TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

LOGO

furtun furtun 12.03.2008 19:10:00
Bundan önceki ay-yıldız logo eskizi politik-bayrak çağrışımları nedeniyle haklı olarak tereddütle karşılanmıştı.

Daha sonra sevgili Mehmet Hanay ın bir çalışması ve hayalleri aşağıdaki linkteki logonun doğmasını sağladı.

Logo beğendirmenin zorluklarını bilmeme rağmen - hele bizim gibi kıl-tüy detayı peşindekilere:)- bu forumu açarak tüm üyeleri bilgilendirmek istedim.

Linkte çıkacak ilk logo Hanay ile birlikte gelinen noktadır. Daha sonra eleştirileri göz önünde bulundurarak yaptığımız birkaç değişik desen uygulaması göreceksiniz.

Önerileriniz ve eleştirileriniz için şimdiden teşekkürler.

http://www.furtun.com/trakus/

kursatt kursatt 26.03.2008 17:50:00

bence logo işi uzmanlarına bırakılmalı. ömer fürtun ve mehmet hanay ikilisi tarafından tasarlanmalıdır. bizde bize sunulanı kabullenmeliyiz. :)

spalaxtr spalaxtr 26.03.2008 14:43:00

Merhabalar,

en Ömer Bey in sunduğu ilk sıradaki Telli turnalı logoyu ilk bakışta çok sevdim. Çok sade ve sevimli. Kuşun kırmızı gözü de ayrı bir güzellik katmış. Genel olarak bütün renkler de çok uyumlu ve güzel olmuş. Daha önce sunulan ve ve aşağıya doğru uzantısı olan ve fazla metalik görünen logo örneğine için hiç ısınmamıştı ama bu sunulanı çok sevdim. Kazım Çapacı arkadışımızın sunduğu örneklere de baktım, yine Ömer Bey in sunduğu logoyu çok beğendim. Logo zaten ilk bakıştaki izlenim önemli, bence çok uygun ve güzel. Ömer Bey emeğiniz için teşekkürler. Logonuza bir oy da benden. Selamlar

serhattigrel serhattigrel 25.03.2008 22:07:00

Bende yapılanları ilgiyle izliyorum, ama hep daha değişik birşey bulsak diye düşünüpte duruyorum, tüm kuşçuların siteleri kuş silüeti, acaba bizimki bir kuşun ayak izi veya izleri olamazmı.

emreka emreka 23.03.2008 23:17:00

merhaba, benim logo önerim de aşağıdaki adreste..

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=1202

Daha önceki önerimi malesef gerçekleştirecek kadar tasarım bilgim yoktu..

Bu fotoğrafta kuzgunu kullandım. Kuzgun seçiminin herhangi özel bir nedeni yok, sadece hem monokrom, hemde grafiksel olarak düşündüğüm logoya uygun olduğu için elimdeki fotolardan onu seçtim. Eğer kara akbabayı tasarlamayı becerebilseydim Mehmet Hanayın iniş takımları açık, T harfi çok uyumlu olan fotoğrafını kullanacaktım.

Bir de web adresimizin logoda mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum çünkü en azından şu an için sadece bir web sayfasıyız, dernek vs. değil.

web adresini kuzgunun gövdesine yatay olarakk yerleştirilmiş bir alternatif loga daha yaptım ancak yer işgal etmesin diye onu yüklemedim.

sevgiler,

emre.

aysem54 aysem54 23.03.2008 20:39:00

ben de Ömer abinin verdiği linkteki ilk fotoğrafı cok beğendim...

hepinizin ellerine sağlık

emek herşeyden önce gelirmiş meğer :)

grikuzgun grikuzgun 23.03.2008 13:36:00

kendi mesrebimce bir iki sey karaladim ben de. aslinda tisort icin ciziyordum bunlari. o yuzden standart olarak hepsinde fon beyaz logo siyah.

http://www.shareapic.net/content.php?gid=286985&owner=Grikuzgun

çitlenbik çitlenbik 22.03.2008 13:40:00

Elinize sağlık Ömer Bey.

Ben turkuazlı olanı çok beğendim. En üst soldaki :))

furtun furtun 22.03.2008 11:34:00

LOGO Telliturna

http://www.furtun.com/trakus/telliturna2.html

Forum başlığını açarken üyelerden başka somut çalışmaların da geleceğini düşünmüştüm. Biz, elimizden geldiğince üyelerden gelen fikirleri çizgiye dökmeye çalıştık. Üyelerimizin çevrelerinden de profesyonel destek alarak somut çalışmalar sunarak logo belirlemede destek olmasını diliyoruz. Kısa bir süre sonra logo seçiminde son aşamaya gelineceğinden çalışmaların sunulmasında acele edilmesi gerekiyor.

selimus selimus 20.03.2008 20:59:00

Fikir cimnastiği çok güzel gidiyor, Serhat´a katılıyorum...Gerçekten dinamik logo çok hoş, eskiden dediğimiz gibi "badem" olmamasını arzu ediyorum...Kalıcı kurumsal logo içinse mutlaka bir tür değil de aynen anonim sözünü çağrıştıracak bir iz, veya parça daha iyi olabilir bence...Kanat, kafa, gaga vb. Anadolu´ya ait bir alttür, ya da tür iyi olurdu ama bence kimse evet, bu tür bizi temsil eder diyemiyecek gibi görünüyor. Sonuçta çoğumuzun benimseyeceği bir simge tabii ki iyi olur...Sevgiler hepinize...

capaci capaci 18.03.2008 11:59:00

sadece fikir vermesi için birkaç deneme...

http://www.kazimcapaci.com/logo.htm

capaci capaci 18.03.2008 10:48:00

ortalığı ne karıştırdın mı diyorsun yine serhat abi :))

dinamik logo web için harika ama hani şöyle gördüklerinde "trakuş" diyecekleri bir logomuz da olmalı diyorum. logotype TRAKUS; a alıştık, sevdik ama hani telli turnadan oluşan grafiksel bir logo, hani her telli turna fotoğrafı görene trakuşu hatırlatsa, tıpkı anadolu sıvacı deyince aklımıza KAD, kelaynak deyince DHKD geldiği gibi.

"bayrak tür" olarak "telli turna" logomuz olmaya yaraşır diye düşünüyorum. grafikçiler iş başına, telli turna çalışmalarınızı görelim :)

sevgiyle...

kursatt kursatt 18.03.2008 10:37:00

bence şimdiki logo korunmalı trakus yazısının altına türkiyenin anonim kuşları okunur bir biçimde sığacak şekilde yazılmalı. renk değişebilir. ama site sayfasında dinamik logo oldukça iyi olur.

serhattigrel serhattigrel 18.03.2008 01:53:00

Ömer Furtun harika çalışmalar çıkardı, Tam Hareketli logo konseptimiz oturdu derken, ayak izi veya grafiksel başka bir logo fikirleri tekrar gündemde . İyi gidiyoruz .Sanırım hepimizin talebi kolay uygulanacak şekilsel bir sembol . Ama haberiniz ola , çok iyi olmak zorunda. Ömer Furtunun çalışmasını yakında uygularız , görelim.

Bu ara yeni serveri ayağa kaldırmak ile uğraşmaktayız, kolay değilmiş, fişi takıp programı yükleyince çalışmıyormuş. Önceliğimiz bir an evvel istikrarlı bir alt yapıya kavuşmak..

capaci capaci 17.03.2008 21:31:00

devam...

çetinkoçùn önerisiyle turkuaz hale gelen çift yırtıcıyı sevdim ama bana da özellikle küçülünce biraz sorun yaratır gibi geldi.

KADìn logosunda anadolu sıvacısı, ege doğa`da mahmuzlu kızkuşu, izdof`ta izmir yalıçapkını var. bizim için de bir sembol kuşa ne dersiniz. ilk aklıma gelen telli turna söz gelimi.

ne dersiniz?

sevgiyle...

capaci capaci 17.03.2008 18:04:00

dinamik logo süper fikir

ama bence sadece web sayfası için

hani kendimize trakuş giysileri, şapkalar falan yaptırıcaz ya, onlara göre de bir logomuz olsa diye sesli düşünüyorum

sevgiyle...

murgur murgur 17.03.2008 11:01:00

Emeğine sağlık Ömer abi, dinamik logo fikri çok güzel. Tek düşünülmesi gereken, değişik fotoğraflara göre logonun adapte edilmesi işlemini kimin yapacağı. Amatör kullanıcı olarak bizler yapabilir miyiz, bilmiyorum.

grikuzgun grikuzgun 17.03.2008 10:30:00

dinamik logo fikri bence en guzeli olmus. logo konusu cok zor bir konu. kendi kanaatim tabi ama en verimli logolar genelde tekrenk oluyor. arka planla beraber iki renk. misal wwf logosu. buyutme kucultme ve baski kolayligi saglamakta. aklima bir iki kus turu icin tek renk ilustrasyon fikri geldi. bir- iki gun icinde paylasicam. bu tarz calismalar da dinamik logoya eklenebilir mi diye sormak istedim.

dede dede 16.03.2008 20:45:00

Ömer Bey merhaba,

Dinamik Logo fikri bence çok iyi. Ellerinize sağlık.

Sevgilerimle.

furtun furtun 15.03.2008 20:51:00

Dinamik logo ile ilgili yeni örnekler ve cevaplar için Link :

http://www.furtun.com/trakus/dinamiklogo2.html

Konu ile ilgili yorum yapanlar en azından linki alıntı yaparlarsa karışıklık olmaz.

selimus : yukarıdaki linkte uygulama hakkında bilgi verdim.

çitlenbik : Her türlü çizime, hayale ihtiyacımız var. Lütfen çizimi yapıp gönderin. Tür kabul edilmese de çiziminiz başkalarına ilham kaynağı olabilir.

raptorman : Uyarın için sağol, biz bunu atlamıştık ve anadolu sıvacısına kafa yoruyorduk.

Bu arada forum satırlarını dikkatlice okuduğumuzu, emreka nın Türkiye Haritası / kara akbaba fikrini, ve diğer logo önerilerini not ettiğimizi ve bu hayalleri de gerçekleştirmek için kafa yorduğumuzu belirtmek isterim. Lütfen her türlü önerinizi / çalışmanızı burada paylaşın.

serhattigrel serhattigrel 15.03.2008 02:27:00

Dinamik logoya bende bayıldım, Ömer elerinize sağlık. Çok güzel.

Bunu hemen uygulayabiliriz, Nasıl durduğuna hep beraber bakarız.

Ama bu arada başka önerilerede açık olmalıyız, bekliyoruz.

selimus selimus 14.03.2008 23:43:00

Anadolu alttürü olan bir kuş da uzun kuyruklu baştankara, gıdısındaki kara leke ve tepeaşağı sallanabilmesi ile kullanılabilir belki de...Ama ben hala dinamik logo derim...

çitlenbik çitlenbik 14.03.2008 19:53:00

Haddim olmayarak bir fikrimi söylemek istiyorum Ömer Bey. Ayşegül bir çağrışım yaptırdı. Trakuş logosunun T sine tutunmuş Anadolu Sıvacısı :)

Amatörce çizimini yaparım ama logo havası için, grafik çalışması lazım tabi.

Naçizane önerim :))

selimus selimus 14.03.2008 15:35:00

Sevgili Ömer, Ben TRAKUS logotype´ini baştan beri beğenmekteyim, dolayısı ile değişmemesi iyi olmuş...Dİnamik logo tasarımlarına da bayıldım...Bence tamamdır fikir...Yalnız her yeni fotoğrafla yine de bir dinamik emek istiyor sanırım, o kısmı nasıl halledilir, bilemiyorum...Seni çok yorduk, ama bence çok iyi bir noktaya da geldik...Sevgiler, selamlar.../selimus

litoriachloris litoriachloris 14.03.2008 10:59:00

Ben fotoğraflardan oluşan yeni ve dönüşümlü logolara bayıldım doğrusu. Harika olmuş.

tuncerto tuncerto 14.03.2008 10:19:00

Logo için emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Benimde bir önerim olabilirmi:) Geç kalmışsam özür dilerim.

Türkiye de üreyen , yaşayan veya daha fazla konuk olan bir kuşun uçarken ki fotoğrafı olması,küçültüldüğünde de özelliğini koruması açısından daha iyi olabilir.

Küçük Akbaba-Kara Akbaba .... gibi...

furtun furtun 14.03.2008 01:12:00

Logo için fikir yaratmaya çalışan, sizlerin yazılarını okuyarak ne olduğumuzu ne istediğimizi anlamaya çalışan çalışma arkadaşlarım adına burada eleştirilerini yazan herkese teşekkür ederim.

Samimi eleştirlerinize samimiyetle birkaç cevap vermek isterim.

Bu konuda bize yardımcı olmaya çalışan grafikerler profesyoneldir,

Logonun nasıl olması gerektiği konusunda tecrübeliler. Logonun tipi/konsept ile ilgili eleştirilere de sabırla yaklaşma konusunda eğitimliler.

Ancak teknik ile ilgili eleştirilere her sanatçı gibi aynı sabrı gösteremiyorlar. Logo yapımında nelere dikkat edilmesi gerektiği, logonun ne kadar çizgi içereceği, kullanım yerlerine göre küçültüldüğünde veya büyültüğünde nasıl uygulanacağı konusunda içiniz rahat olsun.

Önemli olan logo tarzının beğenilmesi, onay aldıktan sonra teknik ile ilgili tereddütlerinizi giderecek tüm çalışmalar yapılacak ve değişik uygulamalar için bir paket sunulacaktır.

Size sunduğumuz logo bir taslaktır, tasarlayanların uygulama hakkındaki düşünceleri bilinmeden küçültülmeye çalışılırsa akrebe de benzeyebilir tabi.:)

İlk aşamada logonun konsepti üzerinde tartışarak bir karar verelim. Evet bu dedikten sonra benim ekibimle veya tekniğine güvendiğimiz başka profesyonel ekiplerle logoya son hali verilir.

Eleştirilerinizden tabi ki alınıyoruz ama iyi yönde, aşağıda sunduğumuz öneri eleştirilerinizi iyi yönde kullandığımızın ispatıdır. Vaktimiz oldukça da SOMUT önerilerle gelmeye devam edeceğiz.

Yeni önerimiz :

1. Yazı karakterini hiç değiştirmeden mevcut TRAKUS yazısnı kullanalım.

2. Türkiyenin Anonim Kuşları yazısı logo yapımında çok küçük kaldığı ve sorun yarattığı için alta alınsın.

3. TRAKUS ve açılımına (logotype) hiç dokunmadan üyelerin fotoğraflarını kullanarak dinamik logolar oluşturalım.

Bu uygulamanın benzeri google tarafından yapılmaktadır. Mevsim ve özel günlere yönelik google logosundaki değişiklikleri sanırım görmüşsünüzdür.

Bizler fotoğrafçı olduğumuza göre çizim yerine fotoğraflarımızı kullanmamızın hem farklı hem de daha doğal olacağını düşünüyoruz.

Dinamik logo üretimi sonsuza kadar devam edebilir.

Böylece zamanla her üyenin fotoğrafından bir veya birkaç logo olur.

Logoda hangi tür tartışması olmaz, zamanla her tür logoda belirir.

Aşağıdaki linkte gördüğünüz örnekte fotoğrafların logotype ile bütünleşmesi için küçük katman uygulamaları yapılmıştır. Dileyen üyelere psd formatında bir şablon gönderilir ve kendi logolarını yaratıp onaya sunabilirler.

4. Sergi posteri vs bastıracağımız zaman zaten fotoğraf ağırlıklı olacağından sadece logotype kullanılır.

5. Web sitesinde yapılacak bir kodlama ile dileyen üyenin dilediği dinamik logoyu seçmesi de sağlanabilir.

ÖRNEK İÇİN : http://www.furtun.com/trakus/dinamiklogo.html

Herkese selam, sevgi ve saygılar..

serhattigrel serhattigrel 14.03.2008 00:18:00

Umarım logoda emeği olan arkadaşlarımız eleştirilerden alınmıyordur.

Bende bir iki şey söyleyeceğim. Logo taslağı şüphesiz son derece havalı ve iddialı.

Ama , logonun genel kullanım boyutu yaklaşık 2-3 cm yüksekliğinde olacaktır. Ben bunu yaptım küçülttüm, her zaman siyah fonu bulamayacaktır Rengini değiştirdim, . Bütün güzelliğini kaybetti , hatta kuştan çok akrep gibi oldu . Tasarımı yaparken logonun ekranda sayfamızın sol üst başında yer alacağı büyüklüğü veya antetli kağıt üstünde ki büyüklüğünü düşünelim.

Benim görüşümdür; Renk ve ton geçişleri ile elde edilen güzellik yapaydır, logoda kullanılan renklerin temel renkler olması tercih edilir. Renksiz logonun dahi aynı etkiyi yapması aranır.

dede dede 13.03.2008 13:47:00

Ne kadar çok emek içerdiği anlaşılıyor. Hepsi de birbirinden güzel ama Selim beyin eleştirisine de hak vermemek mümkün değil.

Emeği geçenlere teşekkürler.

muratsoydaş muratsoydaş 13.03.2008 12:33:00

Ben önce kamuflajlı olan sonra da turkuaz diyorum.

Elinize sağlık.

shooter shooter 13.03.2008 10:56:00

Sevgili adaş, eline sağlık hoş çizimler..

Benim naçizane bir kaçküçük önerim olacak...

1. Kamuflaj olgusu güzel. Üstelik sulak alanları da çağırıştırıyor..

2. Türkiye ye özgü bir kuş (örneğin.. kelaynak ) kafasının figürü olması nasıl olurdu..

3. çift kuş kafası yerine tek kafa.. Böylece selçuklu vs. gibi çağrışımdan uzak yeni bir imaj oluştururdu..

ömer

hamisami hamisami 13.03.2008 10:35:00

Yorumlara katılıyorum ve ilave olarak yırtıcı kullanmayalım diyorum.

Bu dediğimi açıklamayıp yırtıcı dostlarımı üzmek istemem..

Bir defa yırtıcı aşırı iddialı ve güç temsil eden bir yaratık.

Ayrıca yırtıcıların sadece ve sadece kendilerinin ve yavrularının hayatlarını devam ettirebilmek için avlandıklarını bilmeme rağmen, bu beslenme tarzları ve avlarının bazen diğer kuşlar olması bana bile itici gelebiliyor. Bunlar da benim aklımdan geçenler, sevgiler.

armadillo armadillo 13.03.2008 09:43:00

Motosiklet logosu gibi olmuş. Çevreci bir izlenim vermiyor, daha çok grafiti tarzı gibi. En iyi logo en az çizgi ile en fazla şey anlatan logodur.

aysem54 aysem54 13.03.2008 08:26:00

anadolu sıvacısı olabiler mi ?

ömer ömer 13.03.2008 07:50:00

Bu konsept için güzel bir logo ancak Selime katılıyorum daha yumşak ve doğayı çağrıştıran bir logo da olabilir.Türkiyeye özgü bir kuşun cinsinin anlaşılabildiği birşey veya bir kuş sürüsünden oluşmuş gibi.Bunun gibi birçok değişik fikirlere göre hareket etmenin zorluğunun farkındayım ancak aklımdakini açıklamak istedim.

selimus selimus 12.03.2008 22:45:00

Ömer aileden gelen yorumlar şöyle: çok güzel ama sizin site için biraz fazla "metal" bir logo. Biraz modifiye edilmiş arabalar üstüne çizilen alevli, ejderhalı figürlerin çağrışımı var...Bana göre ise, uzuun uzun baktıktan sonra düşündüm tekrar: kalbe çok benzemiyor, daha çok kadeh veya kalkan gibi bir çağrışımı var...Ben figürde biraz geliştirme yapmayı öneriyorum, renk ve desen seçeneğinden çok...Ne gibi dersen, stilize ve efsanevi figürlerden çok, basit bir silüet(gerçek bir fotoğraftan alınma mesela)daha çok bu topluluğu temsil ederdi diye düşünüyorum...Bu kadar emek harcadıktan sonra konsepti değiştirmek demek bu dediğim ama, öyle düşünüyorum...Mehmet´e ve sana her halükarda bu yere getirdiğiniz logo için de takdirlerimi ifade etmeden geçmek istemem...Sevgiler...

aysem54 aysem54 12.03.2008 19:44:00

2. sini görünce tamam budur dedim kendimce :) aklıma Türkiye haritası çizimleri geldi görünce,kamuflaj olayını tamamen unutmuşum ...

3. sü ise Tr yi benimsemesi açısından gayet uyumlu,milli takım forması rengiydi sanırsam...

ay yıldızlı bence oldukça güzeldi ama :(

ellerine sağlık Ömer abi

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT