Exif Bilgileri gerçekten çok öğretici ve önemli. Ben bu alandan çok ders çıkarıyorum.
Photoshop için "save for web" yapıp, çıkan pencerede sağ tarafta tarafta yer alan "metadata" sekmesinden "all" seçilirse fotoğraf exif bilgisiyle kaydedilir. http://tv.adobe.com/watch/understanding-adobe-photoshop-cs6/save-for-web/
Sevgili Vedat bey; En azından bilenler yazmalı diye düşünüyorum,, Sizin isinde kısa yol, hangi değerlerde çektiğiniz sanırım biliyorsunuzdur. En azından bunu paylaşabilirsiniz.. Yada daha iyi öğrenmek için çektiğiniz karelerle ilgili küçük notlar tutabilirsiniz.Bu sizin için sanırım daha da faydalı olacak ve size ışık tutacaktır... Selamlar
Bu konuda yol gösterici bir bilgi notu hazırlanırsa iyi olur. Ben fotoğraflarımı hep 'save as' diye kaydediyorum, ama son 10-15 galeri fotoğrafıma baktım bunlardan birkaç tanesinde 'exif' bilgileri yok... Niye olduğunu anlayamadım... Fotoğrafı yüklemeden önce 'exif' bilgilerini içerip içermediğini denetlemenin de bir yolu olmalı.
Fotoğrafı hazırladıktan sonra "Save as" seçeneği ile kaydedersek Exif silinmiyor. Ancak "Save for web" seçeneği exifin silinmesine neden oluyor benim bildiğim kadarıyla.
Mustafa beye katılıyor ve hak veriyorum. Bilhassa yeni başlayan arkadaşlara da ışık tutacağına inanıyorum. Ben hala daha fotolara bakarken bu bilgilerden de yararlanıyorum. NOT:KAYIT YAPARKEN EXİF BİLGİLERİN DE OTOMATİK KAYDEDİLEBİLECEĞİNİ BİLEN BİR ARKADAŞ YAZARSA YARARLANABİLİRİZ; TEŞEKKÜRLER.
sitenin ustaları daha iyi bilir diyerek bende şahsım adına exif bilgilerinden lens ve kamera uyumluluğu, ışık şartlarına göre lenslerin hangi diyaframda keskin ve contrastı doyurucu görüntü elde edilebileceği gibi bilgileri, internetteki verilerle karşılaştırma olanağı sağlaması açısından exif şart diyorum. herkese saygı ve sevgiler
Zaten exif bilgisini otomatik yüklüyor, siz sadece fotoğrafı JPG olarak kaydederken exif bilgilerini de kaydetmeniz gerekiyor. Mustafa beye ben de katılıyorum, bence zorunlu hale getirilmeli, exif bilgisi olmayan fotoğrafın yüklenmesine izin verilmemeli.
Exif yok diye fotoğraflarımızı(türlerimizi) paylaşamayacakmıyız yani benim lensim yok verdiğim bilğileri lensi olan arkadaş uyguladığında ortaya garip bir görüntü çıkacak bence kuş lensi olan arkadaşlar bizlere yardımcı olurlarsa daha makbule geçer Mustafa hocam herkese selamlar saygılar
E X İ F EVET
Görüşlere katılıyorum. Exif bilgileri çok öğretici. Exif yoksa, kendi çapımda boykot ediyorum. Fotoğrafı çok beğensem de, exif'i (en azından en temel parametreler; hız, diyafram, ISO, EV) yok ise yorum yapmıyorum.
Evet ben de size hak veriyorum. Bazen exif bilgilerine bakarak resmin özellikleri ile insan kendi çekimlerini karşılaştırıyor...
Mustafa bey, Çok haklısınız, ben hala önce fotoğrafa, sonra exif bilgilere bakıp çekim anındaki şartları hayal ediyorum. Ve dersler alıyorum. Bu konuda uyarılara başlayacağız.