TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

TÜRKİYEDEN ayrılan Akbabalar 20.000 KM yol giti

BKAYA BKAYA 21.10.2013 10:46:00
www.ensonhaber.com da okuduğum haber
KuzeyDoğa Derneği, Ağustos 2012 de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü nün sağladığı vericiler ve Utah Üniversitesi nin desteğiyle, nesli tehlike altındaki küçük akbabalar a (neophron percnopterus) Türkiye de ilk defa uydu vericisi takarak yakın takibe aldı.
Ayağına verici takılan akbabalardan Iğdır , 7.5 ayda 20 bin kilometre kat ederek, 14 ülke gezdi ve geri döndüğü Tuzluca da bu yaz bir de yavru sahibi oldu.

Bu yıl Iğdır ile birlikte Ardahan, Ağrı ve Tuzluca adlarındaki 3 küçük akbabaya daha verici takılarak takiplerine başlandı

IĞDIR ETİYOPYA DA, AĞRI SOMALİ DE

Kış dönemini geçirmek üzere Afrika ya göç yolculukları yeniden başlayan 4 küçük akbabadan Iğdır, yavrusunu büyüterek, 26 Eylül de Aras Nehri Kuş Cenneti nden ayrıldı. Yavrusunun yaşamının da adım adım izlendiği Iğdır,
2 haftada 4 bin 500 kilometre yol alarak 6 Ekim de Etiyopya ya ulaştı. Iğdır, geçen yılki rotasını takiben 7 ülkeden geçerek, kışı geçirdiği Etiyopya-Somali sınırına dönüyor.

Göç yolculuğuna 1 ay önce başlayan Ağrı da, 5 bin kilometreden fazla yol alarak 8 ülke geçti ve Somali ye ulaştı. Göç serüvenleri biraz daha erken başlayan Tuzluca ve Ardahan adlı akbabalar ise Suriye, Irak ve Suudi Arabistan ı geçtikten sonra, halen Yemen de Babel Mendep Boğazı yakınında..

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İSTEYENLER İÇİN LİNK AŞAĞIDADIR

http://www.ensonhaber.com/ayagina-verici-takilan-akbabalarin-gocu-suruyor-2013-10-20.html?utm_source=Sondakika8&utm_medium=widgetv2&utm_campaign=widgetv2

bakcasoy bakcasoy 21.10.2013 17:57:00

Göçmen kuşların göçleri hep hayranlık ve saygı uyandırmıştır bende, bu yaz bölgemizde defalarca fotoğrafladığım Küçük akbabayı düşünüyorum, şimdi kimbilir nerelerde. Paylaşım için çok teşekkürler.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT