Nikon 1 v3
sener 13.03.2014 20:34:00
Bugün v3 de tanıtıldı. Nisan da piyasaya sürülecek. v1 ve v2 den sonra oldukça iddalı duruyor.
v1 kompak kamera görüntüsünde ve özelliklerindeydi, 10mp sensörü birkaç sene önce denemiştim ve çektiği fotoğraflar oldukça güzeldi.
Şimdi bu Nikon 1 serisinin özellikle bizim için oldukça önemli bir yanı var, o da ft-1 adaptörü ile önüne istenilen lens takılabiliyor ve full frame göre 2.7x krop faktör sağlıyor.
Ancak v1 bazı handikaplar getiriyordu. Örneğin hızlı af yaptığı söyleniyor, ancak tek nokta af yapıyordu, optik vizörü yoktu, dijital vizörde yaklaşma sensörlü olduğu için bir açılıp bir kapanıyordu. Uçar için af takip sistemi yoktu. Deklanşöre basınca tutunca focus özelliği yoktu, sürekli focus yapıyor, makinayı kapamak zorunda kalıyordunuz, dolayısı ile sabit çekimlerde işe yarıyordu, iso performansı piyasadaki muadillerine göre oldukça başarılı olmasına karşı dslr ı arattığı söyleniyordu, ...
v2 de bunların bir kısmını çözdüler, örneğin kompact görünüm ve vizör üzerinde değişiklik yaptılar, sensörüde geliştirdiler 14mp sensörün 100% kroplarına baktım, oldukça etkileyici özellikle düşük iso larda dslr dan ayırt etmek zor. Ancak diğer handikapların çoğu halen geçerliydi.
Şimdi bu v3 birçok yönden farklı, bir sefer hem kompact body olarak hem de slr body olarak kullanmak mümkün, takmalı grip ve vizör yapmışlar. Bu bence güzel zira kompact halde cebinize dahi sığabilirken, grip ve vizörle dslr gibi kullanılabiliyor. Sensörü 12800 iso ya çıktığına göre oldukça etkileyici olmalı, ayrıca 18mp cx sensörü, expeed4 işlemci ile süper süratli yapmışlar, sn de 20 kare çekiyor ve ekranı neredeyse tümüyle kaplayan faz algılayıcı af noktaları var. Arka ekran dokunmatik. ft-1 ile alan testi nasıl olur bilmiyorum, ancak bu kadar mp yi çözebilmek için keskin ve hızlı lensler kullanmak gerekecektir. Sensör detay çözümlemesi için anti aliasing filtreyi de çıkarmışlar. Sanki yeni çıkacak slr larda mp artışına paralel hız ve kalite artışı olacak gibi, v3 sanki sinyallerini veriyor.
sener 17.03.2014 20:15:00 Oğuz bey, v3 sigma 50-500 lens ile uyumlu çalışacağını sanıyorum, bayonet Nikon uyumlu olduktan sonra bir problem olmaz, güzel fotoğraflar da çıkabilir, özellikle v3 ün alan testlerine bakmak gerek. Ancak esasen daha büyük iki problem var: Birincisi forumda bahsettiğimiz gibi küçük sensörün 18mp deki kalitesi, ikincisi ise bu kadar fazla çözünürlüğü verimli kullanmak için düşük diyaframlı pro lensler gerekecektir, örneğin 300/2.8 gibi. Bir de kuş fotoğrafçılığında ne kadar fazla odak o kadar iyi demek değil. Artan odak uzunluğu beraberinde netleme, kompoze etme, titreşim ve en önemlisi termal bozulma etkilerini beraberinde getirir. Güzel fotoğraflar genelde 300-850mm arasında özellikle yakın çekimlerdir. Naçizane bana göre en kullanışlı ve verimli odak aralığı 700-850mm arasında, daha fazlası işi bozuyor. Bu konuda geçenlerde arkadaşım Murat Demirtaş la konuşmuştuk. Aşağı yukarı fikir birliği etmiştik. Bir de 2x tc ler pro f/2.8 lenslerle düşünülebilir, yoksa hiç kullanmayın derim, hele bu f/5.6 lensle, af de yapmaz, verim de alamazsınız.
sener 15.03.2014 01:40:00 Ali bey, v1 ile ilgili yazınızı daha önce okumuştum, v3 için de çok güzel bilgilendirme metni hazırlamışsınız. Herhalde bu Nikon 1 serisi ile ilgili sorun, teknik birtakım eksiklerden çok görüntü kalitesinde, yani v1 yazınızda da söylediğiniz gibi küçük sensördeki yoğun pikseller dslr kalitesini vermiyor, onun için de odak avantajı tartışılır. Ben v1 ile çektiğiniz fotoğraflara baktım, kötü değiller ancak, d7100 ile çekilen hd kareleriniz hatasız, hem kontrast hem de kalite anlamında. Herhalde yine tüm kapılar d7100 e çıkıyor gibi. Birde şu buffer ı halletselerdi, bu arada 280mb/sec yazma hızlı kartlar piyasada, d7100 ün buffer problemini çözer mi deyip almayın, çözmüyor.