TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Lens YARDIM

KaaN KaaN 7.08.2013 21:26:00
Herkese merhaba,

Şimdi lenslere bakarken farkettim hiç lenslerin büyütmesinden (magnification) bahsedilmiyor ama bana bir acemi olarak kuş fotoğrafçılığında büyütme faktörü çok önemli gibi geliyor. Biraz araştırdım fakat ya anlayamadım ya da cidden büyütme hiç mühim değil. Şimdi anladığım kadarıyla 70-300mm bir lens 4x kadar büyütüyor mesela. Eğer öyleyse 4x neye yeter demek istiyorum ben. Yanlış anlamış olmam lazım değil mi? Veya Canon 400mm F:5,6 lens mesela 12x büyütüyor sanırım ve bu imkansız. Sitede fotoğraflara bakıyorum ve hiç 12x gibi değil onlar. Ancak 30-50x gibi bir büyütme ile çekilir dediğim çok fotoğraf var. Ya da MP yüksek kameradan croplayınca öyle oluyor. Lütfen birisi beni aydınlatsın. Şimdi mesela ben "Nikon 70-300mm VR" lens alsam ne kadar büyütmesi olacak bu lensin. 4x ise kuşun yanına gitmem aynı ağaçta oturmam lazım çünkü güzel bir şeyler çekebilmek için. Bu arada son olarak Nikon d5200 + 70-300mm VR lens ile sizler gibi pozlar çekebilir miyim =) bu ikili iyi bir ikili olur mu kuş fotoğrafçılığı için. Yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla,
Kaan

KaaN KaaN 22.08.2013 13:13:00

Kamerada sorun çıktı =/ Şimdilik hala kamera arayışındayım ama kesinlikle 7D olacak =)

kuzeycem kuzeycem 22.08.2013 13:12:00

E%Fİer 7D 4İİmm 5.6 alırsanız harika bir kombinasyon :)

KaaN KaaN 22.08.2013 11:34:00

Yorumlar için herkese tekrardan teşekkür ederim. Çok temiz bir Canon 400mm f5.6 alıyorum çok güvendiğim birisinden =) Son olarak ona karar verdim. 7D kamera ile harika gidecek =) İyi günler herkese.

ahmahm ahmahm 22.08.2013 11:09:00

Lensde aldıgı ışık miktarı çok önemli.F2,8 lens f:4 lensden f:4 lens de f:5,6 lensden daha iyi ışık alır. 70-300 gibi ayarllı lensler her odak uzaklığında ortalama keskinlik verir 300mm 400mm vb sabit prime lensler çok keskindir. Ayarlı lens yerine prime lensleri teleconvertorle kullanmak çok iyi sonuçlar verir.

sener sener 22.08.2013 01:39:00

Lenslerin odak uzaklığı arttıkça fotoğraf makinasının sensörüne düşen görüntünün açısı daraldığı için bu anlamda bir yakınlaştırma olur. Örneğin aynı mesafeden 50mm bir lens ile vizörde bir ağaç görüyorsanız, 500mm lens taktığınız zaman belki bir yaprağını ancak görürsünüz. 4x, 10x gibi faktörler zoom lenslerde (yani odak uzaklığı sabit olmayıp lensin halkasından değiştirilebilen) kullanılır. Örneğin 70-300mm bir lensin maximum odak uzaklığı 300mm dir ve 300mm de göreceğiniz görüntü değişmez, ancak bu lens 300mm ye 70mm den gelebildiği için 300/70=4 kat bir odak ayarı imkanı verir (yaklaşık), onun için 4x diyoruz. Yani zoom lenslerin odak çarpanı lensin ne kadar yaklaştıracağını vermez, sadece iki odak arasındaki yaklaştırma oranını verir. Bir başka örnek: 300-800mm bir lensin odak çarpanı 2.7x ve 24-300mm bir lensin çarpanı 12x dir. Hangi lens görüntüyü daha fazla yaklaştırır ? 12x mi ? Cevap: 300-800mm lens 800m de en fazla yakınlık sağlar. 24-300mm lens de 300mm de 300-800mm lensin 300mm si ile aynı görüntüyü verir. Özetle odak uzaklığı arttıkça yakınlaştırma artar. Ancak lens alırken dikkat etmeniz gereken yalnızca odak uzaklığı değildir, bu uzaklıktaki görüntü kalitesidir. Örneğin 70-300mm lens 300mm de çok da başarılı değildir. Bu lens yerine 300mm sabir odaklı bir lens çok daha keskin ve detaylı görüntü almanızı sağlar. Dolayısı ile bilgisayar ortamında çok daha fazla kırpma yapabilirsiniz (dijital zoom). Genel olrak sabit odaklı lensler her zaman zoom lenslere göre daha keskin ve kontrastlı görüntü verir. Ancak fiyatları da buna paralel olarak değişir. Örneğin 70-300mm bir lens 200-300$ iken 300mm f/4 lens 1000$ dan aşağı olmayabilir. Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir. Selamlar.

tureg tureg 8.08.2013 01:25:00

Teleconverter Ali Şenel Beyin dediği gibi bakış açısını biraz daha daraltarak konuyu ya da nesneyi biraz daha yakınlaştırmış gibi gösteriyor...300mm lik lens 420mm gibi çalışıyor...zoom avantajı sağlıyor...

KaaN KaaN 8.08.2013 01:17:00

Teleconverter tam olarak ne iş görüyor peki Turgut bey?

tureg tureg 8.08.2013 00:50:00

300mm afs f4 den al derim ikinci el de olsa...f 2.8 dün satılığa çıktı ama biraz pahalıdır cüzdandaki deliği iyice açar...70-300 vr iyi bir lenstir ama kuş fotoğrafçılığında 6 ay sonra size yetmez...Almışken 300mm ve daha sonra bir de 1,4 teleconverter alırsınız...

KaaN KaaN 8.08.2013 00:45:00

Açıklamalar için teşekkürler Turgut ve Ali bey. Şimdi çaktım köfteyi! Karton rulo dürbünden bakınca gördüğümüz o küçük görüntü sensör panelinin ortasında küçük bir alana düşecekken şimdi tüm sensöre yayılıyor ve aynı yakınmış gibi oluyor. Sanki gördüğümüz yer sadece o daracık 6 derecelik yermiş gibi yani =) O zaman daha büyük lens daha dar bir görüş açısı sağlıyor sanırım (cüzdanda daha büyük bir delik açarak). Son olarak bu lensin teknik özelliklerine de baktım bana iyi gibi geldi "AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED" Sizce de iyi midir? Almalı mıyım? Yoksa az daha para kasıp 400mm bir şeyler mi bakmalıyım. Çok çok teşekkür ediyorum tekrardan ve herkese iyi bayramlar diliyorum. Kaan

zien zien 8.08.2013 00:21:00

DSLR makinelerde kullanılan objektifler yakınlaştırma yapmazlar. Açıyı daraltarak yakınmış gibi görüntü verirler. Yani basit bir anlatımla iki elinizi avuç içleri birbirine bakacak şekilde kulak hizasindan gözünüzün iki yanına koyun bu ilk durum oldukça geniş bir alanı görmenizi sağlar. Daha sonra ellerinizin parmak uçlarını birbirine yaklaştırdıkça açı daralacak ve gözünüz daha az objeyi görecektir. Bu şekilde devam ettikçe bir noktadan sonra ancak çok uzaktaki nesnelerin tam görüntüsünü görebilirsiniz. Tıpkı çocukken kantonu rulo yapıp dürbünmüş gibi oynadığımız gibi . Bu anlamda 400mm lens bize 6 derecelik bir görüş açısı sunarak uzaktaki bir kuşun tamamını ancak görüntü açısının içerisine alabildiği için kuşu yakınlaştırmış gibi oluyor ama aslında yakınlaştırma yok. 50mm ise yaklaşık olarak 45 derecelik bir açıdan baktığımız için daha fazla obje görüntüye giriyor ve kuş küçük kalıyor. Olayın özü bu. 80-400mm gibi bir lenste 5x yakinlastirma denmesinin nedeni 80x5=400 olmasındandır :) Umarım anlatabilmisimdir. İyi bayramlar...

tureg tureg 7.08.2013 21:53:00

Bu arada 55mm lik insan gözü karşılaştırması FF(full frame) makine sensörü dikkate alınarak verilmiş bir rakamdır.Optik çarpandan dolayı DX bir makinada 400mm olan bir lens 8 x optik yakınlaştırma yapar gibi düşünülsede 1,5 lik optik çarpandan dolayı 12 x yakınlaştırma yapar...

tureg tureg 7.08.2013 21:43:00

Ustalar bir şey yazmadan ben bir kaç kelime söylemek istiyorum. İster sabit lens olsun 400mm gibi ister zoom aralıklı olsun 100-400mm gibi... bilgisayar ortamında digital yakınlaştırma avantajı sağlar.Kaliteli lenslerde digital zoom (croplama kesme işlemi yapmak için ) ile kalite kaybının en az olmasıdır.Çünkü bu lensler dürbün gibi yakınlaştırma sağlamaz.Yakınlaştırma çarpanı az olsa da bilgisayarda kesme (crop) işlemi ile belli oranda da yakınlaştırma sağlanmaktadır. Daha basit bir örnekle insan gözü yaklaşık 55mm lik bir lense karşılık geldiğine göre 400mm lik bir lens 8 x civarında bir optik yakınlaştırma sağlar. Buna bir de bilgisayar ortamında digital zoom(kesme yapmak için) çarpanını da eklediğimiz zaman ortaya etkili bir yakınlaştırma oranı çıkar...Ustalarımızın da yorumlarını beklemek gerekir ben de yanlış bir bilgi vermek istemiyorum...Selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT