TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

ACİL - Kızıl boyunlu batağan

fotoemin fotoemin 19.02.2013 23:37:00
ACİL DURUM!
Trakuslu kuş severler yardım lütfen. Karaburun da ki Kızıl boyunlu batağan ımızın ciddi bir rahatsızlığı var gibi görünüyor. Konuyla ilgili Ahmet Emre Kütükçü ile görüşmemizde şunları söyledi: "aynı bölgeden iki kara gerdanlı dalgıç geldi ve ikiside birkaç saat içinde öldü..otopsi yaptık..bakalım bakteriyolojiden de sonuçları bekliyoruz..ancak bu kızıl boyunlu batağan ın hasta olduğu ortada zira tüyleri su tutmama özelliğini yitirmiş görünüyor.."

Kuşa erken teşhis konulması hayatını kurtarabilir. Dalgıçlarla aynı sorunu yaşıyor olabilir. Ahmet, bu konunun uzmanı.
Ahmet, perşembe günü alanda olacağını ve öğleden sonra müsait olacağını söyledi. Dalıcı olmasından ötürü zor olsa bile belki iki üç tekne ile kıyıya sürüp balıkçı kepçesi ya da ağlarıyla yakalamayı deneyebiliriz diyor.
Şu an İstanbul da değilim. Destek olabilecekler lütfen Ahmet ile bağlantıya geçsin. Farklı bir deneyim olacaktır.
Ahmet in telefonu: 05354282813
Kuşumuzun son durumu: http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=89785#.USPwXB070YQ

moktem moktem 25.02.2013 19:35:00

+1

eke1 eke1 25.02.2013 18:20:00

Ah şu uslup,ey empati sen nerdesin!
Sevgili Ahmet,Yavuz un yüreği pırıl pırıl,canlarden,canlılardan,yaban hayattan yana. ..biz sağlıklı hayvanı yakalayıp zorla tedavi etmeye kalkışacak değiliz...böyle bir zamanımda yok giydirmesi yerine,engin deneyimlerini paylaşsan,biz,hepimiz de öğrensek daha şık olmaz mıydı ?.Bilesin ki,bu sitede kimse şaka yapmıyor,nükte ise farklı bir anlatım tarzı.Tabi ön yargısız olana,empati yapabilene,anlamak isteyene.

oguz44 oguz44 25.02.2013 17:28:00

+++ Yavuz Abi bu artılar kuş hakkındaki yorumlarınız için değil sadece size verilen cevaba karşı takındığınız tutumadır. Sizin cevabınızın sitede yapılan sert ve kırıcı tartışmalara bir örnek teşkil etmesi dilegiyle.
Saygılar.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 25.02.2013 11:04:00

Ahmet bey hassasiyetiniz icin cok tesekkurler.. Bende zaten cok agir bir rahatsizligi olmayabilir .. Kusu kaybetmeyebiliriz .. Belki rahatsizligi duzelebilir dusuncesi ve beklentisi ile iyimser fikir yuruttum.. Birde yakalanma prosudurunden cekindim acikcasi.. Sizlerin varligi kesinlikle bir guvence.. Tesekkurler ,saygilar

tabiatdostu tabiatdostu 24.02.2013 16:11:00

O gün dikkatimi çekti ama muhtemelen balıkçı teknelerinden bulaşan pis yakıt diyedir düşünmüştüm.benim gözlemlediğimde muhtemelen yeni gelmişti ve tüyleri kuru ve parlaktı.Umarım ciddi bir hastalığı yoktur...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 22.02.2013 18:45:00

Sevgili Fikret abi. Yinede temkinli olmak gerektigi kanisindayim:)Ben kusu yaklasik 2 saat izledim ..kus daliyor ,besleniyor,silkiniyor(yanimda en az 2 -3 kez silkindi) aktif olarak dolasiyor ve araniyordu.. Ayni zamanda dis uyaranlara karsi cok alertti.. Bende bir hekim gozuyle dusundugumde. Davranislarinda hicbir anormallik sezmedim.. Hatta iyiki kusu yakalamaya calismadiniz.. diye dusunuyorum.. Kus basina gelecekleri anlayip kacti pacayi kurtardi sanirim:)) Neyse isin sakasi. Ciddi hastaliklar disinda tabiki rahatsizliklar olabilir..
Bu kuslarda ciddi kendi tuylerini yeme aliskanligi olurmus.. Hatta bu tuylerin barsak sistemini koruma amaciyla yendigi ile ilgilide bbilgiler okumustum..
Kuzey denizinde petrol kirlenmesinin bu kuslari cok etkileyebilecegi ,kirlenen kuslarin temizlenmesi ve rehabilitasyonunda konu edildigini duydum..
Uzun sureli goc,ucuslar sirasinda beslenme yetersizligi .,tuy probleri ,olabilir tabiki.. Birsey diyemem. Ancak ben kusun yoluna devam ettigi kanisindayim.. Ciddi rahatsizlik olan kuslarda bu kadar aktif davranis beklemiyorum acikcasi.. Saygilar

fotoemin fotoemin 22.02.2013 18:40:00

Alihan abi, çok üzücü gerçekten. Bu kadar sık ölüm gerçekleşmesi insanı ürkütüyor.

Fikret abi, gidebildiniz mi bugün, kuş orada mıydı?

eke1 eke1 21.02.2013 19:49:00

Bu olay,ne çok şey öğrenmemiz gerektiğini gösteriyor.Miskinleşen kuşlara dikkat ederim oysa.Dalıp avlandığını görünce gözümden kaçmış.Emin uyarınca,benzer fotopraflara yeniden baktım.Kızılgerdanlı,kara gerdanlı dalgıçların yakın çekimlerinde,sırtlarında,kanatlarında su damlacıkları var.Oysa bu masumun sırtında tek damlacık bile yok.Nasıl olsun ki,tümü içine geçmiş.Yarın,Karaburun a gidip,balıkçı dostum Tahir in yardımıyla yakalamaya çalışacağım.Umarım ordadır ve hala yaşıyordur.İyi bir şans ki,Ahmet E.Kütükçü de,ak kuyruklu kartalı uçurmak üzere Durusu da olacak.

alhn alhn 20.02.2013 12:51:00

Emincim, biz dün gittik, kızılboyunlu ortalıkta yok. Limanda bir bahrininde ölümüne şahit olduk, hayvan sabahtan beri kafasını kaldıramıyordu ve öğleden sonra kafası suya düştü ve öylece kaldı.

fotoemin fotoemin 20.02.2013 12:18:00

@abrecchia - Bilemiyorum tabi. Denizlerde ne olup bittiğini anlamak güç. Kirlenmenin boyutları aşırı derecede. İğneada da kuşlara etki eden şey Karaburun a kadar etkili oluyorsa korkunç birşey olsa gerek...
@sezmez - Hareketleri sağlıklı görünebilir ancak eğer bir hastalık mevcut ise son dakikaya kadar anlaşılamayabiliyor. Kontrol edilse iyi olur hakikaten.
Bugün umarım bir organizasyon yapılabilir.

sezmez sezmez 20.02.2013 09:06:00

Bu hafta sonu Yavuz Bey in ve diğer arkadaşların fotogaleriye koyduğu batağanı benle beraber biliyorsunuz birçok kişi gözlemledi...
Benim gözlemim boyunca hareketleri suya dalışı ve kendini temizlyişi gibi izlenimlerimde diğer batağan türleri ile kıyasladığımda herhangi bir rahatsızlık olabileceği hiç aklıma gelmedi.
Yanımda Fikret abi ile birçok tecrübeli arkadaş da vardı ama onların da hiç dikkatini çekmedi sanıyorum...
Gayet sağlıklı haraket ediyordu ama tabii ki bu belirti ciddi bir durum olabilir, kontrol edilmesinde fayda var....

abrecchia abrecchia 20.02.2013 00:18:00

3 hafta önce İğneada Liman da ölü bir kara gerdanlı fotoğrafladık.. Benzer bir durum olabilir mi? Amma beraberinde bir sürü de ölmüş sakarmeke vardı.. Vurulmuş olabileceklerini düşünmüştük.

fotoemin fotoemin 19.02.2013 23:44:00

Ayrıca Ahmet, öğleden önce Terkos girişinde 10-11 civarı Ak kuyruklu kartal, Alaca baykuş ve Şahin in tekrar doğaya salınımını yapacak. Merak edenler ona katılabilir ve izleyebilirmiş. Oradan da Kızıl boyunlu batağan a bakmaya gidilir.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT