TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Akbaba İstasyonu

mezaristan mezaristan 30.08.2013 02:18:00
Akbaba Lokantası hekese açıkmıdır..

Açık ise kiminle irtibata geçebiliriz..

Aylardır yapmış olduğum program çerçevesinde "Akbaba İstasyonunun" amacına ulaştığını tespit etmiş bulunmaktayım, henüz iki hafta önce Sakallı Akbabanın hem erişkini hemde genci gözümün önünde İstasyona dalış yaptığını izledim çekemesekte izlemesi bile muhteşemdi.. Fakat çevredeki başı boş köpeklere çare bulunulması lazım diye düşünüyorum sürü halinde geziyorlar ve kuşları kaçırıyorlar bu sayede kuşlarada pek bişey bırakmıyorlar..

Karaları bunun cabası :)..

Yırtıcı mevsiminde Dörtdivana sık gdenlerdenim.. Artık Dörtdivanda yırtıcı çekmek oldukça zorlaştı nedenide "Akbaba İstasyonudur" bütün hepsi o mecrada gezer oldu kuşlar istasyona alışmışlar bunu belirtmek isterim..

İstasyona direk dalmanın doğru olmayacağından istasyonada girmenin farz olduğundan ötürü yetkililerden yardım beklemekteyim, ücretlimidir değilmidir bilmiyorum ücreti neyse verilecektir yetkililerden yardım beklemekteyim..

Boludan selam&saygılar.

leventsahin leventsahin 1.09.2013 11:37:00

Boluda yaşayan biri olarak ve ergin dostum gibi bölgeye sıkca giden biri olarak istasyonun doğru olmadığını düşünüyorum,Keza kuşlar sürekli aynı bölgeye çekildiklerinde kuşların tabiatına ve yayılışına zarar verecektir,istasyon olmadanda zaten cevre deki tavukcular daha yaygın bölgelere yem atıyorlar,kuşlar daha fazla istasyona cekildiklerinde bölgede gezerek fotoğraf cekme şansıda kalmayacak

birgök birgök 1.09.2013 12:26:00

Akbaba Lokantası'nı ben de yerinde gidip gördüm3-5 yıldır Dörtdivana giderim. Yırtıcıları meşhurdur.Bunu herkes bilir.Bu lokantanın kurulmasının 2 yararı: 1- kuşlar rahatça o bölgeye bırakılan leşleri bulup karınlarını doyuruyorlar. 2-kamuflaja giren birkaç arkadaş o türlerin 10 numara karelerini alabiliyorlar. Lokantanın sakıncaları: 1-Kuşlar hazır yeme alıştırılıyor. Leşçilerin dışındaki yırtıcı kuşlar da buna uyum gösteriyorlar. 2-Parasını veren 2-3 kişi fotoğraf çekebiliyor, para vermeyen fotoğrafçıların ise başka bölgelerde bu kuşları bulması imkansız. 3-Lokantanın bulunduğu yere para vererek giren kişiler, bu fotoğrafları çekeceği zaman,bölgeye yeni gelen fotoğrafçılar eğer orada görülürlerse tüm kuşlar lokantayı terkedebiliyor. 4- parasını verip lokantada kamuflaja giren birilerinin o bölgede fotoğraf çekme şansı varken, o kuşları çekmek için oraya para vermeden saklanarak yaklaşan başka bir fotoğrafçı suçlu olur mu? 5- Lokantanın olduğu bölgede birilerinin para karşılığında o anda fotoğraf çektiğini belirten bir yazı veya işaret yok. Bu sebeple oraya uğrayan ve para vermeden yırtıcı çekmek isteyen bir kişi,acaba lokantada birileri varmıdır diye bir endişeyle yaklaşıyor. 6- para vermeden oraya yaklaşan biriyle, para verip kamuflajda bekleyen fotoğrafçılar arasında kavga ve dalaşma çıkması mümkün değil midir?

leventsahin leventsahin 2.09.2013 16:38:00

Böyle bir hobinin ticari boyuta getirilmesi,kuşların habibatını değiştirmeye calıştırlması hiç hoş değil,zaten kuşlar o bölgenin çeşitli leş atılan bölgelernde yayılım gösterip karınlarını doyuruyor tek bir bölgeye sınırlamak hiç iyi olmadı lokantayı kesinlikle desteklemiyorum

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 2.09.2013 21:05:00

Dört Divan Akbaba Gözlem Merkezi Kuralları 1- Kamuflajın kişibaşı günlük kullanım ücreti 120TL'dir. Ornitofoto üyelerine  indirim uygulanmaktadır. 2- Kamuflaja hava aydınlanmadan girilecek, hayvanlar kendi insiyatifi ile bölgeden ayrılmadan veya hava kararmadan kamuflajdan çıkılmayacaktır. 3- Kamuflaja giriş ve çıkışlar arazi görevlisi eşliğinde yapılacaktır. Kamuflaj civarına araba bırakmak yasaktır. Aracı ile gelenlerin arabasını arazi görevlisi aşağı indirecektir. 4- Kamuflaj kullanım ücretine leş bırakılması, içme suyu, çay kahve ve sandviç dahildir. 5- Ücret kamuflaja girilmeden arazi görevlisine peşin olarak ödenecektir. 6- Lenseler kamuflajın cam seviyesi dışına çıkmayacaktır, akbabalar leşe inmeden kesinlikle oynatılmayacaktır. 7- Kamuflaj içerisinde ses ve ışık disiplinine dikkat edilecek, alçak sesle konuşulacak, gereksiz hareketlerden kaçınılacaktır. 8- Kamuflaj içerisindeki tuvalete katı atık, tuvalet kağıdı atılmayacaktır. 9- Haftasonları normalde leş atılmamaktadır. Kamuflaj kullanımı ve leş temini için için 48 saat önceden rezervasyon yapılması gerekmektedir. Rezervasyon için burak.dogansoysal@gmail.com adresine mail atılarak iletişim bilgileri bırakılmalı ve rezervasyon talebi yapılmalıdır. 10- Akbaba lokantası ve fotoğraf çekim kamuflajı özel mülkiyet olup kurallara uymayanların tesisi kullanımına izin verilmeyecektir. 11- Akbabaların leş başına inme istatistiği 100%'e yakın olmasına rağmen fotoğraf çekimi için garanti verilmemektedir. Doğa koşullarına bağlı olarak hayvan hareketleri değişkenlik gösterebilir. Kamuflaj içersinde ne kadar sessiz ve hareketsiz kalınırsa akbabaların inme şansı o kadar artar. Özellikle leşe akbabalardan önce gelen kuzgun, şahin, şah kartal gibi türler için lenslerin oynatılması ve ses çıkartılması akbabaların gelme şansını düşürmektedir. Ayrıca besleme istasyonunun olduğu arazi açık ve doğal bir arazidir ve diğer hayvanlar da istasyona gelebilmektedir.

millidere millidere 3.09.2013 00:07:00

arkadaşlar herşeyde olduğu gibi bu lokanta işindede çok geç kaldık, nitekim dünyanın heryerinde, bütün kıtalarda bu olay var. 1 - doğaya bence hiçbir zararı yok, çünkü aynı maddeler lokanta olmazsa heryere, lokanta olursa aynı yere dökülüyor ve tüketiliyor. 2 - su akar yolunu bulur, bu malzemeler olmazsa, bu hazır gıda olmazsa bu kuşlar bu yoğunlukta geredede olacakmıydı., hayır. tavuk çiftlikleri olmasaydı o kuşlar başka bir yerde olacaktı, yada hiç olmayacaktı. 3 - lokanta çok güzel fotoğraflara fırsat verebilir. 4 - lokanta orada diye, kuşların hep aynı bölgede toplandığını düşünmüyorum, her yerde çok güzel fırsatlar olabilir. 5 - sakallının şu zamana kadar efsane kalmasını yadırgıyorum. nitekim ispanyaya giden arkadaşlarımız net olmasada, çok güzel fotoğraflarını çektiler. yerli sakallının çok güzel fotoğraflarının gelmesi an meselesidir. 6 - fazla ilgilenmeme rağmen, lokantayla ilgili bütün bilgilere kolaylıkla ulaşılabildiğini gördüm. 120 tl yi veren sabahtan akşama kadar ilgili bölgede kalıp çok güzel fotoğraflar çekme şansına sahip olabi,lir. 7 - lokanta yerel yönetimle yapılan anlaşma ve dayanışmayla yapılmış olup, ilgili bölgede bulunma ayrıcalığı ve hakkı, rezervasyonla lokantada bulunanlarındır. nitekim yerel yönetim ve dernek bir emek ve para harcayarak ilgili mekanızmayı çalıştırmaktadır. fotoğrafçılardan alınan ücretler kesinlikle verilen hizmetin karşılığı değildir. bu hizmet için daha çok para istenilse yeridir. fakat sırf reklamı yapılsın diye çok küçük bir miktara böyle güzel hizmet verilmektedir. bu yüzden lokantada fotoğrafçı olsun, olmasın bölgeye asla girilmemeli, yaklaşılmamalı ve hatta yolda araç durdurulmalı ve araçtan asla inilmemelidir. 8 - ilgili bölge köpeklerin girmemesi için çok iyi şekilde dikenli tellerle korumaya alınmalıdır. 9 - lokanta birkaç zenginin ayrcalığı değildir, parasını verip rezervasyon herkesin kullanımına açık olduğu, hiç ilgilenmeme rağmen biliyorum. 10 - bütün arkadaşlara güzel fotoğraflar dilerim...

dogansoysal dogansoysal 3.09.2013 22:35:00

Merhabalar, Daha önce farklı platformalardan ve Trakuş'tan duyurularımızı yaptık. Proje koordinatörü olarak yukarıdakileri cevaplamaya çalışayım. 1- Yaptığımız proje Birleşmiş Milletler denetiminde yapılıyor ve proje akademisyenlerden oluşan bir heyetten geçerek başladı. Yurtdışındaki örnekleri incelendi, konu hakkında bizden çok daha fazla bilgiye ve köklü geçmişe sahip dernekler ile irtibata geçildi ve bir çok örnek bizzat benim tarafımdan gezildi, incelendi. Ayrıca kesinlikle kafamıza göre bir uygulama yapmadığımız gibi, projede görevli biyoçeşitlilik uzamanımıza, akbabaları çalışan hocalarımıza takıldığımız her konuyu danışıyoruz. 2- Akbabalara leşin belirlenen bölgeye bırakılmasının sebebi aşağıdakilerdir: a- Çiftlikler her türlü leşi yasadışı olarak atıyor. Biz Milli Parklardan, Orman ve Su Bakanlığından izin alarak sadece fiziki koşullardan ölmüş (hastalık vs taşımayna) hayvanları istasyona atıyoruz. Tavuk çiftiklerinin leş atımı yasal bir uygulama değildir. b- Çiflikler civarına atılan leşlere ulaşmaya çalışan akbabalar elektrik tellerine takılarak ölüyor. Projemiz henüz hazırlık aşamasındayken bu şekilde 2 kara akbabanın ölümüne maalesef şahit olduk. İstasyon hayvanlar için insan etkisinden izole, rahatlıkla havalanıp termal yakalayabileceği tepelik bir alana kurulmuştur. c- Yabancı bilimadamları bölgeyi ve projeyi defalarca ziyaret etmiş, besleme istasyonu konusu defalarca masaya yatırılmıştır. Bölgede sıkça bulunan şah kartal gibi hassas bir türe zararı olmadığı gibi dünyadaki örnekler istasyonların popülasyona ve üreme başarısına olumlu katkı yaptığını kanıtlar niteliktedir. 3- İstasyon kimsenin tekelinde değildir; bu kanıya nasıl varıldı bilmiyorum. Trakuş'ta yayınlanan, bu forumda arkadaşlarımızın da yayınladığı kuralları kabul eden herkes kamuflajı dilediği gibi ve dilediği kadar kullanabilir. Eğer önceden rezervasyon yoksa herkes her istediği zaman, istediği kadar kamuflajda kalabilir. Ancak projenin leş temini, lojistik, personel gibi giderleri olduğundan ve bunu cebimizden karşılamak pek mümkün olmayacağından dünyadaki örneklerinden çok daha düşük bir ücret karşılığı kamuflaj kullandırılmaktadır. 4- "Proje yürütücüleri istasyonu yanlış yönetiyor, doğru uygulama şudur" derseniz lütfen yorumlarınızı bizden esirgemeyin; her türlü desteğe ve öneriye açığız. Ancak besleme istasyonu dünyadaki tüm örneklerinde başarısı kanıtlanmış, somut bir zararı kaydedilmemiş projelerdir. Birdlife, Vulture Conservation, BSPB ve benzeri bir çok uzman kuruluş ile temas halindeyiz ve onların elindeki veriler de bunu destekler nitelikte. 5- Akbabaların istasyona bağımlı olmadığını, doğal leş varsa onu tercih edebildiklerini defalarca gördük. Dolayısıyla istasyonun bölgedeki dağılımı öldürdüğünü ben şahsen düşünmüyorum. Bölgede çalışma yapan yerli ve yabancı bilim adamları da bunun doğru olmadığını belirtiyor. Her türlü soru / sorun ve talebini için bana burak.dogansoysal@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz... Sevgilerimle...

leventsahin leventsahin 4.09.2013 11:40:00

Kuşlar istasyona iyice alıştığında sadece parasını veren footğraf cekebilir hale gelecektir,eskisi gibi bölgeyi gezerek fotoğraf cekme şansı kalmayacaktır ki istasyon aktif olduğundan bu yana dörtdivananın bölgesel çeşitliliği hayvanların yayılışı tek bir bölgeye sıkıştı kaldı zaten bu bölgenin doğal leş atılan bölgeleri vardı hemde 2-3 adet bu bölgelerden vardı istasyonun fotoğraf cekme özgürlüğünü kısıtladığını bölgede yaşayan biri olarak kesin ve net bir dille söyleyebilirim.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT