X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

TÜR önemlidir...

zaferK zaferK 27.09.2013 14:08:00
TRAKUS’un ilk günlerinden beri tatlı bir tür telaşı var…ironik -ama sevecen-göndermeler ,tatlı çekişmelerle devam eder yıllardan beri…rekabet iyidir ,hem tür zenginliği hem de motivasyon açısından…
Ama hırsa dönüştüğünde ,abartılıp sık sık polemik yaratıldığında ,neredeyse kan davası konumuna sokulduğunda çok şaşırmıştım…birkaç türün fazla olmasının hayati önemini bir türlü kavrayamamıştım…son günlerde başımdan geçen ilginç olaylarla kafama dank etti…meğer tür sayısı ne kadar önemliymiş hayatımızda…bakın anlatayım;
-Geçen gün trafik çevirdi ,ruhsat-ehliyet v.s. evrakları hazırladım ama memur oralı bile olmadı.Sadece adımı ,soyadımı sordu ,TRAKUS üyesimisiniz dedi…evet deyince kaç türünüz var diye sordu ,224 deyince arkadaki diğer memura döndü ve;amirim bu daha 300 bile olmamış dedi.Amir de yaz 500TL.ceza da aklı başına gelsin dedi ,ve bastılar cezayı…
-Birkaç gün önce yeğenime kız istemeye gittik.28 yaşında ,yakışıklı ,inşaat mühendisi…arabası var,ev için de kooperatife başvurmuş…ama aile bunların hiç birini sormadı bile ,daha oturur oturmaz sordular;oğlumuzun kaç türü var diye…sağolsun oğlumuz saftır biraz ,başladı saymaya…bir Moldovyalı ,bir Fransız kız arkadaşım vardı ,birkaç ay önce de İsveçli bir kızla tanıştık ama henüz bir şey olmadı aramızda.Baba hemen lafını kesti: -Onu sormuyorum evlat TRAKUSTA kaç kuş türün var?
Tek türü yok çocuğun ,öööyle kaldık iyimi…
-Malum emekliyim ,günde birkaç saat kurum tabipliği yapıyorum.Arta kalan zamanımı değerlendirmek için işyeri hekimliğine başvurdum.Hangi ilana başvurduysam önce kaç türüm olduğunu sordular…ne diploma ,ne de işyeri hekimliği sertifikası…224 türüm olduğunu söyleyince ;
-Ohooo ,gidin en az 100 tür daha çekin de öyle gelin dediler…rezil oldum!…
-Hele son günlerde dolmuşa bile almıyorlar beni…kapkara gözlük ,takma bıyık taktım ama yine de tanıdılar…’’hey sen ,TRAKUS’tan zaferK değilmisin ,224 türle binemezsin bu dolmuşa ,hadi yaylan’’ diyerek almadılar beni dolmuşa…
Hangi birini anlatayım…
Şöyle bir düşündüm de ;ne yapsam ki ?..bir an evvel tür sayısınımı artırsam…
Fakat hayır ,ben bir doğa aşığıyım.Kuşlara ,onları gözlemlemeye ,fotoğraflarını çekmeye aşığım…şartlarım elverdiğince ,gücüm yettiğince ne kadar tür görürsem ,ne kadar kuş gözlemlersem yetmeli bana…hırs haline gelirse dengeler bozulur;hem de tüm dengeler…sonuçta bu bir hobidir ,olduğu kadar…gittiği yere kadar…
Sevgiyle kalın…

metinalkis metinalkis 1.10.2013 10:52:00

1

moktem moktem 30.09.2013 16:08:00

Çok keyifli ve mesajı ile harika bir mizah yazısı. Ellerine sağlık Zafer Ağabey. Hırslardan uzak, doğa sevgisi ve mizah dolu günler dilerim tüm Trakus dostlarıma. Selam ve sevgilerimle...

gunhan gunhan 30.09.2013 12:53:00

Zafer Hocam, kuş fotografçılığı ile ilgili düşüncelerime tercüman olmuşsunuz. Yazınızı keyifle okudum, ellerinize sağlık. Selam ve saygılarımla.

