TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

EXİF YOKSA YORUMDA YOK

avşarbey avşarbey 18.03.2014 23:55:00
Bir kaç kez gündeme getirdim ama maalesef bazı dostlar her nedense ve her ne maksada dayalı olarak exif girmeyi kendine zulum sayıyor galiba. Bu anlamsız tavrın ya da inadın nedeni nedir, anlamı nedir bilmiyorum.. Ama, ben kendime göre bir yol buldum. Hiç kimse kusura bakmasın çok özel dostlarım olsa dahi bugünden şu saatten itibaren EXİF YOKSA YORUM DA YOK.
Herkese gönül dolusu selamlarrrrrr

emekli06 emekli06 3.04.2014 17:49:00

Bunca yazılar yazılmış insanlar neden böyle davranır anlamak mümkün değil. Oysa o kadar basit ki sadece 3 kelime enstantane, diyafram iso. Bunları yazmaya üşenen insanlar nedense yarım sayfa yazı yazmaya üşenmiyorlar. Amacım kimseyi kırmak değil sadece düşüncemi paylaştım.

sener sener 3.04.2014 17:23:00

Benim için şahsen exif çok önemli, hem kendi fotoğraflarımda hemde başka fotoğraflarda. exif e hep bakıyorum ve çok sonuçlar çıkarıyorum.

cgabay cgabay 3.04.2014 16:00:00

Ben bu forumu görünce fotoğraflarıma baktım... 2008 yılında yüklediğim fotoğraflara bakmışım ve girmişim değerleri. Ama fotoğraflarımın hiçbirinde exif tuşuna basılınca bilgiler gelmiyor. Demekki ben web için saklarken bir şekilde bunu kaybediyorum... Kusura bakmayın ben bugüne kadar bu kadar önemli olduğunu düşünmemiştim. Ama bir de şöyle bir durum var... Yaşım 46... 35 yıldan uzun süredir fotoğraf çekiyorum. 2005 yılından itibaren de amatörce kuşları görüntülemeye çalışıyorum. Bir kez olsun dönüp bu fotoğrafı hangi değerlerle çekmişim diye bakmadım. Başkasınınkini de merak etmedim. Bir tek exif ihtiyacım bir başka arkadaşımla ekipman karşılaştırması yaparken hangi makina-lens daha fazla gürültü üretiyor? Keskinlik hangi noktadan itibaren geliyor? Elim nerede titriyor? Bu fotoğraf niye bu kadar karanlık? gibi soruların cevabını ararken ihtiyacım oldu. Ama bunların çoğunda da başkalarının fotoğrafları değil kendi fotoğraflarımın exif değerlerine bakarak cevap bulduğum şeyler oldu. Bu site tamamı ile konuya yönelik bir site... İşin güzel tarafı da bu... Aynı zevke, hobiye, heyecana, doğa sevgisine sahip insanları buluşturan bir yer. Bu yüzden mükemmel. Bu yüzden kuruldu ve bugün herkes bu hobisini bu site üzerinden paylaşıyor. Exif yüzünden bu paylaşımı engelleyecekmiyiz? Peki bu güzel sitede bir fotoğraf yüklendiğinde neye bakıyoruz? Önce türe... Sonra fotoğrafın güzelliğine... Sonra azçok tür bilgimiz olduğu için kişinin maharetine... Bu mahareti kullanırken kullandığı ekipmana... Ve kafamızdan hemen kurguluyoruz... Kimisine iyi kamufle olmuş, kimisine zamanlaması mükemmelmiş, kimisine iyi takip etmiş, belki kötü bir fotoğrafa da yuh be bu da yüklenirmi diyoruz. Exif ne kadar önemli bu durumda? Affınıza sığınarak hiç ya da çok az demek istiyorum. Ama yer ve zaman bilgisi çok önemli... Bu iki bilgi bize yol gösteriyor ve hobimizi beslememize yol açıyor. Bu konuda bence yaptırım sert olabilir... Saygılarımla,

leventsahin leventsahin 2.04.2014 16:26:00

Exif olmalı konusuna bende katılıyorum ama bende bazen bunu gözden kaçırabiliyor exifsiz fotoğraf girebiliyoruz,özellikle boyutlandırmada fotoshopta yeni syafa üzerinden çalışma yaptığımda exif kayboluyor buna daha dikkat etmek lazım exif olmalı fotğraflarda ama yorum durumuna gelecek olursak sözüm keskinlikle meclisten dışar olmakla birlikte fotoğraf yorumlamada sitede byük bir kamplaşma farkediyorum malesef yorumlar genelde fotoğrafa değil kişiye yapılıyor,tanıdık durumuna göre yorum daha çok yapılıyor bu durumda bazen çok çok iyi fotoğraflarda yorumsuz kalabiliyor bence bu daha dikkat edilmesi gereken bir durum yorumlarda en öncelik fotoğraf olmalıdır

Gavurdağlı Gavurdağlı 21.03.2014 14:22:00

Exif bazen oluyor, bazen işlenirken farkına varmadan kayboluyor ve telaşe arasında yükleyip geçiyoruz. Şahsen bunu sorun edenlerden değilim ve şimdiye kadar da exif kontrol ettiğimi pek hatırlamam. Bakmak isteyen varsa da saygı duyarım. Fotoğraflarımda exifi çıkmayan olur da, öğrenmek isteyen herkese rahatlıkla gönderebilirim. Yalnız buradaki satır aralarında dillendirilen iyi fotoğraf/kötü fotoğraf tanımı kafama takıldı. Kuş fotoğrafına sonradan başlamakla beraber, başta kelebek olmak üzere doğadaki tüm canlıları gördükçe çekenlerdenim. Kelebek konusunda birinde yönetici olmak kaydıyla, üç sitede tanım komitesinde bulunuyorum. Bu görevi yaparken, exif bilgisi benim için tarih demek oluyor. Neden konuyu buraya taşıdım, açıklayım: Birlikte olduğumuz bu sitelerde amatör bir ruh ile ülkemizin doğal zenginliklerinin envanterini çıkarmayı hedefliyoruz. Eğer temel amacımız bu ise, bize elzem olan birincil bilgi tarih, habitat, varsa beslenme ortamı, bölgede ne sıklıkla görüldüğü, üreyip üremediği, göç geçişleri gibi gözlem notları olmalıdır. Bu nedenle asıl uğraşımız doğa gözlemciliği (Burası için kuş gölemciliği), ikinci uğraşımız ise güzel fotoğraflar çekebilmektir. Son cümlemin ikinci bölümü konusunda da çekincelerim var. Galerilik fotoğraflar çekmek için yaşam alanında uzun zamanlar kalıyor, ortamın doğallığını bile yok edebiliyoruz. Özellikle bazı kuşların cillop gibi karelerini çekebilmek için üreme zamanlarını dört gözle bekliyoruz. Yakın zamana kadar doğada gördüğüm kuşa uzak yakın makinemi çevirip çeken biriydim ama, son yazdıklarımı rahatsızlık duyarak ben de yapar oldum. Kimse üzerine alınmasın, kendimce bir öz eleştiride bulundum. Lakin bu platformda öncelik doğa gözlemciliğinden, estetik fotoğrafa kaydığı sürece, biz ve geriden gelenler hep bunu yapacağız. İsterseniz şu galerilik fotoğraf mı, değil mi lafını bir kenara bırakalım, doğa gözlemi de yaparak fotoğraflarımızı çekelim. Aslında gözlemcilik konusu fotoğrafların yorum bölümünde, her yorumumuzda karşımıza geliyor. Lafı uzattıysam, saygıda kusur ettiysem affola arkadaşlar. Sevgi ve selamlar..

alpertuydes alpertuydes 21.03.2014 13:24:00

Exif2ine gerçekten ihtiyaç duyulduğu takdirde bence foto sahibiyle iletişime geçmeniz daha sonuca ulaştıracaktır. Alihan Abinin yorumlarına katılıyorum. sizin talebinizi gayet iyi anlıyor ancak konu başlığındaki tavrınıza katılmıyorum :) Güzel fotoğraflarınızı keyifle izlediğimide belirtmek isterim.. Saygılarımla :)

yasar16 yasar16 20.03.2014 19:02:00

Exif konusuna çok fazla takılmadan güzel fotoğraflar çekerek bunların mutluluğunu birlikte paylaşalım ve bundan keyf alalım . Alihan beyin yazdıklarına büyük oranda katılıyorum , bir fotoğraf çekildiği anda ( kompozisyon, ışık, alanderinliği, netlik vs ) yönünden güzelse güzel bir fotoğraftır , değilse çöptür . herkese bol ve güzel fotoğraflı günler dilerim.

emekli06 emekli06 20.03.2014 15:27:00

Ben de yeniyim kuş fotoğrafçılığında buradaki exif bilgilerinden öğrendiğim ve bana göre en önemli olan yönü şöyle; tarih ( türlerin hangi mevsimde bulunduğunu ), mekan ( nerelerde çekebileceğimi ), son olarak ta lens. Gerisi pek önemli değil. Selamlar.

sezmez sezmez 20.03.2014 15:13:00

Benim de görüşlerim bu yönde, sana katılıyorum Alihan abi, ancak exif bilgisini üşenmeden bir kere nasıl kaydedileceğini öğrenip kaydetmek, fotoğrafları kategorize ederken harcadığımız çabayı daha sistematik biçimde azaltacaktır. Yani aslında kaydedilmesi kendi yararımıza...

alhn alhn 20.03.2014 13:06:00

Bence fotoğrafın, yüzde 70i fotoğrafçının fotoğraf ve PS bilgisi, yüzde 30u ekipmanın kalitesi. yüzde 30luk ekipman kalitesine şöyle bir örnek verebilirim. 7D ve 400mm 30 üzerinden 20, 1D M4 ve 500 F4 II ye 30 diyebiliriz. Yüzde 70lik bölümde ise yüzde 50 fotoğraf ve yüzde 20 PS bilgisidir. Dolayısı ile fotoğraf bilgisi çok iyi, 7D 400 sahibi vede PS de ortalama bilgisi olan fotoğrafçı yüzde 80e ulaşmıştır. Bana göre güzel fotoğraf yüzde 70-80, çok güzel fotoğraf 80-90, nefis fotoğraf 90-95 ve harika fotoğraf 95-100 arasıdır. Kötü fotoğraflara güzel yorum olayına gelince, Şurada zaten 200-250 kişilik bir topluluğuz, bukadar az kişi kuş fotoğrafçılığı yaparken kişilerin hevesini kırmaya hiç gerek yok diye düşünüyorum. Kötü fotoğraf çekip galeri bölümünden paylaşan bir kişi zaman içinde ne yaptığının farkına varacaktır zaten.

hemred hemred 20.03.2014 10:48:00

Taner beye katılıyorum, mekan ve tarih EXIF ten önemli... Sanki üyeler çektikleri türlerin çekim mekanı sır gibi saklıyor :D

avşarbey avşarbey 20.03.2014 10:17:00

Hani bir laf vardır. Genelde Türk filmlerinde ve romanlarında olur "SEVGİLİM BENİ BİR TEK SEN ANLADIN AMA YANLIŞ ANLADIN"diye. Çok uzatmak istemediğim için kısa kısa yazmaya çalıştım ve burada yazdığım yorumda ÖĞRENMEK VE TEMEL BİLGİ edinilmesi açısından ve yine ve yine ve çok iyi fotoğraf çeken arkadaşların ekipmanı sağlam olan arkadaşların bu teknik bilgileri yazmasının katkı sağlayacağını, bunun da bir etik kural geriği yazılmasının uygun olacağını anlatmaya çalıştım. Haa bu işi hiçççç uğraşamam aga diyenler varsa onlara diye yazdım. Daha bir kaç gün önce Serhat Tigrel beyinde bir fotoğraf konusunda keşke şöyle çekebilseydim dediği bir fotoğraf vardı. Bir yorumunda. Ben hala temel bilgi açısından katkı sağlayacağına inanıyorum. bazı fotoğraflara bakarsanız çekilen uçar karelerinin 1/400 enstantanelerin altından çekildiğini görürsünüz. Yoksa yeni başlamış ve parası olan biri gidecek 4/4'lük bir ekipman alacak, sonra gelecek Trakus'daki exiflere bakacak öğrenecek ve 4x4'lük fotoğraf çekecek. Bunu bizim kargalar bile güler. Herkese selamlar

Taner53 Taner53 20.03.2014 09:57:00

Fotoğrafta mekan ve tarih daha önemli olduğunu düşünuyorm

engineergs engineergs 20.03.2014 09:39:00

Alihan ve Aslan Bey e katılıyorum.Sadece kötü fotoğrafa övgüler yazma konusunda biraz farklı düşünüyorum,öyleki fotoğrafçılık konusunda acemi olan kuş sever arkadaşlara bazen yorumlar itici güç olabilir diye düşünüyorum.Elbette bu methiyeler dizerek değil olumlu eleştiriler yaparak olacaktır,arada övemeninde kötü yanı yok bence.Öyleki güzel kareler zaten diğerlerinin arasından sıyrılıyor ve gereken değeri görüyor.Selamlar saygılar.

gedizmen gedizmen 20.03.2014 09:21:00

60 fotoğraf & 40 PS dir...

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 19.03.2014 20:35:00

Exif bilgileri bir yerden sonra bir şey ifade etmez. Şöyle ki; herkesin el becerisi farklıdır. Mesela ben 1/5 saniye enstantanede 24 mm ile manzara çektiğimde görüntü titremiyor. Arkadaşım ise 1/30 enstantanede çekiyor. titriyor. ışık kullanımı, makinanı tanımak, güçlü ve zayıf yönlerini bilmek, ona göre avantajlarından maksimum yararlanacak şekilde kullanmak, ona göre pozisyon almak. doğru anda deklanşöre basmak vs vs bunlar zamanla olacak şeyler. ps bilmek de pozitif etki eder. esas konuya gelince amaç fotografı değerlendirmekse exif bilgisi teferruat kalır.

Boraunver1 Boraunver1 19.03.2014 16:54:00

Yaklaşık 2 senedir kuş fotoğrafı ile uğraşıyorum.Hani öğrenme konusu açılda da ondan konuya gireyim dedim:) Ne de olsa halen öğrenme ve en iyisini, detaylısını çekeyim diye uğraşıyorum. Bu süreçte öğrendiğim tek nokta kuşun vizörden göründüğü andaki ışığa karşı makinanızın değerleri.Başka faktörün gerçekten tutmadığını kendim 2 yılda gördüm. En basit örnek hafta sonu önlü arkalı arkadşım Soner ile çekilen Turna fotoğrafları o 1600 ISO kullandı ben 400 ISO.İkisi de beğenildi diye düşünüyorum :) Şimdi öğrenmek için hangi değeri baz almak gerekir 400 ISO mu 1600 ISO mu? :)

shooter shooter 19.03.2014 16:11:00

Bu 1 e bir tek itirazım var... İyi PS bilmek işin iyi olması için sadece enfazla! 32/1 idir... Goethe gibi: IŞık, ışık,ışık... Işığı keşfedip yorumlamak iyi karenin ana anahtarıdır.. Exif, kullanılan malzemenin getirdiği (olmuşsa) ları görebilmekten ileri fayda sağlamaz...

MuratC MuratC 19.03.2014 15:20:00

alhn & efem 1

efem efem 19.03.2014 13:59:00

katılırım. exıf e bakarak fotoğraf öğrenilmez.çok az ışık farkı bile exıf i değiştirir.sizin ekipmanınızı iyi tanımanızdan fotoğraf da ışık kullanımını iyi bilmekten kompozisyon biginizden.v.s den biraz da ps yi iyi bilmekten geçiyor iyi fotoğraf. exıf yok diye fotoğraf silmek çok anlamsız. (benim de bir çok fotoğrafımda exıf yok) bence de yönetimin dediği gibi exıf e değil de müdaheleden tanınmaz hale gelmiş fotoğrafa bile onlarca övgü yazan (fotoğrafı silin dendiği halde hala övgüler yazan) gerçekten hakeden iyi fotoğrafa değilde dost -ahbap ilişkisini baz alan fotoğrafların aldığı yorum sayısına ve günün fotoğrafı seçilmesine bana yazmayana yazmam tavrına tepki göstermek gerek diye düşünüyorum.

abrecchia abrecchia 19.03.2014 13:49:00

Alihan Abi, sana katılıyorum.

alhn alhn 19.03.2014 13:35:00

EXIF bilgisi fotoğrafında olmayan arkadaşların bunu başkaları nasıl çektiğimi görmesin öğrenmesin diye yaptığını sanmıyorum, işlerken ekleme yöntemini bilmiyor veya unutuyordur diye düşünüyorum. Birtek exif bilgisine bakarak fotoğraf çekmenin öğrenileceğinide sanmıyorum, ben exif e sadece ekipman ve fotoğraftaki ışığı beğendiysem günün hangi saatinde çekildiğini öğrenmek için bakıyorum oda genelde doğru olmuyor. Naçizane EXIF i fazla problem edip site dostlarımıza tavır almanın hoş olmayacağını düşünüyorum. O bahsi geçen manipülasyonlu foto hangisi ben kaçırdım galiba görmek isterim.

avşarbey avşarbey 19.03.2014 10:25:00

Her şeyin yasaklarla olmayacağı konusunda herkes gibi bende aynı düşünceyi paylaşırım. Böylesine bir dayanışma içerisinde olan her gün neredeyse yüzlerce fotoğrafın paylaşıldığı, insanları kuşa doğaya sevdirmeyi amaçlayan ve Türkiye'deki tür konusuna da katkı sağlanması amacıyla yola çıkan böylesine bir site de bazı şeylerin illaki meta zoru yapılması da hoş değil. Ama böylesine bir kuralın bazen böylesine forumlarda ya da bazen bir çok yeni arkadaşımızın(öğrenmesi ve temel bilgi edinmesi açısından) fotoğraf çekerken kendisini ona göre yetiştirmesi açısından, hatta bazen ben bile bir fotoğrafa baktığım da çok güzel çekilmiş neler yapılmış diye baktığım bir çok fotoğraf oluyor.. Ben sadece şunu merak ediyorum Mustafa Arık olarak. Bir insan bilgisini birikimini neden paylaşmaz. Ya da en azından NEDEN? yazmaz.. Eğer benim yaptığım bir herkesin affına sığınarak Yorum yazmama hakkım kuralsa evet ben bu kuralı kendime göre uygulayacağım. Ve hatta yine herkesten özür dileyerek tüm arkadaşlarımında bu kurala uymasını isteyeceğim. Amacım kimsenin aklına nifak sokmak değil. ASLA. Ama lütfen yaaaa.. Dünya da en güzel şey bilgi paylaşmak, bilgi aktarmak değil midir?. Birilerine bir şeyler öğretmek değil midir? Naçizane ben bunu anlatmak istedim. Öte yandan Manipülasyon veya çok kötü fotoğraflar hakkında da bir form açmış ve hatta türe bile koyulmayacak fotoğrafların ya silinmesi ya da ayrı sayfalarda değerlendirilmesi konusunda da düşüncelerimi paylaşmıştım. İşte bu amaçla yola çıkarak kötü fotoğrafların Siteye konulurken belki bazı arkadaşların bilgi eksikliğinden kaynaklanabileceğini ve bir çok arkadaşlarımın bu exiflere bakarak belki kendilerine bir yol çizerek bir şeyler öğrenebileceği düşüncesini taşıyordum. Düşünce ve görüşleriniz içinde ayrıca çok teşekkür ederim. Herkese gönül dolusu selamlar

forumfoto forumfoto 19.03.2014 01:41:00

Arkadaşlar, Önce bir konuya açıklık getirelim. Belliki sizlerde kurallar bölümünü dikkatlice okumamışsınız. Kurallarımız arasında fotografların EXIF bilgileri MUHAKKAK girelecektir, girilmezse uyarılır veya fotografı silinir diye bir madde yok... Yönetim olarak EXIF bilgilerinin girilmesini tabiki arzu ediyoruz ve hatta bu işin otomatik yapılabilmesi için ayrı bir sistemde koyduk. Ancak bir çok üyemiz fotograf işleme ve kaydetme konusunda oldukça tecrübesiz ve bir çoğumuzda farklı fotograf işleme programı kullandığından EXIFi kaybetmeden kaydetme yöntemlerini herkese uyacak bir şekildede tarif etme şansımız pek yok. İleride bu bilgilerin kesin girilmesi konusunda bir karar alabiliriz ama şu anda öyle bir mecburiyet yok. EXIFi yok diye yorum yazmamak tabiki sizin takdirinizdir. Bunun yanı sıra foto galeri kurallarının bariz şekilde ihlal edildiği fotograflarada (örneğin bugün) övgü dolu mesajlar yazmakta tabiki gene sizlerin tercihidir, ama EXIFsiz olanı eleştirip, yorum yazmamak ile bariz manipülasyonlu fotografa tebriklerde bulunmanında enteresan bir çelişki yarattığını belirtmek isteriz.

avşarbey avşarbey 19.03.2014 00:12:00

:))))))))))))))

akiraz akiraz 18.03.2014 23:58:00

Tamam agam eywallahhhh...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT