TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

KERTİK NEDİR?

savgat savgat 3.06.2014 15:54:00
Siteye üye olan tüm dostlara sormak istediğim bir şey var;
Kertik atmanın mantığı, o kuşu yeterli bir süre gözlemlemek demek değil mi?
Zira bazı arkadaşların, "fotoğrafı çekilmediği sürece bir kuş gözlemcisinin kertiği yeterince inandırıcı sayılmaz" gibisinden bir fikire sahip olduklarını düşünmeye başladım. Şunu da belirtmek lazım gelir ki bu memlekette her kuş gözlemcisinin kendine ait bir makinası olmayabiliyor..
PEKİ SİZCE KERTİK NEDİR O ZAMAN?

shooter shooter 4.06.2014 00:20:00

Kertiğin anlamı O kadar çok ki:)... nehrin su içilecek yeri , liman , gemi uğrağı olan yer , kesik yergedik , oyuk , yarık , farz , farz etmek , ödev , görev , vecibe , vazife , sorumluluk , hizmet , itaat , sanmak , dayatmak , yazmak , yay gezi , Tanrı buyruğu , hüküm , namaz , oruç gibi ibadetler , emir , Kuran okuma , Sünnet , gedik , aylık , ulufe , bahşiş , hipotez , uçsuz ve yeleksiz ok , kalkan , ev direği , elbise , uygulamak , maaş , kalkan, deve kısmının burnu üzerine çentikleri, batıl ve faydasız eylemek , boşa çıkarmak , beyhude kılmak , akıl , us , bir nesnenin sonu , ahiri , yasak , nehiy , yere çakılan kazığın başındaki çentik, bir nesneden geri durma, Küçükbaş hayvanların tezeği, Koyun pisliğinden yapılan yakacak, Hayvan dışkısından yapılan yakacak, Birikmiş hayvan gübresi, Ahır tabanında sıkışarak kurumuş hayvan gübresi, Gedik (Belirli bir düzey üzerindeki dökülmüş ve yıkık alana verilen isimdir. boşluk ve eksiklik olan yerlere gedik ismi verilmektedir) Ayrıca yerel ağızlarda: kertik anlamı Küçük sabun parçası. *Dinar -Afyon -Niğde kertik anlamı Hallaç tokmağı. -Bolu kertik anlamı Burnu küçük olan insan ya da hayvan. Oğuz *Acıpayam -Denizli kertik anlamı Ufaklık. *Mudanya -Bursa kertik anlamı Çetele. Bayat *Emirdağ -Afyon kertik anlamı Çukur Keban Baskil Ağın Elazığ yANİ kertik DİYEREK GEÇMEYİN... lAFI BURDA KESEYİM, YOKSA HARF YETMEYECEK! SİZİN İÇİN HANGİSİNİ KARŞILIYORSA, KERTİKTEN DAHA İYİ KEYİF ALIRSINIZ:)

mutan mutan 3.06.2014 23:02:00

Evet katılıyorum. Ben sadece tanıma yardımcı olmak için yazmıştım. Etik olup olmadığını o hobinin sahipleri değerlendirebilir. Aslında işin doğası samimiyete dayalı. Yoksa görmeden gördüm demek çekmeden çektim demek olası şeyler. Ahmet Bey; gözlemciler, fotoğrafçılar ya da gözlemci fotoğrafçıların sahibi oldukları hobi için motivasyon ve hobiyi yerine getiriliş şekilleri farklı farklı. Bu bir tercih. Saygı duymak lazım. Ben onları izlerken (kertik peşinde koşanları) çok zevk alıyorum. Hangisi tercih edilirse edilsin içi hiç boş değil. Benim için eğitici oluyor. Onlar içinde mutlaka eğitici oluyordur... Eğlenmek ve doğadan taraf bir etkinlik olması benim için yeterli. Şunu da unutmamak gerekir öyle ya da böyle gönüllülükle ve samimiyetle yapılan bu etkinlik ciddi bilimsel birikim de yaratıyor.... Ben biraz karıştırırım yazarken. Özetle şunu demek istiyorum; Kuş Gözlemciliği için kertik başka bir anlam taşırken bir Kuş Fotoğrafçısı için farklı bir anlam taşıyabilir... Önemli olan kertiğin sayılması:) sevgilerimle....

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 3.06.2014 22:19:00

Fotoğrafını çekmek istemek yada istememek sizin seçiminizdir. Birçok dostum sadece dürbünle yada digiscopla kuşu görerek vede tanıyarak tanıyacak bilgiyede sahip olduklarından kertik atmaktadır. Kuşu kitaptan resmine bakarak tanımak olanaksızdır. Onun habitatını, davranışını karşılaştırmalı büyüklüğünü sadece arazide öğrenebilirsiniz. Bazı kuşları fotoğraflarını dahi çekseniz tanımcılara dahi sorsanız tanıyamayabilirsiniz. Sonuçta sizin ne istediğiniz size bağlıdır. Size birşey ifade etmiyorsa niye kertik atasınızki. Ama bu belkide bir motivasyon aracı olabilir.. Herkes kendi yolunda neyle mutlu oluyorsa o yolda gider.. Saygılar yavuzeryavuz Sil

cenkzeynep cenkzeynep 3.06.2014 20:33:00

Arkadaşlar merhaba, Ben çektiğim fotoğraf ve türleri öncelikle kendi arşivim için çekerim. Onları çektiğim gün, ay, yıl, habitat ve tür şeklinde özenle listelerim. Genel olarak hepsinden gps koordinatları alırım ve bunu yapmaktanda çok büyük keyif alırım. Yani gözlemlediğim ve fotoğrafını çektiğim kuşları öncelikle kendi arşivime ekler ve bilgilerini özenle girdikten sonra bu fotoğraf ve bilgileri iki adet 2 TB lık hardiskimde yedeklerim. 2007 den bu yana 38.000 fotoğraf çekip ( sildiklerimi saymıyorum ) 354 tür kaydı yapmışım. Yani kendim için mükemmel bir arşiv oluşturdum. Hedefim en az 400 tür görmek ve bunları fotoğraflamak. Bunu kimseyi inandırmak için değil kendim için yapıyorum :) Trakuşta bu bilgilerin bir kısmını severek girdiğim çok güzel bir site benim için. Özetle benim kertik anlayışım bu :)) Selamlarımla..

abrecchia abrecchia 3.06.2014 18:22:00

Kendi tür listem için kertik atmam önemli; ne kadar farklı tür görüp belgeleyip tanırsam benim için kardır. Bunun yanı sıra Edirne ve Trakya'nın da ayrı listelerini tutuyorum. Evinizin balkonunda gördüğünüz türlerin bile listesini yapabilirsiniz.

savgat savgat 3.06.2014 18:19:00

Serkan Bey, belirttiklerinize kesinlikle katılıyorum. Zaten kertik atabilmek için bir kuşu sadece görmek değil onu tanımak (meselenin özü olan gözlemlemek) da gerekir. Bence bu kesinlikle şart ! Keza yalnızca sırf bu siteye yüklemek amaçlı fotoğraf çekmek ve kuş ile sonrasında zerre ilgilenmemek, etik bir davranış olmaz.

paspartu paspartu 3.06.2014 16:37:00

Kertik; bireysel anlamda düşünüldüğünde kuş gözlemcilerinin kendilerinin uydurduğu bir çocuk oyunudur. Fakat kurumsal anlamda önemli sayılabilir. Sözgelimi Trakuş sitesinin "belgeli tür adedi" "kalan tür adedi" gibi sayı belirtmesi anlamlı sayılabilir. Ülkedeki kuş türünü belgelemesi açısından bilimsel bir çaba olarak görülebilir. Fakat bireylerin tek tek yarışa katılması bir oyun olarak görülmelidir ve dışarıdan seyretmesi (kendi açımdan söylüyorum) gerçekten eğlenceli olabilir.

mutan mutan 3.06.2014 16:32:00

Görmek ve tanımak. Aslında gözlemci için tanımadan kertik olmaz. Fotoğrafçı için ise bolca oluyor....:) bakınız sözlük:) "Kuş Fotoğrafçısı ve Gözlemcisinin Sözlüğü" http://www.serkanmutan.com/2013/04/sozluk.html hep bu anı beklemiştim....:)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT