X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Tüminatörler listesi (leri?)

moktem moktem 5.02.2013 12:11:00
Önce tek bir türminatör listesi vardı, bazı tartışmalarda sitedeki yurt dışında çekilen Türkiye türlerinin listelenmemesi gerektiği ya da farklı bir liste yapılması ile ilgili görüşlerden sonra, iki ayrı türminatör listesinin yanyana yayınlanacağı kararı alındığı bildirildi biz üyelere. Sonra tüm dünyadan çekilen Türkiye türlerinin gönderildiği liste temel alınarak bir Türkiye listesi grubu oluşturuldu. Bu listede bir takım aksaklıklar ve karışıklıkar çıktı bunlar giderildikten sonra iki ayrı liste halinde Türminatörler sayfasına yerleştirildi. Daha sonra Türkiye listesi sola alınarak öncelendi ve yanında dünya listesi yer alıyordu. Bu gün baktığımda ise dünya listesinin gizlendiğini ve yukarıda verilen minik bir linkle ulaşılabilir hale getirildiğini farkettim. Gidişata baktığımda site yönetiminin yurt dışında çekilen Türkiye türlerinin siteye yüklenmesini teşvik etmediğini ve bunun yerine Türkiye de çekilmiş karelerin yüklenmesinin teşvik ettiğini algılıyorum. Belki de bu gidişata göre bir sonraki basamak yurt dışında çekilen karelerin tamamen dışlanarak dünya listesinin kaldırılması olacak. Eğer bu algım doğruysa lütfen yönetim bunu bize bildirsin ki ben de yurt dışında çektiğim türleri yüklemekle uğraşmak yerine yurt içinde çektiğim ama listemde olduğu için siteye yüklemediğim türleri (dere düdükçünü, büyük ak balıkçıl vs.) yüklemeye öncelik vereyim. Selam ve sevgilerimle...

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 29.03.2013 09:07:00

Maydonoz olmazsam olmaz. Fikirlerimi paylaşmak isterim naçizane.
Türminatör listesi olmalı. Yurtiçi ve dünya ayrımı da iyi oldu.
Bunlara ek olarak son 3 ay veya son 6 aydaki (teknik olarak siteyi yormayacaksa) en çok yeni tür çekenler listeside olursa daha cazip olabilir. Gerçek aktifleri görmüş oluruz.
Türminatör listesi kaybettirdiğinden daha çok kazandırıyor fikrine katılıyorum. İnsanın nerede olduğu hakkında fikir vermesi açısından güzel. Yavuz beyin dediği gibi malesef eşitlik hiç bir alanda olmadığı gibi bu alanda da yok.
Yalnız kızımın kurs öğretmeninin söylediği bir söz var: "bir öğrenci harvard da okuyacaksa ona kimse engel olamaz". Dolayısıyla bu iş azim, istek ve sabır işi. Eğer ekipmansa düşük bütçeli ekipmanla güzel foto çeken arkadaşlar var. Bir yere gidilecekse eğer istiyorsa uçak yerine otobüs ile gidebilir. Yeter ki istesin.
Benim bu sene sonu hedefim 300 dü. (bir arkadaşımız forumda sormuştu). Şimdi onu ne kadar yapabilirim peşindeyim, onun için çalışıyorum. Kısmet.

moktem moktem 28.03.2013 17:23:00

Site yönetimine türminatörler sayfasının son hali için çok teşekkür ederim. Ancak bir teknik aksaklığa dikkat çekmek istiyorum. Türminatör sayfasında bu gün tür ekle ve galeriden eklediğim türler tanım aldığı halde sayıda görünmüyor (tür sayısı 213). Oysa illere göre türminatörler listesine girdiğimde görünüyor (tür sayısı 215). Selam ve sevgilerimle..

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 16.02.2013 21:57:00

Ek..

-Bekarlarla evliler esit degildir..
-Emeklilerle emekli olmayanlar esit degildir
-Devlet memurlariyla kendi isi olanlar esit degildir

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 16.02.2013 21:51:00

Firsat ve imkan esitligi konusuna bende bir koseden deginmeden gecemiyecegim..

-isi icabi zamani kisitli olan uyelerle zamani musait olan uyeler esit degildir..
-Benim gibi yasi nispeten gecmislerle gencler esit degildir..
-Buyukcekmecede,Adanada,Samsunda,Mersinde yada Urfada oturanlarla digerleri esit degildir..
-Karisi problem yaratanlarla yaratmayanlar esit degildir,
-Jipi yada pikapi olanlarla normal arabasi olanlar,yada arabasi olmayanlar esit degildir
-Bayanlarla erkekler esit degildir:))
-Uyumlu dost canlisi olanlarla uyumsuz ve kavgacilar esit degildir..
-Iyi ekipmani olanla digerleri esit degildir..
-Ekonomik olarak durumu uygun olanla olmayan esit degildir-

Anladigim. Her konuda oldugu gibi..bu konudada herkesin firsatlari,sansi farklidir.. Herkes kendi imkanlariyla elinden geleni yapmali.. Saygilarimla

coşkun coşkun 16.02.2013 21:43:00

Virgülüne kadar Yavuz hocama katılıyorum, selamlarımla...

eke1 eke1 16.02.2013 21:01:00

Her hayalperest gibi,rüyadan uyanmam için,aradan yıllar geçmesi gerekti.
Onca yaşanmışlara ve bu gün olduğumuz yere bakıp :
kuşlar için ne yaptık,bu gün neyi tartışıyoruz ’’ diye,kendimi sorgulamaktan alamıyorum.

Bilenler bilir,arazide evlatlarla olunca,onların heyecanını görmek bana yeter de artar,fotoğraf bile çekmem.Hele de ekipmanları yoksa,fotoğraf çekmeyi zül addeder,makinemi birinin eline tutuşturuveririm.Ve bu yüzden,kutusu bile açılmamış,hem 30D ve hem de 40D gibi ekipmanlarım,yurt dışı seyahate gittiler öğrencilerle.Arabamı bile esirgemedim ihtiyacı olan dostlardan.Esirgemem de.

Sevgili Alihan ve Sevgili Nurhan,türminatörlük bir tutku,bir nas,bir inaktır.Sadece bizde mi,tüm dünyada bu böyle.Her ifratta olduğu ve Ziya Paşa’nın dediği gibi ; Bir katre içen çeşme-i pür hun-ni terminatör fenadan,başını alamaz bir dahi baran-ı beladan

Hem bilirsiniz,dogmalar akaittir tartışılamaz..
Ful kontrol yetkiyle mücehhez Sevgili Murat bakın ne diyor ;
‘’Butun bunlar goz onune alindiginda ben bu bolumun kalkacagini hic sanmiyorum’’(14.02.2013)
Ve bir gün sonra kararını tebliğ edip,son sözünü söylüyor,
-Turminator listesi kalkmayacak ve devam edecek.(15.02.2013)

FK’yı da düşünürsek,dokuz yılı aşkındır beraberiz ve birbirimizi biliriz.Ama henüz,ne empati kurmayı ve ne de,doğru yolu bulmamız için elzem olan tartışmalarda sonuç almayı,ne kadar şedit olursa olsun,tartıştıktan sonra,eskisi gibi yine kol kola yürüyerek,gençlere örnek olmayı başarabilmiş değiliz.
Bu nedenle naçizane derim ki,herkes istediği kulvarda yürüyüşünü sürdürsün,Trakuslu olmanın tadına varsın.

Gün olur devran döner,bırakalım,hakkımızdaki hükmü,bizi izleyen yeni nesiller versinler.
Onlara güveniyor,tüm kalbimle inanıyorum.Biz,meleklerin cinsiyetine kafa yorarken,onlar,bizim yapamadığımızı bir gün başaracaklar.Bundan adım gibi eminim.
Saygı ve sevgilerimle.

eke1 eke1 16.02.2013 20:55:00

Bu tartışmaya katılmak isterim elbet.ama,daha önceleri yaptığımız bu minval tartışmalarda,nice siperler,nice değerler kaybettiğimizi bilen biri olarak,düşüncelerime gem vuramasam da,çalakalem klavyeye sığınmktan kendimi men ederim.Ve bu yüzden,ben de bir hikaye paylaşmak istedim.

Günlerden bir gün,Keskin Viraj nam göç noktasında buldum kendimi.Kazma kürek yaktıran takvime inat,güneşli,güzel bir gündü.O vakitler beş yaşında olan torunum Batıkan’da yanımda.Hani,dede demeyi öğretemediğim,asker arkadaşım gibi bana Fiko diyen torunum var ya,işte O.Yağmur olup yağan leyleklerin,yırtıcıların ardından,bir o yana bir bu yana,metronom gibi yalpalıyoruz vira.Yetmezmiş gibi,’’Aşağıya inelim,valla sırtına binmicem’’ diye söz verip,sonra çamura yatan,taa kalenin orda ve masustan ‘’yoruldum Fikocum’’ deyü sırtıma binen veleti,bilmem kaçıncı kez,düz duvar gibi,deve bağırtan yokuş yukarı taşımaktan da helak olmuşum.Bir gıdım nefes için,bir sandalyeye çönmüş.,gözlemci dostların ikramı çayı yudumluyorum.

Tam da bu sırada,kulağımın dibinde ,bamm! diye bir bomba patladı sanki.Yerimden uğradım,dönüp baktım ki,Volvo bir ciple burun buruna geldim.Sürücü virajı görmüş,keskinliğini ayamamış olmalı ki,kıyı kazığına bodoslama bindirmiş.Bereket kazık sağlam,ama,güzelim uçuk yeşil aracın sağ kapısı tarumar.Hemen koştum tabi.Sırım gibi,yalnız bir adam indi diğer yandaki kapıdan.Kaza yapan O değil de,düğüne gelmiş gibi,Adam ha bire gülümsüyor.Hem de içten,samimi.Daha önce böyle bir şeye hiç tanık olmamışım,şaşkınım.Geçmiş olsun,yerine,gözün aydın,diyesim geldi,öylesi.Çömeldik haşat kapıyı inceliyoruz Orda tanıştık.

Torunumu sevdi.Yeni bir siteden söz ederken gözleri parlıyordu.’’Davetlimsin,dedi’’ Nasıl bir hevesle anlattı,heyecanla dinledim.hayallerimizi paylaştık.

‘’Siteye giren herkes,kimliğini kapıda bırakacak’’.
‘’Dil,din,ırk,siyaset,köken,etiket,makam,mevki,cüzdan farksız,yediden yetmişe tüm üyeler eşit olacak’’
‘’Ankara,İzmir,Anadolu’daki dostlarımızı,kuş gözlemcilerini kucaklayacak,hepimiz aynı yuvada arı gibi çalışacağız’’.
‘’FK’daki gibi,kendi aramızda çalıp oynamak yerine,halkın arasına karışıp,yenilere,gençlere,doğa sevdalılarına örnek ve ön ayak olacağız.’’
‘’Kuşların,folunu,yuvasını,yavrusunu,tüyünü,kılını,hatta bokunu bile en güzel fotoğraflarla belgeleyip,örnek bir arşiv yaratacağız’’
‘’Bize özgü bilgilerle donatıp zenginleştireceğimiz tür sayfaları,ülkemize kazandıracağımız,gelecek nesillere bırakacağımız en büyük eserimiz ve göz bebeğimiz olacak.’’

gibi ortak hayallerimizi paylaştık.
Ve o gün,o an orda,hem torunum,hem de ben Trakus’a imza attık.
(devamı aşağıda)

amenevse amenevse 16.02.2013 14:19:00

Önce kişisel bir konu; tür listem 178 olarak görülüyor, türminatörde durum 177, düzeltilmesini rica ediyorum. Diğer konu, tüm dünya kuşlarına ait çekilen fotoğrafların paylaşılmasının yerinde olacağını düşünüyorum; kuşlar hemen her çevre koşullarına adapte olmuş gözüküyorlar, farklı çevrelerde bir kuş türünün farklı fenotipik özellikleri olabiliyor. G. Amerika da fotoğraflanan bir kocagöz ya da sümsüğün bizdekilerle kıyaslamasının ilginç olduğu kanısındayım. Ornitologların da yararlanabileceği bu konum, Trakusa değer katar, dünyaya açılımını da rahatlatır, yabancılarının da siteye üye olmaları ile zenginliğimiz artar. Böylece gelişecek bir kuş turiziminin, çevrenin ve özellikle sulak alanların korunmasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum.

ak alanların

MuratC MuratC 15.02.2013 20:34:00

Sevgili Gokhan,

Bir acidan bakarsak hakli baska bir acidan bakarsak haksiz olabilirsin :) Evet ismimiz TRAKUS ama Turkiye sinirlari icinde kalan kuslar degil. Seninde gayet iyi bildigin gibi bir cok turu ancak goc esnasinda gorebiliyoruz ve bunlar cogu zaman ulkemizde ancak bir kac gun icinde gorebilmek mumkun oluyor. Oda dogru yerde ve dogru zamanda bulunabilrsen yani sans faktoru cok onemli. Cok nadir ve vagrant turleri bulmak, hele hele fotograflamak ise tamamen sans isi. Hele bazi turler varki cogumuza bu kuslar gormek yasantimiz icinde mumkun olmayacak. Ama sonucta butun bu kuslar bizim kabul ettigimiz Turkiyenin kuslari listesinde var ve onlarida gormek/fotograflamak yurtdisindada olsa herkesin hakki olmali ve buda listesinde yer almali.

Gelelim yurtici/yurtdisi fotograflarin degeri meselesine. Buda konuya nerden baktigimiza bakar aslinda. Birey ve fotografci acisindan bence yurtdisinda cekilen fotograf daha degerli. Niyemi? cunku yurtdisinda bir turu cekmek, cekim zorlugu acisindan cok daha zahmetli ve daha zor. Daha cok emek ve vakit gerektiriyor, hic bilmediginiz bir habitatda belli bir turu arayip bulmak gayet zor. Halbuki cok nadir bir turu bizler Turkiye sinirlari icinde cogu kez snasa buluyoruz, ya birisi buluyor, gel burda diyor, oarkardaysak gidip cekiyoruz yada biz genel arazi yapaken karsimiza tamamen sansa cikiyor.

Bir iki ornek vereyim. Seneler once Omer Furtunla beraber Rivada Mezgeldege denk geldik ve cok guzel karelerini cektik. Buyuk alkis ve yorum aldi. Ama bir dahada gorulmedi, yani tamamen sans isi. halbuki ben sirf Mezgeldek aramak icin doguda yuzlerce km yol yapip bulup cekebilsem o kare BENIM icin cok daha degerli olacakti.

Daha guncel olarak bir ornek vermek gerekirse. Gecenlerde Almanyada bir gunumu bir gol etrafinda orda oldugu bilinen Buz Dalgici ve 5 tane daha listemde olmayan tur icin ayirdim. Hava o kadar kotuyduku, butun gun kar yagisi altinda ve sogukta dolastik sadece Buz Dalgici cok uzaktan cok kotu cekebildik. Yani 6 hedefleyip sadece birini zorla tutturduk. O fotograf harika bir portre bile olsa Trakusta en fazla 15-20 yorum alirdi. Ama ayni kus Karaburunda ortaya, ciksa birinden duysak ve gidip kotu bir fotografini bile ceksek emin olki Trakusta patlama yapar :)

Evet Karaburunda Buz Dalgici TR icin onemli bir kayittir, ama BENIM icin Almanyada o sartlar altinda cektigim fotograftan daha degersizdir. Cunku buradaki kus sansa o gun Karaburuna ugrayacagi tutmus, sansa biri o gun oraya gitmis ve gormus ve bizde hasbelkader gidip hazir kusu cekmisiz.

Yani ozetle her iki yolda cekilen kusta onemli aslinda, biri TR kusculugu icin biride bireyler icin. Ama burda isi asil olan TR kusculugu ve Trakus diye kestirip atamayiz, insanlarin emek vererek yurtdisinda cektigi fotograflari degersizlestirmeye calismak bireylere haksizlik olur ve unutmayalimki Turkiye kusculugu ve Trakusta bu bireylerin emekleriyle ilerliyor.

alhn alhn 15.02.2013 20:28:00

Bence Yıllık Türminatör listesi siteye çok daha fazla hareket gitirir. Düşünsenize, bu yıl yine gri leşkargası veya saksağan çekmemiz gerekecek :) Eminimki sitedeki türlerin fotoğraf kalitesinin artmasına bile faydası olur.

MuratC MuratC 15.02.2013 20:03:00

Alihan bey, daha oncede aciklamaya calistigim gibi Turminator olayinin siteye bence faydasi zararindan daha fazla. Gene onceden yazdigim gibi bu iste basa kosmak icin ilahada uzun senelere ihtiyac yok. Bu ise merak salan, azimli bir uye bir sene icinde 200 turu rahatlikla gecebilir, biraz daha ugrassa 300de olabilir, 350den sonrasi bayagi zor. Ve bunun bir cok ornegi sitemizde mevcut. Agirdan almak isteyenlerde istiyorlarsa oyle yapsinlar. Kimsenin ben illaha 400ler yapacam diye anormal bir istege kapilcagini geride basladigi icin boyle bir hirs icine girecegini tahmin etmiyorum. Ha eger giriyorsa bence bu iste daha dogrusu kendinde bir yanlislik var demektir. Cunku bu isin sonuda bir odul yok, para yok, san, sohret yok, Eminin dedigi gibi 400ler klubunde huriler hic yok :)) O yuzden bu isi sadece tatli bir rekabetten ote gormememliyiz.

Ikinci teklifinizi toplantida gundem ederim, aylik zor ama yillik Turminator fikri olabilir

alhn alhn 15.02.2013 20:01:00

Murat Bey, söylediklerinizi başka yerlere çekmek gibi bir gayret içinde değilim. Ben sadece verdiğiniz örneğin bana yanlış geldiğini dile getirmek istemiştim, ama madem yanlış anlaşıldığınızı söylüyorsunuz bencede uzatılacak bir konu değil.

Türminatör listesi komple kaldırılsa daha iyi olur. Bunu söylemiştim.

1- Bu haliyle türminatör listesi yeni başlayanlara bir motive kaynağı olamaz. 5-6 yılda çekilenlerle kemikleşmiş bir ilk 10 veya ilk 20, yeni başlayanlara göz korkusundan veya başlamadan pes etmeye yaramaktan başka birşey olamaz. Bu liste, sitenin temel amacıymış bu site bunun etrafında dönüyormuş gibi bir hava eserse insanlar bir süre sonra olaydan soğur, yada sadece yukarıdakiler olayın içerisinde kalır. Bu liste 50 ve daha yukarısı türe sahip üyelerimiz şeklinde ana sayfadan herzaman ulaşılabilir şekilde ve sürekli bulunabilir. Bu liste sitenin temel amacı gibi algılanmaz ve bence temel amac bu tip bir liste olmamalı.

2- Ayın türminatörleri ve Yılın türminatörleri gibi listeler bence daha motive edici olur. Bu listeler o ay ve o yıl çekilen türleri içerir. Dolayısı ile unumu eledim eleğimi astım listede de yerim sabit zaten gibi bir düşüncede olan üyeleri bile canlandırır, yeni başlayanları zaten fazlasıyla motive eder, çünkü o ay ve yıl 5-6 yıllık üye ile aynı şartlar altında yarıştadır.

Ben sadece sitede daha güzel şeyler olsun istiyorum, kimseyle polemik veya laf dalaşına girme gibi bir niyetim yok, olmazda. Saygılarımla.

MuratC MuratC 15.02.2013 17:19:00

Alihan bey acaba benmi kendimi ifade etmek icin yeterli Turkceye sahip degilim, yoksa sizmi benim yazdiklarimi tam okumuyorsunuz, yada ozellikle niye baska yerlere cekmeye calisiyorsunuz, tam cozemedim.

Tekrar edeyim...

- Sanica Boru benzetmesini imkanlari ve zamani kisitli uyelere ornek olsun diye verdim. Yazdiklarimi belli bir grubu kucuk gostermek ve asagilamak gibi bir sekle sokmaya calistigimi ima ediyorsunuz ama benim ne oyle bir niyetim nede oyle bir yazim oldu

- 1. Lig siralamasini bizim listemizle karsilastirmadim sadece farkli imkanlari ve hedefleri olan takimlarinda ayni ortamda yarisabildiklerine ornek gosterdim

- Sizin iddia ettiginiz gibi listenin altindakilere ve yeni uyelere "Sanica Boru" gibi ne bir benzetme yaptim nede bir sekilde kucumsedim. Kaldiki listenin EN BASIDA dahil olmak uzere en yukarlardaki bir cok uyede bu isi oldukca kisitli imkanlarla yapiyor. Yani yukarda sadece GS, FB degil oldukcada fazla Sanica Boru imkanlarinda takim var.

Neyse bu konuyu daha fazla uzatmanin bir anlami yok

OZETLERSEK:

- Turminator listesi kalkmayacak ve devam edecek
- Sekli ve icerigi onumuzdeki hafta netlesecek

Ama anlasilmasi gereken en onemli konu: Kimse kimseyi bir yarisin icinde olmaya zorlamiyor. Isteyen tur pesinde kosar sayisini artirir isteyen kendine baska hedefler koyar. Bu liste icin ne kimseden bir sey talep ediliyor nede vaad ediliyor. En ust siralarda olanlara bir imtiyaz taninmiyor, baslari goge ermiyor.

millidere millidere 15.02.2013 17:18:00

Bence yurt dışında çekilen fotoğraflar siteye yüklenmesi lazım, çünkü ülkemizde görülen bazı kuşlar çok seyrek ve birey olarak çok az sayılarda görülebilir. bu yüzden fotoğrafı olmayan ve az olan türlerin fotoğraflarına büyük bir destektir. bu yüzden yurtdışı kaynaklı fotoğrafların sitemize yüklenmesine hiç bir itirazım yoktur ve bunlar üyenin sayfasında görülsün. neticede kişi o türü görmüş ve fotoğrafını çekmiş. fakat sitemizin adı TRAKUS olduğuna göre türminatör yarışı yalnızca Türkiye sınırları içinde çekilen fotoğraflarla devam etsin, bence doğru, güzel ve heyecanlı olan budur.
ve bence yalnızca birtane liste olsunki, Türkiye sınırları içinde çekilen fotoğrafların değeri artsın.

(görüşüm böyledir, her hafta sonu yurtdışına gidebilme olanağına sahip biri olarak, ilerleyen zamanlarda uzun süreli planlı yurtdışı gezileri yapacak biri olarak böyle düşünüyorum.)

Mehmet Ali Hocam bence siz yurt dışında çektiğiniz türleri gönül rahatlığıyla yüklemeye devam edin, bence o kadar alın teri, emek, zaman, para harcandıları için bence hala çok değerliler, herkese selamlar...

armadillo armadillo 15.02.2013 14:49:00

TRAKUS : Türkiye nin Anonim Kuşları değil mi?
Bu tartışmaların yersiz olduğunu düşünüyorum.
Ben de ülkemizde çekilen fotograf kayıtlarını daha bir önemsiyorum. Trakuş ve diğer kardeşleri, Türkiyenin Biyolojik Çeşitliliğini ortaya koymada ve öğretmede çok önemli bir misyona sahip. Sitenin bu misyonunu çok beğendiğim için ilk kurulduğundan beri buradayım.

alhn alhn 15.02.2013 12:37:00

murat bey, "O zaman Sanica Boru Elazigspor ile GS, FB ile ayni ligde oynamasin demek lazim" bu cümlenizle türminatör listesini lig sıralamasına benzetmişsiniz. Zaten FB-GS, Sanica Boru, BİZ-SİZ gibi ayrımlar yapmadığınızı söylemişsiniz, bundan sonrada yapmayın, listenin alt sıralarında yer alan veya siteye yeni üye olmuş Sanika Borular (sizin benzetmenizle) için hoş olmaz kanaatindeyim.

moktem moktem 15.02.2013 09:45:00

+1

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 15.02.2013 09:26:00

+1

MuratC MuratC 15.02.2013 08:25:00

Alihan bey ben size bu liste niye kalkmamali diye bazi nedenleri siralamistim.

Ama siz benim Emine hanima ve bu sekilde dusunen kisilere verdigim cevabi yanlis yerlere cekmissiniz. Ben hic bir zmana BIZ-SIZ ve biz suyuz sizler busunuz diye bir ayirim yapmadim, yapmamda!! Sadece bir toplulukta herkesin ayni imkan ve hedeflere sahip olamayacagina ornek verdim, siz bunu listenin basindakiler FB-GS asagidakiler Sanica Boru diye siniflandirmissiniz ki bence cok yanlis. Tabiki bir aileyiz, evet biraz buyuk bir aile ama en kucuk topluluklarda bile bireylerin farkilik gostermesi, becerilerinin, zevklerinin, hedeflerinin ayrilmasi gayet normaldir, doganin kanunudur.

Bu listede yukarlarda olmaninda tek sebebi maddi imkan olmadigini biliyoruz, ayrica eski uye olmaninda tam olarak alakasi yok. Benden eski bir cok uye tur pesinde kosmadigi veya bu isi fazla onemsemedigi icin tur sayisi azdir. Bunun yani sira bugun daha bir senesini doldurmamis bir cok uyede 200 sinirini ya gecmistir yada zorluyordur. Bugun Emin ve Sonerin yillik kertik sayisi 300u gecer genelde. Insan biraz azmedince rahatlikla 1 senede 200 turu gecer. Yani demek istedigim bu is oncelikle istek meselesi

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 14.02.2013 23:24:00

Olaya yaris olarak bakinca haliyle komplikasyon oluyor..
Bu , Turminator yarisi degil.. yada oyle algilanmamali..
Bu ,Turminator listesi.. Turkiyede kac farkli kus fotografladiysaniz bunun listesi.. Sorun bunu yaris moduna cekmek yada yaris gibi hissetmek.. Bazisi daha fazla tur gormek, bunlari arazide tanimak, habitatlarini kesfetmekten mutlu olur.. bazisi cok kaliteli fotograf cekmek ister.. Fotogaleride 500 fotografi olan bir kusuda yukleyip gunun fotografi olunmuyormu.. Site hepsine izin veren bir formatta..
Tadini cikaralim.. Selamlar saygilar

alhn alhn 14.02.2013 22:01:00

Murat Bey,
Türminatör listesi kaldırılmalı deyişime Emine abla değişik bir açıdan bakmış, sizde çok alakasız bir noktaya çekmişsiniz. Ben imkan veya imkansılıktan kalkmalı demiyorum. Herkezin kendince imkanları var, gün gelir herkes çeker.
Ayrıca, Bu sitede sizlerin FB-GS bizlerin Sanika Boru olduğunu düşünmemiştim, hepimiz bir ailenin üyesiyiz sanıyordum. Sizlerin farkı, bu aileye 5-6 sene evvel girmişsiniz ve dolayısı ile daha çok türünüzün olması doğaldır.

MuratC MuratC 14.02.2013 13:07:00

Bende tamamen kaldirilmasi fikrine katilmiyorum :) ve her ne kadar TR ici listeye en basta on ayak olanlardanda olsam Mehmet Ali beyin fikrini destekliyorum. Her nekadar Baskanla hem fikir olamasakta yonetim icinde bu konu tekrar tartisilip daha saglikli ve cogunlugu memnun edecek sekilde duzenlenecektir.

Turminator olayinin kaldirilmasi bence pek mumkun gorunmuyor. Cunku basta...

- Bu siteye ve bu isin pesinde kosan, sitenin en faal elemanlarina bir heyecan katmaktadir. Bu heyecanin ve tesvigin kirilmasi siteyi ve uyelerini pasifise edecektir

- Turminator olayi ile bir cok arkadisimiz sayesinde hic gorulmemis kuslar goruntulendi, cok az fotografi olan turlerin nefis fotograflari gelmeye basladi

- Bu sayede bir cok turun hic kaydi olmayan yerlerden kayitlari/fotograflari gelmeye basladi

- Bu sayede bir cok insan daha cok gezip daha cok ogrenmeye ve dolayisiyla daha insana ulasmaya, kusculuga, kus fotografciligina ve doaginin korunmasina on ayak oldu

- Bazi kesim tarafindan elestirilen Yurtdisinda cekilen turler sayesinde bir cok turu tanir olduk. Databasemizde hic bilgisi bulunmayan turlerin fotograflarina, bilgilerine, yaz ve kis formalrini gorme sansina sahip oluyoruz

Butun bunlar goz onune alindiginda ben bu bolumun kalkacagini hic sanmiyorum.

Ayrica bu haksiz rekabet oluyor, giden var gidemiyen var polemigininede %100 karsiyim. Bugun hic bir yarista tam esitlikten soz edlimez. O zaman Sanica Boru Elazigspor ile GS, FB ile ayni ligde oynamasin demek lazim. Kaldiki bu Turminator isi sadece imkan ve para isi degil. Daha cok azim ve istek meselesi. Turminator listesi basindakilere baktiginizda (Su anda mesela daha Soner gorunmuyor ama oda aslinda +400) bir cok uyemiz is ve maddi acidan hicte oyle cok rahat poziyonda degil, bir cogu hicte fleksibil olmayan islerde gorev yapiyor. Ha imkani olanlarinda bu isin pesinde kosturmasina dolayli olarak laf etmenin ne faydasi var onuda konusmak lazim. Unnutmamak lazimki kimseye bu yarisin en ondesi sensin diye bir hediye verilmiyor, bir ayricalik taninmiyor

Amac sonucta uzum yemek, bagciyi dovmek degil. Bu yaristan site fayda gorursa ki bence goruyor, o zaman devam. Isteyen yarisin icinde olur isteyen sadece fotograf ceker isteyen sadece gozlem yapar vb.

gutesmienchen gutesmienchen 14.02.2013 10:22:00

kesinlikle katiliyorum.Zira bu haksiz bir rekabet yaratiyor,herkes bir ucaga atlayip yurtici-yurtdisi nadir türlerin bulundugu yerlere gitme sansina sahip degil.

serhattigrel serhattigrel 14.02.2013 03:42:00

Türminatör uygulaması tamamen sizlerin talebi ile ortaya çıkan bir mekanizma. Benim şahsi fikrim uygulamanın eksilerinden çok artı yönlerinin daha ağır bastığı doğrultusunda.
Biz siteyi ilk kurduğumuzda yurt dışı olacak mı diye tartışmıştık. Bu gün yurt dışı sekmesini koyarak doğru yaptığımız fikrindeyim.
Türminatör listesi için karar alırken de çok tartıştık, hangi liste öne çıksın noktasında, çoğunluk her zaman Türkiye listesinin daha kıymeti olduğu fikrinde birleşti.
Kuruluş amacımız bunu gerektiriyor. İki liste yan yana konulunca soldaki daha önde olur sandık, ama öyle olmadı, yan yana iki liste algılanması zor bir durum yarattı.
Buna çare iki sayfalı şu anki yapıya geçtik, bura da da ikinci sayfaya gidiş yolu algılanmaz bir halde kaldı. Bu konuda çalışmaya son nokta konulmuş değil, hala tartışılan bir konu.
Bence, Türkiye de belgelenmiş bir kayıt bizler için daha önemlidir, bu yüzden TR listesi daha öne çıkmalıdır. . Şu anki şekli ile uygulamada ikinci listenin görülme şansının çok az olduğu fikrine katılıyorum.Bir çözüm bulacağız

alhn alhn 12.02.2013 13:07:00

Türminatör listesi komple kaldırılsa çokdaha iyi olur.

ali6105 ali6105 5.02.2013 20:57:00

Etmez mi hiç Ali Rıza Abi ?
Bize eder gibi geliyor biraz :))

ekey ekey 5.02.2013 20:45:00

Değerli dostlar; listeler işin tatlı bir rekabet yönü, yurt içi ve yurt dışı olmuş ne farkeder, gezmeye ve fotoğraflamaya devam ...
Sevgilerimle...

ali6105 ali6105 5.02.2013 19:57:00

Yavuz Abi ye birebir katılıyorum.
Hangi kuşun pasaportu var ? Hangi ülkede kuşlara sen hamgi ülkenin kuşusun, senin pasaportun nerede ? bir bakayım vizen varmı diye soruyorlar ?

moktem moktem 5.02.2013 14:08:00

Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler sevgili Yavuz Ağabey ve Hüseyin Bey. Ben de iki listenin birlikte yer almasından yanayım. Zaten mesajı yazmamın amacı sayfada yer sıkıntısı olmamasına karşın dünya listesinin niçin kaldırıldığı ile ilgiliydi. Elbette kuşların değişik ve güzel fotoğraflarını çekmek bu konuda kendimizi aşmaya çalışmak temel amacımız. Zaten bu kareleri, başımızdan geçen deneyim ve maceraları çeşitli şekillerde dostlarla paylaşıyoruz. Ancak sitenin üyesiysek sitenin konseptine de uymak gerek diye düşünüyorum. Eğer site Türkiye de çekilmiş karelerin listelenmesinden yana ise ona göre fotoğraf yüklemek daha doğru olur bence. Yok eğer gerçekten hem Türkiye hem de Türkiye dışında çekilen karelere açık ise (ki bence öyle olmalı) o halde iki liste yanyana yerleştirilmeli diye düşünüyorum.

surgeon surgeon 5.02.2013 13:12:00

Lüzumsuz hırsa ve ihtirasa kapılmadan, yaşanan bu tatlı rekabetin, sitemize ve hatta ülkemiz yaban hayatına çok önemli katkıları olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde sıkça görmediğimiz ancak varlığını düşündüğümüz , tahmin ettiğimiz ya da umduğumuz türleri bulmada Yurtdışında çekilmiş kareler bence oldukça ilham verici oluyor. Her iki listenin de olması güzel oldu bence.
Yavuz hocanın düşüncelerine ayrıca katılıyorum.
Selamlar...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 5.02.2013 12:48:00

Sevgili Mehmet ALi hocam.. Aslinda bu bir tercih meselesi.. Belki felsefi bir bakis farki... Bana gorede kuslarin vatani olmaz.. Hatta dunyadaki bu sahte sinirlar insan irkinin uydurdugu bir sey.. Bunun yaninda yasadigimiz cografyanin barindirdigi turleri burada TUrkiyede fotograflamakta ayri degeri olan bir durum bence.. Bakis acilari degismekle birlikte aslinda ne farkederki.. Iki liste olsun.. Isteyen dunya listesinede bakabilir.. Bu siralama aslinda bizim kendimizle yarismamiz.. Baskalariyla degil.. Ben oyle bakiyorum.. Yapabildigimin en iyisini yapmaya calisiyorum.. Vaktim maddi durumum elverdigince tabii.. Nereye kadar gidebilirse..
Saygilarimla

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT