X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

YÖNETİMİN DİKKATİNE

avşarbey avşarbey 29.04.2013 02:02:00
Tüm yöneticilere ve sonra tüm Trakuslu fotoğraf ve doğa gönüllülerine. Bir iki aydır yazıp yazmama konusunda kararsız kaldım. Birilerini kırar ya da incitirim mi diye. Son iki aydır zaten ailevi sorunlar nedeniyle çok kısıtlı girebiliyorum...
Ancak, son bir ay içerisinde artık tahammülüm kalmadı ve gecenin bu saatinde yazmaya karar verdim.
Son aylarda Fotogaleriye baktığımız da değil Galeriye, tür ekleye giremeyecek kadar kötü, net olmayan, neredeyse türü bile tanıyamayacağımız fotoğraflar aldı başını gidiyor..
Yönetim buna nasıl izin veriyor anlamış değilim. Elbette insanların bu sevgisini köreltmek ya da onların şevkini kırma gibi bir niyetim yok. Tam tersine onları destekleyenlerin başında gelen biriyim.
Ama lütfen lütfen yaaa. Birileri bu kötü fotoğrafların önüne geçsin. En azından Tür ekleye yönlendirilsin. Ya da nasıl ki kurallar gereği çok kalitelide olsa bazı fotoğraflar acımasızca gerek görüldüğü için siliniyorsa, bu tür fotoğraflarda da ısrar edenlerin fotoğrafları silinsin. Biraz isteğin belki çok sert olabilir ama. Bu sanırım bazı fotoğrafların kalitesini artırmayı sağlayacaktır.
Yoksa Sitedeki kalite her geçen gün bana göre kötüye gidiyorrrrrrr.
Umarım kimseyi kırmadım incitmedim... Böyle anlaşıldıysam özür dilerim ama lütfen bu tür fotoğraflar en azından Tür Ekleye yüklensin bu benim kişisel görüşüm ve ricam..
Herkese gönül dolusu selamlarrrr

ulaşcık ulaşcık 4.05.2013 13:12:00

Sevgili Mustafa; işe Zafer hocanın ve Alihan beyin önerileri ve yazdıkları noktadan başlayabiliriz. Ancak bunu kaldırabilecek kaç arkadaş var bilmiyorum. Sıradan, hatta kötü fotoğraflara sadece isimlere bakarak bunca övgü yazılırsa, bu diğer insanları cesaretlendiriyor. Hele bir fotoğrafa kibarca olmamış deyin bakalım ne oluyor. Geçen ay "bu güzelim fotoğrafı kötü kadrajla harcamışsınız" dediğim bir arkadaş 1 ay sonra fotoğraf gündemden düştükten ve diğer izleyicilerin artık okuma şansı olmadığı zaman da bana "evet harcamak için çekiyorum" diyerek bir ay önceki yorumu hatırlatıyor. Bu noktadan sonra kime azıcık eleştiri yazabilirsiniz ki.
En iyisi kim olursa olsun hak etmiyorsa yorum yazmamayı ilke haline getirmektir...

avşarbey avşarbey 3.05.2013 21:42:00

Mehmet Günel bey...
Ben bu form açarken bahsetmek istediğim siteden silinmesi değil. Foto galeri yerine Tür ekle’den yada foto forum gibi yerlerden yüklenmesi gerektiğine inandığımı anlatmak istedim. Fotogalari HD galeri bizim vitrinimiz. Burada çok daha kaliteli fotoğrafların yer alması. Çok daha geniş kitlelere güzel fotoğraflarla hitap etmek ve alternatif sitelerle katile açısında hep önde olmak. Ben bunu anlatmak istedim.
Yüklenen fotoğraflara kötü de olsa yorumla cevap verelim diyenlere de katılmıyorum. Bir kaçına yazabiliriz ya da yetişe biliriz. Güzel övgü alacak fotoğraflara yorum hakkımız yetmez zaten de yetmiyor. Malumunuz zaten 50 yorum hakkımız var. Bazen oluyor ki çok güzel fotoğraflara yazmak için yorum hakkımız kalmıyor, bir sonra haftaki limit yenilenince yaza biliyoruz.
Bundan dolayıdır ki ebetteki herkes yükleyecek yorum alacak bir şeyler üretmeye çalışacak. Ama Tür ekle ya da foto forum da yer alabilir kanısındayım.
Yoksa hiç bir zaman benim haddime değil kimse Foto galeriye fotoğraf yüklemesin diye.
Takip ediyorsanız bazı hafta yüklenen fotoğrafların yüzde 60-70'i Tür ekleye bile girmeyecek fotoğraflar. Bunu biraz da ilkokul ortaokul lise ve üniversite gibi düşünün.
Yine de düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Selamlar

DilekveTunç DilekveTunç 2.05.2013 23:40:00

Fotoğrafta kalite güzel bir istek. Benim hayalim ise yeryüzünde doğada etik fotoğraf çekimi. Doğaya saygı duyunca zaten bize cömert davranıyor!

Danimarka’da THY Milli Parkı’nda bir bölümü üreme zamanı (sanırım dört aydı) ziyarete tamamen kapalı. Tabii bu kıstas değil, başka bir bölümünde de sonbaharda gözlem kulesinin etrafında ve sulak alan yanındaki işlek asfaltta elinde silahla rahat rahat dolaşan avcılar vardı, yasağa rağmen.

Gene Kıbrıs Rum kesiminde flamingo ve leylekler yumurtalarını bırakıp gidiyormuş, avcı baskısı yüzünden! Yani sıfır üreme!

Dilek

kibrislii kibrislii 2.05.2013 23:36:00

Mustafa bey selamlar,ben size katılmadığımı yazımın başında belirtmek isteri,kendimi örnek vererek başlamak istiyorum,kuş fotoğrafı çekmeye başladığım zaman yeterli bilgiye ve ekipmana sahip değildim ama bu siteye yüklediüim karelere yazılan yorumlardan ve diğer arkadaşların karelerindeki çekim bilgilerini takip ederek birnebze karelerimde iyileşme odu,ekipmanı da değişince birazcık daha iyileşti,tabiki karelerim çok da iyi olmasa bazıları sizin bahsetiğiniz galarilik olabilir.Sonuç olarak hoş görülü ve sabırlı olmak lazım,bildiklerinizi ve öğrendiklerinizi kötü görünen karelerin altında paylaşırsanız çok yararlı olacağına inanıyorum.Bütün kareler süper olursa yazacak birşek kalmaz kanaatindeyim,kırıcı olmadığımı umuyorum saygılar diliyorum.

PYTHON PYTHON 2.05.2013 20:37:00

Tür tanımlama gibi bir sistem olur 5 kişilik bir birim görevlendirilir. 3 kişi fotogaleri dışı diye işaretlerse fotoğraf otomatik olarak tür ekleye gider. Çok zor olmasa gerek...

moktem moktem 30.04.2013 23:24:00

Söylenenlere katılmamak mümkün değil. Ben de kendimce katkı yapmak istedim. Fotoğraf çekmek güzeldir, hele doğada kuş çekmek çok daha güzeldir. Fotoğrafın en güzel yanı her şeyin meydanda olmasıdır. Yani fotoğrafı çeken kişi aslında kendisi de ister istemez diğer fotoğraflarla kendininkini karşılaştıracaktır. İşte bu nokta çok önemli bence kendi fotoğrafını başka karelerle karşılaştırdığında aslında kendini geliştirme süreci de başlamış demektir. Başkalarının yaptığı yorumlar, katkılar, eleştiriler çoğu kez iyi niyetli nadiren de kötü niyetle yapılmış olabilir. Farketmez aslında çünkü görünen köy kılavuz istemez. Fotoğrafı çektiğinizde diğer karelerle karşılaştırıyorsanız ve onları kendinizinkilerden daha güzel buluyorsanız doğru yoldasınız bence bundan sonra araştırma ve fotoğraflarınızın kalitesini arttırma yolu açılıyor demektir. Galeriye kötü fotoğraf konması o kadar büyük sorun değil asıl sorun koyduğumuz fotoğraflarımızın kalitesini kendimizin eleştirmemesi. Kötü fotoğraf ilerlemenin vesilesi olacaksa çok da sorun değil bence.

alhn alhn 30.04.2013 21:35:00

Fotokritikte daha yeni üyeydim, sitede hatalı gördüğüm bir fotoğrafa, saygı kurallarını çiğnemeden (ki en dikkat ettiğim husustur) bir eleştiri yapmıştım, işitmediğim hakaret kalmadı ve ogünden sonra kimsenin fotoğrafını eleştirmeyeye tövbe ettim. Anladımki, Zafer Hocanın dediği gibi, herkesin kuzgunu kendine şahin görünüyor. Ben fotoğraf işini zevk almak adına hobi olarak yapıyorum, niye ağzımın tadını bozayımki.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 30.04.2013 20:58:00

Yapici,ogretici elestiri de bile maalesef kirilmalar oluyor..ki olmamali.. bazende elestriye katilmama durumu oluyor yani elestri haksiz olabiliyor.. estetik ,teknik, kalite soyut kavramlar dikkatli olamk lazim.. kimse otorite degil burada. Ayrica baslangic seviyesinde ne guzel cektim dediginiz bir fotografi sonradan begenmiyebilirsiniz.. Hepimiz icin gecerli bu.. Bu forumunda katkisiyla zaman en iyi ilac olacaktir.. ama guzel fotograf cekiyorum iddiasinda alcak gonullu olmak gerek.. Yorumlayanlar sanat elestirmeni yada juri degil sonucta.. sevgiler selamlar

zaferK zaferK 30.04.2013 20:03:00

Bu forumdan sonra fotoğraf kalitesinin artacağına inanıyorum...
...ki bunda ,sizin bu konuyu açmanızın katkısı olacaktır elbet Mustafa bey...selamlar...

avşarbey avşarbey 30.04.2013 03:29:00

Zafer hocam;
Bu sitenin kahırlarını çekenlerden biri olara sizi anlıyorum İşte kimse ayranım ekşi, kimse benim fotoğrafım kötü demediği, birilerinde diyemediği için bir yol bulunması açısından böyle bir form açtım. Amacım kimseyi zor durumda bırakmak onların şevkini kırmak asla değil.
Bazı uygulamaların çok zor olduğunu ve sil baştan olduğunu biliyorum. Ama bana da herkes hak versin.. Şöyle pırıl pırıl fotoğrafların olduğu çok güzel, net, cıvıl cıvıl renkle doğal ortamında yada gök yüzünde aksiyonlarla dolu fotoğraflar olsa kötü mü olur be hocam :)))))) Selamlar

avşarbey avşarbey 30.04.2013 03:19:00

Sevgili adaşım;
Elbette ki iş biz üyelere düşüyor... Birçok kişi biliyor görüyor bakıyor yine yüklüyor. Benim amacım diğer arkadaşlara da yazdığım gibi sitemizdeki kalite çıtasının biraz daha yükseklerde olması. Bir çok tür fotoğraflarında bir çok iyi fotoğraf çeken arkadaşlarımızın da yükledikleri bazı fotoğraflar var.. Türün ilk fotoğraflarından, ya da bazı nadir türlerin özel fotoğraflarından anlıyorum. Ya da bir üye 100–150 fotoğraf yüklemiş aksiyon iye ama zamanlama kötü olmuş. Baktığımız zaman onun hangi şartlarda çekildiğini görüyoruz.
Yakın zamanda Toy fotoğrafları, Kıbrıs Ötleğeni, Toy gibi son zamanlarda bulunan türler.. Bunlar çok özel kayıtlar. Örneğin benim burada bazılarını ilk kez gördüğüm türler. Bunlara elbetteki sözüm yok. Ama bir çalı üzerinde duran insandan kaçmayan Taşkuşu gibi, Tepeli toygar gibi Akkuyruk sallayan gibi daha yüzlerce kötü örnekten bahsediyorum. Ya adaşım sana bir şey söyleyeyim.. Bunun sorumluluğu çok ağır.. Bu da beni rahatsız etti. Yazdığıma da pişman olmadım desem yeridir.
Çünkü ben sadece böylesine güzel bir site de çok daha kaliteli fotoğrafların olması beklentisinde olduğum için açmıştım.
Selamlarrrrrr

avşarbey avşarbey 30.04.2013 03:01:00

Kürşat bey;
Elbette ki bu işin bir başlangıcı var. Bir yolu yordamı var. Hepimiz bu işi fotoğraf çeke çeke öğrendik. Bir adam daha ileriye götürmek için çırpındık.. Kimsenin siteden kopmasını alsa istemem. Her geçen gün sayının artmasından yanayım. Benim tek isteğim daha doğrusu görmek istediğim iyi fotoğraf Foto Galeriye, kalite sorunu yaşayan fotoğraflar ise Tür ekleye ya da foto foruma konulması yönünde. Ya da sizlerinde söylediği gibi buradaki tüm üyelerimizin bu tür fotoğraflara yorum yazmalı ve teknik konuda o arkadaşımızı aydınlatarak yönlendirilmelidir. Ama görüyorum ki hiç bir şey değişmiyor. Örneğin bir üyelerin sayfasına baktığımda bugüne kadar yüklediği fotoğrafların çoğu ya da çoğuna yakını asla galerilik değil. O arkadaşımız yüklemiş. Çoğu zaman yorum almamış. Ya da tam tersine bir kaç dosttan çok iyi olumlu eleştiriler almış. Bu onların bileceği iş ebetteki. Benim amacımız sitemizdeki fotoğrafların kalitesinin yükseltilmesidir. Yoksa asla kimseyi incitmek, şevkini kırmak, gibi kötü şeyler amacımda yok. Olamazda zaten. Burası bir serbest kürsü.
Düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler

avşarbey avşarbey 30.04.2013 02:52:00

Murat bey;
Yeri geldiğinde bir çok arkadaşım yorum hakkında düşüncelerini kibarca yazıyor. Ama buna rağmen hala türün bile ne olduğunu anlaşamayacak kadar kötü fotoğraflar var. HD konusunda olayı biliyorum.. Bazı üyelerle olan sorunlarıda biliyorum.. Orada nasılki ödün vermediyseniz burada da verelmemesi gerektiğini biliyorum. Tabi bunu dostları kırmadan üzmeden nasıl yaparızı inanı onu bende bilmiyorum. Ben zaman zaman bazı fotoğraflara yorum yerine özelden mesaj atıyorum. Nacizene fikirlerimi söylüyorum. Tabi düzelebilecek kalitesi biraz daha yükseltilebilecek fotoğraflara.
Benim böyle bir form açmamadaki amacım en azından yönetim yada görevliler ya da tür yetkililerinin bu tür arkadaşlarımıza özel de mesaj atmalaırıdır.
Hatta bu tür bazı fotoğraflar Heseyin beyin dediği gibide altına kutla ayorumlarıda alabiliyor. Bazıları da hiç bir üye tarafından yorum yazılmıyor ve "Sıfır"yorumla haftayı kapatıyor.
Öz eleştiri olarak kendi sayfama bakıldığı zaman bir çok fotoğrafımın iyisini çekene kadar Tür ekleye yükledim.. Şine benim sayfama bakıldığı zaman Tür ekle 'de 89, foto galeride 54 HD ise 15 fotoğrafım var. Yinede buna rağmen eksiklerim olan fotoğraflarım var..
Umarım en azından bu formu okuyan sevgili dostlarımız biraz daka dikkatli ve titiz davranırlar ve bu tür girişimlerden kaçınırlar.
Bizim gibi diğer siteleri gezdiğimiz zaman fotoğrafların yüzde 90'nına yakına çok çok iyi fotoğraflar.. Bende diyorum ki neden bizim sitemizde çok daha kaliteli fotoğraflarla dolu bir site olmasın. Amacım bu.
Umarım hiç bir gönül dostları beni yanlış anlamız.
Herkese gönül dolusu selamlar ve çok güzel fotoğraflarda buluşmak üzere...

avşarbey avşarbey 30.04.2013 02:35:00

Sevgili Hüseyin bey;
Yönetimin çabalarını biliyorum. Ben bunları yazarken yönetim kadar bu tür fotoğrafları Foto Galeriye yükleyenlerinde dikkat etmesi konusunda yazmıştım zaten. Fotoğraf Tekrarı eğer güzelse sorun yok, kaliteliyse sorun yok.. Ama gerçekten son günlerde bayağı sıkıntılı fotoğraflar çoğalınca yazma gereği duydum. Dile getirilmesi bana göre çok iyi. her zaman dile getirilsin.
İlginiz için teşekkürler ve selamlar

zaferK zaferK 29.04.2013 18:45:00

Kuzguna yavrusu şahin görünürmüş...
Hele de birileri yavrunun en şahin olduğu konusunda gaz verirse...
Kim der ki ayranım ekşi ,kim fotoğrafının kötü olduğunu kabullenir ki...
Standartları belirleyecek kriterler koymak ,her şeye silbaştan başlamak demektir...
Sonuçta diğer arkadaşların tüm yazdıklarına katılıyorum...
Selamlar...

millidere millidere 29.04.2013 12:50:00

sevgili adaşım bu konuda çok çok haklısın, fakat bu iş yönetimden önce biz üyelere düşer, kişiler bilmiyor mu fotoğraflarının nerede olduğunu, fotoğraflarının derecelerini, fotogaleriyi hak edip etmediklerini.

fakat bazende fotoğraftan önce türde önem kazanabiliyor, kötü fotoğraf mecburen fotogaleriye yüklenebiliyor, benim son fotoğrafımda olduğu gibi :-)

kursatt kursatt 29.04.2013 12:32:00

ben dahil bugün fotoğraflarını zevkle izlediğim pek çok isim çok kötü fotoğraflarla başladık bu işe. uzun süredir kuş fotoğraflama dünyasının içinde olmam ve yaşadıklarım sonucunda kimsenin incitilmemesi, hevesinin kırılmamasıdır. bu tarz zerzenişler varsa fotoğraf kalitesi konusunda, serzenişleri yapan kişilerin kötü fotoğraflara yapıcı yorum yaparak yol göstermeleridir.

MuratC MuratC 29.04.2013 12:11:00

Mustafa bey, bizlerde yonetim olarak dusuncelerinize katiliyoruz. Ancak dediklerinizi teaoride yapmak kolay gibi gozuksede pratikte pek mumkun olmuyor. Bunun sikintilarini gectigimiz donemde HD uygulamsindaki onay almasi durumundada yasadik.

Fotograf olayi sonucta subjektif bir sanat dali. Iyi ve kotuyu ayirmak, filtrelemek her zaman kolay olmuyor. Evet, temel fotograf kriterlerinden cok uzak fotograflara cogumuzun "kotu fotograf" demesi gayet kolay ve dogal ancak ortada ve gri bolgede karsimiza yuzlerce fotograf cikabiliyor. Bu fotograflarda ise tam bir fikir birligine varmak pek olasi degil cunku benim begendigimi siz begenmeyebilir, benim begenmedigimide baskalari begenmeyebilir. Hal boyle olunca bizlerin bir filtreleme ve ya onay merci getirmemiz bir cok konuda sikinti yaratiyor. Fotograf sahipleri uzuluyor, bozuluyor veya kizabiliyor. HD onay konusunda oyle sikintilar yasadikki burdan detayli anlatmak cok uzun surer bazi uyelerimiz isi hakarate, tehditlere kadar getirdi. Sirf bu yuzden siteden ayrilan uyelerimiz oldu...

Hergun gelen duzinelrce fotogarfa bakip bir degerlendirme yapip, bir komisyon kararinca hangilerinin FGde yer almaya hakettigine karar vermek takdir edersinizki bizlerin yapacagi bir is degil. Bugun itibatiyla, "Iyi"fotografini FGye, "Kotu" kabul edilebilecek fotografinida Tur Ekleden girmek uyelerin kendi insiyatifinde kalmak zorunda. Bizlerin yapabilecegi en fazla gozumuze batacak sekilde FGde olmamasi gereken fotograflarin sahiplerini uyarmaktir. Tabi bu konuda bu isleri sadece yonetimden beklemek yerine uyelerimizinde yorum kaygisini bir kenara birakarak "kotu veya eksik" kabule edilen fotograflara gerekli uyarilari yapmalari, gordukleri eksikleri belirterek, bu tip fotograflari Tur Ekleden girmelere konusunda yorum yazmalari ricamizdir. Gelen her fotografina kalitesine bakmaksizin " Nefis olmus Hocam, Ustadim" gibi yorumlar yapmakta bu soruna canak tutmak oluyor. Iltifatin yani sira yapici elestrileride lutfen yapmaya calisalim...

KARASU KARASU 29.04.2013 02:34:00

İyi geceler Mustafa Bey,
Size katıldığımı belirtmek isterim.
Ayrıca fotoğraf değerlendirme (yorum/paslaşma) konusu da var.
Bir türün, aynı gün içinde 3-4 karesi yükleniyor (tabii değişik kişilerce), iyi diyebileceğimiz iki kare az yorum alıyor. Kötü diyebileceğimiz kare ise ise almış başını gidiyor. Bana göre garip olan durum, fotoğraf sahibine göre çok doğal olmalı...

İnsanımız faktörü...

Çok dile getirildi bazı konular, yönetim arayışlara girdi ama eski tas durumları devam etmekte.

Naçizane canınızı sıkmamanızı, hobinize devam etmenizi önereceğim.

Selamlar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT