TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Çiğdeci hakkında bilgi

Alaz Alaz 7.03.2014 22:50:00
Herkese merhaba;
Şuan elimde doğaya adaptasyonu sağlanma aşamasında olan bir adet çiğdeci bulunmakta. Maalesef Türkiyede artık çiğdeci dediğimiz tür sesleri taklit edebilme yeteneğinden ötürü petshoplarda satılmakta. Bendeki birey de vakti zamanında satın alınmış ve bir evde bakılmaya başlamış. Fakat daha sonraları mutlu olmadığı gözlenmiş ve bana ulaştırıldı. Şuan çok iyi durumda neredeyse tamamen vahşileşti. Yalnız bir süre daha birlikteliğimiz rehabilitasyonun sürekliliği açısından gerekli. Mart bitmeden doğaya dönebileceğini tahmin ediyorum. Fakat şimdi bir sorum var sizlere. Bu türün fotoğraflarını çekenler bu türü sadece İstanbulda mı gördü/belgeledi? Yaptığım araştırmalar neticesinde Türkiyedeki ilk kaydının Odtü arazisinde olduğu gibi bir şeye rastladım fakat emin olamadım. Var mıdır bu çiğdeciyi Ankarada gören duyan?

serhattigrel serhattigrel 8.03.2014 16:36:00

Sayfasına bakın ; http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl17@d&tur=Çiğdeci Bu arada; alıkoymak , satmak suçtur, bilginize.

ebacak ebacak 11.03.2014 19:29:00

İyileştirdikten sonra bence beslemeye devam edin. Doğaya salmamanızı bu tür için tavsiye ederim. Çünkü dünyanın en istilacı türlerinden birisi ve ülkemizde de hızla yayılıyorlar.

Alaz Alaz 12.03.2014 21:41:00

Sevgili Serhat Tigrel; ilginiz için teşekkürler. Fakat inceledim ve yeterli bulmadığım için daha detaylı bilgi alabilir miyim diye bu başlığı oluşturdum. Nitekim henüz alamadım da. Yasaları ben de biliyorum. Ülkemizde keşke bu yasalar yerine getirilse ben şuç işlemiş olmaktan ceza çekmeye hazırım. Nerede o günler. Ama belirteyim tedavisi ve doğaya serbest bıraktığım/ bırakacağım ilk kuş değil. Bu işi profesyonel olarak yaptığımı da belirtmek isterim. Bu konuyla ilgili çalışmalarımı da yayınladığım web sitesini inceleyebilirsiniz dilerseniz. Dolayısıyla yaptığım her şey ortada alıkoymak ve satış söz konusu bile olamaz. Lütfen araştırın. Teşekkürler. Sevgili Ergün Bacak; Size de teşekkür ederim. Doğadan gelmiş bir kuşun doğaya dönmesi benim en önem verdiğim noktalardan bir tanesi. Maalesef doğa insan eliyle gereğinden fazla şekil değiştiriyor. Dolayısıyla bu hayvanı tutmak doğaya müdahale olur ki hiç savunmuyorum. Doğada doğan bir can, doğada ölmeli.

matvor matvor 13.03.2014 00:40:00

Alaz Bey duyarlılığı nızı bende anlıyorum fakat yaban hayvanlarinin rehabilitasyonu ve bakimi bu iste uzman veteriner hekimler kuruluslar tarafindan yapilmali yasada bu sekilde. Rehabilitasyon konusu ciddi sekilde sorun teskil etmekte çünkü yaban hayvanlarin insanlara alismasi bunun yani sira evcil diger hayvanlara alismasindan dolayi yaban hayvanı doğaya adaptasyonunda sorun yasayacaktir. Ulkemizde vahsi yasam merkezleri yok malesef ama bu konuda hayvanat bahceleri, bazi veteriner klinikleri ve Veteriner Fakulteleri ne basvurabilirsiniz. Hayvanat Bahceleri bu konuda tercih edilebilecek ilk yerlerden olmali fakat Ankara da ki hayvanat bahcesi yok edildi her hafta otopsiye fakultemize hayvanlari gonderdiler. Bu işin olmasi gerekeni boyle fakat pratikte ne yazikki çok gerideyiz umuyorumki zamanla vahsi yasam rehabilitasyon merkezleri kurabiliriz.

abana abana 13.03.2014 10:40:00

İstanbulda Kartal Devlet Hastanesi bahçesinde ve Gülhane Parkında ürüyorlaar.Birde İzmir kaydını hatırlıyorum. Ergunun dediği gibi istilacı bir tür.Türmenistanda yaşağıgım dönemde her köşe başında her ağaçta çiğdeci bulunuyordu.Akşam üzerileri bazı ağaçlarda tıpkı sığırcıklar gibi yüzlercesinin toplandığını görmüştürm.Çok hayretle gözlemlemiştim.Ne kadar sürer bilmem ama Türkiyedede yayılım gözterecekleri kesin.

ebacak ebacak 13.03.2014 15:30:00

İstilaya neden olmasının nedeni zaten insan. Kendileri göç ederek bir bölgeden başkasına gitmiyorlar. Türkiye'de üreyen ve yayılmakta olan popülasyonun tamamı esaret kaçkını bireyler. Doğaya müdahale etmek eğer olumlu anlamdaysa, bence müdahale edin. Birey açısından tabi ki özgür olması iyidir ama doğaya salınacak her istilacı tür, diğer türlerin tükenmesine neden olabilecek hamlelerdir.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT