TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Maddiyat Beklentisi Bu İşin Doğasına Aykırı

faruq488 faruq488 14.04.2014 17:45:00
Selamlar.
Değerli kuş sevdalısı dostlar.
Duyduğum ve çok hoşa gitmeyen bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Kuşların uğrak yaptığı ve farklı türlerin bulunduğu bazı değerli bölgelere yakın alanlarda yaşamakta olan bazı kimselerin, kuş sevdalısı dostlardan maddi beklentilerinin olması ve verdikleri sözlere sadık kalmamalarını duymak bizleri üzdü açıkçası. Böyle güzel bir ortam ve atmosferde, kuşa ve kuşlarla alakalı her şeye ilgili olan dostlardan bu gibi bir beklenti haliyle hiç hoş bir davranış olmamaktadır. Takdir edersiniz ki, Doğanın da Kuşların da sahibi olmak gibi bir durum söz konusu değildir. Kalkıp tabiatın bağrında olanlar için maddi bir beklenti benim ve bu konuda hassas bazı değerli dostların da asla hoşuna gitmeyecektir.
Bu ise, asıl konusu dışına çıkmış, materyalist zihniyetle, doğacı karaktere tamamen zıt bir kişilik yapısının dışa vurmuş halidir. Beni bu düşünceye sevk eden olay şu aslında; Adamın birisi, birilerini davet ediyor. Gelin sizi gezdireyim, dolaştırayım diye. Randevulaşılıyor. Sonra bu sevdalılar sevinç içinde, göreceği-görüntüleyeceği türlerin heyecanı ile bölgeye adeta koşuyorlar. Davet eden şahıs ise daha mevzu açılmadan bu iş karşılığında para aldığını söylüyor. İşte filmin koptuğu anda bu! Bu, benim başıma gelmiş bir olay değil ama gelen kimselerin varlığı kesin. Bu yüzden bu yazıyı yazarak, bir beklenti içinde olan dahası maddi-parasal bir niyetle bu işi yapanlara karşı bir serzeniş, yoksa kimseyi incitme, kırma, üzme gibi bir niyetimiz yoktur elbette. Gayet nezaketle bu işi yapan dostlardan ricam, gerçek misyonlarını ve vizyonlarını tekrardan gözden geçirerek özlerine, asıl hedefleri olana dönmelerini temenni etmekten öteye geçmemektedir.
Kuşlar üzerinden fırsatçılık etik olarak kabul edilmez bir durumdur. Doğa ve Kuşlar kimsenin tekeli altında değildir ve böyle bir şey mümkün olamaz. Doğa, tüm doğa dostlarının ortak oldukları, birleştikleri bir merkezdir. Haddim olmadan yazmış olabilirim. Şayet bu kusur ise özrümü beyan ediyorum. Ancak, bu konuda suskunluk, bu fiili işleyenlere susarak ortak olmak olacaktır diye düşünmekteyim. Tüm değerli, Kuşa ve Kuş gözlemciliğine gönül vermiş dostlara selamlar, saygılar ve sevgiler.

avşarbey avşarbey 16.04.2014 00:35:00

Adamın birisi değil. Bu konularda lütfen isimleri de deşifre edelim... Yoksa bu tür konulardan hiç bir sonuç alamayız ve bir masal gibi anlatır dururuz adamın biri diye.. Lütfen isimleri de belirtin kimse boyuna heveslenmesin yada başka bir deyimle tuzağa da düşmesin...

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 16.04.2014 07:53:00

Eğer kişi size orayı gezdireceğim derken para konusu geçmiyorsa ve oraya varınca konu paradan açılıyorsa bunun için söylenecek sözü burada söyleyemiyorum. Eğer kişi size baştan bir ücretten bahsediyorsa, işinize gelirse kabul edersiniz, dolayısıyla problem yok.

msaltik msaltik 16.04.2014 08:15:00

bildiğini, gördüğünü, yaşadığını paylaşmayan, gizleyen, saklayan, 2 satır yazıyı çok gören, "benci" zihniyet oldukça karşı tarafta bu işi maddiyata dökecek olanların olması gayet normaldir. ama Ahmet Beyin dediği gibi baştan konuşulduktan sonra problem yok, alan razı satan razı durumu.

Antikacı Antikacı 16.04.2014 09:00:00

Hayatın bir çok yerinde profesyonellik ön plana çıkmış durumda; sadece ülkemizde değil dünyada da bu böyle... The Big Year diye bir film var, biliyorsunuz. Kuş Gözlemciliği üzerine. O filmde örneğin deniz kuşlarının gözleminin daha iyi yapılabilmesi için teknesiyle hizmet veren bir kadın var. Para alıyor elbette. Ancak denizi ve kuşları çok iyi bildiğinden gözlemcileri en iyi yerlere götürüyor. Bu tip işlerin karşılığının ödenmesi çevremizde bu işlere daha fazla hizmet veren ve bu şekilde de belki koruyan kişilerin olmasını sağlayacaktır. Yeter ki bu kişiler işlerini gerektiği gibi, bilinçle yapsınlar. Canon, Nikon nasıl bedava hizmet vermediği gibi bence her hizmetin bir karşılığı ödenmelidir. Bir çok insan sevmediği hatta nefret ettiği işlerde çalışıyor. Ancak severek yapacağı işlere de zaman bulamıyor. Bu nedenle bir de bu tarafından bakmanızı öneririm.

alpertuydes alpertuydes 16.04.2014 10:11:00

"Bensiz o yere gidemezsin", "Bensiz o türü çekemezsin" ve benzeri durumlar elbette tam bir saçmalıktır. Doğayı kimse parselleyemez, kendi tekeline alamaz. Ama sen hem az yakıt yakmak, hem kısa zamanda direkt hedef türüne veya hedeflediklerine ulaşmak ve benzeri amaçların karşılamak niyetindeysen.Ve tüm bunları karşındaki kişiden zamanını ve bilgilerini paylaşarak gidermek istiyorsan; bu durumu her iki tarafta kabul ediyorsa üçüncü kişilere kimse alınmasın laf düşmez. Bu; ne uyanıklıktır nede doğayı tekeline almaktır. Bu birikimini belli bir koşulda paylaşmaktır. Bazı toz pembe görenler çıkacak şimdi, bişiler bişiler diyecek. Ancak sonuç inkar edilsede bence budur. Aşağıda çok güzel yorumlar var "alan razı, satan razı", "söz konusu buluşma olmadan önce para istenmişse" hiç kimse kusura bakmasın. Bir olayı paylaşmak istiyorum bu vesile ile; Şehrin birinde A şehrindeki bir kuşçu B şehrindeki diğer kuşçuya kuşçuluğu öğretir. Bunu neredeyse 1 sene içerisinde yapar. Ve B şehrindeki kişi kendi yaşadığı çevreden güzel türler, B şehri için nadir türler ortaya çıkarırır. Sonra trakus'tan B şehrindeki kuşçulurın kaç kişi olduğuna ve kimler olduğuna bakar. Çok az olduklarını görür. Ve bir yandanda onlarla bir şekilde tanışmak ister. Ama herkes birbirinden kopuktur. Yoruma, mail ile cevap bile vermeyenleri vardır. Sonra o B şehrindeki diğer kuşçulardan biri bakar ki kuşçuluğu yeni öğrenen baya kuş çekip yerlerini biliyor! E bende artık bu çocukla tanışayımda bana da fotoğraf çektirsin, türlerim artsın der. Ama çocuk saf değildir. Kendini bu şekilde kullandırmayıp ücret talep eder :) Sonrası malum. Kabul etmez tabi öbür uyanık para istendiği için. Ve hemen ücret talep edeni karalamaya ve başkalarına olayı farklı boyutlarda yansıtır. bu olayda hatalı olan kimdir diye sormak isterim. Tür arttırmak güzel bişi elbette. Tatlı bir rekabet oldukça gerçekten keyif veriyor. ama hırsına girmek, uyanıklık yapmak ve insanları bu tür yarışında kullanıp atmak ne derece doğrudur. Bunu da tartışalım o halde.

msaltik msaltik 16.04.2014 10:39:00

bi işin içine para giriyorsa orda zevk kalmıyor... Bkz şifreli maç yayınları. Tabi burda Alper beyin 2. paragrafındaki durum da ortaya çıkıyor. Zaten o yüzden alan razı satan razı diye yazmıştım. Kendimden örnek vereyim, Alaca yalıçapkınının haritada görüntülendiği yerler belli, ama neresi işte :)) Şimdi Trabzon'dan kalkıp Adana'ya falan gidecek olsam nereye gidecem? Doğal olarak akla o bölgeden bu işi iyi bilenler geliyor, onlara danışmak. Mesela Adana'dan olduğunu bildiğim Mustafa Bey... öyle bi niyetim olsa mutlaka kendisi ile irtibata geçerdim. Kendi civarımdaki birkaç kişiye bu şekilde mail attım, ama nezaket gösterip geri dönmediler bile, Alper Bey bundan da bahsetmiş... Esirgediğin nedir ki arkadaşım?

Boraunver1 Boraunver1 16.04.2014 11:10:00

Bu konu uzunca bir süredir birkaç başlıkta dikkatimi çekti.Olayın gelişimi ile bağlantılı sonuç değişmek ile beraber bir kişinin rehberlik yapmak üzere para istemesi şahsi fikrime göre doğaldır.Burda siz kabul edersiniz veya etmezsiniz.Ben prensip olarak etmiyorum. Burda önemli olan kendi göbeğinizi kesebilecekmisiniz?Yani ender türlerden bahsediyorsak bu kuş türü hakkında derin bir araştırma yaptınız mı?Yerleşik tür müdür?Göç ile geliyorsa hangi dönemlerde hangi yörelerde görüldü?Görüldüğü yerler hakkında hassas bilgiler elde edebildiniz mi?Bu yere ulaşana akadar uçak araç kira benzin maaliyetiniz gösterecek kişiden eminseniz azalıyor mu? Bunları net oturtamıyorsanız bu bir zaman maddiyat kaybıdır ve bu zaman ve maddiyat kaybını istemiyor ve kolaydan ulaşmak istiyorsanız bunun karşılığında sizden para istenmesi doğaldır. Burdaki nokta side bitiyor ya yukardaki hesaplamaları iyi yapıp verirsiniz ya da vermezsiniz. Kimbilir emekli olduğumda bir projem var o zaman iyi bir rehber eşliğinde Türkiye turu yapmak isterim doğrusu :)

Antikacı Antikacı 16.04.2014 11:30:00

Yazışmaların içinde bir şey geçiyor. "Mail attım ama cevap bile vermedi." Trakus'a ilk üye olduğumda Sadık Arslan'a mail attım, Trakuş üzerinden. Ancak cevap vermedi. Sonra haberleştik, meğerse o mail kendisine ulaşmamış. Pazar günü tesadüfen Avşarbey'in mailini gördüm. "Daha önce de mail atmıştım" şeklinde başlıyordu. Oysa ilk defa mail alıyordum, kendisinden... Sanırım maillerin karşı tarafa ulaşmaması gibi teknik bir sorun var. Yani karşı tarafın mailleri almadığını da göz önünde bulunduralım.

msaltik msaltik 16.04.2014 11:36:00

ben bunu geçenlerde gündeme getirmiştim. ama tam bir sonuca bağlanmadı heralde... Hatta burda yazılanların bile tarafımıza mail gönderilmesi iyi olurdu... "mesajınız bulunan konuya bir cevap yazıldı" gibisinden... Ve bence site içi mesajlaşma sistemi. Gelen kutusu falan. Neyse bu başlığın amacından uzaklaşmış olmayalım. Bu ayrı bir konu

ekrem67 ekrem67 18.04.2014 00:49:00

1

ekrem67 ekrem67 18.04.2014 00:52:00

1

alpertuydes alpertuydes 18.04.2014 11:50:00

konuyla ne alakası var bu yorumunuz ama şimdi.. Vedat bey'in yorumunda ne demek istediğini tam oalrak anlayamadım. yani düşüncesi hangi görüşten yanadır!

alhn alhn 18.04.2014 12:49:00

Hepimizde neredeyse navigasyon cihazı var ve bu ücretli bir alet. Demek ki bize bir yeri gösterecekse veya bizi bir yere kolay bir şekilde götürecekse bu hizmete para ödemek çok doğal ancak bu hizmetin ücretinin önceden bilinmesi gerekir. Abi bende bir navigasyon cihazı var al bunu kullan deyip eve gelince Abi kullandın ver bakalım şukadar para olmaz.

msaltik msaltik 18.04.2014 15:33:00

iş navigasyonsa, zaten cep telefonlarımızla o masrafı elimine ediyoruz.

alhn alhn 18.04.2014 18:01:00

cep telefonunda da o hizmet ücretsiz değil, alırken o özellikli telefona onun için ilave para ödemiş oluyorsunuz. kuş arazisi için rehberlik yapan kişilerin yaptığı hizmet bir nevi özel navigasyon ve bununda bir ücrete tabi olması çok doğal.

msaltik msaltik 18.04.2014 19:07:00

yok hocam neden ücretli olsun, ücretsiz kilo işi yazılım var. Telefonun kendisini kastediyorsanız, e ona yapacak bişey yok. Ekipmana harcadığımız paranın yanında çok göze batmaz gibime geliyor... Yeterki yeri belli olsun, gerisi çözülür çok kolay

cenkzeynep cenkzeynep 18.04.2014 21:01:00

Affınıza sığınarak sizlere gerçek hayatta yaşanmış kısa bir hikaye anlatayım , Adamın birisi A şehrinden B şehrine gidecektir.B şehrine hazır gitmişken oradaki türleri ve güzellikleride görmek ister. Dolayısıyla A şehrindeki adam B şehrindeki aktif olan ve her yüklediği fotoğrafta alanın ne kadar verimli ne kadar güzel olduğunu yazan adamı alana gitmeden 1 hafta önce arar ve B şehrindeki adam A şehrindeki adama yardımcı olacağını söyler.(ücret konusu hiç geçmez) Sonra A şehrindeki adam alana gider.Gidince B şehrindeki adamı tekrar arar ve buluşma gününü kararlaştırırlar. Kararlaştırılan günün bir gün öncesi A şehrindeki adam B şehrindeki adamı tekrar arar hemde bir çok kere ama B şehrindeki adam telefona cevap vermez.A şehrindeki adam çok kızar, araziyi iptal eder ve saatte çok geç olduğundan istirahate geçer.Ama o da ne gecenin geç bir vakti B şehrindeki adam mesaj atar.Kusura bakmayın der ben bu işi ücretli yapıyorum. A şehrindeki adamda zaten çoktan araziyi iptal etmiştir ve vazgeçtiğini söyler.Sonra mesajlar sırasıyla gelir B şehrindeki adamdan.Şimdiye kadar çok kişi gezdirdiğini ve çok para harcadığından bahseder.Oraya gelen insanların kendisini enayi yerine koyduğundan bahseder.Sonuç olarak bu buluşma olmamıstır ve A şehrindeki adam o bölgeye daha sonra gitmeye verir. Ve daha sonra gittiğinde kendisine B şehrindeki başka birisi eşlik eder.Çok güzel vakit geçirirler.Adamın parayla falan ilgisi yoktur.Amacı o bölgeyi başka bir bölgeden gelen birisine tanıtmak ve iyi vakit geçirmektir.O güzellikleri tüm doğa sevdalılarının görmesini ister ve bunu büyük bir zevkle yapar.Hatta bu gezide A şehrindeki adam çok görmek istediği bir türüde itinayla görmüş ve B şehrindeki iyi adamda 5 adet yeni tür görür. Sonuç olarak güzel bir günün ardından her iki tarafta çok güzel dostluklar kurulur ve herkes evine mutlu bir şekilde döner :)

alhn alhn 18.04.2014 21:35:00

Cihannuma mah. xyz sokak no bilmem kaçı aramıyoruz, o dediğiniz ücretsiz programlar o işi yapıyor veya dünya üzerinde xxxN yyyE koordinatı da aramıyoruz, kuşun yerini arıyoruz. Son satırdaki cümleniz - yeter ki yeri belli olsun - işte bunun için birisi rehberlik yaparım ve nokta atışı yaparsınız derse ve de karşılığında şu kadar ücret isterim derse bence bunda hiç bir yanlışlık yok, kabul eder veya etmezsiniz o sizin bizim bileceğiniz bir şey. Kendinizde Parisi gezebilirsiniz ancak turizm şirketi ile gider ve onun rehberi ile Parisi gezerseniz çok daha kısa zamanda çok daha fazla yer görebilirsiniz.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 18.04.2014 22:01:00

Profesyonel rehberlik dünyanın her tarafında geçerli bir meslek dalıdır. Zaten bu işi profesyonelce yapanlar biliniyordu. Burada anladığım kadarıyla sorun ilgili kişinin para karşılığı bölge rehberliği yaptığının bilinmemesinden kaynaklanıyor. Öğrenilmiş oldu bundan sonra buna göre davranılır. İşin diğer yönü ise bence çok daha önemli.. Bir örnekte ben vereyim, A kişisi doğa ve kuş sevdalısı ve bukonuda çok zengin bir bölgede yaşıyan bir devlet memuru . Bölgeye gelen kuş sevdalılarına elinden geldiğince yardımcı oluyor.. Artık bu durum öyle bir hal alıyorki hemen hemen herhafta birileri arıyor, bölgeye geldiğini söylüyor ve yardım istiyor.. Artık bir değil iki değil... 10 değil yirmi değil.. Kimse yahu bu adamın işi gücü vardırmıdır, başka bir programı varmıdır diye düşünmüyor.. Çoğunluğu birde evinde kalıyor .. Kibarlık efendilik anadoluluk resmen sömürülüyor.. İşin parayla filan ilgisi yok.. Dozunu kaçırma var.. Neredeyse tayinin yaptırıp başka ile gidecek.. Dikkat edilmesi gereken durumlar bir öyle bir böyle...

engineergs engineergs 18.04.2014 22:06:00

2 gündür okuyorum forumu ve uzadıkça uzamakta sanırım.Açıkçası bende bilmediğim bölgelere seyahat ettim ve gittiğim yerlerde ki üyelerden yardım istedim.Eğer bunu para ile yaptığını ve doğru yere götüreceğini söyleseydi kişi bunu kabul ederdim sanırım.Öyle ki kilometrelerce yol yaptım tam 10 saatimi boşa harcadım ve tek kare çekemedim.İrtibata geçtiğim arkadaşlarda bana gerek mail gerekse telefonla yardım ettiler.Birecik gezim de ise beni yalnız bırakmayan yemeğimi de ısmarlayarak çok çok güzel gün geçirmemi sağlayan Hüseyin Abi'ye (surgeon)buradan bir sefer daha teşekkür etmek isterim.Haşhaş kebabının tadı hala damağımda:))Bunu neden anlattığıma gelince bazı insanlar doğada bir şeyler paylaşmak dostluk kurmayı tercih ediyor bazıları bundan para kazanmayı.Açıkçası emek ve zaman harcayarak aldığının karşılığını veriyorsa birisi, bunu yapmasında bir sakınca göremiyorum ben.Ancak başkaca nahoş durumlara elbette aramızda izin vermememiz gerekli diye düşünüyorum.Çok selamlar saygılar.

alpertuydes alpertuydes 18.04.2014 22:13:00

Cenkzeynep'in çeşitli şekillerde imada bulunduğu arkadaş ben oluyorum değerli Trakus üyeleri. Ancak Cenkzeynep'in bahsettiği olayı biraz daha açmakta fayda var. Çünkü olay onun gördüğü pencereden çok farklı geldi bana.. Söz konusu zaman dilimi içerisinde belediyede çalıştığımdan ötürü ve seçim sürecinde olmamızdan dolayı işler oldukça yoğun ve zamansızdı. Kendisiyle ilk telefonlaşmamızda bile kopuk bir iletişim olmuş ve benim cevap veremediğim aramalara dönmek zorunda kalmışımdır. Hatta cenkzeynep'te bana hak vererek kolaylıklar dilemiş ve anlayış gösterdiğini söylemişti (!) Kendisine ilk telefon görüşmemizde ücret talep etmediğimi söylemiş. Evet ilk anda söylemedim. Zaten ilk konuşmamızda buluşmamız belli bile değildi. İşler çok yoğun ve ani programlar çıkıyordu. Kendisini bu konuda yanıltmamak adına kesin konuşmamış ve yaklaşan tarihte görüşelim demiştim. Beni tekrar tekrar arayıp ulaşamamasının sebebini biliyorken şimdi olayı kendisine çekmek için benim telefonunu kasıtlı açmadığımı ima etmiş. İşlerimin yoğun olduğunu bile bile. Seçim sürecinde başkanın mahalle gezilerinde yer aldığım için gecem gündüzüm birdi neredeyse.. Beni aradığı gece işim geç bittiği için o gece geç döndüm ve kendisine ücret konusunu açtım. Saat 21.30'u geçtiği için arayıp rahatsız etmek istemedim. gelirse öğleden sonra buluşacaktık. Benim amacım bölgeyi başkalarına tanıtmak. Kesinlikle aksi bir durum söz konusu değil. Sana o bölgeyi gezdirmedim diye tanıtmamış olmuyorum cenkzeynep. Senin orayı gezmenle bölge tanıtılmış olmuyor. Ayrıca bak tanıtmışımki sen hiç yoktan Karacabey molası yapmışsın ve bir şekilde gezmişsin. Demek tanıtımlarım işe yaramış. Bakıyorum Senden para istemekle kötü adam olmuşum çok mühim değil gerçekten. Senin gözünde olduktan sonra.. Ancak seninde diğer gözleme gittiğin yerlerde yeni insanlarla tanışıp arazi yaptığını ama ertesi gün daha ideal kuşçuları bulunca o program yapıp sözleştiğin insanları haber bile vermeden ektiğini öğrenmiştim. Tamamı boşa gidecek emeğimi niye sana karşılıksız yapayım. Bile bile lades olur mu :) Tür için insanları kullandığını bile bile niye lades yapayım. Ben longozumuzu tanıttım. Ama parsellemedim. Bensiz gidemezsiniz de demedim. Yer orda alan belli. Ben gösterdim. Karacabey Longozu Diye Bi Yer Var dedim. Sende bu tanıtım çabamın karşılığı merak ettin ve çektin işte. Ben tecrübemi sana karşılık bekleyerek sundum. Senin işine gelmeyince kötü adam oldum. Ben kendimden ve yaptıklarımdan eminim cenkzeynep. Seni yüzüstü bırakmamak adına gelmeden önceki son gece senin sormadığını ben söyledim. Evet hata ettim. En başında sana bunu söylemeliydim. Ama oda bize ders oldu. Ayrıca bazı kimseler için belirteyim Belediyedeki işimin yanı sıra Fotoğraf, Reklam, Grafik, Video ve tanıtım etkinlikleri kapsamında vergiye tabiyim. Yani fatura kesebiliyorum. bunuda belirteyim. Para istememi yanlış ve usulsüz bulacak olanlarında dikkatine. Para bu işin doğasına aykırımı. Onu da yukarıdaki yorumları okuyarak çöz!

alpertuydes alpertuydes 18.04.2014 22:26:00

Bu yorumun ustune bisi denir mi ki :)

alpertuydes alpertuydes 18.04.2014 22:28:00

Burda pek cok insana karsiliksiz rehberlik yapmama ragmen istanbul, izmir, hatay ve adanada gidilebicek yerin isminin dahi soylenmedigi durumlarla karsilastim ben. Dostulgunu samimiyetini bildigimiz insanlardan elbette maddiyat beklemiyruz. Dostluk icin guzel gelecek gunler icin sirtimizda tasidiklarimizda oluyor. Benzer seyleri yasamisiz aslinda

msaltik msaltik 18.04.2014 22:28:00

Alihan Bey, koordinat vermekte bir yanlıklık yok, size Trabzon ve Rize'de kuş fotoğrafı çekebileceğiniz birkaç yerin koordinatını verebilirim. Bu yerler özel yerler, buraya gittiğinizde mutlaka deklaşörünüze basacaksınız, alternatifi yok... Ama özellikle bir türü çekmeye geldiyseniz, e onu ben bilemem ki, kuşlar kelebeklerden biraz farklı. Daha geniş alanda yayılabiliyorlar... Ama mesela kelebekte size yine birkaç koordinat vereyim, verdiğim türü elinizle koymuş gibi gidin çekin. Ben harita mühendisiyim, ve çektiğim her kuşu ve kelebeği çektiğim yeri kaydediyorum. Hatta artık bu koordinatları View NX yazılımı ile EXIF bilgisine kaydediyorum. Tavuskelebeği çekececiğiniz yeri nokta atışı verebilirim size. Gelirsiniz, çekersiniz ve dönersiniz. Ancak dün Ergüvani balıkçıl çektiğim yerin koordinatını vermiş olsaydım ve bugün orda olsaydınız muhtemelen küfürü yerdim sizden, çünkü bugün orda yoktu. Ama başka kuşlar vardı... Yada Cenk Bey, hataya gittiğinde Face'den bir fotoğraf paylaşmıştı çıktığı o dağın koordinatını verirse, oraya giderseniz bütün işi çözersiniz bence. Bütün hatayı gezmenize gerek kalmaz, Ayrıca o noktaya ulaşmak için de rehbere ihtiyacınız kalmaz... Burda tek ihtiyacınız olan Cenk Bey'in tecrübesi ve şansınız, kısmetiniz... Sonuçta para vereceğiniz rehberler size garanti edebilir mi kuş çekmeyi hayır... Öyle olsaydı ülke sıralamasında herkesin tür sayısı 411 olurdu... Ama sadece soner ve eminin 411... sonra 395 falan geliyor ve azalıyor...

cenkzeynep cenkzeynep 18.04.2014 22:31:00

Sayın Tüydeş öncelikle benimle arazi yapan arkadaşlar çok iyi bilir ki ben kimseyi satmadım satmamda. Bunları kimden duyduysan ona söyle buraya yazsın ve beni rezil etsin. Ayrıca sana senin gelmene gerek olmadığını alanı kabaca tarif etmeni istedim.Ama sen öyle olmaz bensiz hiçbir şey bulamazsın dedin.Ama bak ben sensiz de biseyler buldum. Son olarak ben seni 1 hafta önce aradım, o zaman bana anlatabilirdin durumu.Ama sen Cuma görüşüz dedin ve ben sana güvenerek orada bir gün daha kalmaya karar verdim. Ve genellikle ben türlerimi kendim bulurum çok nadirdir başkalarından tarif aldığım.Ve o tarif aldığım kişilerde bilgilerine güvendiğim ve paylaşmayı seven kişilerdir.. Bu yazdıklarımın arkasındayım, aksini düşünen varsa lütfen buraya yazsın..

alpertuydes alpertuydes 18.04.2014 22:40:00

Cenkzeynep içerisi çatallarla dolu bir alan. Sana ağaçkakanları en fazla tarifle söyeleyebilrim dedim. Ormanın içinde fazlasıyla sapak yokmuydu madem gezdin. Ben olmadan bişi yapamazsın demdim abartma lütfen. Tarifle olcak iş değil dedim. Ben sana Cuma dedim çünkü diğer günler mümkün değil dedim. Sonuçta mesai saatleri içerisinde sana zaman ayıracaktım. Ve sana son güne kadar işimin çıkma ihtimali olduğunu, bu anlamda hayal kırıklığına uğrayabilecğini belirttim. İŞLERİM YOĞUN dedim. Sende haklısın kısmetse olur gibi cümlelerle bana hak vermiştin. Benim sana belirttiklerimide inkar etmişsin ki. İşlerimin düzensiz ve yoğun olduğunu belirttim ve sunu bilerek cuma gününü beklemiştin. bla bla bla.. tanımadığım, hakkında bilgi sahibi olmadığım veya hoş şeyler duymadığım insanların türlerini arttırmasına, zamanımı ve emeğimi boşa gitmesine izin vermem. Longoz orda gider çekersin. Hedef türler kuşbankta. İstediğin zaman belirlersin. Ha yok ben rehber eşliğinde, türleri nokta atışıyla bulup çekmek istiyorum dersen. Kusura bakma... Sana tek hatam ücret kısmını başta değil 1 gün önce haber vermemdi. Ancak cuma günü buluşup buluşmayacağımızda lütfen inkar etme perşembeye kadar kesin değildi.

msaltik msaltik 18.04.2014 22:41:00

Cenk Bey, ben ikinci B'yi sevdim hikayende :)) bir hikaye de benden... ben A şehrindeyim, face'den tanıdığım bir kişi B şehrinden A'ya geldi. hiç tanımadığım başka biri daha uzak C şehrinden geldi. Kendi aracımla onları D şehrine götürdüm. D şehrinde kelebek ustası tanıdığımızla buluştuk. Ve "nokta atışı" bir yere gittik. ve kelebek işini yarım saatten bitirdik. Sonra benim çekmediğim bir tür için başka "nokta atışı" bir yere gittik. Buraları hep benim aracımla geziyoruz... İşimiz bittikten sonra D şehrindeki tanıdığımız yemek hesabını da ödedi. D şehri ayrıca benim çalıştığım yerdir :D Gayet güzel bir gün geçirdik, ben 2 kişiyle tanışmış oldum. Türlerimi çekmiş oldum, Şimdi düşünecek olursak D şehrindekinin zamanı va nakdi gitti, benim aracımın yakıtı şusu busu... Burada D şehrindeki salak, ben ondan biraz daha az salak mı oluyorum :) bence öyle değil. Kelebek ve kuş işinin farklı bir boyutu var. Fotoğrafın diğer dallarıyla da içiçeyim ama bu ikisinin yeri farklı. Mesela ben kuştan dolayı hiç tanımadığım Cenk ve Göker beylerle telefonda uzun uzun konuştum, tecrübelerinden faydalandım, destek aldım. Ne bileyim ikisi de benden bişey talep etmedi :) İkisi de ne zama yolunuz buraya düşerse beklerim dedi. Aynı şekilde ben de kendilerine yolları düşerse mutlaka beklediğimi bildirdim. Ben bu işin bu yanını seviyorum. Bu nedenle de Trakuşun bu seneki kampına katılmayı düşünüyorum. Önceliğim ise tür mür çekme işi değil. Trabzon ve Rize'de gözlemlenen 288 tür var. Önceliğim burada yazıştığım, takip ettiğim, bişeyler öğrendiğim sizleri birebir tanımak. Profesyonel yapma işine gelince, saygım var ama koşullar belirtilmek koşuluyla... Profesyonel yapıyorsa, profesyonel yapması gerekir. A'dan Z'ye profesyonel olması gerekir. Kusura bakmayın çenem düştü

cenkzeynep cenkzeynep 18.04.2014 22:47:00

'' Mesela ben kuştan dolayı hiç tanımadığım Cenk ve Göker beylerle telefonda uzun uzun konuştum, tecrübelerinden faydalandım, destek aldım. Ne bileyim ikisi de benden bişey talep etmedi :) İkisi de ne zama yolunuz buraya düşerse beklerim dedi. Aynı şekilde ben de kendilerine yolları düşerse mutlaka beklediğimi bildirdim.'' Bu satırlarınız aslında herşeyi özetlemiş Murat bey. Çok teşekkür ederim, selamlar..

alhn alhn 18.04.2014 22:52:00

Murat Bey, koordinatını bulabildiğimiz veya bulabildiğiniz kuşlar da zaten bir sorunumuz yok. Bazı arkadaşlar kuşu çektiği koordinatı paylaşıyor bazıları da paylaşmıyor bunda da bir yanlışlık görmüyorum. Bende çektiğim kuşların özellikle zor bulunanların gps noktasını kaydederim ve isteyen arkadaşım olursa da kendisiyle paylaşırım, bu benim hobim, mesleğim değil ancak başka biri bunun için para isterse de o onun bileceği bir konu ve bu konuda onu da yargılamam.

msaltik msaltik 18.04.2014 23:00:00

son cümlenize katılıyorum Alihan Bey, kesinlikle, sonuçta bir tercihtir. Ne bileyim mesele ekipmanın parasını çıkarma niyetinde olabilir. Madem bu işe hevesim var, yatırım yapıyorum e bi yandan getirisi olsun diyebilir, normaldir. Ben de dahil olmak üzere bu işe müthiş bütçelere ayıracak durumda olmayanlarımız çoktur heralde. sizden sonra Cenk Bey'den alıntıladığım mesaja yazdığım gibi profesyonel yapılmasına saygım var, nedenlerini daha yukardada yazmıştım, ama profesyonelse adı, A'dan Z'ye profesyonel olmalı. iyi akşamlar dilerim size, başınızı ağrıttım hakkınızı helal edin

alhn alhn 18.04.2014 23:05:00

Estağfurlah ne demek başınızı ağrıttım, burada sohbet edip bazı konuları konuşuyoruz. Size de iyi akşamlar.

alpertuydes alpertuydes 18.04.2014 23:07:00

Saygi cercevesi ve bazi degerleri daha fazla zedelememek adina yeterli gordugum aciklamami yaptim. Bundan sonra bu baslikta hic bir yoruma cvbim olmayacak. Suskunlugumu yanlis anlamamniz dilegiyle. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz..

alhn alhn 18.04.2014 23:10:00

birbirinizi telefonla arayıp konuyu çözseniz daha iyi olur bence.

MetinCenkçiler MetinCenkçiler 18.04.2014 23:16:00

Arkadaşlar her türlü hizmet veren arkadaşa ,başında haber vermek şartı ile saygı duyuyorum .Buraya katılma gereği duydum çünkü yıllardır Sevgili Cenk ile arazi yaparım üzerine devamlı yemek ısmarlamıştır.. Saygılarımla,

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT