Exif bazen oluyor, bazen işlenirken farkına varmadan kayboluyor ve telaşe arasında yükleyip geçiyoruz. Şahsen bunu sorun edenlerden değilim ve şimdiye kadar da exif kontrol ettiğimi pek hatırlamam. Bakmak isteyen varsa da saygı duyarım. Fotoğraflarımda exifi çıkmayan olur da, öğrenmek isteyen herkese rahatlıkla gönderebilirim. Yalnız buradaki satır aralarında dillendirilen iyi fotoğraf/kötü fotoğraf tanımı kafama takıldı. Kuş fotoğrafına sonradan başlamakla beraber, başta kelebek olmak üzere doğadaki tüm canlıları gördükçe çekenlerdenim. Kelebek konusunda birinde yönetici olmak kaydıyla, üç sitede tanım komitesinde bulunuyorum. Bu görevi yaparken, exif bilgisi benim için tarih demek oluyor. Neden konuyu buraya taşıdım, açıklayım: Birlikte olduğumuz bu sitelerde amatör bir ruh ile ülkemizin doğal zenginliklerinin envanterini çıkarmayı hedefliyoruz. Eğer temel amacımız bu ise, bize elzem olan birincil bilgi tarih, habitat, varsa beslenme ortamı, bölgede ne sıklıkla görüldüğü, üreyip üremediği, göç geçişleri gibi gözlem notları olmalıdır. Bu nedenle asıl uğraşımız doğa gözlemciliği (Burası için kuş gölemciliği), ikinci uğraşımız ise güzel fotoğraflar çekebilmektir. Son cümlemin ikinci bölümü konusunda da çekincelerim var. Galerilik fotoğraflar çekmek için yaşam alanında uzun zamanlar kalıyor, ortamın doğallığını bile yok edebiliyoruz. Özellikle bazı kuşların cillop gibi karelerini çekebilmek için üreme zamanlarını dört gözle bekliyoruz. Yakın zamana kadar doğada gördüğüm kuşa uzak yakın makinemi çevirip çeken biriydim ama, son yazdıklarımı rahatsızlık duyarak ben de yapar oldum. Kimse üzerine alınmasın, kendimce bir öz eleştiride bulundum. Lakin bu platformda öncelik doğa gözlemciliğinden, estetik fotoğrafa kaydığı sürece, biz ve geriden gelenler hep bunu yapacağız. İsterseniz şu galerilik fotoğraf mı, değil mi lafını bir kenara bırakalım, doğa gözlemi de yaparak fotoğraflarımızı çekelim. Aslında gözlemcilik konusu fotoğrafların yorum bölümünde, her yorumumuzda karşımıza geliyor. Lafı uzattıysam, saygıda kusur ettiysem affola arkadaşlar. Sevgi ve selamlar..