X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

KARARSIZLIK

mimarsancak mimarsancak 21.11.2013 18:26:00
Aranıza katılalı 12 ay oldu... Gözümde büyüttüğüm gibi bir ortam olmadığını anladım..... 1- Çoğu tanımcı bana göre belirtmesi ile teşhiste bulunması isabetli değildir... 2- Evcil Kuş tanımında bilimsel boyutta mutabakat olmadığına üzülerek tanık oldum 3- İnsanı alışan kuşu evcil olarak tanımlamak gibi bilimdışı bir kabul yapıldığını gördüm 4- Doğal Ortam tanımını herkes kendi kafasına göre yaptığına tanık oldum. Bu konuda arkadaşlar çok haksız değil. Ben 50 yıldır arazide fotoğraf çekerim. Bazı fotoğraf sanatçı arkadaşlarım DOĞAL ORTAMI insan elinin değmediği tabiat parçası olarak tanım yaparlar. Anladığıma trakuşda da bu tür anlayan arkadaşım var.. Ama böyle bir tanımla yaparsanız kuş fotoğrafı çekecek yer bulamazsınız.... çok iyi bildiğim NE MOGAN..ve ne de KIZILIRMAK DELTASI hele deltamızda Boytar Kanalında sakın ha fotoğraf çekmeyiniz... Çünkü bu kanal 12 yıl önce DSİ tarafından açıldı... Ya MOGAN ... Mogan gölünde Gölbaşı parkının önü ile GÖKSUPARKIN arasında ne fark var.... Kendine göre teşhis koyan bir arkadaşınız Trabzon Uzungölün yeşilbaşlarını evcil kabul edebilecek kadar evcil tarifi var... Ben Uzungölde tavuk çiftliği gibi yeşilbaş çiftliğinin varlığını bilmiyorum... Gen bir tanıcı Acarlar Longozunda ki yeşilbaşa evcil demez mi.... BU DURUMA BİNDİĞİ DALI KESMEK DENİR.. Elbette bu kuşlar insana yakınlık gösteren kuşlardır.. ZATEN BİZ KUŞ SEVERLER KUŞLARIN BİZLERDEN KAÇMAMASI İÇİN AVCILARA KARŞI GELMİYORMUYUZ.. Peki neden bize yaklaşan kuşa hemen evcil tanımı yapıyorsunuz... 5- Kuşun yuvasına yaklaşmamak için yuvada kuş fotoğrafının çekilmesini önleyen kararı saygı ile karşılıyorum...Ama evin balkonunun kenarında yuva yapan ev kırlangıcına ne demek lazim 6- Benim çok fazla dikkatimiz çeken bir husus hepsinden önemlidir... Ben arkadaşlarıma şu hususu yazacağım..bu hususu yazacağım dediğimde ama yazma onlar yönetici ne olur ne olmaz gibi asla tasvip etmediğim bir cevap alıyorum... Eğer yönetenler , site sahipleri bu çekinmeye neden olan tavırları olmuşsa ..kabul edilmesi mümkün değil... Gerci ben tanıtığım kadarı ile böyle bir olumsuzluk görmedim.. Ama sadece bazı tür tanımcıları hariç. Gene de yangın ve duman meselesi üzerinde durulmasında fayda vardır.... 7- Diğer bir husus; şüpheli ve tartışmalı konularda çok kısa sürede cevap verilmeli.. Aksi halde sinirler bozulur ... keyf almak dert almak haline gelir...Şu nil kazı meselesi gibi....herkese selamlar....saygılar....

mimarsancak mimarsancak 22.11.2013 09:09:00

Tür Tanıtım Kurulu kararlarını okudum. Oldukça tatmin edici ve bilimsel her üyeye ayrı ayrı teşekkürler.. İşte şimdi oldu. Bir hafta önce yayınlansa idi bu tartışmalar olmazdı. Sadece bir önerim var çekilen kuşun türü ne olursa olsun , emeğe saygı düşünülerek üye tür miktarına eklenmelidir..

mimarsancak mimarsancak 21.11.2013 19:43:00

Yavuz bey bilirsin ben bilim taraftarıyım. Üstelik ben tür hastası olmayacağım. ben Güzel kuş fotoğrafı takipçisiyim... Dikkat ederseniz Türkiye'nin kuşu olup olmadığına hiç değinmedim. Benim bu yazıyı yazmamın esas nedeni diğer hususlar.. Diğer yazdıklarım sadece benim fikrim değil. Ben derleme yaptım Sözcülük yaptım. Sıkıntıları ...şikayetleri.. açıkça söylenmesi taraftarıyım... Şimdi bana bir tanımcı ''' kuşun evcil derse ''' ispata çağırmak hakkımdır. Selamlar... iyi geceler...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 21.11.2013 19:11:00

Embiya abi defalarca yazıldı ama bir dahada ben yazayım.Mesele senin Nil Kazın değil.. tüm Nil Kazları. Bu türün Türkiye türü olması için bazı kriterler getirildi ki bu kriterler dünyadada kabul edilmiş kriterler.. Bunlar uygulamaya yakında geçecek. Ozaman Nil Kazı onayı almış tüm fotoğraflar devre dışı kalacak.. Bi sakin ol.. Bu kuşun Türkiyenin kuşu olduğu ile ilgili şüphe var.. büyük ihtimalle kafes kaçkınıdır diye düşünülüyor. Buda tüm dünyada olduğu gibi devre dışı kalması gereken bir durum.. Eğerki Türkiyede bir koloni oluşturacak şekilde ürerlerde(İskender papağanı gibi) o zaman Türkiye listesine alınacak. Bu kararı Türkiyenin en önemli kuşçularının oluşturduğu komite gereklilik üzere aldı..Diğer konulara bir şey diyemiyeceğim senin fikrindir.. Saygılar sunarım..

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT