TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Trakuş

msaltik msaltik 23.05.2014 15:00:00
Son 1 haftadır sitemizde bir ağırlık gözlemliyorum. Öncelikle galeriye yapılan fotoğraf yüklemesinde bir azalma var gibi. onun dışında "tanım bekleyenler" kısmı da dolmuş taşmış durumda. Çok sık takip ediyorum orayı ilk defa bugün 100 fotoğrafı geçtiğini gördüm.

Umarım bir aksilik yoktur

alhn alhn 27.05.2014 09:54:00

Bence, gönüllülük esasına göre çalışan bir sistem olmasına rağmen fazlasıyla düzenli ve hızlı çalışıyor, zaman içerisinde ufak tefek düzenlemeler yapılarak, artan üye ve fotoğraf sayısına hızını ayarlayabilecektir diye düşünüyorum.

amenevse amenevse 26.05.2014 18:23:00

Tür sorumlularının işi zor, Allah yardımcıları olsun, kendi aralarında da kuş tanımında farklı görüşleri olabiliyor, özellikle değerli kuşların tanımlanmasında sıkıntılar olabiliyor. Örneğin değerli kuş zeytin mukallitinin durumunda da böyle; kuş, fotogaleride iki tür sorumlusunun onayını alıp yayımlanıyor , ama bir diğer tür sorumlusu aynı fotoğraf için türün tanımında yeterli kanaati taşımadığını ifade edebiliyor. Tanının zor olduğu konumlarda, fotoğrafı çeken kişiden ek belgeler istenebilmeli, saygılarımla.

msaltik msaltik 26.05.2014 13:12:00

Yanlış anlaşılma olmasın lütfen, zamanla ilgili hiçbir problem yok. Son konuştuğumuz şey tamamen niyesiyle alakalı. Ömer Beyin son cümlesinde yazdığını demek istedim. Benzer şekilde Zafer Bey de benim bir fotoğrafımla ilgili yorumunu hem oraya hem buraya yazdı. Ta başından beri demek istediğim hep bu? Tanım almadı, kabul... ama nedeni ne? Benim hoşuma bu kare gitti, bunu yükledim ama kanat görünmesi lazımsa siler diğerini yüklerim. Zafer Hocam da bana bunu yazdı, beklediğim de buydu. Mesela yanlış hatırlamıyorsam Serkan Mutan Beyin bir karesi vardı. Süper... Alaca balıkçıl mıydı? sadece ayağı... suya basmak üzere... demek yeterli. Demekki Alaca balıkçılın sadece ayağının görünmesi yeterli iken, son yüklediğim ak mukallit (belki de değil) baş, göğüs ve gagasının göründüğü fotoğrafı yeterli değilmiş. Bu püf noktaları bizim için çok değerli, size de muhtemelen bisiklet kullanmak gibi geliyordur. Biz bisikleti dengede tutmaya çalışıyoruz, sisz sürerek keyif alıyorsunuz :) Bir de ne öğrendik, tanımcılar referanslı fotoları onaylamak istemiyormuş... Tecrübe ediyoruz yavaş yavaş siteyi. Hep dediğim gibi emeğiniz çok, ödenmez. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

karaani karaani 26.05.2014 12:50:00

Ömer 1 İlaveten Çok abartılacak bişey değil, Aynı günde yada 2-3 saat içerisinde tanımlanması hayati bir önem taşımıyor, Önemli olan sistemin sağlıklı çalışıyor olması bence.

rockisland rockisland 26.05.2014 12:46:00

Benim dikkatimi çeken bir konu var, daha önce Zafer abinin açtığı bir konuyla ilgili. Tanım yorumu yazılan mesaj kutusunda tür tanımı dışında bir şeyler yazıldığı zaman sanırım sistem bu fotoğrafı tanımsız olarak bırakıyor. Tanım yorumu kutusunda kaç mesaj yazıldıysa değerlendirme sayısı o kadar görünüyor. Ama tür adı dışındaki tanım yorumları yada yanlışlıkla o kutuya yazılan yorumlar tanımı etkilyor gibi geliyor bana. Tanım kutusu sadece Tür tanımlama yetkisi olan kişilere görünse daha iyi değil midir?

döndürenömer döndürenömer 26.05.2014 12:37:00

doğrusu ben kendi adıma vaktim oldukça giriyorum hatta oldukça fazla zaman harcıyorum bunun için diyebilirim. Bazen kısıtlı zaman olduğunda en kolay görünenlere onay verip geçiyorum. Bazen de bir kuş için 1 saat harcıyorum tanımlamak için ancak yine de tam emin olamadıklarım oluyor. Şüpheli durumlarda da yorum yazıyorum genelde. Ama şuna katılıyorum, bir kuş tanımlanamıyorsa neden tanımlanamadığının ya da tanımlanıyor ve onay alamıyorsa bunun nedeninin yazılmasından yanayım.

msaltik msaltik 26.05.2014 11:25:00

mail gelmemişti, şu an farkettim. teşekkür ederim. O şekilde olduğunu bilmiyordum, düşününce mantıklı, doğrudur... saygılar

zaferK zaferK 26.05.2014 11:22:00

Sorunuzun cevabını fotoğrafınızın altına ,değerlendirmeler kısmına yazmıştım...sanırım gözünüze çarpmamaış...buraya tekrar yazayım ; [ Murat bey ,prensip olarak arkadaşlar diğer karelerinin referans gösterildiği fotoğrafları -haklı olarak -onaylamak istemiyorlar...bu fotoğrafta kanat ve kuyruk görünmediğinden tanım zorlaşabilir... Kanadı ve kuyruğu görünen fotoğraflarından birini yüklerseniz çok daha çabuk tanım alacaktır...selamlar... ] Selamlar...

msaltik msaltik 26.05.2014 10:35:00

Hocam gayet iyi anladım tabiki hatta Size yazınızı okurken yazacağım bu Cevapta çaprazgaga örneği vereyim diye düşünürken siz zaten yazmışsınız :) aynen kervançulluğu gibi... Mükemmel.örnekler... Takıldığım.nokta şu... Örneğin şimdi göz attım karabaşlı çinte fotoğrafıma onay vermişsiniz ama ondan bi sonraki ak mukallit diye attığıma vermemişsiniz. Benden sonra yükleyen başka birine onay vermişsiniz :) Demekki ak mukallitte bi problem var. Hatta fotoforuma.yüklediğim 4 tane daha fotoğrafı da vardı. Onun da linkini koymuştum. İşte merak ettiğin nokta bu oluyor. Mesela denseki kanat ucu tam görünmemiş yada artık Size.ne yeterli gelmediyse ona göre farklı bir.fotoğraf da yükleyebilirim detay olarak. Yada bir dahaki arazide o detayı çekmeye de özen gösteririm. Sizin de dediğüniz gibi çok iyi fotoğraflar da onay alamıyor bazen. İyi fotoğrafa üzülürüm ama benim o ak mukallit gibi abidik gubudik fotoğraflar için ısrar ediyomuş.gibi görünmek istemem Saygılar

zaferK zaferK 26.05.2014 10:04:00

Murat bey her zaman fotoğraf altına açıklama yazacak zamanımız olmuyor... Ama hiç kuşkunuz olmasın ,bazen teknik olarak mükemmel görünen bir fotoğrafa tanım yapmak mümkün değilken ,bazen de sadece gagaya ya da sadece kuyruğa bakarak anında tanım yapmak mümkün oluyor... Yani tanım hızı kişilere göre değil kuşta görülen belirleyici özelliklere göre değişiyor... Örneğin ;sadece gagası görünen bir çaprazgaga veya kervançulluğunu ,ya da sadece kuyruk ucu görünen bir kaya serçesi veya çalıbülbülünü anında tanımlamak mümkün... Umarım bir nebze olsun meramımızı anlatabildim... :) Selamlar...

msaltik msaltik 26.05.2014 06:28:00

Zafer Hocam en son cümlenizi biz kendi aramızda konuşuyoruz. Her türe hakim değiliz yeni başlayanlar olarak. 2 sene sonra kendime güleceğim tanımlamalar yapıyorum mesela bazen :))) Yada böyle uyuşturulmuş gibi bakakalıyorum ekrana, siz yeterli tanımı alacak kriteri yok diyorsunuz ama, bazı durumlarda e kanadı görünüyo, e başı görünüyo daha ne olacak ki diyoruz. Bir de enteresan tanımlama fotoğrafları var. Birkaç tane öylesine fotoğraf gördüm ki arkadaş neresinden tanımladın diye bakıp bakıp duruyorum :)) bravo... Uçar halde kuşun "arkası" çekilmiş mesela... süper Uzun lafın kısası yüklenen fotoğraflara sonuçta vakit ayırıp bakıyorsunuz, sırf bu bile bir iş. Hakkınızı helal edin hepiniz. Tanım yetersiz olunca kanat detayı yetersiz, işte ne bileyim başı görünmüyo, gözü görünmüyo. başka açı şart, gibi yazılabilse hiç problem kalmayacak Yakın arkadaşım bir Florya yükledi, hatta şu an Florya'nın son karesi olması lazım, artık oynandığından mı şüphelenildi bilemiyorum bi türlü onay almadı. Sadece o ama... önündeki arkasındaki aldı geçti... E böyle olunca tabi merak uyanıyor bizlerde. Heleki Karadenizliyiz, bizim hormonlar biraz tuhaf :)) Bahsettiğim şekli Raptorman çok güzel uyguluyor mesela, takip ediyorum. hemen yazıyo kanat lazım gibisinden Sonuca gelirsek, öyle yada böyle yaptığınız iş çok önemli ve zahmetli, müthiş bir zamanınızı da buna ayırdığınız ortada. Tüm tanımcı arkadaşlara ne kadar teşekkür etsek az.

zaferK zaferK 26.05.2014 00:50:00

Teveccühünüz Ceki bey...birileri yapmalı bu işi ,müsait olan birileri tabii...işleri yoğun olan arkadaşlara sözümüz yok... Aslında yeterince tanımcı arkadaşımız var ,ama bazı nedenlerle pek sık giremiyenler çoğunlukta.4-5 arkadaş aksatmamaya çalışıyoruz. Bunun da kendine göre riskleri var tabii...ne kadar çok tanım yaparsanız o kadar da hata yapma riskiniz oluyor ,hele de geç saatlerde...ama sorun değil ,bir şeklide ortak tanımda uzlaşıyoruz. En büyük sıkıntımız ,yeterli tanım kriterleri olmayan fotoğrafların neden onaylanmadığının tekrar tekrar sorulması... :)) Selamlar...

cgabay cgabay 25.05.2014 22:22:00

Valla Zafer Bey uzun zamandır birkaç arkadaş sitenin işleyişi gereği epey bir yükü sırtınızda sabırla ve bence çok büyük bir bilgi birikimi ile taşıyorsunuz. Birkaç tecrübeli arkadaşa daha bu görevi vermek şeklindeki önerimin amacı, biraz olsun sizlerin yükünü hafifletmekti. Düşünüyorum da yıllardır binlerce tanım yapmış olmalısınız...

alhn alhn 24.05.2014 23:58:00

günde bir fotoğraf yüklenebilir ve tanımlanmadığı süre içinde silinebilir olsa güzel olur. (tür ekle)

zaferK zaferK 24.05.2014 22:45:00

Bir ara ibre hep 150-180 tanımsız arasında oynardı...şimdi nadiren 100 ü geçiyor ki o da birkaç saat içinde 50-60 lara iniyor. Malum hafta sonu ,havalar da ısındı...birçok arkadaşımız arazide... Rakamların kabarık olmasının asıl nedeni ;şu anda bile tanımı mümkün görünmeyen en az 40 kare var... Selamlar...

msaltik msaltik 24.05.2014 20:31:00

Problem olmasında varsın 10 gün beklesin

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 24.05.2014 20:15:00

Tanım alamayan,tanım almasında ortak bir kanaat oluşamayan,şüphe görülen fotoğraflarda listede görülmekte olduğundan sanırım o rakama ulaşmışsınız.. Aslında ortalama 30-40 fotoğraf tanım bekliyor.Buda çok anormal bir durum değil ancak aralıklı olarak tanım heyetinin kendi özel durumlarından dolayı ilgilenemediği zaman olabiliyor. Günün fotoğrafı zaman dilimi içinde hemen hemen tanımlanmaya çalışılıyor. Saygılar sunarım

cgabay cgabay 24.05.2014 19:19:00

Artık ben de merakınıza ortak oldum... Sanırım birkaç tecrübeli kişiye daha yetki verilmeli...

msaltik msaltik 23.05.2014 21:17:00

118 oldu... bi tek ben mi merak ettim bu durumu ?

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT