TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

fotograf çekim ücreti yasa

aysem54 aysem54 29.01.2008 14:20:00
Hüseyin Yılmaz adlı kuş fotoğrafçısından bir yazı aldım.haberi ve fikri olan var mı?

İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU

Genel Müdürlüğümüz faaliyet alanlarında ( Milli Parklar, Tabiat Anıtları, Tabiatı
Koruma Alanları, Mesire Yerleri, Yaban Hayatı Koruma ve geliştirme sahaları ile Üretme ve
Yerleştirme sahaları vb.) ticari amaçlı profesyonel film, fotoğraf ve video çekimi ile ilgili usul
ve ücretlerin aşağıda belirtilen şekildedir.

Tasvip edildiği takdirde

Çekimlerin Mahalli Birimlerimizce görevlendirilecek mihmandarın denetiminde yapılması

Master bantlarından birer kopyanın İl Çevre ve Orman Genel Müdürlüğüne iletilmek üzere mahalli
birimlerimize verilmesi

Bir günü aşmayan film ve video çekimlerinin, süresi ne olursa olsun bir tam gün sayılması,

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak bir günü aşmayan
haber kaynaklı film ve video çekimleri hariç, çekimlerde aşağıda belirtilen ücretlerin alınması,

Yabancı kurum ve kuruluş ve şahıslar için aşağıda belirtilen ücretlerin iki katı ücret uygulanması,

Üyeliklerini belgelemek şartıyla fotoğraf sanatçılarının sergi amaçlı özel fotoğraf çekimlerinden
ücret alınmaması,

Özel şahıslar, tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar için bir günlük film ve video çekim ücretinin
açık mekanlarda 910 (Dokuzyüzon) YTL, kapalı mekanlarda 1815 (Binsekizyüzonbeş) YTL. Fotoğraf
çekiminin ücreti ise günlük 89 (seksendokuz) YTL. Olarak uygulanacaktır.

kendisine göndermişler bu yazıyı...

aysem54 aysem54 29.01.2008 14:32:00

bilginize...

emreka emreka 29.01.2008 15:17:00

Bu duyuru ticari amaçlı profesyonel film, fotoğraf ve video çekimi ile ilgili usul ve ücretleri
belirliyor. O yüzden de sanırım bize dokunmazlar.

Sevgilerimle,

emre.

aysem54 aysem54 29.01.2008 15:33:00

Hüseyin Bey in söylediğine göre kendi de şahsı adına hobi olarak bu işi yapıyormuş ama bu yazı
gelince kendisine bırakmış kuş fotoğrafçılığı...

neden böyle diye?

ilginç değil mi...

Barbar Barbar 29.01.2008 16:07:00

"ticari amaçlı profesyonel film, fotoğraf ve video çekimi ile ilgili usul

ve ücretlerin aşağıda belirtilen şekildedir.hic bir yerde bence der"

yazisindan cikarabiliriz ki ticari olmayan faaliyetlerimiz kimseyi ilgilendirmiyor. Askeri olmayan
ve Mogan daki park gibi yoneticisine diş geçirilemeyen yerler hariç her yerde istediginiz gibi
hareket edebilirsiniz, belki milli parklarda vs yerlerde bekci kulubelerine yakin cekim yapmamak da
ise yarayabilir...

Zaten arkadaşlar siz hangi alanda hangi görevliyi gördünüz ki?

shooter shooter 29.01.2008 17:06:00

Serhat, bu durumda sizlere yeni bir iş düşüyor. Biz eşeğimizi sağlama bağlıyalım. Fotograf sanatçısı
ücretsiz diyor. Bu durumda trakuş üyeleri için bir kimlik kartı hazırlatılması elzem oldu. Böylece
üyelerin bu konuda bir belgesi de olmuş olur...

ömer

huseyinyilmaz huseyinyilmaz 29.01.2008 20:36:00

merhaba arkadaşlar.öncelikle durumun sandığınızdan çok daha ciddi olduğunu söylemek istiyorum.

olay yeri Akyatan Lagünü/Adana..oradaki yetkililerin bana fotograf çekmek için izin belgem olup
olmadığı sorusuna itirazım sonucu aldığım cevap fotografı ticari amaçla çekmediğini nereden
bileceğiz oldu.. WWF üyesi olduğumu ve bu fotografları ticari olarak değil diğer insanların
internet paylaşım sitelerinde göstererek kuş gözlemciliğine ve kuşların korumasına yardımcı
olunabileceğini söyledim..sonra kaldı ki ben bu fotografları ticari amaçla çekiyor olsam da onlara
sakıncasını sordum.ben fotografı çekerken sizin bir emeğiniz mi geçiyor dedim..

biliyorum güleceksiniz ama bana olmaz.bu kuşlar çevre ve orman müdürlüğünün kuşları dendi.

420km boşuna yol yapmış olmayayım o zaman dedim..Tuzla/Adana ya geçeyim gezeyim bari oraları
dedim.. YASAK oraya yakın da lagün var..elinizdeki makinalarla giremezsiniz..
dendi..

bu kuşlar hiçbir devletin hiçbir kurumuna ait değildir..doğanın kuşudur.milli parklar genel
müdürlüğünün değil..sonra bu kuş ordan havalanıp milli park girişine yakın bir yere konuyor.ordan
tele objektifle görüntü alıyoruz..o zaman serbest..ordan kalkıp Hatay a iniyor..orda da
serbest..hatta Hatay da eti yenmeyen kuş türlerini de vuruyor avcılar denetim
yetersizliğinden..ama denetim olan yerde yasak..

bu ücretin 4x4 araçlarla bütün gün gezinti yapan görevlilere değil de oradaki kuşların korunmasına
harcanacağını varsayalım.kaç kişi kalkıp 89 ytl vermeyi kabul edicek..öğrenciyseniz zaten belki 6
ayda bir gidebilirsiniz fotograf çekmeye o parayı ayırıp..3 kuruş para için doğasever insanları
küstürmek..doğa için gönüllü çalışmalar yapan insanları soğutmak...oysa ki orada kuşları koruma
amaçlı bir fona yatırılmak üzere 0.5litrelik şişe suyu 1-2 ytl ye satsalar kazanacakları para daha
fazla olacaktır..

fotograf sanaçıları derneği üyeliğim var.ama dönüşte buldum ilgili kanunu..yalnız orada sergi
amaçlı demiş..sergi açıp açmadığımı nereden bilecekler.bunun denetimini nasıl yapıcaklar..hadi
sergi açtım..ve fotograflarımı sattım..kar mı isteyecekler.yoksa butun geliri mi..

kim bu kanunu hazırlayan düşüncesiz zihniyetliler merak ediyorum.ve 89 ytl fiyat nasıl
belirlenmiş..20 ytl gibi mantıklı bir ücret kabul edilebilir..910 ytl video çekim ücreti de ne
demek..onun için fotograftan farklı bir emek mi harcıyor acaba görevliler..maddi durumu bir
günlüğüne fotograf çekmek için yeterli olmayan insanlar kuş fotografı çekemez diyor bu kanun..

geçen hafta gözümün önünde Hatay da kendini bilmez eli silahlı yamyam ruhlu insanlar 21 adet kaz
vurdular..hem de bütün köy toplanmış motosikletlerle kovalıyorlar..nereye gitti benim vereceğim 89
ytl..

sonra ben kalkıp bu insanlara yaptıklarının yanlış olduğunu,türlerin korunması gerektiğini
anlatmaya çalışıyorum..benim ülkemin kurumu ne yapıyor.. çekme kardeşim yasak diyor..sana mı
kaldı yaban hayatını korumak diyor...

serhattigrel serhattigrel 30.01.2008 00:05:00

Okudum, şaşırdım, çevre elden gitmiş , iki yerde kalmış onuda parayla çektirecekler.

Umarım geç kalmamışızdır, durumu bir öğrenelim önce.

Gerekirse hepimiz sanatçıyız.

cemal cemal 30.01.2008 02:44:00

Şaşırmak gereksiz

-------------------

Ya bu kararlar alınırken "onlar ne der.." diye hesaba katılacak gerçek sivil bir grup olursunuz,

Ya da alınan kararlara itaat edersiniz.

---------------------hepsi bu

TRAKUS "onlar ne der .." olmaya en yakın grup olsa da "amacını bilgi toplar" şeklinde

belirlemişse, kimlik hazırlamaktan başka nasıl bir çözüm üretilebilir ki". Hem bilgi toplanan

alanlar bu gün var yarın yok.... fotoğraflarınız mı ? onları ilerde zaten beğenmeyeceksiniz.

Sizce su üzerine yazı mı yazıyoruz ? Bir gün etrafımızdaki miniklere "..burayı korumak için çok

uğraşmıştık çok.." demek varken !

Karar hep sizindi

çitlenbik çitlenbik 30.01.2008 08:34:00

Bence bu durum Doğa Derneği ne bildirilmeli. Ankara ile bağlantıları vardır eminim.

demokritos demokritos 30.01.2008 10:39:00

Ekimde Yumurtalık lagününde soner ve amerikalı bir grupla gözlem yaptık, alan girişinde görevli
görevli rutin bir şekilde fotoğraf çekecekmisiniz dedi, ben hayrı sadece gözlem dedim, bu sırada
omuzumda 50-500mm asılıydı:) tamam sorun yok dedi ve geçtik. akyatan fıstık çamı arazisi olduğu
için daha sıkı denetimde, ordaki atv kullanan abi 2007 kosks sayımlarında hemen adana orman
bölgeden tülay hanımı arayıp bizi bildirdi, alanda kamp yapmak isteğimiz kabul edildi ve geceyi de
orada geçirdik. böyle yuvarlak tüzük kanunlarla her köşede bir "ibrikçibaşı" ile karşılaşmamız an
meselesi:)

dağcılık faaliyetlerinde de aynı sorunu yaşadık bir dönem, kamp yapmak yasak diyip çevrilme
olaylarından sonra milli park sahalarında dağcılık lisansı ile kamp yapılabileceği ile ilgili bir
yazı bulduk ve şimdi rahatız, gençlik spor müdürlüklerinden ücretsiz bi lisans edinin yanınızda
bulunsun:)

selamlar...

ismet22 ismet22 31.01.2008 03:02:00

saçma, saçma ve saçma bir durum...

kuş bu, uçar konar. doğanın kuşu, kimseye ait değil. ne zaman nereye konacağı, bırakın fotoğraf
vermeyi, ne zaman, nerede, nasıl görüleceği bile belli değil...

aman son günlerde gelen "bomba" kuş kayıtlarını duymasınlar. o kuşlar az görülüyor diye bir de
ekstra ücret isterler onlardan da.

hepimiz sanatçıyız o zaman, ama sanatın da gayet öznel, gayet bireysel bir etkinlik olduğundan
haberi olmayanlar nedir? kuşlara barkod yapıştırma zihniyetinde olanlar?

forumdaki önerilerden bir taesi bu konuya getirilecek çözüm için bence çok mantıklı: kuş gözlem
alanlarında satılan yiyecek/içecek gibi şeylerin normalden biraz daha yüksek fiyata/fiyat farkı
koruma fonuna gidecek şekilde satılması.

Ancak gelin görün ki meyve veren ağaçtan meyve toplamayı bilmeyenler meyveleri toplamak için ağacı
-bir daha meyve vermemek üzere- köklemeye karar vermiş resmen.

Tıpkı denizlerimizdeki durum gibi... Adam teknesinde yaşıyordur, işi odur, evi odur. Ancak tekne
"lüks" tür, yüksek lüks vergisi alınır, hem satışında hem de yıllık vergilerde.Hem de
bürokrasiyle insanların şevki kırılır... Oysa yurdumuzun 3 tarafı (ilkokuldan beri kulaklarımızda
çınlayan sesler ile söylenen) denizlerle çevrilidir. Ülkemizdeki yat ve marina sayısı da bu durumla
doğru oranılı olarak "diğer" ülkelere göre çok azdır. Yine meyve veren ağacı "kesme" zihniyeti
hakim orada da...

Kuş gözlemcilerin oldukça büyük bir kısmı, tıpkı benim de olduğum gibi

öğrenci ve kendini geliştirmek ve birşeylerle uğraşmak için kısıtlı bütçeye sahip. Bu kim
tarafından (kuş fotoğrafı piyasası denetleme kurulu/bilirkişisi?) belirlendiği meçhul ücretleri,
zaten zar zor ekipman edinmiş öğrencilerin ödeyebilmesi bilmem ne kadar mümkün. Bir de bu tür saçma
sapan uygulama/yasa(?) lar getirmek sistemin altına dinamit koymak değil de nedir?

Hep sağduyudan mantıktan adaletten bahsederler, fotoforumdaki zabıtanın yanında kafeste saka
satanlara kuş başına 2000YTL kesemedikleri cezayı o minik kuşun kafeste olmaması için çaba sarf
eden, doğayı tanımak/korumak uğruna harçlığından,maaşından ve en önemlisi zamanından ayıran biz kuş
gözlemcilerinden çıkarmaya (dahice!) karar vererek ne kadar sağduyulu olduklarını bir kez daha
görmüş olduk sadece. Umuyorum ki bu durum bir şekilde düzelecek. En azından öyle olacağına inanmak
istiyorum.

demokritos demokritos 31.01.2008 13:49:00

DOĞA VE YABAN HAYATI GÖZLEM TURLARI İLE

FOTOĞRAF VE FİLM ÇEKİMLERİ HAKKINDA GENELGE-Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı
Önerisi)

Ülkemizde, korunan alanlar dahil bütün alanlarda yaptırılacak, yaban hayatı ve yaban hayvanlarına
yönelik her türlü gözlem turları ile profesyonel amaçlı yapılacak fotoğraf ve film çekimleri “4915
Sayılı Kara Avcılığı Kanunu” ve 08.01.2005 tarihli Resmi gazetede Yayımlanan “Yerli ve Yabancı
Avcıların Av Turizmi Kapsamında Avlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”
hükümlerine tabidir.

Bahse konu yönetmeliğin 56.maddesinde belirtilen hususlar ile yaban hayatının korunması için
getirilen bazı düzenlemeler belirtilmiştir.

1- Seyahat acenteleri yukarıda belirtilen faaliyetler için, yönetmeliğin 5.maddesinde belirtildiği
üzere Genel Müdürlükten, “Av Turizmi İzin Belgesi” alacaklardır. Bununla ilgili işlemler
Yönetmelikte belirtilmiştir.

2- Yapılacak gözlem turları için İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinden, “Doğa ve Yaban Hayatı Gözlem
Turu İzin Belgesi” alınacaktır. Bu belgede tura katılacak kişilerin sayısı belirtilecektir.

3- Gözlem turu yapılacak sahada gözlem turu güzergahı, İl Müdürlüğünce belirlenecek ve izin
belgesinde belirtilecektir. Bu güzergah dışına çıkılmayacaktır.

4- Gözlem turlarında görevlendirilecek, “Av Organizatörü” ve “Av Kılavuzları” için, Yönetmeliğin av
turizmi bölümünde belirtilen hükümler uygulanacak, her on ziyaretçi için en az bir kılavuz
bulundurulacaktır.

5- Sulak sahalarda yapılacak gözlem turlarında, üreme dönemi olan “Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran”
aylarında sulak saha içerisine girilmeyecektir. Diğer dönemlerde ise, İl Müdürlüklerince sahanın en
az 1/3 ü barınma ve sığınma alanı olarak belirlenecek, bu alana girişe izin verilmeyecektir.

6- Kara avcılığına açık sulak alanlarda, herhangi bir kazaya veya çatışmaya sebebiyet verilmemesi
açısından av mevsimi içerisinde, ava açık günlerde gözlem turu yapılmayacaktır.

7. Gözlem turlarına katılan kişilerin güvenliği için alınması gereken önlemler seyahat acentesi
tarafından alınacaktır.

8- Sulak sahalar dışındaki yerlerde üreme dönemlerine tekabül eden zamanda yapılacak gözlem
turlarında, güzergahlar, İl müdürlüklerince üreme alanları dışında belirlenecektir.

9- Gözlem turları sırasında gürültü yapılması ve yüksek sesli müzik veya herhangi bir çalgı
aletinin çalınması yasaktır.

9- Arazide konaklamalı olarak düzenlenecek turlarda, kamp yerleri İl Müdürlüklerince belirlenecek,
su kaynakları, pınar ve çeşme başları ve bunların en az 500 metre çevresinde kamp kurulmayacaktır.

10- Konaklamalı tur düzenleyen seyahat acenteleri, tura katılanların tuvalet sorununu, çevreye
zarar vermeyecek ve çevrede kalıntı bırakmayacak biçimde çözmek için gerekli önlemleri almakla
yükümlüdürler.

11- Ziyaretçilerin doğaya çöp atmamasına özen gösterilecek, istenmeyen şekilde ve farkında olmadan
bırakılan veya düşürülen çöpler ve atıklar seyahat acentesi görevlilerince toplanacaktır.

demokritos demokritos 31.01.2008 13:50:00

12- Gözlem turuna katılan herkese seyahat acentesince “doğada uyulması gereken kurallar” konusunda
yazılı bir açıklama verilecek ve bu açıklama tur başlamadan önce tura katılanlara, seyahat acentesi
görevlisince okunacaktır..

13- Yaban Hayvanı Üretme İstasyonlarında fotoğraf ve film çekme izinleri Doğa Koruma ve Milli
parklar Genel Müdürlüğünce, sadece üreme dönemleri dışında verilecek, verilen izinlerde fotoğraf
veya film çekimleri, kurulacak kapalı bir gizlenme yerinden yapılacak, istasyonda bulunan hayvanlar
kesinlikle, rahatsız edilmeyecek, kovalanmayacak ve sürülmeyecektir. Fotoğraf veya film çekecek kişi
gizlenme yerine istasyon görevlisi tarafından getirilecek, çıkarken de yine istasyon görevlisi
tarafından alınacaktır.

14- Gözlem turları ile fotoğraf ve film çekimlerinde uygulanacak ücretler ve süreler her av yılı
için, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı, Av ve Yaban Hayatı
Dairesi Başkanı, İlgili Şube Müdürü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB yetkilisinden oluşan
komisyonca belirlenecektir. Ücretler ve süreler korunan sahaların ve türlerin özelliklerine göre
ayrı ayrı belirlenebilecektir.

15- Söz konusu faaliyetlerde hiçbir şekilde bitki ve hayvan örneği veya bu hayvanların yumurtası
veya post, boynuz, kafatası gibi parçaları veya kalıntıları toplanmayacaktır.

16- Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kesin koruma altına alındığı alanlarda ve genel
güvenlik açısından girilmesi sakıncalı bölgeler ve yerlerde turlara izin verilmeyecektir.

17- Turlar sırasında görülen veya karşılaşılan yaban hayvanları ürkütülmeyecek ve takip
edilmeyecektir. Tur güzergâhı, görülen hayvanın gittiği yönde olması durumunda uygun bir süre
beklenilecek ve yaban hayvanını ürkütecek, rahatsız edecek kadar yaklaşmamaya özen gösterilerek
daha yavaş bir şekilde güzergaha devam edilecektir.

18- Av turizmi yapılan alanlarda, av turizmi mevsiminde, Genel Müdürlükçe av turizmine dönük
verilen izinler dışında, gözlem turlarına, fotoğraf ve film çekimlerine izin verilmez.

19. Bu genelge hükümlerine aykırı hareket eden kişiler, seyahat acenteleri ve diğer tüzel
kişilikler hakkında 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, Merkez Av Komisyonu Kararları ve ilgili diğer
yasalarda öngörülen yaptırımlar uygulanır.

Tebliğ olunur.’

demokritos demokritos 31.01.2008 14:33:00

2007-2008 AV DÖNEMİ AVINA İZİN VERİLEN TÜRLER

MEMELİLER

Familya, cins ve tür adı(Latince adı) Türkçe

LAPORIDAE TAVŞANLAR

Lepus europaeus Yabani Tavşan

Oryctalagus cunicullus Ada Tavşanı

CANİDAE KÖPEKGİLLER

Canis aureus Çakal

Vulpes vulpes Tilki

MUSTALİDAE SANSARGİLLER

Martes martes Ağaç Sansarı

Martes foina Kaya Sansarı

SUİDAE DOMUZGİLLER

Sus scrofa scrofa Yaban Domuzu

KUŞLAR

Familya, cins ve tür adı(Latince adı) Türkçe

ANATİDAE ÖRDEKGİLLER

Anser albifrons Sakarca

Anas penelope Fiyu

Anas strepera Boz Ördek

Anas crecca Çamurcun

Anas platyrhynchos Yeşilbaş

Anas acuta Kılkuyruk

Anas querquedula Çıkrıkçın

Netta rufina Macar Ördeği

Aythya ferina Elmabaş Patka

Aythya fuligula Tepeli Patka

Aythya marila Karabaş Patka

Aythya marila Kara Ördek

Bucephala clangula Altıngöz

PHASİANİDAE SÜLÜNGİLLER

Alectoris chukar Kınalı Keklik

Alectoris geraeca Kaya Kekliği

Ammoperdix griseogularis Kum Kekliği

Coturnix coturnix Bıldırcın

RALLİDAE SUTAVUĞUGİLLER

Fulica atra Sakarmeke

CHARADRİİDAE YAĞMURCUNGİLLER

Gallinago gallinago Su Çulluğu (Bekasin)

Scolopax rusticola Çulluk

COLUMBİDAE GÜVERCİNLER

Columba livia Kaya Güvercini

Columba palumbrus Tahtalı

Streptopelia turtur Üveyik

TURDİDAE ARDIÇKUŞUGİLLER

Turdus merula Karatavuk

CORVİDAE KARGAGİLLER

Garrulus glandarius Alakarga

Pica pica Saksağan

Corvus monedula Küçük Karga

Corvus frugilegus Ekin Kargası

Corvus corone corone Kara Leş Kargası

Corvus corone pallescens Leş Kargası

PASSERİDAE ÖTÜCÜKUŞGİLLER

Passer domesticus Şehir Serçesi

bizim görmek için deli olduğumuz nadir türlerin hepsi bu yıl vurulmaya aday...

capaci capaci 1.02.2008 14:40:00

Yerli ve Yabancı Avcıların Av Turizmi Kapsamında Avlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında
Yönetmelik !

gözlemcilerle avcılar aynı kefede demek ki

daha neler

biz gözlemci artsın derken onlar neler yapıyorlar

bir de av günü girmeyin alanlara desinler, her yönü trajikomik

önce her türlü alanda cirit atan avcılara baksınlar.

fotograf sanatçısı kimliği gerekli

serhat abi duy sesimizi :)

tepteli tepteli 26.02.2008 12:26:00

ne kadar da SAF ım....

Yemin ederim ben de hep kendi kendime derim ki, bu bölgeler için devlet çekim ve tanıtım teşviki veriyordur mutlaka. Yani sayın Hasan, sayın Hüseyin sen fotograf makinen ile veya kameran ile bu bölgede çekimler yapıp, bu bölgeyi ve bu bölgede yaşayan türleri tanıtıma katkıda bulunuyorsun. Her ne kadar amatör olsan da "Türk doğa ve doğa bilimleri" adına çok güzel çalışmalar bunlar, sana nacizhane 100 YTL lik mazot yardımı yapalim da daha çok gel, daha çok çekim yap. 100 YTL birşey değil de maksat teşvik olsun, devlet doğa ile ilgili çalışan profesyonel yada yarı profesyonel kişileri görüyor.... gibi uygulamalar vardır diye tahmin ediyordum.

Meğer ne kadar da SAF mışım.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT