Ses kullanımı
zaferK 7.05.2013 22:38:00
Değerli arkadaşlar...
Merak edilen ve zaman zaman bana da sorulan bir konuyu gündeme getirmek istiyorum.Kuş fotoğrafı çekerken ses kullanımı...
Ses kullanarak kuş çağırma yöntemi ,ilgili birçok platformda tartışılmış ancak bu konuda olumlu veya olumsuz net bir sonuca varılamamıştır.Genelde biyolog ve ornitologlar -haklı gerekçelerle-buna karşı çıkmaktadır.Ama birçok bilimsel çalışmada ses kullanıldığı da bilinmektedir.Doğrusu ;çok gerektiği zaman ,ölçülü dozda ve kuşları rahatsız etmeden ses kullanmaktır.Zaten tüm kuş fotoğrafçılarının az vaya çok ses kullandıkları herkesçe malumdur.
İyi sonuç alabilmek için -birçok arkadaşımızın da sorularına cevaben- bazı önerilerim olacak...
Öncelikle bir kuşun o bölgede olduğundan eminseniz ;hatta kuşu gördüyseniz ses kullanını.İlk 5-8 dakikada sonuç alamadıysanız ısrar etmeyin.Kuş sese geldiğinde fazla uzatmadan -yeterli birkaç poz çektikten sonra-ses çalmayı sonlandırın.Kuş göründüğü halde ,sese ilgi göstermiyorsa yine ısrar etmeyin ,çünkü ya o döneme veya davranışa uygun ses değildir ,ya da kuş kendi bölgesinde aynı türe bir nedenle ilgi göstermez.Çünkü her kuşun farklı dönemlerde çıkardığı farklı sesler vardır.Bazı sesler toplanma ,eş arama ya da uyarı anlamı taşıyabilir.Örneğin keyifli bir şarkı zannedip çaldığınız uyarı-alarm sesi kuşu çağırmak bir yana ,hepten uzaklaşmasına neden olacaktır...yine çaldığınız eş arama sesi ,zaten eşi yanında olan bir kuşu çileden çıkartacaktır.
Sonuçta sesleri çok iyi belleyip ,uygun habitatta ,uygun zamanda çalmazsanız hem sonuç alamaz ;hem de hiç yoktan kuşları rahatsız edersiniz.
Yine bazı türler sese ilgi duysa da ,birçok tür sese karşı kayıtsızdır ,bunları da iyice bellemekte yarar var...
Bütün bu anlattıklarıma rağmen ses kullanmaya fazla güvenmeyin ,hele de bu üreme dönemlerinde.Çünkü yuva telaşı ve kuluçka dönemi ,kuşların sese karşı ilgi göstermeyip aksine daha da saklanmalarına neden olduğu günlerdir.Nedendir bilinmez ,kuşların sese en duyarlı olduğu dönemler sonbahar aylarıdır...(Ya da bana öyle geldi...)
Ben kısaca özetlemeye çalıştım ,ama bu konuda deneyimli birçok arkadaşımızın değerli önerileri de olacaktır tabii...
Bol fotoğraflı ,güzel günler diliyorum...
Işığınız bol olsun...
DilekveTunç 7.05.2013 23:32:00 ÇİĞDEM HABER YAPMIŞ 2011'DE
Kuş Gözleminde Ses Kaydı Kullanmak ve Zararları
Kuş gözleminde sesini duyup kuşu göremeyenlerin ya da alanda olduğunu tahmin edip görüp duyamayanların başvurduğu bir yolses çalarak kuşu alana çağırmak ya da görünür kılmakOğuz Mülayim konunun yurt dışındaki durumunu ve bunun zararlarını anlatan bir makaleyi gurubumuzla paylaştı.Metnin aslını ve çevirisini sayfalarımıza koymak istedik zararını vurgulamak için.Onları gözlemlerken mutlaka elimizde olmadan ne kadar dikkat etsek de alanlarına girdiğimiz için sorun yaratıyor olabiliriz.Zararımızı en aza indirmek isteyen bizler,aşağıdaki haberin konusu olan durumdan kaçınmalıyız.Kuş sesi kayıtları bize onları daha iyi tanımak için yardımcı bir bilgi kaynağı olmalı,kitaplarımız gibi.
Kuş gözlemi sabır, emek ve doğadaki canlıları rahatsız etme olasılığına karşı genellikle gizlenmeyi gerektirir; fakat dijital çağın lüksü günümüze yetişti ve kuşlar da bu durumdan çok memnun değiller. Bir çok kuş gözlemcisi elinde dürbünlerle kuşların ortaya çıkmasını beklemek yerine, dijital kayıtlarındaki kuş sesleri ile hayvanları açık alana çekmeye girişiyorlar. Bununla beraber bazı doğacılar, bu hilenin kuşlar için kötü olduğunu ve aldatılmanın onları öfkelendirdiğini düşünüyorlar.
Bir çok Kuş gözlemcisi için internette iyi arşivlenmiş ve dijital yollardan ulaşılabilir olan binlerce kuş sesi ve telefon çağrı cihazları ile, doğasever kuş gözlemcilerin otur ve bekle şeklindeki tarzlarını bırakarak, daha aldatıcı olanı seçmesi sadece zaman meselesi. The Seattle Timestan bir habere göre, pek çok kuş gözlemcisi, kuşları dışarı çekmek için dijital ses kaydı çalmaktadırlar.
Bu her ne kadar küçük ve zararsız bir hile gibi görünse de, bazı uzmanlar bunun aslında çok sevdikleri kuşlara zarar vereceği konusunda uyarıyorlar. Yine bazı kuşların diğer potansiyel rakiplerin onların çayırları üzerinde şakımasına aldırmadıkları da görülmüştür.
Timestan :
Profesör John Wingfield kayıtlı seslerle karşılaşan erkek serçelerde testosteron seviyesinin on misli arttığını bulmuştur. Bir iki gün için bu devam eder. Bu erkekler kendiliğinden ötmeye ve alanlarını korumaya devam edeceklerdir. , der Wingfield . Çok öfkelenirler ve diğer kuşlara saldırıya geçerler. Ve yavrularını doyurmak gibi ebeveyinsel görevlerinden uzaklaşırlar.
Kuşların, ses kayıt cihazlarının çıkardığı dijital sesten rahatsız edilmelerine ilave olarak, çalınan bu yapay sesler onların saklanma ve savunmasını düşürmesine, fırsatçı avcı yırtıcılar tarafından saldırıya açık hale gelmelerine bile sebep olabilir.
Seattle merkezli vahşi yaşam kayıt uzmanı Mary Stewart, Timesa kuşları ortaya çıkarmak için kuş sesleri çalma eylemine tamamen karşı olduğunu söyledi o ilk elden ne olabileceğini biliyor ve bu hiç iyi olmayacak.
DilekveTunç 7.05.2013 23:33:00 DEVAMI
Ben kuşçuların ses çalmasına cevap veren ağaçkakanlar gördüm; şahin geldi ve o kuşu aldı.
Kuş sesi çalmanın kuşları rahatsız edebileceği önermelerine karşın, bir kısım kuş gözlemi meraklıları bunun hobinin gelişmesinin bir parçası ve kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar. Bazıları kuşları bu şekilde açık alana çekmenin, bir anı yakalamak için bir kuşun alanına izinsiz girilen geleneksel yöntemden daha az etkisi olduğunu iddia ediyor . Fakat belki de en kötüsü, kuşları küçük bir hile ile rahatsız etmekten çok yapay kuş sesleri kullanmanın bütünleşmek istedikleri doğanın ruhundan kuşçuları çok uzaklaştırabiliyor olması.
Washington Kuşbilim Derneğine başkanlık eden Dr. Jack Stephens, , şimdilerde insanların arabasından çıktığında ilk yaptıklarının ses kaydı çalmak olduğunu sıklıkla görmeye başladım diyor.
Çeviri:Ayşegül Gezgin,Cemil Gezgin
ikgt.org/?p=488
bakcasoy 8.05.2013 11:11:00 Zafer bey, benim uzun süredir düşündüğüm, değerlendirmeye çalıştığım bir konuda çok yararlı bir bilgilendirme gerçekten. Sizin ve katılan arkadaşların görüş ve değerlendirmeleri konuyu kafamda netleştirmeme yardımcı oldu.
Evet, ses bazı Koşullarda yararlı olabilir, ama neredeyse sonsuz parametrenin olduğu ve doğruyu uygulamanın (etkili ve kuşu rahatsız etmeyecek uygulamanın) çok deneyimli de olsanız zor olduğu bir alan.
Benim geldiğim nokta şu;
Kuş seslerini tanımak, davranışlarını, ne zaman ne yapacaklarını öngörmek bakımından çok yararlı. Dolayısıyla, suni bir sesle çağırmak yerine, sesleri ve anlamlarını iyi öğrenip, doğal ortamda onların yaşamına müdahale etmeden fotoğraflama çabası bence en doğrusu.
Bu çok değerli tartışma için Size ve katılan tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
birgök 8.05.2013 19:45:00 Kuş sesleriyle kuş çağırma yöntemini zaman zaman ben de kullanıyorum.Bazı kuşlar zaman zaman kuş seslerine ilgili veya ilgisiz olabiliyorlar.Hatta türlerine göre bazıları yıl boyunca bile ilgili, bazılarının ise sese çok defa ilgi göstermedikleri kanatindeyim. Fotoğrafçı için daima kuş sesini vermek kendisi için bir avantaj sayılır ama kuşun gündelik yaşamı sırasında kuş seslerini vermenin onun açısından bazı zararlar oluşturabileceği kanaatindeyim.Çünkü sese ilgi gösteren kuşların verdiğimiz ses sırasında beklenmedik uçuşlar, hareketlenmeler, heyecanlı davranışlar içerisine girdiklerinden yüzde yüz eminim.Ortaya çıkmayan bir kuş ,uçarak başka bölgeye gidecek bir birey,yavrusunu besleyecek, eş seçecek ...bireyler verilen bir ses ile o an davranışını değiştirip farklı bir davranışla bizim verdiğimiz sese inanıp karşımıza dikilirler.Bu konuda Zafer bey'in dediği gibi ısrarcı olmamamız lazım.Çok iyi bir kuşçunun ise çok iyi kuş seslerini tanıması da şarttır.En azından fotoğraf çekeceği veya gözlem yapacağı bölgede kuşların varlığını ve türlerini bilmesi açısından.