Ne çekerseniz çekin fotoğrafın başarılı olması önce ışıktan ve objeye yakınlıktan geçer. Kuş için en az 300mm değerine sahip lensleri tercih etmeniz lazım. Lenslerin kendi kapasiteleri var, düşük seviye zoom lens alırsanız bunlar başlangıç ve bitiş değerlerinde keskinlik kaybı oluşturabilir. Sabit diyaframa sahip olmayan lensler de öyledir. Tabi bunları giriş seviye lensler için söylüyorum. Sabit diyaframlı ve sabit odaklı lensler doğal olarak en iyi sonucu verecektir. Keskinlik, hız, stabilite gibi konularda zoom lenslerin önündedirler her zaman. Nikon'un prime lens olarak en çok tercih edilen lensi 300mm AF-S f/4D lensidir... Fiyat performans açısından... Bundan sonra benim de hedefim olan 500mm var tabi, fiyatı korkunç :) Kendinizi ve ihtiyaçlarını görebilmek için 70-300 VR, 55-300 gibi lensleri deneyebilirsiniz. Bunlar her zaman paraya dönüşebilecek lenslerdir. Özellikle 2. el olarak alırsanız kaybınız nerdeyse olmaz. 800TL ve üstüdür 2. eli Maddi durum elverişliyse ben 300mm öneririm dediğim gibi. 2. eli 2200-2400 arasında değişir. Diğer birçok konuda yanıltabilir ama fotoğraf konusunda genelde "para doğruyu söyler"