Geçen hafta sonu İğneada istikametine yaptığım gezini notlarını burada paylaşmak isterim;
11 Nisan Cuma akşam 19.00’da İğneada’ ya rahat bir yolculukla ulaştık, belde merkezi çok küçük, neredeyse bir mahalle kadar dükkan vb. var. Otele yerleşirken bir de kimi görelim; Sayın Ömer NECİPOĞLU ‘da hafta sonu İğneada’da. Kendisi yöreyi çok iyi bildiği için ilk gözlemi yapmış bile Karagerdanlı Dalgıç (g.), Karaboyunlu Batağan (ür.) ve Bahrinin (ür.) limanda gözlemlenebileceğini öğrendim.
Cuma akşam programında Baykuş gözlemlemi vardı, denedik baykuş göremedik ama “Bülbül” ün geldiğini sesi ile teyid ettik. Cuma akşamı benim İğneada tarafında olduğumu siteden öğrenip Ömer Beye haber veren Hami Bey ve Serhat Beye ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.
Cumartesi günü liman yolunda; Kuğu, Yalıçapkını, Suna, Küçük Halkalı Cılıbıt, Kırlangıç, Ev Kırlangıcı, Sakarmeke, Saka gözlemlendi. Limanda ilk defa gördüğüm Karagerdanlı Dalgıcı izlemek güzeldi.
Öğle üzeri Beğendik köyüne gidildi, burası Türkiye – Bulgaristan sınırında deniz kenarında açık çayırları ve bir göleti ile 3’ü bir arada bir alan (sınır o kadar yakın ki teleskopla Bulgaristan’ın kuşlarını da gözlemleyebilirsiniz). Görülen türler; Sarı Kuyruksallayan, Ak Kuyruksallayan, Tarla Çintesi, İbibik, Kır incirkuşu, Çayır Taşkuşu (ür.), Yalıçapkını, Çıkrıkçın, Karagerdanlı Dalgıç (ür.), Ak Gerdanlı ötleğen, Tepeli toygar, Kuyrukkakan, Saksağan, Leş Kargası.
Öğleden sonra Mert Gölü bölgesine arazi aracı ile gidildi, görülen farklı türler; Bozkır Toygarı, Sumru, Erguvani Balıkçıl, Büyük Akbalıkçıl, Küçük Akbalıkçıl, Macar Ördeği, Yeşilbaş, ibibik, Yeşil Ağaçkakan (sesi duyuldu).
İğneada’ nın farklı ortamlarını görebilmemi sağlayan Ömer Beye tekrar teşekkür ederim.
Pazar günü dönüş yolunda Dupnisa Mağarasını ziyaret ettik; Demirköy’ den 25 km. içeride yer alan Trakya’ nın gezilebilen tek mağarasıdır. Dupnisa Mağara sistemi 2 parçadan oluşmaktadır; Üstteki olan Kuru Mağara (900 m. uzunluğunda) ve Alttaki de Sulu Mağara (1700 m. Uzunluğunda) olarak adlandırılır. Sulu Mağara içinde 17 tür yarasayı barındırıyor. Yarasaların kış dönemini rahat geçirmeleri için 15 Kasım – 15 Mayıs arasında Sulu Mağara ziyarete kapalı. Sadece Kuru Mağarayı gezebildim ama o bile çok etkileyici idi; bu mağarada iki tür yarasa gördüm, kayalara asılı duruyorlardı, elimle dokunacak kadar yakındılar.
Dupnisa’da Sıvacı, Kızılgerdan, İspinoz ve Ağaçkakan gördüm (türünü belirleyemedim).
Demirköy hattından dönerken yolda “Manyetik Alan” mevkiinde durup rampa yukarı çıkış testini yapmanızı da tavsiye ederim. Hatırlarsanız yıllar önce Uğur DÜNDAR tarafından duyurulmuştu; Rampa yukarı durdurduğunuz arabanızın vitesini boşa alıyorsunuz freni bırakınca maksimum 20 km./saat hızla ilerleyip rampanın 100 metresini çıkıp yavaşça duruyorsunuz, inanılır gibi değil ama deneyin, oluyor.
Ailemle yaptığım İğneada Gezisi her yönü ile unutulmaz güzellikte geçti herkese tavsiye ederim. Saygılarımla, alp.