotograflarini yukleyecekler.
Halbuki cok estetik olmasa da, genc bireylerin, kis donunun resimleri tur tanimlama acisindan daha
faydali olabilir. Ama secicilik artacagi icin, bu tip resimlerin ve benzeri egitsel degeri yuksek
ama estetik degeri daha az resimlerin yuklenmesi azalacak.
Ben Silikon Vadisi nde yasiyorum. Buradaki bircok internet sirketinin en istedigi sey, ilginin ve
icerigin artmasi. Ne ilgincdir ki biz de tam tersi. Ilgi ve icerik arttikca kisitlamalar artiyor,
icerigi azaltacak onlemler aliniyor. Yuzlerce uyesi olan bir sitede bu konular tartisilmaya
acilmiyor. Tepeden karar veriliyor. Belki sebeplerden biri server masrafinin artmasi ve hizinin
azalmasi olabilir diye dusunuyorum. Bu onemli bir sebep ama bu da tartisilmaya acilmaliydi.
Gerekirse abonelik sistemi getirilebilir. Tum bunlar demokratik bir sekilde kararlastirilmali.
Siteyi kurmak ve yurutmek onemli bir hizmet ama sitenin icerigini saglayanlarin da soz hakki
olmali.