X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92819
Gözlemler 9871
Videolar 1349

FORUM

Yıllık Türminatör Listesi

sonerbekir sonerbekir 16.02.2013 14:28:00
Merhabalar,
Önceki forumda Alihan Bey in fikrini ortaya koyduğu, Murat Bey in sıcak baktığı "yıllık türminatör listesi" hakkında görüşleri toplamak istedim.
Kaç kişi ne der acaba?

Kendi tecrübelerime dayanarak;
1 yıl içerisinde Türkiye içerisinde görülebilecek maksimum tür sayısı 360-370 arası. Biz birkaç kuşgözlemcisi son 3 yıldır yıllık kertik listesi zaten tutuyoruz. Ben işim gereği tüm güney ve doğu anadolu, doğu karadeniz, doğu akdenizde tüm özel türlere gidiyorum. Maksimum sayı bu.

Trakuşta fotoğrak yükleme kriterlerini de göz önüne alırsak, yıllık türminatör listesinin maksimum tür sayısı 350lerde olur gibime geliyor ki bu da çok zor.

Yıllık türminatör listesi olursa;
1- Yeni başlayan tür çekmek isteyen üyelere güzel bir teşvik olur.
2- Sadece tür peşinde koşan, kuşların davranışlarını pek fazla tanımayan üyeler yıl içerisinde liste tutmaya başlar, gözlemleri ve tarihlerini kontrol eder, bir sonraki yıl üst sıralara çıkmak isterse, tekrar aynı kuşların bulunduğu habitata aynı tarihlerde gider ve arar. Alanlar hakkında daha fazla bilgi sahibi oluruz.
3- İlkinde yardımcı bir kuşçu rehberle gitmiş olan fotoğrafçı, bir sonraki yıl aynı tarihlerde kendi başına gider ve kuşun hangi şartlarda nasıl bulunduğu konusunda çok daha iyi bilgi sahibi olur. Yeni kuşözlemciler yetişir.

Teknik olarak mümkün müdür bilemem, eğer mümkünse, yönetim de onaylarsa, 2014 e böyle bir liste ile giriş yapabiliriz.

Artı ve eksileri konusunda görüşlerinizi yazarsanız durum değerlendirilebilir.

Soner

alhn alhn 28.02.2013 03:59:00

Mehmet Bey, Koyan kişi koyduğu türü seçecek onaylamayacak, onay işini tür tanımcılarından bir kişi yapacak. Ben demiyorumki 1 Calori bile harcanmadan olacak bu işler, tabiki harcanacak ama emek olmadan yemek olmuyor. Şu anki türminatör listesinin fotoğraf kalitesine katkısı veya sadece fotoğraf düşünenlere etkisi konusunda size katılıyorum. Türminatör listesi ilk yayınlandığında bir foruma fotoğraf kalitesini düşürür diye yazmıştım. Sitenin orientinin Türminatörlüğe kaymaması gerektiğinide yazmıştım, bundan ötürüdür ki, ben hiç bir seneki türminatör yarışına katılmayacağım. Selamlar.

moktem moktem 28.02.2013 01:53:00

400 yarışçı mı ben 200 ü bile çok fazla iyimser buldum ama belli olmaz tabii. Şu an sitede aktif olarak sürekli ve düzenli kare yükleyen 100 kişi var mı ondan bile emin değilim. Alihan Bey siz deneyimli bir profesyonel olarak 400 aktif kişiye rağmen siteye fazla kapasite yükü getirmez diyorsanız elbette kabul etmekten başka bir seçeneğim olamaz. Dediğim gibi fikir çok güzel. Teknik olarak da sorun çıkmaz diyorsunuz, tamamdır. Gerçi benim tamam demem ne ifade eder bilmiyorum ama desteklerim :) O halde söylediğiniz kurallardaki bir çelişkiyi bir de potansiyel sorunu belirteyim naçizane. Tür tanımını kişi kendisi yapıyor ancak yine tür tanımı sorumluları kontrol ediyor ve onay veriyor anladığım kadarıyla. Eğer yarışanlar yükleyecekleri olası çok fazla kare nedeniyle tür tanımı yapanların iş yükünü azaltmak amacıyla türlerinin tanımını yapacaklarsa ortadaki iş yükü ve veri azalmayacak. Başka bir nedeni varsa o ayrı. potansiyel risk ise zaman zaman tür tanımı yapmakta zorlanıldığına ve tür tanımı yapanlar arasında fikir ayrılıklarına şahit oluyorum. Şimdi bir de tür onayı yapanlarla yarışmacı arasında anlaşmazlık patlak verebilir. Çünkü işin ucunda liste dışı kalma cezası var. Bu açıdan kurallar yeniden gözden geçirilebilir belki. Bana göre gerçekleştiği zaman siteye katabileceği dinamizm projenizin en güçlü yönü yalnız bu dinamizm sadece tür peşinde koşanlar için geçerli bir de tür peşinde koşmayan çok kaliteli kareler yükleyen ustalar var onlar için sitenin çizgisinin giderek tür yarışına kayması ters motivasyon olabilir. Selam ve sevgilerimle...

alhn alhn 28.02.2013 00:12:00

+
Şimdiki türminatör listesi kalıyor (Tüm zamanların listesi), orası ve galeri şimdi olduğu gibi aynen devam ediyor, Yıllık Türminatörü ayrı ve şimdiki siteye ilave olarak düşünmüştüm.

alhn alhn 27.02.2013 23:58:00

Mehmet Bey, yaklaşık 25 yıldır mesleğim bu, dolayısı ile bu olayı düşünmek için fazla zaman ayırmadım. Diyelimki 400 kişi bu yarışa katıldı (ki bence yarısı anca olur) ve diyelimki ortalama 200 (100-300)er tür eklediler, 1000x667 x72 dpi olarak yaklaşık 30-35GB alan yapar, bu çok sayılacak bir alan değil (ki her sene sonunda bunlar silinecek) Tür yarışına girenlerin galeriye 4 günde bir olan foto yükleme hakkı 6 güne çıkarılırsa yaratacağı bandwidth ve CPU usage ı da dengelenmiş olur. Ben yazılım için yapılacak çalışma dışında siteye fazla bir yük getirmeyeceği kanaatindeyim. Selamlar.

moktem moktem 27.02.2013 22:37:00

Alihan Bey, belli ki bu işe kafa yormuşsunuz. Verdiğiniz kurallarıın büyük çoğunluğu bana göre çok makul ancak dediğim gibi hesabın iyi yapılması gerek. Çeşitli kurallar konulabilir ya da kurallar tartışa tartışa geliştirilebilir ancak hız kısıtlayıcı basamak kurallardan çok sitenin teknik kapasitesidir. Söylediğiniz boyutlarda ve sayıda karenin yüklenebilirliği sorun olabilir. Bu yarışa katılacak kişi sayısına çok bağlı. Uzman değilim ancak bir ara hastane bilgi sistemi hizmet sağlayıcıları ile haşır neşir olmuştum, asıl sorun hafızadan çok arka yüzde aynı anda yapılan işlemlerin sıklığı oluyordu genellikle. Çok sayıda katılımcı bu tür bir türminatör yarışına girerse ve bunlar günde 5 er kare ve bunlara ait exif vb diğer bilgileri yüklemeye kalkarlarsa sitenin hızı ciddi etkilenebilir. Sizin verdiğiniz kurallardan anladığım kadarıyla bu şimdi ki listelerden tamamen ayrı olmalı bu durumda servis sağlayıcıya düşen işlem hacmi yükü ciddi artabilir. Gerçi sizin önerinizde diğer listelerin kaldırılması da var ancak bu teklif üyeler ve site yönetimi tarafından ne kadar kabul görür bilemem.
özetle bence fikir çok güzel hatta kurallar da bazı açıklar olmakla birlikte makul ama bunlar zaten tartışıla tartışıla daha iyiye doğru geliştirilebilir. Soru işaretinin kafama takılan çengeli daha çok teknik kapasite ile ilgili. Selam ve sevgilerimle...

alhn alhn 27.02.2013 21:08:00

Yıllık Türminatör Listesi;

1- Exif siz fotoğraf konulamaz.

2- Fotoğraf boyutları 1000x667 pixel ve 72dpi olmalıdır.

3- Bir kişi günde 5, yılda maximum 400 tür koyabilir.

4- Türü bilinmeyen fotoğraf konulamaz (yarışa katılan kişi eklediği türü bilmekle yükümlüdür yada foruma sorup öğrenebilir.)

5- Eklenilmiş bir tür eklenemez. (eklenecek tür başta sorulur)

6- Eklediği tür dediği tür değilse silinir (yıllık ekleme hakkından düşülür, 5 kere tekrarı halinde kişi liste dışı kalır.)

7- Eklenilen tür onay sürecinden sonra kişinin tür sayısına eklenir.

8- Yönetimin raw isteme hakkı saklı ve daimdir.

9- Sayılarda eşitlik durumunda o sayıya ilk ulaşan üstte olur.

10- Yıllık Türminatör Listelendiği yerde sadece ilk 5 yayınlanır, diğer kişilerin Yıllık türminatör listesi için eklediği tür sayısı kendi sayfalarında görülür.

11- Yıllık Türminatör yarışına katılım bir önceki yılın son ayında beyan edilir ve bu liste sitede yayınlanır.

Bunlar fikri ortaya koyduğum gün aklıma ilk gelenler, tabiki site yöneticileri altyapı ve yazılım bölümünü de göz önünde bulundurarak daha optimum bir yapı kurabileceklerdir. Saygılarımla.

moktem moktem 27.02.2013 18:26:00

Fikir olarak çok güzel bence. Zaten şimdiki türminatör listelerinde İllere göre türminatörler sekmesi var aynı algoritm ile zamana göre (mesela yıllık, aylık v.s.) liste çıkarılabilir ancak teknik problemler konusunda Yavuz Ağabey e katılıyorum. Yazıyı okur okumaz hemen aklıma gelen iki önemli sorun tür tanımlayıcılarının iş yükünde artış sorunu ve fotoğraf yükleme sayısı sorunudur. DÜşünün bir kere her kullanıcının tür karelerinde aynı türden çok sayıda fotoğraf olmak durumu söz konusu. Ayrıca günlük bir kare yükleme (tür ekleden) yetmeyecektir. Her mevsim aynı türleri tekrar tekrar yüklemek için günde en az 3-4 kare yüklemek ancak yeter diye düşünüyorum. Hesabın iyi yapılması gerek. Selam ve sevgilerimle...

furtun furtun 27.02.2013 14:53:00

Soner bence de güzel fikir. Şu andaki sistemimize uymasa da teknik olarak mümkün.

Uygulanabilirlilik konusunda beyin jimnastiği yapmaya başladık. Müsait olduğunda biraraya gelip değerlendirelim. Tarla kazına selamlar..

alhn alhn 17.02.2013 01:15:00

Beni de olayın yarış yönü pek ilgilendirmiyor hatta Türminatör listesi ilk yayınlandığı hafta, bu haliyle yararlı olacağını sanmıyorum kaldırılsa daha iyi olur diye de bir foruma yazmıştım. Ancak görülüyorki, bu sitede de(dünyada olduğu gibi) tür yarışı önemli bir olgu ve olacak, dolayısı ile bari daha eşitlikçi bir yarış olsun, daha çok katılımlı olsun, her sene yeni bir heyecan gelsin, bu sene kendince sebepleriyle yarışa giremeyenlerin seneye girmeleri için bir fırsatı daha olsun, bu sene gidemediği veya gittiği yere tekrar gitmek için bir sebebi olsun, bu sene bilmeden tür için çektiği kuşu seneye daha öğrenerek çeksin, ve daha bir çok sebepten ötürüdür önerim ...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 16.02.2013 22:03:00

Ben olaya yaris olarak bakmiyorum Alihan.. Turkiye kuslari icinde kac tanesini fotograflamisim.. Gormusum, tanimisim bu onemli benim icin.. Bunu yil olarak indirgemek bana birsey kazandirmaz.. Tabii benim deger yargilarima gore..

alhn alhn 16.02.2013 21:54:00

Yavuz abi, bu haliyle kalacaksa türminatör listesi kaldırılsın, diğer foruma detaylı yazmıştım, sanırım okuma fırsatın olmadı. Türminatör listesi siteye canlılık getirsin, yeni üyeleride içine alabilsin isteniyorsa Yıllık Türminatör Listesi bence en mantıklı yarış ortamı olur (örnek The Big Year). Ancak bu site fotoğraf sitesi, yılsonunda bukadar gördük demekle olacaksa, şuanki türminatör listesi içinde fotoğraf koymadan beyan edelim. Siteye kazandıracağı canlılık yanında sanırım fazlaca bir yük getirmeyecektir.

Sonercim, öneren kişi olarak +1 desem olurmu :)

toshi1 toshi1 16.02.2013 21:20:00

Türminatör listesi çıktığından beri, tür fotoğraflarında bence artış oldu. Bence her iki listede yer almalı. Tatlı rekabet kişilerin çabalarını artırıyor ve siteye yararlı oluyor diye değerlendiriyorum. İyi akşamlar.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 16.02.2013 21:03:00

Sevgili Soner ilginc bir fikirolmakla beraber bazi zorluklarida var diye dusunuyorum..
Sizin gozlemci olarak kertik yapmanizda saniyorum fotograflama geregi yok.. Kendi sozunuz yetiyor.. Ayni The Big Year filminde oldugu gibi.. Durustluk uzerine kurulmus bir sistem.. Trakusta ise herbir tur tekrar yuklenecek,tekrar tanimlanacak..zaten site program eklenip budaklanmalarla yavaslama sorunuda yasiyor.. Bilemiyorum ..Bence teknik olarak zorlar.
Yil sonunda herkes yillik kertigini soyleyebilir..bizde guveniriz..
Bir sozumde Alihana... Turminator listesi tamamen kaldirilsin deyip. Sonra. Uzerine birde yillik liste yapilsin diye onermek. Biraz enterasan geldi.. Bu ne pehriz bu ne lahana tursusu diyorum sadece:))

piyongo piyongo 16.02.2013 19:29:00

her türlü liste tutulmalı..

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT