TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

SERGİ

capaci capaci 22.02.2008 12:29:00
I. TRAKUŞ SERGİSİ hakkında burada başlayalım dedim konuşmaya.

- ne zaman

- nerde

- hangi çapta. toplam kaç fotoğraf. her üyeden kaç/kaçar fotoğraf.

- (varsa) fotoğraflarda aranacak temel özelliklein belirlenmesi -özel bir tema işlenebilir sözgelimi-

- seçici kurul

- fotoğrafların topalranması, işlenmesi

- fotoğrafların baskı boyutları, paspartu ve çerçeve özellikleri, bunların nerede, nasıl yaptırılacağı

- sergi salonu ayarlaması (çok öncelikli. aylar öncesinden doluyor salonlar)

- duruyu, ilan, afiş işlemleri

- finans...

buyrun elimizi altına sokacağımız bir sürü taş :)

sevgiyle...

zor zor 22.02.2008 15:14:00

Sergi salaonu için emekli olduğum Beşiktaş Belediyesinden olumlu cevap alabileceğime (yüksek ihtimalle ),inanıyorum ,çok güzel sergi slanları mevcut.

serhattigrel serhattigrel 23.02.2008 00:23:00

Bunlar Çapacının formatında benim görüşlerimdir.

- ne zaman.......yazdan önce,Nisan-Mayıs

- nerde..............İstanbulda

- hangi çapta. toplam kaç fotoğraf. her üyeden kaç/kaçar fotoğraf.

- (varsa) fotoğraflarda aranacak temel özelliklein belirlenmesi -özel bir tema işlenebilir sözgelimi..........salon nekadar fotoğraf kaldırırsa. Tema işleyecek fotoğraflarımız yeterli olmayabilir. , takvim seçimlerinden biliyorum, konu belli , ama sanırım üç beş katagori oluşabilr. sonradan karar verilebilir

- seçici kurul........seçeriz.

- fotoğrafların topalranması, işlenmesi.........seçici kurul (herkes bir en sevdiğini , birde sitede en beğendiğini önerir.gönderier.Seçici kurul karar verir. işleme yarım gün. Baskı provası yapılır, renk kaybı görülür, baskıdan evvel düzenlenir.

- fotoğrafların baskı boyutları, paspartu ve çerçeve özellikleri, bunların nerede, nasıl yaptırılacağı............çerçeve yok, serbest boyut . küçük orta ve büyük alt üst limitleri belirlenir, her katagoride ayrı seçim yapılır , adetleri eşit ağırlıklı.poster baskısı ,, kağıt köpük kağıt. veya daha kaliteli plastik malzemeler (fiyata bağlı) tek baskıcı ile anlaşma, her üyenin kendi baskısını finans etmesi.

- sergi salonu ayarlaması (çok öncelikli. aylar öncesinden doluyor salonlar).........hemen arama başlamalı

- duruyu, ilan, afiş işlemleri..........halkla ilişkiler gurubu, yani sergi görevlileride bu arkadaşlarımız ,seçilecek.

- finans......sergiye katılan herkes.

cemal cemal 23.02.2008 00:38:00

-Ben Erzurum u da öneriyorum.

-Üniversite sergi salonu hazır (bir ay kadar önce takvime sokulması gerekiyor), kokteyl dahil.

-Diğer alanlarda önceden sergilenen fotolar burayada gönderilirilerek sergi yapılabilir

-Serginin çok yönlü faydası olur. Sergi salonu kampüste ve 42 000 öğrenci var

Selamlar

capaci capaci 23.02.2008 00:46:00

- nisanda olursa hem göç, hem sergiyi bi arada çıkarırız, biz taşralıları da düşünün abi :)

- serbest boyut yerine standart boyut daha iyi gibi geliyor. 40x60 cm sözgelimi.

- serginin bir sürü ilimizde dolaşması çok iyi fikir. izmirde sergi salonu aramaya başlayayım hemen :). zaman ve fotograf sayısı belli olmalı ama ;)

- ek öneri 1 : her fotonun 13x18 cm gibi boyuttab birsürü baskısı olsun sergi sırasında yanımızda. sergiye gelen çocuklara hediye :)

- ek öneri 2 metin yazarı bir grup lazım. hani her fotonun altına, bu fotoğraf şu alanda çekildi. bu şöyle bir kuştur. çekildiği alanın şu anda şu şu şu tehditleri var, bu kuşu çocuklarınızın da görmesi için bu alanın korunmasına yardımcı olun gibi mesajlar...

furtun furtun 23.02.2008 03:41:00

Ne zaman, ne kadar fotoğraf vs hakkında fikirlerimi yazmadan önce SERGİNİN AMACI paragrafında hemfikir olmalıyız diye düşünüyorum.

Bu forum başka yerde doğduğu için burada amaçtan bahsedilmemiş.

capaci, bu güzel fikri ilk ortaya attığında şöyle demiş :

"ilk aklıma geleni yazayım hemen : ilkbaharda kocaman bir sergi yaparız, fotoğrafları satar, tüm gelirini TRM - güzel oldu adı :) - Trakuş Rehabilitasyon Merkezi için bir damla olarak kübümüze koyarız "

çitlenbik in yorumu da şöyle olmuş : "Kuş fotoğraflarına ilgi duymaya başladığımda, hayalini kurmuştum bunun. Kuşlarla ilgili el ürünlerinden, resimlerden, fotoğraflardan oluşan bir karma sergi. Emekli olunca olabilir diye hayal ederdim.

Fotoğrafları veya resimleri yeralacak kuşlar hakkında bilginin de yeralacağı, hatta kuşlara ve yaşamalalanarına verdiğimiz zararları da içeren fotoğraflar, resimler. Basının, insanların dikkatini çeksin. Kafalarını kaldırıp, yanında beslenen, pencereye konan minik serçeyi ne kadar üzdüklerini anlayabilirler belki diye.."

Gittiği her yörede koruma alanları, doğal hayat vs hakkında mesajlar verebilen bir sergi olmalı.

Yerel basınlarda "TRAKUS tan harika fotoğraflar" yerine "TRAKUS tan koruma alanlarına destek sergisi" gibi birşey olmalı.

Fotoğraf satışı dışında dağıtılacak eğitsel materyal olmalı.

Sergi fikri çok güzel ama önce amacı belirleyelim zaman ve diğer konuları o çerçevede değerlendirelim. Zaman, amaçtan önce belirlenince prestij sergisinden öteye gidemeyiz.

Amaç konusunda ilk paragrafı sevgili Kazımdan bekliyoruz.

Selamlar, sevgiler

capaci capaci 23.02.2008 14:45:00

birincil amaç insanların çevresine ilgilerini çekmek, farkındalıklarını arttırmak. izmirde son sayımda 40 binin üzerinde flamingo vardı. eminim sokağa çıkıp sorsam yüzde doksandan fazla insan izmirde yaşadıklarını bile bilmeyecektir. insanlar ancak bildikleri, tanıdıkları şeyi severler. önce görürler, sonra tanırlar, sonra koruma davranışlarına girerler, koruyanları desteklerler.

hedef kitlelerin başında çocuklar yer almalı. serginin okullarda dolaşması sözgelimi, hatta mümkünse sergiyle beraber seminerler de düzenlenebilir okullarda. çocuklara minik gediyeler, en azından birer kuş fotoğrafı dağıtılabilir. finans yaratabilirsek dağıtabildiğimiz kadar kuş kitabı hele süper olur, geleceğin kuşçularına destek :)

sergide ülkemizde bu güzellikler var mesajı öncelikli ama bu mesaj verilirken bu güzelliklerin şu sorunları da var mesajı birlikte verilmeli : avcılık, alan kaybı vd...

alan fotoğrafları ve sorunlarını belgeleyen fotoğraflar da çarpıcı olur diye düşünüyorum.

hedef kitlelerin içinde belediyeleri ve diğer etkili/yekili kurumları özellikle unutmamalı, duyuru ve davetler erkenden yapılmalı.

sevgiyle...

karettakaretta karettakaretta 23.02.2008 20:26:00

istanbul üniversitesi orman fakültesinde bir sergi ayarlıyabilirim.

yanlız yaklaşık bir ay önceden haber verirseniz işimiz çok daha kolay olur.

bunun dışında sergileri genel olarak öğrenci kitlesinin olduğu yerlerde yaparsanız amaca uygun olarak ulaşılabilen insan sayısı daha yüksek olur bence...

PYTHON PYTHON 23.02.2008 23:18:00

eş zmanlı fikri çok iyi bence...Kıbrısda da yapabiliriz biz...Bizim üniversitenin iletişim fakültesi ideal bir sergi yeri...ayarlanmasıda çok kolay...

efe efe 25.02.2008 13:08:00

Eş zamanda farklı şehirlerde yapmak yerine farklı zamanlarda yapmak organizasyonların işleyişi açısından faydalı olabilir. İlk başta İstanbulda yapılan bir organizasyonu diğer şehirler takip eder. Küçük şehirlerde çok fazla üye olmayabilir. İstanbuldaki yapılacak sergi basında ses getirir ve ilgi uyandırırsa, diğer illere gitmeden insanlar merak edebilir.

Kazım Bey e katılıyorum hedef kitle çocuklar olmalı. Toplumun bilgiye en aç yaş grubu olan çocuklar sergilere gerekli ilgiyi göstereceğini düşünüyorum.

Ben Adanada yaşıyorum. Bu çevrede kaç üyemiz yaşıyor bilmiyorum ama elimden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırım.

çitlenbik çitlenbik 25.02.2008 14:28:00

Kazım hocam, size saygım sonsuz ama...

Serginin Nisan ayına yetişmeyeceğini düşünüyorum. Neden ?

1- Üye sayımız çok. Fotoğraf daha çok. Kimden, kaç adet, hangi ebatta fotoğraf istenecek, belli değil. Kriterler belli değil.

2- Diyelim ki seçildi, fotoğraflara paspartu, çerçeve seçilecek.

3- Kuşlar ve yaşam alanları ile ilgili bilgilendirme yazılacak. Hangi kuş, nesli tükeniyor mu, nerelerde yaşar gibi...

4- Basın duyurusu yapılacak. Afiş asılması lazım ki, dikkat çeksin. Duyuruyu kim, nereye yapacak ? Afiş nasıl afiş olacak, baskısı...

5- Bütün bunlar için ekip veya kurul, ne derseniz adına, olması lazım. Bu kişilerin seçimi bile başlıbaşına bir iş..

Bana iletilen bir noktayı da belirtmeliyim. Sürekli fotoğraf sergisi açan bir arkadaşıma danıştım. Sergi salonlarının 1-2 hatta 3 yıllık program yaptıklarını, çok merkezi yerde, programa sıkışamayacabielceğimizi söyledi. Kenar yerlerde yapmanın da anlamı yok zaten. Hatta bir sanat galerisi ile görüştüm bile. 3 yıllık program yaptıklarını, dosya vermemiz gerektiğini, kabul edilirse programa dahil edilebileceğimizi söyledi.

Bir ikinci ve en önemli nokta : Sergi için sponsor mu bulunacak ? Nasıl ?

Yoksa sergi maliyetini karşılamak için, ücretli mi olacak fotoğraflar ?

Ücretli olması işin karmaşık noktası. Zira bu bir topluluk. Topluluk olarak satış yapmak mali açıdan farklı bir durum. Zira statümüz yok.

Ben yavaş ama sağlam adımlarla gidelim deriim. En önce kurul oluşturmalıyız. Kişiler ve görevleri belirlenir. Kurul kendi arasında toplanarak, kararları siteye yazar, gerekli noktalar tartışmaya açabilir.

Zira sergiyi buradan tartışmak, netleştirmek çok zor.

aysem54 aysem54 25.02.2008 14:38:00

ne zaman : evet önceden zamanın bildirilmesi gerek ama yapılacak hazırlıkların önceden organize edilmesi ve ne kadar sürede tamamlanacağı tahmin edilecek ve ona göre zaman ayarlanması doğru olacaktır diye düşünüyorum...

nerde : merkezi ve gözde yerlerin olması en doğal seçim olacağı düşüncesindeyim.gerek sergiye yönelecek insanların çok olması gerekse kendini gösterebilecek bir alan olması açısından... İstanbul Ankara ve İzmir odak noktası olsa gerek...Eş zamanlı farklı şehirlerde serginin yapılması için organizasyonun çok uzun sürede hazırlanması ve her alanın uygun zamanlı sergiye katılması bence zor bir durum.evet ses getirecek ama bir yandan da ters tepki yaratması durumu da olabilir.Fikrimce farklı zamanlı sergi olması bence de mantıklı...

foto boyutu: bu konuda yeterli bilgim yok,belirtemeyeceğim :(

seçici kurul : bu sitede 435 üye var ve hepsinin hadi aktif olmayanları saymazsak 100 kişinin toplantıya katılması bence olağan dışı,herkes kendi fikrini ortaya attıgında uyum sağlanamayabilir...bence sergiye katılacaklar önce belirtsin ve katılacaklardan görev dağılımı yapılsın...

Fotoğrafların toparlanması - sergiye katılacaklardan her birinden uygun bulduğu 1 fotoğrafını sergiye vermesi düşünülebilir.çünkü burada bireyler de ön plana çıkacağı için anlaşmazlıkların çıkabilmesi de akla getirilebilir.

sergi salonu - fikirler belirtilerek avantajlar sunularak doğru nokta veya noktalar bulunabilir ki bu alanlar da göz önünde olmalı...

duyuru : duyuru afiş işlemleri için basın ön planda olacaktır elbet burada da sergiye katılacakların yanında tüm üyelerin aktif olabileceği bir konu...

finans : sergiye katılacaklardan sağlanması görüşündeyim...

yanlışı doğrusu ... küçük halimce fikirlerim... kusur ettiysem affola...

saygılarımla

aysem54 aysem54 25.02.2008 15:52:00

o zaman Ankara da onca meydan var... oralarda sergi yapılabilir :)

veya başka illerdeki meydanlarda...

zor zor 25.02.2008 17:43:00

Sergi yeri arayışı konusunda elimi taşın altına koyuyorum,kapalı Sergi yeri olarakda ,açık Sergi yeri olarakta ,Beşiktaş Belidiye Başkanıyla görüşebilirim, açık segi için Ortaköy Meydanı,Barboros Meydanı, Levent Meydanı,uygun yerlerdir ,görüşmemi isterseniz haber verin.

capaci capaci 26.02.2008 18:39:00

sevgili hanay`la sohbet ederken yeni fikirler çıktı, hani afiş, duyuru hazırlayacağız ya, bunlarda kullanılacak bir logomuz bile yok daha. eh yıl dönümümüze bir logo yakışır hani.

buyrun logo yarışmasına, ne dersiniz?

ardından en az bunun kadar önemli bir işimiz daha var, afiş çalışması. bunun için çalışmak isteyen deneyimli, gönüllü arkadaşlarımız var mı. birden fazla seçenek olursa seçim yapmak kolaylaşır, afiş seçici kuruluna şimdiden kolay gelsin :)

ya da görevlendirme mi yapalım, aramızda bu işin profesyonelleri varken hele. ne dersin sevgili Hanay ya da giderek büyüyen sitemizdeki "afiş tasarlayabilirim" diyen diğer gönüllü arkadaşar ;)

sevgiyle...

kemolog kemolog 27.02.2008 14:47:00

Merhabalar,

Henüz kuş merakının başında bir trakuş üyesiyim.Ustaları ilgi ve hayranlıkla takip ediyorum. Grafik konusunda pek bir ihtisasımda yok fakat bugün siteyi gezerken logo ile ilgili fikirler dikkatimi çekti ve naçizane bir logo tasarladım, fikir almak için kime nasıl öneririm derken profil resmi yaparsam herkes kolayca görür diye düşündüm.Maksadım iddalı bir logo yapmak değil bu çorbaya bir tutam da olsa tuz ekleyebilmektir.

herkese saygılar ve selamlar

tzeybek tzeybek 27.02.2008 16:04:00

Bence sitenin logosu var.Değişmesi gerekir diye düşünüyorsunuz herhalde..

KARASU KARASU 27.02.2008 23:20:00

Site için logotype kullanımı çok iyi fikir bence. İlerde sticker yapımında, sergi, tanıtım gibi etkinliklerde yaka kartlarında kullanılabilir.

Konu açıldığından bu yana düşünüyordum...

Sadece ve sadece fikir verme amacıyla, birşeyler yapsam diyordum.

Eğer kabul görürse bu tip bir çalışma yapılabilir, sanırım.

Font, kullanılacak kuş fotoğrafı (tür konusunda tartışılır sanırım), belirlenir, ve işin erbapları tarafından ciddi bir çalışma yapılabilir.

Altta verdiğim linkte iki karalama yaptım. Bu işi bilmiyorum bir iddiam yok sadece başlangıca katkım olsun istedim.

http://img125.imageshack.us/img125/3452/ld8yz9.jpg

aysem54 aysem54 27.02.2008 23:28:00

eğer ki trakuş Türkiye nin anonim kuşları tanımını veriyorsa ki öyle bence trk,tr,tk gibi kısaltmalar olmamalı... derim ben.

ve tür olarak öne sürülebilecek endemik Tr ye özel bir tür ambleme konulabilir ve amblem Trakuş gibi marjinal olmalı :))

serhattigrel serhattigrel 27.02.2008 23:37:00

Bu arada Kazımın sergi forumunu logo yaptık , kusura bakmasın. Ama bilesiniz bu konuyu da burada ortaya atan odur. İçim rahat bu yüzden.

furtun furtun 28.02.2008 08:55:00

Fikirlerinizi almak ve daha geliştirebilmek için bir logo önerisi de benden.

http://www.furtun.com/trakus_logo.htm

Selamlar

aysem54 aysem54 28.02.2008 09:55:00

Ömer bey bu çok güzel...

daha da geliştirilebilir elbet...

elinize sağlık

serhattigrel serhattigrel 29.02.2008 02:30:00

Bir misafirimizden aldığımız Mail :

Sayın Trakuş ilgilileri, Yeğenimin grubunuzda olması nedeniyle varlığınızdan haberim oldu. Sitenizi ilgi ve beğeniyle izlemeye başladım. Benim gibi doğayı seven ama çeşitli nedenlerle onunla sizin kadar yakın olamayan çok insan olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle serginizi değişik illerde açarak çok kişinin, özellikle de gençlerin görmesine fırsat vermenizi diliyorum. Ben yer olarak Ankara, Diyarbakır ve Mardin için yardımcı olmaya çalışırım (Öğretmenevleri nde salon sağlanması konusunda). Saygılar,

Tarih & Saat 28.02.2008

tzeybek tzeybek 29.02.2008 07:58:00

Ömer Bey;

Sağdan 3. bence güzel..Tabi birde renklendirmek daha iyi olur:))

serhattigrel serhattigrel 3.03.2008 01:28:00

Cuma akşamı 12 Trakuşlu Boğazda oturduk, gece 1 e kadar süren bir toplantı oldu , konular arasında Sergide vardı. Ama masada yeni bir 600mm f4 objektif ve uzun süredir birbirini görmemiş insanlar olunca pek sergiye odaklanıp kararlar alamadık.

Bir arkadaşımız slogan ve konuyu oluşturmak görevini aldı, bizde bir an evvel fotoğraf toplama kararını aldık. Baskı , çerçeve fiyatı alacağız, sponsor bulma yolları arıyacağız, sergi yerleri konusunda bilgileneceğiz.

İşin teknik boyutu netleşince fotoğraf çağırmaya başlayacağız.

aysem54 aysem54 3.03.2008 01:34:00

insan İstanbullu olmayınca böyle oluyor tabi :(( orda olmak isterdim...

Trakuş ve doğa tanıtımı için ne yapılsa azdır;emeğinize sağlık Serhat abi...

iyi geceler

saygılar

zor zor 3.03.2008 18:44:00

Merhabalar ,bugün Beşiktaş Belediye başkanıyla görüşüp dilekçe verdim,Sn Başkan beni konuyla ilgili müdere hanıma yönlendirdi,etraflıca konuyu görüştük,bayağı ilgilendiler fakat çok önceki tarihlerde yapılan çeşitli sergi başvuruları neticesinde ,2 sene ileri tarihlere kadar ful dolular ,buna rağmen Mayıs ayının 9 ile 14 tarihi arasında Akatlar Kültür Merkezinde sergi salonunda yer bulduk ,çok güzel bir mekan,6 gün 50*70 ebatlarında 50 fotagraf sergileyebiliyoruz,ebatlar küçülürse sayı artıyor,hiç bir şey ödemiyoruz,ayrıyeten Beşiktaş belediyesi sınırları içersindeki bazı parklarda ,Belediye Haziran ayı içinde bir takım sanatsal faliyetler düzenliyor,bu çerçeve içersinde ,söz konusu halka açık alanlarda da fotograf sergileme inkanını değerlendiremeye çalışacaklar.

Daha fazla imkanları sağladıkları zaman beni arayacaklar,segi detayları nı tekrar görüşeceğiz,bilhassa meydanlarda günü birlik sergileme imkanıda olabilir (Ortaköy,Beşiktaş,Levent meydanlarında ),tabiki fotografların taşınması,korunması,saklanması bunlar nasıl haledilir onlar problem.

Ama şu aşamada 6 günlük sergi salonumuz var,,Yazın halka açık sanat gösterileri içinde sağlam söz aldık.şimdilik bu kadar ,hayırlısı

zor zor 3.03.2008 19:01:00

Verilen dlikçenin fotokopisi aşağıdaki linkte (imzalanıp verildi ).

http://img222.imageshack.us/my.php?image=resim12430rf0.jpg

capaci capaci 5.03.2008 11:28:00

sergi için çok güzel bir şekilde yol almaya başladık

ümit beye değerli katkısı için çok teşekkür ederim

yapılanların bir kısmını biliyorum ama neler yapıldı, neler yapılıyor duyurmakta yarar var aldığımız ivmeyi arttırmak için

afiş ne alemde, kim/kimler çalışıyor

foto seçimlerine ne zaman başlanacak vd...

sevgiyle...

serhattigrel serhattigrel 5.03.2008 18:35:00

Sergimiz açıldı. :)

Sol ulaşım butonları arasında sergiye tıklayın.

Afiş için ilk taslakçıktı bile, üzerinde çalışılıyor. Baskıcılarla işin tekniği ve maliyeti üzerine görüşmeler yapılıyor, işin tekniği belli olunca tam iş bölümünü yapıp yolumuza devam edeceğiz.

Fotoğraf çağırma bu tekniğe uygun yapılacak (dpi ,dosya yapısı)

murgur murgur 21.03.2008 20:14:00

Sergi için kimseden bir ses çıkmıyor. Fotoğraf seçimi nasıl yapılacak, ne zaman başlanacak? Sergiye kaç fotoğraf katılacak, baskı boyutu ne olacak, baskı yapan firmalarla hiç görüşen oldu mu?

Ümit abi sergi için 9- 14 Mayıs arası Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezindeki Sergi salonunu rezerve etmiş durumda. Türkiye nin kuşlarını tanıtmak ve yeni kuşçular kazanmak için bu büyük fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT