TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

OSMANİYE VALİLİĞİNE VE İLGİLİ KURULUŞLARA DİLEKÇE

yalıcapkını yalıcapkını 20.02.2013 23:08:00
OSMANİYE VALİLİĞİNE
2 Şubat 2013 tarihinde fotoğraf ve belgesel çekimi yaparken Ceyhan nehrinin suyunun tamamen kesik olduğunu ırmak yatağında ve etrafındaki yüzlerce göl yatakları ve göletlrdeki suların tamemen çekildiğini ve kuruyan su yataklarında binlerce irili ufaklı balıkların susuzlıktan oksijensiz kalarak öldüğünü farkettim. Kastabala vadisi ÖDA (Önemli Doğa Alanı) içerisinde bulunan ve sulak alanlar yönetmeliğine göre korunması gereken, sulak alan içerisinde bulunan Kırmıtlı Kuş Cenneti’nide besleyen nehir suyunun Baraj kapakları tamamen kapatılarak kesilmesi nedeniyle (1380 sayılı Su Ürünleri Kanununa göre %10-50 can suyu bırakılması mejburi iken) büyük çaplı balık ölümlerinin olduğunu ve Cevdetiye kasabası sınırları içerisinde insan kanalizasyon atıklarının (Suriyeli Mültecilere ait) arıtılmadan verildiğini görmüş ve durumu video ve fotoğraf çekimlerimle belgelemiş bulunuyorum. Ceyhan nehrinden büyük çaplı borularla alınmak istenen suyun alınma nedeni, idarenin karar örneği ve alınan suyun debisi, hangi hizmet için kullanılacağı. Yapılan bu girişimin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerektirip gerektirmediği, Öyle veya böyle sebep olunan çevre katliamı ve Ceyhan nehrinden İskenderun körfezi içme suyu ve Demirçelik fabrikalarının soğutma suyu ihtiyacı için nehir yatağındaki inşaat nedeniyle ırmak tamamen kesilmiş, ırmak yatağının değiştirilmesi sonucu, sarpınağzı köyüne ait tarım arazileride yok olmuş ayrıca Sarpınağzı köyü önündeki yüzlerce balıkçıl kuşlarının ve kelaynak familyasından olan çeltikçi kuşlarının üreyip konakladığı (2006 yılında fotoğraflanan ve video kaydı bulunan) Adanın yok edildiği, İnşaat çalışmasında Cevdetiye Regülatörü önündeki birçok balıkçıl türünün ve diğer kuşların üreyip konakladığı ağaçlıklı adanın büyük kısmı ağaçlarıyla birlikte yok edilmiştir. Geçtiğimiz Kasım ayında Ceyhan nehrinden Akdenize ve oradan üremek için Okyanusa geçmeye çalışan Yılanbalıklarının ve diğer balık cinslerinin yaralanmış ve ikiye bölünmüş halde 4 gün boyunca Ceyhan nehrinden çok yoğun bir şekilde ölmüş vaziyette aktığı bu olayın köylüler tarafından Jandarmaya bildirilmesi sonucu İl Tarım Müdürlüğüne bildirildiği bu olayla ilgili balıkların ölüm nedenleri açıklanmamıştır. Kastabala Vadisi Önemli Doğa Alanı Sulak Alan Koruma Sahası olan Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin gereksinimi olan suyun kesilmesi sonucunda oluşan balık ölümlerinin ve birçok sucul canlıların yok olduğu alanın büyük ölçüde ekolojik dengesinin bozulduğu. Yukarıdaki hususlarla ilgili sorumlularının kimler olduğu. Bu sorumlular hakkında yasal işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmamış ise ilgililer hakkında yasal işlem yapılması.
Kırmıtlıkuşcenneti’ne Cevdetiye kasabası sınırları içerisindeki sulak alana çöp ve insan kanalizasyon atıklarını arıtmadan bırakan sorumluların kimler olduğu hakkında yasal süresi içinde ve yasal haklarım saklı kalmak koşulu ile, 4982 sayılı yasa gereği tarafımın bilgilendirilmesini talep ederim.

Ali Murtaza Doğan

avşarbey avşarbey 20.02.2013 23:11:00

Başkanım tebrikler ve teşekkürler. Birileri görmemezlikten duymamazlıktan gelsede. Bu mücadeleden asla dönmek geri adım atmak yok. Bir dost bir arkadaş ve bir gazeteci olarak sonuna kadar yanındayım ve senli birlikteyim. mücadeleye devammmmmm

armadillo armadillo 21.02.2013 09:33:00

Duyarlılığın için ayrıca teşekkürler hemşerim

zaferK zaferK 21.02.2013 10:18:00

Sağol başkan ,işte budur...sonuna kadar ilgilenip takip edeceğiz...bıktırıncaya kadar ,bu konunun önemini anlatıncaya kadar yazacağız...uyaracağız...
Selamlar ,sevgiler...

hyperbiker hyperbiker 21.02.2013 10:44:00

Ağzınıza, kaleminize sağlık. Temenni ederim ki bu çabalarınız karşılıksız kalmaz.

porlisb porlisb 21.02.2013 11:05:00

Emeklerine sağlık Murtaza Bey,
Selamlar.

nayko nayko 21.02.2013 16:44:00

Muztaza bey,

Elinize sağlık, selamlar...

yalıcapkını yalıcapkını 21.02.2013 17:58:00

OHHH BEEEE YAŞASIN

yalıcapkını yalıcapkını 21.02.2013 17:59:00

Yaşşşaaaa abiciğm sırtım berkidi inan

yalıcapkını yalıcapkını 21.02.2013 18:00:00

Sağolasın hemşerim selam

yalıcapkını yalıcapkını 21.02.2013 18:01:00

İnşallah dostum siz yanımdasınız ya bana yeter sonuna kadar bu mücadeleye devam

yalıcapkını yalıcapkını 21.02.2013 18:02:00

Teşekkür ederim Sacit bey selam

yalıcapkını yalıcapkını 21.02.2013 18:03:00

Sevgili dostum teşekkür ederim

orhankaya orhankaya 21.02.2013 21:19:00

Ali abim vallahi azmin başarısı buna denir.Eline yüreğine sağlık.
Selamlar...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT