KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ
mimarsancak 13.05.2013 22:55:00
Ben mimarim. Deltada yapılan ziyaretçi merkezi , gözlem kuleleri, yönetim merkezi binalarınmın mimari proje müellifiyim. Projeme tam uyulmadan yapılanları şimdi kullanarak ihtiyaçları not ediyorum. En ilginç eleştirilerin başında kuşları görmeye gelenlerin umduklarını bulamadılarında söyledikleri burası ne biçim kuş cenneti , hiç kuş yokki sordum insanların bir kısmı çok yoğun kuş görmeyi arzuluyor. Kuş gözlemcileri ile kuş fotoğrafçıları kuşu bilinçli olarak aradıkları için belki tam olmasa da aradıklarını bulabilme imkanları olabiliyor. Kuşların bulundukları yerlere ulaşmak bataklık sebebi ile tehlikeli olacağından işi çok iyi bilenler bile buralara ulaşamıyor. Örneğin Girne mevkii ile Cernek gölü arası , Düden mevkii ile Gıcı gölü arası, sarıkamış mevkiinin Doğanca tarafı , deniz gölü ile boytar kanalı arasında bulunan çok tehlikeli çamuru olan alan. Dil mevkiinde deniz ile çalılık arasında bulunan araçlar için gizli tuzaklar bulunan alan.Daha pek çok nokta hakkında bilgiye sahibim. Buranın bu manada ilk haritası tarafımdan yapıldı. Şimdilerde haritanın sayısal hale getirilmesi çalışmaları yapılmaktadır.Bunun için kuş için önemli alanların CPS ile koordinatları tespit edilmeye çalışılmaktadır. Haritanın yayınlanıp yayınlanmayacağı hususu burada yapılacak tartışma sonunda karar verilecek . Çünkü tenha ve ulaşılması güç olan yerler aynı zamanda kuşların üreme alanı olduğu bana ifade edildi. Bu konuda tam ve doğru bilgiye sahip değilim. Ama her şeye rağmen kuş gözlem ve fotoğrafçılığında kullanılmak üzere karar verilecek uygun yerlerde kamufle edilmiş yollarla ulaşılabilen yapılı çevre oluşturulması fikri bende uyandı. Bunun üzerine yurt dışında yapılan bazı uygulamalara ulaştım. Mimari ve teknik olarak çözülebilek yapılı çevre önlemlerini çizmeye başladım. Tabii ki şimdilik fikir projesi olarak. Bu onu ile ilgili olarak ve çok daha geniş düzenlemeler ile ilgili olarak sayın Samsun Valisine 6 ay önce bilgi vermiştim.Bu konuyu tartışmaya açıyorum.
porlisb 14.05.2013 21:14:00 Embiya Bey!
Doğal kamuflaj alanları yapmak biz kuş fotoğraf ve gözlemcileri için çok güzel fikir,zaman zaman bizde arkadaşlarla bu konuyu konuştuk,
gerçekten Kızılırmak Deltası bilmeyenler için büyük riskler barındırıyor,bu nedenle giriş ve çıkışlarda harita ve uyarı önemli,yeterli denetim ve rehberlikde yok,eskiden Jandarma devriye gezerdi,son zamanlarda inzibat tedbirleri çok yetersiz,
Emekleriniz için Teşekkür ve Selamlarımla.