TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Yuva Kutusu

cerginbas cerginbas 18.02.2008 18:10:00
Sevgili Trakuslu abiler ablalar,

Sonunda ben de Doğal Hayatı Koruma Vakfının yayınlamış olduğu "Türkiye ve Avrupa nın Kuşları" kitabını edinmiş bulundum. Kitabı alır almaz ilk ilgimi çeken sayfa 19 ve 20 de bahsi geçen yuva kutuları oldu. Çocukluğumdan beri hayvanlara yakın olma isteği olan ancak evde hayvan beslemeyi vicdanıma yedirememiş birisi olarak bu yuva kutusu oldukça ilgimi çekti ve ben de bunlardan yapıp yaşadığım yerin yakınlarına yerleştirmeyi düşünüyorum. Tabi bu konuda tecrübesi olan kişilerin fikrini aldıktan sonra.

Evim İstanbul Tarabya da, Ormanlık bir alanın bitişiğinde, şimdiye kadar bahçedeki ağaçlarda çit kuşu, büyük baştan kara, mavi baştankara, saksağan, güvercin ve kargaları çoğunlukla gözlemledim.

Aklıma hemen şu sorular geliyor:

- Yapılacak kutuların teknik çizimlerini bulabileceğimiz kaynaklar nerelerdir.

- Bu tarz kuşların yaşadığı bir ortamda hangi kuşlara yuva kutusu yapmak uygun olacaktır.

- Bahçede kediler de yaşadığı için, kutuları ağaç tepelerindeki dallara yerleştirmek ne kadar ugun düşer. Veya kutuları nerelere yerleştirmemi tavsiye edersiniz? Apartman duvarı veya bir direğin tepesi uygun mudur?

- Kutular insanların yaşadığı yerlerden uzak mı olamalı? Yani site içerisinde bir bahçe uygun mudur yoksa illa koruluk bir alanda mı bu kutuları yerleştirmeliyiz.

Bunların dışında aklınıza gelen fikirler öneriler varsa dinlemek isterim.

İlginize şimdiden teşekkürler.

selimus selimus 19.02.2008 01:46:00

Ceki Bey baştankaralara uygun çizim var elimde, tarayıp yüklemeye çalışayım...Ama başka kitaplardan kopya siteye uygun mudur bilmiyorum açıkçası. Sizin özelinize bir uygun zamanda göndereyim. Çıtkuşları için kutular başarılı olmuyormuş, ama loş bir kulübede asılı bir minik(7-8cm çapta) sepete yuva yapmışlardı...Teras altında odunların arasına pek girip çıkarlar ama yuva yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. Saksağanlar için yorulmayın, onlar bulurlar yollarını(3-4m den itibaren ağaçların aralarında karga yuvası gibi geniş daldan yuva yapıyorlar). Zaten güvercin ve kargalarla hatta serçelerle fazla içli dışlı olmanızı tavsiye de etmem, sonra bu işgali isteyip istemiyeceğinizden emin değilim. Yapay yuvalarda türlerin bazı tercihleri gerçekten çok ilginç oluyor, size tavsiyem BBC yayınlarından "Discovering Birds" /Tony Soper ISBN 0 563 16555 3 kitabı, orada bayağı geniş bir bölüm var. Kitap biraz eski(1983) belki yeni basımını internetten bulabilirsiniz...Selamlar...

aysem54 aysem54 19.02.2008 02:13:00

ya aslında biz de yaklaşık 30 tane farklı tür gruplarına özel yuva yaptırıp üniversite kampüsümüze astırmıştık da... biraz bilgi kustr den almıştım şimdi kapalı site :( bir de bi kitap vardı ince ismini hatırlamıyorum da araştıracağım...

selamlar

Barbar Barbar 20.02.2008 14:46:00

eray.caglayan@dogadernegi.org adresinden Eray Caglayan ile iletisime gecebilirsiniz, kendisinde belki dokuman bulunuyordur.

Yuva ilgi cekici olsa da kus yemlikleri belki daha cok se yarayacaktir, ozellikle kıs aylarinda. "Bird feeder" diye bir arama yaparsaniz internette gerekli bilgilere ulasabilirsiniz. www.rspb.org adresi belki bu noktada isinize yarar. Bu arada Ingilizce bildiginizi varsaydim yoksa isinizbiraz zor.

Slmlr

cerginbas cerginbas 20.02.2008 17:54:00

Yorum yazan arkadaşlara teşekkürler.

Selim Bey, bahsettiğiniz kitabı araştıracağım. Biraz da internetten araştırma yapacağım, eğer herhangi bir çizim bulamazsam, ve size uygunsa elinizdeki çizimleri kullanabilirim. Bu arada bölgede saksağanların varlığından bahsetmemin sebebi, elimdeki kitapta yazan bir uyarı. Buna göre çitkuşları için uygun yuva kutuları ancak karga ve saksağanların olmadığı bölgelerde kullanılabilirmiş. Vereceğiniz tavsiyelerde bunu da göz önünde bulundurabilmeniz açısından.

Ayse hanım , herhangi faydalı bir bilgi bulmanız halinde buradan paylaşırsanız çok memnun olurum.

Barbaros Bey, bu yemlik fikri de oldukça hoşuma gitti. Bunu da araştıracağım.

Teşekkürler.

darkwingduck darkwingduck 11.03.2008 00:28:00

Merhabalar,

Yuva kutusu ile ilgili olarak Robert Burtonun RSPB tarafından yayınlanan "birdfeeder handbook" serisi güzeldir. İnternetten bulabilirsiniz eminim. Eğer dil ile ilgili bir problem olursa metinlerin çevrilmiş hali var, yardımcı olabiliriz. sevgiler,

ilker

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT