TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kamufle olabilmek.

alicihan1 alicihan1 8.05.2008 16:33:00
Biraz araştırdım ama kamuflajlar ve kamufle olma teknikleri hakkında detaylı bir bilgi bulamadım.

Kuşları gözlemlemek için ne tür kamuflajlar kullanmak gerekir? Arazi koşullarına göre kamuflaj çeşitleri? Hangi kamuflajı kullanıyorsunuz?

gibi sorulara deneyimlerinizle katkıda bulunursanız, öncelikle bana sonrasında da bu konuda bilgi edinmek isteyen arkadaşlara güzel bir kaynak olur diye düşünüyorum.

Merak ettiğim birşey daha var , üstünüzde kamuflaj varken kuş gelip tepenize konuyor mu :)

kursatt kursatt 8.05.2008 16:44:00

kamuflajdan önce mutlaka kamufle olacağımızın yer tespiti çok önemli bence. kuşların sürekli konduğu veya bulunduğu nokta tespit edilmelidir. ötücülerde bir su kaynağı, su kuşlarındada kuşların bol bulunduğu yerler gözlem yapılarak tespit edilmelidir. amaç fotoğraf çekmekse tespit edilen yerin ışık ve fon durumu önemlidir. kendi adıma iki türlü şekilde kamufle oluyorum. eğer çok yer değiştireceksem ağ kamuflaj kullanıyorum. hareketi engellememesi ve rahatlığıyla çok kullanışlılar. tek sıkıntısı bende tripoda ve makinaya fazla takılmasıdır. ikinci kamuflaj tekniğim çadır. ağdan daha garantilidir. içinde rahat hareket edilir çay içilir, yemek yenir hatta uyunur :))) yazın çok ısındığı için azıcık rahatsız edicidir :) birde benim kullanmadığım arabalı kuşçuluk vardır. bundada araba ile dolanılarak bahtımıza ne çıkarsa denir. bol benzin masraflı, ters ışık fotolu ve araba kapatılma hep unutulduğu için hafif netsiz fotolarımız olur. arabada kamuflajdan ziyade fasulye torbası önemlidir. aklıma bunlar geldi şu an :)

alicihan1 alicihan1 8.05.2008 17:14:00

Birşey daha, ağ kamuflajı için yanınızda oturmak için tabure falan götürüyor musunuz :)

demokritos demokritos 8.05.2008 20:17:00

yaklaşık 2 saat evvel sürmeli ve sarı bacaklı kumkuşları gördüm ve kamuflaj sırt çantamda olmasına rağmen sevgi ile yaklaşma tekniğini denedim:) kuşlar kendilerinden yüksek şeyleri pek sevmezler, bu yüzden dizleri, gerekirse elleri ve hatta tüm vücudu yere koymak gerekir:) bu sayede daha önce yalıçapkınlarına denediğim bu teknikle hiç kamuflajsız onlara 4 metre kadar yaklaştım ve tam kadraja yakın pozlarını aldım. kamuflaj konusunda ağ kamuflaj öneririm, kürşat abinin dediği gibi hareket yeteneği daha fazla.

sonerbekir sonerbekir 8.05.2008 23:57:00

bence kamuflajdan once cekeceginiz kusu tanimaniz gerekir. Neye tepki verdigini, kus hangi durumda iken hareket edeceginizi, ne zaman deklansore basacaginizi onceden tahmin edebilmelisiniz. Bu da kuslari tanimaktan gecer.

Kamuflaj konusuna gelince,

ornek vererek anlatayım,

izmit korfezi, etrafta yag tenekesi mi ararsınız karton kutular mı, dusunun ki kis aylarında camur yuzeyinde bilimum cesit çöp var. Burada kamuflaj sizin de çöp olmanizdan gecer. bi camasir makinasi kutusu, veya sadece basinizin uzerine koyacaginiz bir ortu ile bile yere şekilsiz uzanarak kusları dibinize cekebilirsiniz. Buradaki temel hedef hareketsiz olmanızdır ve mumkun oldugunca kusla gozgoze gelmemeniz.

bir diger teknik,

fotosu zor olan bir kus turu, toy, cekimi icin ugrasmistim epey, bu kus genis duzluklerde yasar, yılın belirli zamanlarında toplanır. ureme davranısşlarını sergilerler. Buradaki temel nokta toplanma yerlerini noktasal olarak bulmaktir. Peki buldunuz. Duz ovada cadir kursaniz da oradaki degisikligin farkına varacak ve size belirli bir mesafeden fazla yaklasmayacaktir. Bu durumda da siz cukur kazarsınız, yerden 20 cm yukarıda da objektifiniz olur, ustunuzde de camura bulanmış bir kumas parcasi. Boylece sizi bir toprak yığını olarak algılayacaktır. Tabii bunları ya gece ya da kusun yakinlarda olmadigi bir anda yapmanız lazım ki sansinizi artırasınız.

ne gelirse cekecem diyorsanız o zaman da kusların en yoğun konakladıkları bolgeyi secmeniz lazım. genellikle kamufle cadir kurulur. Bu cadiri birkac gun oncesinden kurup, alanda bırakabilirseniz, ucuncu dorduncu gunde de cadira girerseniz cok iyi kareler elde edersiniz.

baska bir yontem;

bazı kuslar ureme doneminde belirli bir teritori belirler, yani surekli belirli bir alanda gezer. Once gozleminizi yaparsiniz, kusun hangi dallara kondugunu gozlersiniz. Bazıları o kadar tipiktir ki, gun boyu terkrar ederek belirli 8-10 dala konarak her dal uzerinde öter. bu noktaların biri de sizin cekim alanınız olur.

en kolay ve en cok uygulanan yontem ise araba icinden cekmek,

arabadan cekerken kus harekete duyarlıdır. araba icinden cekerken tum camları koyu kumaşlarla(tişört, mont, araba içinde ne varsa) kapatırsanız, kucuk bir aradan bakarsanız, kus sizi araba içinde farkedemez, boylece araba içinde sizin hareket alanınızı artırır. yaklaşmak ise çok sakin olmalı, kendinizi kuşun yerine koyarak hareket etmelisiniz, bu da bazen saatlerinizi alır.

sevgiler,

soenr

alicihan1 alicihan1 9.05.2008 11:03:00

Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. bugün bir kamuflaj alıp belirlediğim birkaç noktaya yerleşeyim, bakalım öğrenmişmiyim :)

keman keman 14.06.2008 23:55:00

selamlar benimde kafama takılıyordu kamuflaj işi allah razı olsun bilgiler destek mükemmel teşekkürler ustalar saolun varolun

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT