TÜR önemlidir...
zaferK 27.09.2013 14:08:00
TRAKUS’un ilk günlerinden beri tatlı bir tür telaşı var…ironik -ama sevecen-göndermeler ,tatlı çekişmelerle devam eder yıllardan beri…rekabet iyidir ,hem tür zenginliği hem de motivasyon açısından…
Ama hırsa dönüştüğünde ,abartılıp sık sık polemik yaratıldığında ,neredeyse kan davası konumuna sokulduğunda çok şaşırmıştım…birkaç türün fazla olmasının hayati önemini bir türlü kavrayamamıştım…son günlerde başımdan geçen ilginç olaylarla kafama dank etti…meğer tür sayısı ne kadar önemliymiş hayatımızda…bakın anlatayım;
-Geçen gün trafik çevirdi ,ruhsat-ehliyet v.s. evrakları hazırladım ama memur oralı bile olmadı.Sadece adımı ,soyadımı sordu ,TRAKUS üyesimisiniz dedi…evet deyince kaç türünüz var diye sordu ,224 deyince arkadaki diğer memura döndü ve;amirim bu daha 300 bile olmamış dedi.Amir de yaz 500TL.ceza da aklı başına gelsin dedi ,ve bastılar cezayı…
-Birkaç gün önce yeğenime kız istemeye gittik.28 yaşında ,yakışıklı ,inşaat mühendisi…arabası var,ev için de kooperatife başvurmuş…ama aile bunların hiç birini sormadı bile ,daha oturur oturmaz sordular;oğlumuzun kaç türü var diye…sağolsun oğlumuz saftır biraz ,başladı saymaya…bir Moldovyalı ,bir Fransız kız arkadaşım vardı ,birkaç ay önce de İsveçli bir kızla tanıştık ama henüz bir şey olmadı aramızda.Baba hemen lafını kesti: -Onu sormuyorum evlat TRAKUSTA kaç kuş türün var?
Tek türü yok çocuğun ,öööyle kaldık iyimi…
-Malum emekliyim ,günde birkaç saat kurum tabipliği yapıyorum.Arta kalan zamanımı değerlendirmek için işyeri hekimliğine başvurdum.Hangi ilana başvurduysam önce kaç türüm olduğunu sordular…ne diploma ,ne de işyeri hekimliği sertifikası…224 türüm olduğunu söyleyince ;
-Ohooo ,gidin en az 100 tür daha çekin de öyle gelin dediler…rezil oldum!…
-Hele son günlerde dolmuşa bile almıyorlar beni…kapkara gözlük ,takma bıyık taktım ama yine de tanıdılar…’’hey sen ,TRAKUS’tan zaferK değilmisin ,224 türle binemezsin bu dolmuşa ,hadi yaylan’’ diyerek almadılar beni dolmuşa…
Hangi birini anlatayım…
Şöyle bir düşündüm de ;ne yapsam ki ?..bir an evvel tür sayısınımı artırsam…
Fakat hayır ,ben bir doğa aşığıyım.Kuşlara ,onları gözlemlemeye ,fotoğraflarını çekmeye aşığım…şartlarım elverdiğince ,gücüm yettiğince ne kadar tür görürsem ,ne kadar kuş gözlemlersem yetmeli bana…hırs haline gelirse dengeler bozulur;hem de tüm dengeler…sonuçta bu bir hobidir ,olduğu kadar…gittiği yere kadar…
Sevgiyle kalın…
yavuzeryavuz 29.09.2013 12:50:00 Zafer abim konuyu ne güzel işlemişsin teşekkür ediyorum.Zaten seninde açıkladığın gibi yeni türler çekmek,kuşu kendi arazisinde arayıp bulmak, çekmeden önce kitaplardan araştırma yapıp ayırdedici özelliklerini çalışmak, sesini dinleyerek çalışmak, bu arada alınabilecek en güzel karelerini almaya çalışmak ,bu vesileyle daha önce görmediğin,bilmediğin vatan köşelerini görme fırsatı bulmak. Arazide kendi yurdum insanlarıyla sohbet etmek, arazide çektiğin kuşu tanıyamazsan kitaplardan araştırarak tanımaya çalışmak ne güzeldir. Sevgili doktor Hüseyin Meşe ile İstanbulda sürmeli çalıkuşu ararken doğadan gelen en ufak sesi bir computer gibi analiz etmesini hayranlıkla izlemiştim.. o günden beri boş vakitlerimde kuş sesleri dinlerim.. Sevgili Kadir Dabak her sorduğumda yılın hangi tarihinde nerede hangi kuşlar geçer o kadar doğru bilgiler verirki şaşkınlıkla hayranlık duyarım. Sevgili Raptorman yırtıcı kuşları öğretir, gıptayla hayranlık duyarım.Toygartepede küçük kartalı kovalayan çakırı tanımlayan Ümit Yardım a hayranlık duyarım. Ömer Necipoğlu doğa öğretmenidir hayranlık duyarım.. Örnekleri çoğaltabiliriz. Zafer abimin bahsettiği gibi, sadece tür sayısını listedeki sıralama için, bunu bir ego meselesi yaparak, ve Raptorman kardeşimin söylediği gibi çektiğinden çekeceğinden haberi olmadan,hiçbir araştırma yapmadan fotoforuma yükleme yarışı ile vede koyduğu tür çok sık görülen bir tür çıkınca hemen silip tekrar başka yine aslında ulaştığı tür sayısına göre tanıması gereken başka bir tür fotoforuma yükleyen, tür tanımcılarını koyduğu bir fotoğrafı tanımlamadılar diye agır sitem eden,arazide bizim forumlardada aralıklarla bahsedildiği gibi şık olmayan davranışlarda bulunan örnekler eleştirilmeli, eleştiriliyor. Zaman içinde bu tür tartışmalar ile sıkıntıların minimale ineceğini düşünüyorum. Hem iyi fotoğraf çekmeye çalışmak, hem doğa aşığı olarak yeni türler tanıyıp fotoğraflamak, aslında başkalarıyla değil kendisiyle yarışmak devamlı bilgisini artırmaya çalışmak hem çok güzel bir hobi hemde yeni gelen nesillere örnek olabilecek davranışlar. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. yavuzeryavuz
abrecchia 28.09.2013 21:53:00 Birtan Hoca'ma sonuna kadar katılıyorum. Trakus, bu alanda ülkemizdeki en iyi kaynak. Türminatörlük yarışı da ayrı bir keyif. Aynı zamanda yeni türlerin bulunmasında çok katkısı oldu. Ancak bu siteye üye olup paylaşımda bulunan herkesin de bir görevi olduğunu düşünüyorum. Öğrenmek ve sonrasında öğretmek. Ailesine, çevresine, yeni nesile... Şahsi fikrimdir; çoğumuz bu konuda tembel davranıyoruz. Bazen, listemizde olan, daha önce defalarca gördüğümüz ve fotoğrafladığımız türleri sırf kolaylık olduğu için tekrar fotoforumda sorabiliyoruz. Alaka, kişiden kişiye değişir. Bazılarımız güzel fotoğrafın peşinde olup türü de önemsemeyebilir. Fakat, dediğim gibi ben bu sitede paylaşımda bulunan, emek gösteren herkesin özel olduğunu ve bir yandan da öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum.