Yıllık Türminatör Listesi
sonerbekir 16.02.2013 14:28:00
Merhabalar,
Önceki forumda Alihan Bey in fikrini ortaya koyduğu, Murat Bey in sıcak baktığı "yıllık türminatör listesi" hakkında görüşleri toplamak istedim.
Kaç kişi ne der acaba?
Kendi tecrübelerime dayanarak;
1 yıl içerisinde Türkiye içerisinde görülebilecek maksimum tür sayısı 360-370 arası. Biz birkaç kuşgözlemcisi son 3 yıldır yıllık kertik listesi zaten tutuyoruz. Ben işim gereği tüm güney ve doğu anadolu, doğu karadeniz, doğu akdenizde tüm özel türlere gidiyorum. Maksimum sayı bu.
Trakuşta fotoğrak yükleme kriterlerini de göz önüne alırsak, yıllık türminatör listesinin maksimum tür sayısı 350lerde olur gibime geliyor ki bu da çok zor.
Yıllık türminatör listesi olursa;
1- Yeni başlayan tür çekmek isteyen üyelere güzel bir teşvik olur.
2- Sadece tür peşinde koşan, kuşların davranışlarını pek fazla tanımayan üyeler yıl içerisinde liste tutmaya başlar, gözlemleri ve tarihlerini kontrol eder, bir sonraki yıl üst sıralara çıkmak isterse, tekrar aynı kuşların bulunduğu habitata aynı tarihlerde gider ve arar. Alanlar hakkında daha fazla bilgi sahibi oluruz.
3- İlkinde yardımcı bir kuşçu rehberle gitmiş olan fotoğrafçı, bir sonraki yıl aynı tarihlerde kendi başına gider ve kuşun hangi şartlarda nasıl bulunduğu konusunda çok daha iyi bilgi sahibi olur. Yeni kuşözlemciler yetişir.
Teknik olarak mümkün müdür bilemem, eğer mümkünse, yönetim de onaylarsa, 2014 e böyle bir liste ile giriş yapabiliriz.
Artı ve eksileri konusunda görüşlerinizi yazarsanız durum değerlendirilebilir.
Soner
alhn 17.02.2013 01:15:00 Beni de olayın yarış yönü pek ilgilendirmiyor hatta Türminatör listesi ilk yayınlandığı hafta, bu haliyle yararlı olacağını sanmıyorum kaldırılsa daha iyi olur diye de bir foruma yazmıştım. Ancak görülüyorki, bu sitede de(dünyada olduğu gibi) tür yarışı önemli bir olgu ve olacak, dolayısı ile bari daha eşitlikçi bir yarış olsun, daha çok katılımlı olsun, her sene yeni bir heyecan gelsin, bu sene kendince sebepleriyle yarışa giremeyenlerin seneye girmeleri için bir fırsatı daha olsun, bu sene gidemediği veya gittiği yere tekrar gitmek için bir sebebi olsun, bu sene bilmeden tür için çektiği kuşu seneye daha öğrenerek çeksin, ve daha bir çok sebepten ötürüdür önerim ...
alhn 16.02.2013 21:54:00 Yavuz abi, bu haliyle kalacaksa türminatör listesi kaldırılsın, diğer foruma detaylı yazmıştım, sanırım okuma fırsatın olmadı. Türminatör listesi siteye canlılık getirsin, yeni üyeleride içine alabilsin isteniyorsa Yıllık Türminatör Listesi bence en mantıklı yarış ortamı olur (örnek The Big Year). Ancak bu site fotoğraf sitesi, yılsonunda bukadar gördük demekle olacaksa, şuanki türminatör listesi içinde fotoğraf koymadan beyan edelim. Siteye kazandıracağı canlılık yanında sanırım fazlaca bir yük getirmeyecektir.
Sonercim, öneren kişi olarak +1 desem olurmu :)