Maddiyat Beklentisi Bu İşin Doğasına Aykırı
faruq488 14.04.2014 17:45:00
Selamlar.
Değerli kuş sevdalısı dostlar.
Duyduğum ve çok hoşa gitmeyen bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Kuşların uğrak yaptığı ve farklı türlerin bulunduğu bazı değerli bölgelere yakın alanlarda yaşamakta olan bazı kimselerin, kuş sevdalısı dostlardan maddi beklentilerinin olması ve verdikleri sözlere sadık kalmamalarını duymak bizleri üzdü açıkçası. Böyle güzel bir ortam ve atmosferde, kuşa ve kuşlarla alakalı her şeye ilgili olan dostlardan bu gibi bir beklenti haliyle hiç hoş bir davranış olmamaktadır. Takdir edersiniz ki, Doğanın da Kuşların da sahibi olmak gibi bir durum söz konusu değildir. Kalkıp tabiatın bağrında olanlar için maddi bir beklenti benim ve bu konuda hassas bazı değerli dostların da asla hoşuna gitmeyecektir.
Bu ise, asıl konusu dışına çıkmış, materyalist zihniyetle, doğacı karaktere tamamen zıt bir kişilik yapısının dışa vurmuş halidir. Beni bu düşünceye sevk eden olay şu aslında; Adamın birisi, birilerini davet ediyor. Gelin sizi gezdireyim, dolaştırayım diye. Randevulaşılıyor. Sonra bu sevdalılar sevinç içinde, göreceği-görüntüleyeceği türlerin heyecanı ile bölgeye adeta koşuyorlar. Davet eden şahıs ise daha mevzu açılmadan bu iş karşılığında para aldığını söylüyor. İşte filmin koptuğu anda bu! Bu, benim başıma gelmiş bir olay değil ama gelen kimselerin varlığı kesin. Bu yüzden bu yazıyı yazarak, bir beklenti içinde olan dahası maddi-parasal bir niyetle bu işi yapanlara karşı bir serzeniş, yoksa kimseyi incitme, kırma, üzme gibi bir niyetimiz yoktur elbette. Gayet nezaketle bu işi yapan dostlardan ricam, gerçek misyonlarını ve vizyonlarını tekrardan gözden geçirerek özlerine, asıl hedefleri olana dönmelerini temenni etmekten öteye geçmemektedir.
Kuşlar üzerinden fırsatçılık etik olarak kabul edilmez bir durumdur. Doğa ve Kuşlar kimsenin tekeli altında değildir ve böyle bir şey mümkün olamaz. Doğa, tüm doğa dostlarının ortak oldukları, birleştikleri bir merkezdir. Haddim olmadan yazmış olabilirim. Şayet bu kusur ise özrümü beyan ediyorum. Ancak, bu konuda suskunluk, bu fiili işleyenlere susarak ortak olmak olacaktır diye düşünmekteyim. Tüm değerli, Kuşa ve Kuş gözlemciliğine gönül vermiş dostlara selamlar, saygılar ve sevgiler.
msaltik 16.04.2014 08:15:00 bildiğini, gördüğünü, yaşadığını paylaşmayan, gizleyen, saklayan, 2 satır yazıyı çok gören, "benci" zihniyet oldukça karşı tarafta bu işi maddiyata dökecek olanların olması gayet normaldir. ama Ahmet Beyin dediği gibi baştan konuşulduktan sonra problem yok, alan razı satan razı durumu.
alpertuydes 16.04.2014 10:11:00 "Bensiz o yere gidemezsin", "Bensiz o türü çekemezsin" ve benzeri durumlar elbette tam bir saçmalıktır. Doğayı kimse parselleyemez, kendi tekeline alamaz. Ama sen hem az yakıt yakmak, hem kısa zamanda direkt hedef türüne veya hedeflediklerine ulaşmak ve benzeri amaçların karşılamak niyetindeysen.Ve tüm bunları karşındaki kişiden zamanını ve bilgilerini paylaşarak gidermek istiyorsan; bu durumu her iki tarafta kabul ediyorsa üçüncü kişilere kimse alınmasın laf düşmez. Bu; ne uyanıklıktır nede doğayı tekeline almaktır. Bu birikimini belli bir koşulda paylaşmaktır. Bazı toz pembe görenler çıkacak şimdi, bişiler bişiler diyecek. Ancak sonuç inkar edilsede bence budur. Aşağıda çok güzel yorumlar var "alan razı, satan razı", "söz konusu buluşma olmadan önce para istenmişse" hiç kimse kusura bakmasın. Bir olayı paylaşmak istiyorum bu vesile ile; Şehrin birinde A şehrindeki bir kuşçu B şehrindeki diğer kuşçuya kuşçuluğu öğretir. Bunu neredeyse 1 sene içerisinde yapar. Ve B şehrindeki kişi kendi yaşadığı çevreden güzel türler, B şehri için nadir türler ortaya çıkarırır. Sonra trakus'tan B şehrindeki kuşçulurın kaç kişi olduğuna ve kimler olduğuna bakar. Çok az olduklarını görür. Ve bir yandanda onlarla bir şekilde tanışmak ister. Ama herkes birbirinden kopuktur. Yoruma, mail ile cevap bile vermeyenleri vardır. Sonra o B şehrindeki diğer kuşçulardan biri bakar ki kuşçuluğu yeni öğrenen baya kuş çekip yerlerini biliyor! E bende artık bu çocukla tanışayımda bana da fotoğraf çektirsin, türlerim artsın der. Ama çocuk saf değildir. Kendini bu şekilde kullandırmayıp ücret talep eder :) Sonrası malum. Kabul etmez tabi öbür uyanık para istendiği için. Ve hemen ücret talep edeni karalamaya ve başkalarına olayı farklı boyutlarda yansıtır. bu olayda hatalı olan kimdir diye sormak isterim. Tür arttırmak güzel bişi elbette. Tatlı bir rekabet oldukça gerçekten keyif veriyor. ama hırsına girmek, uyanıklık yapmak ve insanları bu tür yarışında kullanıp atmak ne derece doğrudur. Bunu da tartışalım o halde.
msaltik 18.04.2014 22:28:00 Alihan Bey, koordinat vermekte bir yanlıklık yok, size Trabzon ve Rize'de kuş fotoğrafı çekebileceğiniz birkaç yerin koordinatını verebilirim. Bu yerler özel yerler, buraya gittiğinizde mutlaka deklaşörünüze basacaksınız, alternatifi yok... Ama özellikle bir türü çekmeye geldiyseniz, e onu ben bilemem ki, kuşlar kelebeklerden biraz farklı. Daha geniş alanda yayılabiliyorlar... Ama mesela kelebekte size yine birkaç koordinat vereyim, verdiğim türü elinizle koymuş gibi gidin çekin. Ben harita mühendisiyim, ve çektiğim her kuşu ve kelebeği çektiğim yeri kaydediyorum. Hatta artık bu koordinatları View NX yazılımı ile EXIF bilgisine kaydediyorum. Tavuskelebeği çekececiğiniz yeri nokta atışı verebilirim size. Gelirsiniz, çekersiniz ve dönersiniz. Ancak dün Ergüvani balıkçıl çektiğim yerin koordinatını vermiş olsaydım ve bugün orda olsaydınız muhtemelen küfürü yerdim sizden, çünkü bugün orda yoktu. Ama başka kuşlar vardı... Yada Cenk Bey, hataya gittiğinde Face'den bir fotoğraf paylaşmıştı çıktığı o dağın koordinatını verirse, oraya giderseniz bütün işi çözersiniz bence. Bütün hatayı gezmenize gerek kalmaz, Ayrıca o noktaya ulaşmak için de rehbere ihtiyacınız kalmaz... Burda tek ihtiyacınız olan Cenk Bey'in tecrübesi ve şansınız, kısmetiniz... Sonuçta para vereceğiniz rehberler size garanti edebilir mi kuş çekmeyi hayır... Öyle olsaydı ülke sıralamasında herkesin tür sayısı 411 olurdu... Ama sadece soner ve eminin 411... sonra 395 falan geliyor ve azalıyor...
msaltik 18.04.2014 22:41:00 Cenk Bey, ben ikinci B'yi sevdim hikayende :)) bir hikaye de benden... ben A şehrindeyim, face'den tanıdığım bir kişi B şehrinden A'ya geldi. hiç tanımadığım başka biri daha uzak C şehrinden geldi. Kendi aracımla onları D şehrine götürdüm. D şehrinde kelebek ustası tanıdığımızla buluştuk. Ve "nokta atışı" bir yere gittik. ve kelebek işini yarım saatten bitirdik. Sonra benim çekmediğim bir tür için başka "nokta atışı" bir yere gittik. Buraları hep benim aracımla geziyoruz... İşimiz bittikten sonra D şehrindeki tanıdığımız yemek hesabını da ödedi. D şehri ayrıca benim çalıştığım yerdir :D Gayet güzel bir gün geçirdik, ben 2 kişiyle tanışmış oldum. Türlerimi çekmiş oldum, Şimdi düşünecek olursak D şehrindekinin zamanı va nakdi gitti, benim aracımın yakıtı şusu busu... Burada D şehrindeki salak, ben ondan biraz daha az salak mı oluyorum :) bence öyle değil. Kelebek ve kuş işinin farklı bir boyutu var. Fotoğrafın diğer dallarıyla da içiçeyim ama bu ikisinin yeri farklı. Mesela ben kuştan dolayı hiç tanımadığım Cenk ve Göker beylerle telefonda uzun uzun konuştum, tecrübelerinden faydalandım, destek aldım. Ne bileyim ikisi de benden bişey talep etmedi :) İkisi de ne zama yolunuz buraya düşerse beklerim dedi. Aynı şekilde ben de kendilerine yolları düşerse mutlaka beklediğimi bildirdim. Ben bu işin bu yanını seviyorum. Bu nedenle de Trakuşun bu seneki kampına katılmayı düşünüyorum. Önceliğim ise tür mür çekme işi değil. Trabzon ve Rize'de gözlemlenen 288 tür var. Önceliğim burada yazıştığım, takip ettiğim, bişeyler öğrendiğim sizleri birebir tanımak. Profesyonel yapma işine gelince, saygım var ama koşullar belirtilmek koşuluyla... Profesyonel yapıyorsa, profesyonel yapması gerekir. A'dan Z'ye profesyonel olması gerekir. Kusura bakmayın çenem düştü
msaltik 18.04.2014 23:00:00 son cümlenize katılıyorum Alihan Bey, kesinlikle, sonuçta bir tercihtir. Ne bileyim mesele ekipmanın parasını çıkarma niyetinde olabilir. Madem bu işe hevesim var, yatırım yapıyorum e bi yandan getirisi olsun diyebilir, normaldir. Ben de dahil olmak üzere bu işe müthiş bütçelere ayıracak durumda olmayanlarımız çoktur heralde. sizden sonra Cenk Bey'den alıntıladığım mesaja yazdığım gibi profesyonel yapılmasına saygım var, nedenlerini daha yukardada yazmıştım, ama profesyonelse adı, A'dan Z'ye profesyonel olmalı. iyi akşamlar dilerim size, başınızı ağrıttım hakkınızı helal edin