Oğulcan,
İki farklı markanın mtf lerini birebir karşılaştırmak çok doğru değil zira firmalar değişik şartlar altında mtf çıkartıyor. Benzer şekilde farklı odaklar için mtf karşılaştırmak da doğru değildir. Bir de Canon mtf ve Nikon mtf okunuşu da farklıdır.
Ben öncelikle fotoforumda Canon 400, 500mm ve Nikon 80-400 af-s vr mtf lerini gösterdim:
http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=90896
Şimdi mtf okurken öncelikle Canon lensler için kalın çizgiler kontrastı ve ince çizgiler çözümlemeyi (keskinlik) gösterir. Siyah çizgiler de maksimum diyaframdaki ve mavi çizgilerde f/8 deki değerlerdir. f/8 değerleri beklendiği gibi biraz daha iyidir. Bir de kesikli çizgiler 30 çizgi/mm, düz çizgiler de 10 çizgi/mm değerleridir. Genel olarak 0.6 üstü lensler iyi, ve 0.8 üstü lenslerde mükemmel kabul edilir.
Nikkor lensler için mtf de mavi çizgiler 30 çizgi/mm ve kırmızılarda 10 çizgi/mm dir. Kırmızı çizgiler kontrastı, mavilerde lensin çözümlemesini gösterir. Nikon sadece maksimum diyaframdaki mtf i veriyor, dolayısı ile sadece iki çift çizgi görüyoruz.
Şimdi, senin soruna kısmen cevap olması için Canon 400mm f/5.6 usm lensin sadece keskinliğe maksimum diyaframda, f/5.6, bakarsak, lensin mükemmele yakın olduğunu görüyoruz çünkü mtf çerçeveden 10mm ye kadar 0.75 in üstünde. Benzer şekilde Nikkor 80-400mm af-s vr lens çerçeveden 10mm ye kadar 0.8 üstünde, yani az daha keskin. Aslında bu da şaşılacak bir sonuç değil çünkü Canon lens 1993 yılı üretimi, Nikon 80-400 af-s vr lens 2013 yılı üretimi. Nikon bu lenste 4 ED elemanı ve bir tane super ED cam kullanmış, maliyeti arttıran da bunlar zaten. Canon bu eski 400 ü update de geç kaldı. Nikon ise bu lensi hiç çıkarmayarak geç kaldı.
Ancak bir de yeni çıkan prime ların mtf ine bak, örneğin Canon 500/4 usm is2 gibi. tc1.4 ile beraber kullanılsa bile mtf mükemmel. Onun için ben Nikon un 400 prime çıkarmasını daha iyi bir alternatif olarak düşündüm, yoksa 80-400 kötü bir lens olduğu için değil.