bakcasoy bakcasoy 30.09.2013 11:06:00

Zafer hocam yazınızı büyük bir keyifle okudum, (Bence, sadece fotoğrafta değil, Mizahi anlatımda da gerçek bir ustasınız). Görüşlerinize tamamen katılıyorum. Ben kendi adıma bu yazıdan dersimi aldım. Çok teşekkürler... Sevgi ve selamlar

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 29.09.2013 12:50:00

Zafer abim konuyu ne güzel işlemişsin teşekkür ediyorum.Zaten seninde açıkladığın gibi yeni türler çekmek,kuşu kendi arazisinde arayıp bulmak, çekmeden önce kitaplardan araştırma yapıp ayırdedici özelliklerini çalışmak, sesini dinleyerek çalışmak, bu arada alınabilecek en güzel karelerini almaya çalışmak ,bu vesileyle daha önce görmediğin,bilmediğin vatan köşelerini görme fırsatı bulmak. Arazide kendi yurdum insanlarıyla sohbet etmek, arazide çektiğin kuşu tanıyamazsan kitaplardan araştırarak tanımaya çalışmak ne güzeldir. Sevgili doktor Hüseyin Meşe ile İstanbulda sürmeli çalıkuşu ararken doğadan gelen en ufak sesi bir computer gibi analiz etmesini hayranlıkla izlemiştim.. o günden beri boş vakitlerimde kuş sesleri dinlerim.. Sevgili Kadir Dabak her sorduğumda yılın hangi tarihinde nerede hangi kuşlar geçer o kadar doğru bilgiler verirki şaşkınlıkla hayranlık duyarım. Sevgili Raptorman yırtıcı kuşları öğretir, gıptayla hayranlık duyarım.Toygartepede küçük kartalı kovalayan çakırı tanımlayan Ümit Yardım a hayranlık duyarım. Ömer Necipoğlu doğa öğretmenidir hayranlık duyarım.. Örnekleri çoğaltabiliriz. Zafer abimin bahsettiği gibi, sadece tür sayısını listedeki sıralama için, bunu bir ego meselesi yaparak, ve Raptorman kardeşimin söylediği gibi çektiğinden çekeceğinden haberi olmadan,hiçbir araştırma yapmadan fotoforuma yükleme yarışı ile vede koyduğu tür çok sık görülen bir tür çıkınca hemen silip tekrar başka yine aslında ulaştığı tür sayısına göre tanıması gereken başka bir tür fotoforuma yükleyen, tür tanımcılarını koyduğu bir fotoğrafı tanımlamadılar diye agır sitem eden,arazide bizim forumlardada aralıklarla bahsedildiği gibi şık olmayan davranışlarda bulunan örnekler eleştirilmeli, eleştiriliyor. Zaman içinde bu tür tartışmalar ile sıkıntıların minimale ineceğini düşünüyorum. Hem iyi fotoğraf çekmeye çalışmak, hem doğa aşığı olarak yeni türler tanıyıp fotoğraflamak, aslında başkalarıyla değil kendisiyle yarışmak devamlı bilgisini artırmaya çalışmak hem çok güzel bir hobi hemde yeni gelen nesillere örnek olabilecek davranışlar. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. yavuzeryavuz

sezmez sezmez 29.09.2013 11:32:00

Maalesef bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak bizim insanimizda görülen oldukça sık rastladığımız bir durum, bunu malesef hepimiz istemesek de zaman zaman yapiyoruz. Birtan Bey'in görüslerine katılıyorum. Açık söylemek gerekirse 2 yıldır Trakus ile beraber bu hobiyi gelistirirken birçok tecrubeli uyemizden gerek fotograf teknikleri gerekse türler hakkinda bircok bilgi edindim. Hala da öğreniyoruz... Açıkçası dönüp baktığınizda akılda kalanlar genelde mükemmel derecede güzel çekilmiş fotoğraflar ya da yeni keşfedilen türlerin keşif hikayeleri oluyor, ben hiç kimsenin 3-4 yıl sonra X kişisinin su kadar türü vardı Y kişisinin şu kadar türü vardı diye düşüneceğini ve iç çekeceğini sanmıyorum. Kendinden emin ve kendine güveni olan hiçbir birey yaptığı işi bir başkasına onaylatma ve pohpohlanma gerekliliği hissetmez diye düşünüyorum. O nedenle kullandığımızı sandığımız boş vakitleri biraz daha öğrenmeye yönelik tüketsek bu tarz tartışmaların pek olacağını zannetmiyorum. Sanıyorum zaman yönetimi konusunda da oldukça fazla sıkıntılarımız var. Son olarak genç bir kardeşiniz olarak düşüncem odur ki, türü fotoforumda sormadan önce en azından kendisine benzeyen diğer türlerin özelliklerini bir nebze açıp öğrensek cok daha yerinde olacaktır.

abrecchia abrecchia 28.09.2013 21:53:00

Birtan Hoca'ma sonuna kadar katılıyorum. Trakus, bu alanda ülkemizdeki en iyi kaynak. Türminatörlük yarışı da ayrı bir keyif. Aynı zamanda yeni türlerin bulunmasında çok katkısı oldu. Ancak bu siteye üye olup paylaşımda bulunan herkesin de bir görevi olduğunu düşünüyorum. Öğrenmek ve sonrasında öğretmek. Ailesine, çevresine, yeni nesile... Şahsi fikrimdir; çoğumuz bu konuda tembel davranıyoruz. Bazen, listemizde olan, daha önce defalarca gördüğümüz ve fotoğrafladığımız türleri sırf kolaylık olduğu için tekrar fotoforumda sorabiliyoruz. Alaka, kişiden kişiye değişir. Bazılarımız güzel fotoğrafın peşinde olup türü de önemsemeyebilir. Fakat, dediğim gibi ben bu sitede paylaşımda bulunan, emek gösteren herkesin özel olduğunu ve bir yandan da öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum.

birgök birgök 28.09.2013 21:00:00

Türlerle ilgili ne kadar hırs yapılırsa yapılsın. İsterse 1 günde 300 tür çekilsin. Çok güzel olur ama bunu kendisini birilerinin önünde görür gibi davranılırsa veya o türleri bir daha görünce tanıyamazsa türminatörlüğü bir işe yaramaz.. O kadar türü erken bir zamanda çekerken tür ayırımlarını yapabilmek lazım. Çok daha az türü olan bazı tanımcı arkadaşlarımız türminatörlerin türlerini tanımlarsa veya 13-15 yaşındaki ve daha az türe sahip Kuzeycem'in bizim türlerimizi tanımlamasına muhtaç oluyorsak gerçek türminatör aslında Kuzeycem oluyor:)

alhn alhn 28.09.2013 20:39:00

Abicim, hata bendeymiş, ben Zafer Hocanın satırlarını okurken senin kadar kafamdaki rahatsızlıkları ignore edememişim, tekrar okudum ve tüminatör yarışına nüktedan bir yaklaşım yapmış, zaten Zafer Hocanın nekadar çok insancıl olduğunu hepimiz biliyoruz.

wolfkenan wolfkenan 28.09.2013 20:09:00

bundan daha güzel anlatılamazdı ,çekişmeler yüzünden bazen insan bu tür çekişmelerden uzak durmak istiyor...yok tür yok daha iyi fotoğraf polemikleri ben gözlemi daha çok seviyorum mesela,diğerlerindeki çekişme olmadığı için olsa gerek...tadını çıkarmak en önemlisi,kalemine sağlık Zafer abi herkese selam...

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 28.09.2013 18:12:00

Zafer hocamızın yaklaşımına saygı duymamak elde değil. Tabii her yiğidin yogurt yiyişi farklıdır. Bence türminatörlük aşırıya kaçılmadan tadı kaçmadan yapılırsa yeni kuş türlerini keşfetmek, çekilmeyen türlerin fotograflarını çekmek için itici bir güç oynuyor. Bu sayede gözler 4 açılmış etrafı geziyoruz. son 1-2 yıldır bir çok yeni tür gözlendi ve fotograflandı. iyi yolda olduğumuzdan emin değilim ama kötü yolda olmadığımızı biliyorum. konuyla ilgisi yok ama bir kaç gün imkan buldum hafta arası toygartepe'de gözlemde bulundum. 2 gün isveçli grup vardı. geçen sene de bir isveçli grup kerem ali boyla ileydi. isveç de türkiye kuş gözlemciliği açısından popüler. neyse onlar işi çok ciddiye alıyorlar. hemen hemen hepsinde teleskop var. dürbün zaten var. bir kısmında fotograf makinesi de var. adamlar teleskop ile tür tespiti yapıyorlar. ben de dürbünle bakıyorum ama gördüğüm sadece bir kuş. kısacası işi ciddiye alıp çok çalışmak lazım derim.

alhn alhn 28.09.2013 12:40:00

Zafer Hocam, Bu türminatör listesi olduğu sürece tür tartışmalarından gelen huzursuzluk hiç bir zaman bitmez. Kinayeli satırlarınızı okuduğumda bir dalga geçme gibi sanmıştım, kusura bakmayın.

furtun furtun 28.09.2013 12:17:00

Alihan, Zafer hocamızın aşağılama gibi bir niyeti olmasına ihtimal bile vermiyorum. Satırlarında da bir ağabeyin samimi, espirili yaklaşımından başka bir şey göremiyorum. Çünkü satırlarını okurken sadece Zafer ağabeyi düşünerek okuyorum, kafamdaki başkaca bir rahatsızlığın beni etkilemesine izin vermiyorum.

zaferK zaferK 28.09.2013 12:16:00

Hiç alakası yok Alihan bey...sanırım bir tek siz öyle yorumladınız.Yazının başını bir kez daha okuyun lütfen...tek amacım şu tür tartışmaları yüzünden süregelen huzursuzluk bitsin artık...

alhn alhn 28.09.2013 11:09:00

Zafer Hocam, Türminatörler anca bukadar aşağılanabilirdi :)) elinize sağlık.

alimallah alimallah 28.09.2013 10:47:00

trakus da, Zafer bey gibi bir türün olması ne güzel. Selamlar

AZİM AZİM 28.09.2013 09:26:00

Zafer Bey yazınızın altına imzamı atarım. Anlayana çok güzel ders verici ve anlamlı bir yazı olmuş. Günün sonunda tüm türleri hemen bitirip erken emekli mi olmak lazım :)) Selamlarımı iletirim.....................

ekey ekey 28.09.2013 00:45:00

Ortak duygulara tercüman oldunuz Zafer Hocam. Teşekkürler ve selamlar.

sezaigoksu sezaigoksu 27.09.2013 23:28:00

Ders gibi bir metin bu Zafer hocam, öğrenilecek çok şey var içinde, hele de son paragrafta, katılmamak mümkün değil...selam ve saygılarımla...

demokritos demokritos 27.09.2013 22:04:00

Son paragrafı ben de sevdim, ben fotoğrafçılıktan gözlemciliğe transfer oldum, İşin keyfini ve özünü kavramakta olay :)

hyperbiker hyperbiker 27.09.2013 21:30:00

Usttanın üzerine laf söylemek bize düşmez. Usta söyleyeceğini söylemiş. Birbirimizi kırmadan, incitmeden mutlu olma yoluna bakalım yeterli, çekişmelere hiç gerek yok.

tzeybek tzeybek 27.09.2013 19:16:00

İmzamı atıyorum. Bir küçük ek : Fazla abartmadan daha fazla tür fotoğraflamak iyidir. Yıllar önce bu işlere bulaştığımda kendime Türkiyede görülen tüm türleri fotoğraflamak diye hedef koydum. Soranlara cevabım ise hepsini hemen fotoğraflamak gibi bir sınır koymadığımı söyledim. Bu hedefi koyduğum 2004 yılında 36 yaşındaydım şimdi olduk 45 allah izin verdiği sürece çekeriz :) emeklilikten sonra daha rahat seyahat edebiliriz belki. Tabi bazı arkadaşlar birkaç yıla tüm bu hedefleri sığdırınca Zafer abimin söylediği yan etkiler doğuyor. Memlekete böyleleride gerekli tabiki. Özünde kim nasıl mutlu oluyorsa öyle davransın. Ben Zafer abi gibi düşünüyorum.

oktayK oktayK 27.09.2013 16:26:00

Zafer Abi,seninle tanışalı neredeyse 2 sene oldu,hep merak etmişimdir neden 224 türde kaldı diye !! Cevabını son paragrafta çok güzel vermişsin...Selam ve sevgilerimle....

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT