TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Tür İsimleri

msaltik msaltik 11.06.2014 14:15:00
Bugün yüklediğim bir Şahin fotoğrafına Ergün Bey Bozkır Şahini diye yorum yapınca hemen sitemizdeki Şahinlere baktım ama listede göremedim. Sonra "Kuş Gözlemcisinin Cep Kitabı" na baktım ve orda Bozkır Şahinini gördüm...

Latince isimlerini de kontrol ettim çeviri hatası gibi bir durum da yok. Gerçekten Bozkır Şahini diye bir kuş var. Sanırım bir alt tür durumu var.

Benzer durum Hazar martısı için de geçerli. Bunda ise durum aksi yönde, sitemizde Hazar Martısı var, ama o kitapta hazar martısı yok, Gümüş martı olarak geçiyor... Yani latincesinden o yoruma vardım...

Bunun gibi daha birçok örnek var. Bu karışıklık nerden geliyor diye merak etmekteyim

msaltik msaltik 11.06.2014 14:59:00

peki teşekkür ederim. Sanırım bir Trakuş kitabı çıkartmamız gerekiyor. Yönetimin böyle bir düşüncesi var mı acaba? 2015 model son bilgiler, son türler, haritalar, fotoğraflar... müthiş olur

ebacak ebacak 11.06.2014 14:55:00

Her alttür, zaman içerisinde tür olacak diye bir kanıya varmayın. Pek çok alttür türleşmeden kalır.

msaltik msaltik 11.06.2014 14:54:00

Anladım ancak o zaman sizin cümlenizden yola çıkarak, Bozkır Şahininin tür olması gerekmiyor mu? Çünkü o tarihte tür olarak gösterilmiş. Bir de hani detayını bilmiyoruz tabi ama arazide o an görür görmez Kızıl şahin demiştik. Mesela 4 kişiden kimse şahin mi acaba demedi. Görsel yakınlık manasında söylüyorum

ebacak ebacak 11.06.2014 14:40:00

Bazı alttürler bilim adamlarının yaptığı çalışmalar sonucunda farklı tür olarak tespit ediliyor. Baktığınız kitap basıldığı tarihlerde Hazar martısı da alt türdür, sonrasında yapılan çalışmalarda tür olduğu anlaşılmıştır. Tıpkı neredeyse bütün büyük gri martıların bir zamanlar Larus argentatus türü olarak adlandırılması gibi. Bozkır şahini halen alt tür olduğu için sitemizde şahin altında yer alıyor. Belki ileride türleşme sözkonusu olursa, şahinden çıkarılır ama şimdilik bir karışıklık sözkonusu değil.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT