TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Yardım isteği

brisingr brisingr 5.01.2008 21:12:00
Merhaba, ben Emrah. Kuş gözlemcileri ile ilgili bir proje sürdürmekteyim. Kendim de bu konuyla az da
olsa ilgiliyim. Kuş gözlemcileri için bir fotoğraf makinesi seti tasarlıyorum. Bu konuda yardımınızı
rica ediyorum. Kuş gözlerken nelere ihtiyacınız oluyor, ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz ve
şöyle olsa daha iyi olurdu dediğiniz bir şey var mı? Kuş gözlemcisi olarak bir fotoğraf
makinasından beklentileriniz nelerdir? Yardım edebilirseniz sevinirim.. Teşekkürler..

contarini contarini 8.01.2008 00:22:00

Kimse katılmak istememiş bu foruma. Eh biraz da haklı sayılırlar. Her zaman her yerde hep tartışma
konusu olmuştur, olacaktırda. Nikon mu Canon mu? Ben daha önce Nikon kullanıcısıydım. Canon a
geçtim. Çok araştırdım çok sordum. Ama en önemliside çok fotoğraf inceledim. Tabi incelediğim
fotoğrafların hangi ekipmanla çekildiğini de hep dikkatle izledim. Bana çok faydası oldu kararımda.
Benceside bu sorunun cevabını kendiniz bulmalısınız. Herkes kendi kullandığı ekipmanı övecektir.
Sevgiler.

selimus selimus 8.01.2008 01:20:00

Ben markalardan çok donanım isimleri diye anladım İlker...Geçen gün flaş ilavesi filan demiştik ya,
onun gibi...Örneğin senin ihtiyacın flaşı uzatmak için bir parça ise markaya gerek olmadan da
yazabilirsin..Ben başlayayım, gövde için hızlı ve otomatik odakta başarılı bir SLR. 300mm den az
olmayacak bir tele objektif, uzadıkça ağırlaşıp hantallaşacağı için 600mm hatta 500mm yi geçmemesi
tercih nedenidir. Zoom objektifler de tercih edilmekle birlikte, çok elemanlı mercek takımları ile
hem daha ağır olup, hem de keskinlikten ödün verirler. Uzaktaki kuşlar için 1,4 ila 2.0x
dönüştürücü(tele converter); az ışık şartlarında kullanılmak üzere sehpa, üçayak veya tekli
olabilir. Üçayaklar için özel tasarımlı hızlı kafalar, flaş, beamer denen flaşın ışığını bir demete
dönüştürüp yoğunlaştıran ek mercekler, vb. Ben sadece hızla aklıma geldiği gibi yazdım, usta
arkadaşlar ben eski analog, yeni dicital fotoğrafçıyı düzeltir artık...

brisingr brisingr 8.01.2008 23:18:00

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Selimus (sanırım Selim) abi daha iyi anlamış beni galiba. Ama
yine de benim öğrenmek istediğim makinanın özelliklerinden çok eylemin özellikleriydi. Gözlem ve
fotoğraf çekme eylemi yani. Tabi ki makinanın ne gibi öelliklere sahip olması gerektiği de çok
önemli ama ilk etapta ihtiyacım olan (biz tasarımcıların sürekli bahsettiği terim olan) konsepti
oluşturmak. Bu yüzden dediğim gibi eğer bana zaman ayırabilirseniz gözlem yaparken kullanılan
ekipmandan çok kuş gözlemciliğinin detaylarını bilmek isterim. Örneğin; göl kenarında, dağda ya da
ormanda gözlem yaparken ne gibi sorunlarla karşılaşılıyor? Kuşlara nasıl,ne kadar yaklaşılabiliyor
ve daha da yaklaşabilmek için uzaktan kumanda edilebilen bir makina daha iyi olabilir mi? Sitede
bir abinin yaptığı kamuflajı gördüm. Onun için yapılan "avcının biri yeti gördüm diye vurabilir
seni" yorumunu da. Buna benzer kamuflajla ilgili detaylar neler olabilir? Aslında bu kadar çok şey
sorup sınırlamak istememiştim kimseyi ama sanırım daha net cevaplar alabilmek için bunu yapmam
gerekti. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.

serhattigrel serhattigrel 13.01.2008 23:57:00

Forumda yazınızı görünce önce sizi tanımak istedim, doğal olarak hep böyle yaparım.Kişisel sayfanıza
baktım. İsim var , başkabirşey göremedim, kaç yaşında , ne yapıyor, görmek isterdim, bir ara
doldursanız.

Sorunuza gelince , tabiki burada faydalı tavsiyeler alabirsiniz ama bence , siteden izleyip size
yakın yapılacak bir gözleme katılın.

Ah keşke kuşu takip eden , fokuslayıp çeken bir kamera olsa.

Kuşa yaklaşmak sorun oluyor.

shooter shooter 14.01.2008 16:21:00

"SADECE BAKARSAN GÖREBİLİRSİN!"

Kuş gözlemciliği doğayı kuşların dünyasından tanımayı sağlayan bir gözlem sporudur. Sağlıklı bir
çevrenin en iyi göstergesi olan kuşlar her türlü yaşam ortamında bulunurlar. Kent içerisinde
parkta, sulak alanda, bozkır, orman, çöl gibi hemen her yerde kuş gözlemciliği yapılabilir. Kuş
gözlemciliğinin mevsimi, zamanı da sınırlı değildir; 365 gün 24 saat yapılabilir.

Kuşları izlemek ve anlamak, aynı zamanda kendi doğal çevremizi izlemenin en akılcı yoludur. Çevre
koşullarına oldukça duyarlı olan kuşlar, orman kaybının, sulak alan tahribatının ya da fazla tarım
ilacı kullanmanın etkileri gibi konuların önceden habercisi olabilirler. Bu anlamda kuş
gözlemciliği, sağlıklı ve kapsamlı bir çevre koruma stratejilerin unsurları arasındadır.

Türkiye deki toplam kuş türlerinin sayısı Avrupa nın tamamında bulunan kuş türleri kadardır.
Ülkemizin kuşlar açısından zengin olmasının en önemli nedenlerinden biri zengin sulak alanlar
olması, diğeri ise önemli kuş göç yolları üzerinde yer almasıdır.

Bu sevdalılar arasında olan sevgili Melih Özbek şöyle özetliyor: “Kuş gözlemi için gereken tek şey
gözleriniz ve kulaklarınızdır. İsterseniz buna bir de dürbünü ekleyebilirsiniz. Onun dışındakiler
bütçenize ve ne kadar konfor düşkünü olduğunuza bağlı olarak değişir.

Eğer fotoğraf çekmek istiyorsanız o zaman da imkanlarınızın el verdiği en yüksek "zoom"da çekim
yapabileceğiniz bir fotoğraf makinasına ihtiyacınız olacaktır. Ancak sabır, ekipmanı iyi tanıma ve
birazcık da şans iyi fotoğraflar çekmek için daha önemli unsurlardır.”

KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ VE FOTOGRAFLAMADA olmazsa olmaz şey, kuşları rahatsız etmemeye özen göstermektir.
Bir çoğu yokolma tehdidi altında olan kuşların doğal ortamlarında onları tedirgin edecek, rahatsız
edecek, doğal davranışlarını etkileyecek şekilde hareket edilmemelidir.

Önce bir referans kitabı edinmelisiniz. Bu türü tanıma ve o türlerin davranışını bilmede yardımcı
olacaktır. Sonra bir dürbün ( bütçeye göre.. ama min. 10x40 büyütme oranlı. Teleskop ve
koordinatları belirlemek için gps cihazı da bonus olarak düşünülebilir. ) Sonra notlar almak için
bir not defteri ve kalem. Bunun yanında doğa ile kendinizi bütünleştirecek uygun giysiler. Bottan
çizmeye, kamuflaj giysilerinden özel kamuflaj malzemelerine çok çeşidi içinde kendinize en uygunu
seçiyorsunuz.

Bu özel kamuflaj giysileri gözlemden daha çok fotograflama için gerekli malzemeler oluyor.

Sonra da fotograf için ekipman gerekiyor. Başlangıç olarak zoom yapabilen bir digital makine tercih
edilebilir. Ama daha sonra sonuç sizi tatmin etmemeye başlayacak yeni ekipmanlar peşine
düşülecektir. Ama iyi bir kuş fotografı için 400 mm bir teleobjektif olmazsa olmaz diye
düşünebilirsiniz.

Ben bir Nikonman’im
Benim olmazsa olmazım, ya da hayalim. Nikon D3, Nikor 600 f4.

Ömer Kulaçoğlu

ilker ilker 15.01.2008 15:00:00

Sitede kuş çekimleri konusunda en acemi ve de yetersiz ekipmanlı üye olarak daha önce yazdığım ufak
bir yazıyı paylaşıyorum,arkadaşlar yanlışları belirtirlerse hepimiz için faydalı olabilir.

Öncelikle 300 mm gibi yetersiz bir lens kullandığımdan belli bir komposizyonda yer almayan
çekimlerde yani portrelerde her 100 mm ye 1 m gibi bir tercihim var yani bu mesafeyi aşan
uzaklıklardaki çekimler kesilip biçilse de kalite olarak yetersiz geliyor.Yine bu yüzden kuşların
havadaki hareketlerini çektiğimde çok şanslı değilsem bunları genelde anı fotoğrafı olarak
saklıyorum.Portrelerde genel olarak dikkat ettiklerim,kısıtlı alan derinliğini sağlamak için mümkün
olan en açık diyaframı kullanmak, ışığın yetersizliğini ve kuşların inanılmaz ivmelenmelerini
yakalayabilmek içinse enstantanede yüksek hızlara çıkmama yardımcı olacak en fazla 200 ya da 400
iso kullanmak oluyor.Ortamdaki ışık dağılımı homojense diyafram öncelikli çekim yapıyorum(yine de
pozlamayı belli ışık değerlerine kilitlediğim çok oluyor) fakat gölgeli ve sert ışık alan bir durum
söz konusuysa manuel olarak enstantaneyi önceden ayarlayıp patlamaların önüne geçmeye
çalışıyorum.Netlemeyi hız için tabi ki otomatik kullanıyorum fakat netlik noktası olarak kolaylık
açısından orta noktayı tercih edip kadrajı çekim esnasında ayarlamaya çalışıyorum ayrıca
makinenizin seri çekimde olması ve hafıza kartınızın da boş olmasını öneririm.Tabi bunlar işin
kolay kısmı :)

Eğer benim gibi kuşlar konusunda bilgisizseniz ve şansınız da yoksa iyi bir gözlem yapıp
konumunuzu ona göre almanız ve uzun süre beklemeniz gerekebiliyor.Örneğin gün doğumu ve
batımlarında daha hareketli oluyorlar.Makinedeki tüm sesli uyarıları kapatmanızı öneririm fakat
deklanşör sesi bile çoğu zaman hayvanları ürkütmeye yetiyor.Bu kuşlar sizi fark etmeseler de
durdukları yerde en fazla 6-7 sn kaldıkları için her türlü ayarlamayı baştan yapsanız da rahat
çekim fırsatı vermiyorlar.

Bazen beklediğiniz yere kuş yemleri serpiştirmeniz de işinizi kolaylaştırabilir ama ben buğdayla
başarılı olamamıştım.Genelde yürüyerek kuşlara yaklaşma şansınız pek yok,araçla daha fazla
yaklaşılabiliyor.Sakayı araçtan çekmiştim bu Kara kızılkuyrukları ise bir brandanın arkasına
saklanarak onlarca nescafe ve birkaç günlük takibin sonucunda çekebildim.Bütün bunların yanı sıra
yine sessizlik ve dikkat çekmemek için tek başına olmanızı öneririm.Bazen su kenarlarında sizden
kaçan balıkçıl vs. içinse başka bir arkadaş farklı bir konumdan hayvanları ürküterek size doğru
uçmalarını sağlayabilir ama bu hareketin pek doğru olduğunu sanmıyorum.Bu kara kızılkuyrukların
beni farkedip yavrularını besleyemediklerini anladığımda mesafemi daha uzağa çekmiştim,onlara zarar
vermek istemeyiz.Ayrıca bu sessiz bekleyişler esnasında (kuşların yavruları için sanırım) 1m
yakınıma kadar gelen bir gelinciği ve kuşların onu ürkütme çabalarını 2 gün boyunca gözlemledim,son
gün ise yine kuşlar için beklerken 100 m mesafeden iki tane karaca gördümüş ama heyecandan
çekememiştim.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT