X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Tür Tanımcılar Ne zaman Göreve başlıyacaak...?

tabiatdostu tabiatdostu 3.03.2013 21:51:00
Uzun uzun tartışmak istemiyorum ama tür tanımında farklı gözlemlerim var., öncelikle kendimi ele aldım...
lütfen tanımcılar iş başına diyorum.,ff de aktif ama tür tanımda pasif duran kareler var...
yeni mekanındaki yönetimin dikkatine...!

koray koray 6.03.2013 17:18:00

Benim bu siteye ilgim,üç sene kadar önce kuşları tanımaya niyet etmemle başladı.Herzaman internet ortamını ve elimdeki çeşitli kitapları kullanmakla birlikte,en büyük yardımcımın Trakus taki tanımlanan ve tanımlanmayan kuş fotoğrafları olduğunu düşünüyorum.İki senedir hemen hergün siteye gönderilen fotoğrafları inceliyorum.Trakus Tür Tanım Ekibine,ama özellikle benim fotoğraflarımın tanımlanmasının çoğunu yapan Zafer beye,Veysel beye ve tabii ki Ahmet beye en içten teşekkürlerimi sunmayı bir borç biliyorum.Artık gördüğüm kuşların çoğunu tanıyabiliyorum.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 6.03.2013 14:54:00

+999
Maşallah diyorum tür tanım heyetine..

rousettus rousettus 6.03.2013 12:49:00

Kutlama için fazla gecikmiş değiliz Ömer bey. Elinizden çıkma şöyle güzel bir taç (banner) iyi gider derim. Tabi ilave (sergi vs) kutlama yapılabilirse daha da güzel olur.

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 6.03.2013 08:55:00

Ahmet hocamızın verdiği rakamlar etkileyici.
ses getirecek güzel bir sergi ile Trakus un yeni yaşını taçlandırmak çok güzel olur.
Emeği geçenlerin eline sağlık

Tür tanımında da arada olur böyle şeyler derim. Takılmamak ileriye bakmak lazım.

furtun furtun 6.03.2013 08:46:00

Ahmet hocam teşekkürler, durumu çok iyi açıklamışsınız. Her zaman önemle savunduğum bir şey var : Bu sitenin belkemiği Tür Tanım Ekibidir. "Tür Tanımcılar Ne zaman Göreve başlıyacaak...?" gibi bir forum başlığını, "tanımcılar işbaşına" çağrısını haketmediklerine inanıyorum.

"03.03.2013" veya "7nci yıl 70000 fotoğraf" etkileyici görünüyor. Bilyorsunuz 12.12.2012 için binlerce çift evlilik tarihi almıştı. Benzer tarihler kamuoyunun oldukça ilgisini çekti, yarın dünyanın sonu gelecek, bilgisayarlar çökecek diye çook bekledik. :) Bu tip tarihleri kullanıp ilgi çekmek de bir yöntem.

Daha iyi hizmet için server değişikliğine gitmeyi, ingilizce versiyonu tamamlamayı, gözlem sayfalarındaki değişiklikleri, hız arttırma çalışmalarını, sergi hazırlıklarını, TRAKUS etkinliğini planlamayı tamamlamamızın 7nci yaşımız için en iyi iş/hediye olacağını düşündük ve tüm gücümüzü bu işlere verdik.

Bu güzel hatırlatmanız vesilesi ile başta Tür Tanım Ekibi olmak üzere 6 yıl boyunca yönetimde sürekli veya dönemsel görev alan tüm arkadaşlara, fotoğrafları, yorumları, önerileri, bilgi girişleri ile değer katan tüm üyelerimize teşekkür ederiz.

04.04.2014 de daha iyi yerlerde olmak dileğiyle :)

rousettus rousettus 6.03.2013 00:30:00

03.03.2007 ve bundan üç gün önce 03.03.2013
TRAKUŞ un 6. yaşgünüydü. Diğer bir ifade ile 7. yaşına girdi Trakuş. Hepimize hayırlı olsun.
Bu tarihi hepimiz unutmuş gibiyiz.
O günden beri 90543 fotoğraf yüklenmiş; bunun 13000den fazlası fotoforumda. Geriye kalan 75binden fazla fotoğraf -ki sayaç ayrılan ve silen üyelerinkini degösterdiğinden rakamı 1-2 bin düşük tutuyorum- hadi biraz daha tolerans ile 70binden fazla fotoğrafta tür tanımlanmış, sadece ve sadece 764 fotoğrafın türü tanımsız kalmıştır. Oran % 1 dir.
Fotogalerinin sayacı ise 36290 ı göstermektedir. Tür ekledekiler hariç sadece galeridekilere bile oranlarsak, % 2 dir.
Tanımsızların, yani 764 sayısının bir kısmı Türkiye listesinde olmadığı halde yüklenen dünyanın değişik yerlerinden kuşlara aitken, bir kısmı da cami güvercini, evcil ördek kaz gibi doğal olmadığını düşündüklerimiz, bir kısmı da esir, yaralı vs olanlardır. Bunların göz önünde aldığımızda tanımsız oranı 1/150-200 lere kadar düşer.
Bu kadar fire de fazla değildir kanaatindeyim. Tanımcılardan benim, net hatırladığımdan Sonerin ve diğer bazıları ile başkan Serhat Tigrel in dahi fotoğraflarından tanım almamışlar vardır. Neden? Soner ve Zafer ağabeyin dediği gibi tanıma yetecek özellikler taşımadıklarından ya da tanımcıların yeterince emin olamayışından. Sağlıklı bir süreç için tanımsız kalması, zorlama ve hatalı tür tanımından bence daha iyidir.
25 kadar olan tanım heyeti, Ömer Necipoğlu ağabeyin başkanlığından görevini sürdürdüğünden, başlama tarihi veremeyeceğim. Bazı arkadaşlarımız yeterince vakit ayıramayabilir veya ilgilenmiyor olabilir. Kalanlar bilgileri ölçüsünde tanımı sürdürüyor. Tıpkı diğer tanım alan fotoğraflarda olduğu gibi. Ergün gibi askerde olan tanımdan çok daha önemli görevler yapanlarımız var. Zafer Ağabey gibi gün boyu tanımı hiç bekletmeyenimiz ve benim gibi gece devriyeleri var:) Foruma katılan ikisi dışında diğer tanımcıların adlarını yazmadım. Onlar da alınmasın; hepsi işini yapıyor. Yoksa benim 400 küsür fotoğrafımı kim tanımlardı:)

Sözün özü, yazdıklarımı doğrudan üzerinize alınmayın Fikret Bey. Sizin vesilenizle bütün üyelere hitaben yazıyorum. Tanım bekleyenler için yapılacak tek şey: sabır diyebilirim.
Hepinize iyi geceler dilerim.

tabiatdostu tabiatdostu 5.03.2013 22:18:00

Teşekkürler Zafer bey...Yönetimden bu olumsuzlukların çözümlenmesini saygılarımla rica ederim...

zaferK zaferK 5.03.2013 21:53:00

Bakın Fikret bey ;
(Tür Tanımcılar Ne zaman Göreve başlıyacaak...?) gibi irrite edici bir başlıkla konuyu açtınız ki buna gerek yok ,çünkü tanımcılar görevde ve gayet hızlı bir şekilde çalışıyor ; en kısa zamanda tanım yapmaya da gayret ediyorlar.Her hangi bir şekilde tanıma uygun olmayan fotoğraflara da neden tanım yapılmadığını iki günden beri makul bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz.Burada onaylanmamış belki yüzlerce fotoğrafın tek tek neden onaylanmadığını açıklayacak halimiz yok.
Aslında ne yapmak istediğinizi de anlamak mümkün değil...
Neden onaylanmadı diye soruyorsunuz ,bizde habire açıklıyoruz...
Bundan böyle muhatabınız yönetimdir ,belki istediğiniz cevabı yönetimin vermesi daha uygun olacaktır.

tabiatdostu tabiatdostu 5.03.2013 21:15:00

İlginize teşekkürler Zafer bey.ama bir kuş un ve yaygın bir tür ün üstelik kaydım da var öncesinde,beş ay gibi uzun bir sürede onaylanmayışı yaklaşık 150 gün ve 69 bakılma tür tanımlama konusunda biraz yavaş ilerleme kayd ettiğimizi göstermiyor mu.?
Ve üstelik büyük orman kartalı ve paçalı şahin de aynı duruma maruz kalmışsa üye sizce ne yapmalıdır ...?

zaferK zaferK 5.03.2013 18:57:00

www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=83241

O fotoğrafta aslında durum açık ve net olarak görülmektedir.Verdiğiniz linkteki kuşta her iki türe ait bulgular mevcut olup arkadaşlarımız da zaten farklı görüşler belirtmişlerdir.Mevcut bulgular kesin tanım için yeterli olmadığından diğer tanımcılar onaylamamışlardır.

tabiatdostu tabiatdostu 5.03.2013 18:05:00

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=83241

23.10.2012 de yüklenmiş beş ay önce ve 69 defa bakılmış,bu geçen süre zarfında neden tanımlanmadığı yazılsa kişi daha olumlu düşünür ve yaklaşır...

zaferK zaferK 5.03.2013 12:35:00

Evet ,bu konuda size katılıyorum Çetin bey...biraz daha zaman ayırıp neden tanımlanmadığı yazılmalı...selamlar...

cheko cheko 5.03.2013 12:10:00

İlginize çok teşekkür ederim Zafer bey, sağolun... Durumu biraz daha iyi anladım... Sonradan aklıma geldi, tanım yapan arkadaşlar uzun süre tanımlanmamış olan karelerle ilgili görüşlerini kısaca paylaşsalar daha iyi olmaz mı? İş yükleri biraz artacak ama fotoğrafı yükleyen de sorunu daha iyi anlayacak diye düşünüyorum...

zaferK zaferK 4.03.2013 10:31:00

Çetin bey merhaba...
Soner bey etraflıca yazmış ,ben biraz daha açayım...
Bazı türler vardır ;fotoğraf ne kadar kötü olursa olsun başka hiçbir türle karışmayacağından hemen tanımlanır(Örneğin ibibik,leylek,yalıçapkını v.s.).Ama öyle türler vardır ki ,fotoğraf güzel de olsa ayırıcı tanım kriterleri görülemiyorsa kesin tanım mümkün değildir.Hele de sizinki gibi kritik bir tarihte kaydedilmişse.Kerkenez veya küçük kerkenezin kesin tanımı için kanat ve sırt detayları ve tırnak rengi çok önemli.Sizin fotoğraflarınızın ikisi de güzel ,ama ikisinde de tırnak rengi,kanat ve sırt detayları görünmüyor.O yüzden tanımlanmıyor.
Sizin veya başka bir üyenin fotoğrafının tanımlanmaması sadece ve sadece yeterli tanım kriterlerinin görülememesindendir.Bunun dışında başka bir neden olamaz.
Bizi anladığınızı umuyor ,paylaştığınız güzel karelerde tekrar buluşmayı diliyorum...
Selamlar ,sevgiler...

tabiatdostu tabiatdostu 4.03.2013 09:27:00

Bir tür üç aydan fazla aynı yerde duruyor ve günde bir kez bile bakılmıyorsa sorun var demektir.Özellikle yırtıcılar tanım konusunda sorun yaşıyorlar.Bir paçalı şahin in kuyruk beyazı başka hangi şahinde vardır,arı şahininde,onunda tarihleri uymuyor.Foto forum da iki kuş bilen bu tür şudur diyor tür eklede bir tanımcı odur diyor ama aylar geçmesine rağmen hala beklemeye devam ediyor....
Eğer fotoğraf tanım için uygun değilse tanımsız olsun belli bir süre sonra.
Beklemek ve bekletmek sevmediğim bir şey.

cheko cheko 3.03.2013 23:08:00

Küçük kerkenez olduğunu düşündüğüm bir kuşun iki ayrı fotoğrafını (biri uçar) yükledim. Günlerdir tanım bekliyorum...

sonerbekir sonerbekir 3.03.2013 22:50:00

merhabalar,
bazı türlerin tek pozdan ayrımı imkansızdır, örnek vererek kısaca açıklamaya çalışayım.
-kerkenez-küçük kerkenez, dişisinin tünemiş pozunu yüklerseniz, mevsim de göç sezonu veya yaz ise tanımcı arkadaşların tırnak rengini görmesi gerekir.
-genç martılar, tam bir kabus gibidir, martılar erişkinliğe 5 yaşında ulaşır ve her yıl her dönem için farklı görünürler, az ters ışıkta tanımsız kalması gayet normaldir.
-Bataklık sumruları, sinekkapanlar(alaca-kara-halkalı dişisi), ebabiller(boz-notmal), incirkuşları(ağaç-çayır-kızılsırtlı), kuyrukkakanlar(alaca-kıbrıs), kamışçınlar(çalı-saz), çinte dişileri...

Bu tarz türlerde, fotografta görülmesi gereken belli noktaları göremiyorsam onay veremiyorum... Bu durumda fotoforuma destekleyici pozlar yuklemeniz ve tanım yazmanız gerekebiliyor, tartışmaya açılıp tür tanım alıyor veya almıyor...

durum böyle, saygılar
soner

burada anlatmak istediğim, eger tanımcı arkadaslar kendi aralarında

cheko cheko 3.03.2013 22:12:00

Günlerdir tanım bekleyen iki karem var. Niye bir türlü tanımlanmadıklarını anlamış değilim...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT