TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

YUVA-YAVRU-YUMURTA FOTOLARI

demokritos demokritos 12.05.2008 12:03:00
Arkadaşlar, Birlikte almış olduğumuz karar gereiği uygulanan Etik kurallarda Yuva, yavru ve yumurta fotoğraflarının sitede paylaşılmaması vurgulanmış olmasına rağmen son günlerde bu tip fotoğraflar siteye yüklenmeye devam edilmektedir. Son derece etkileyic ve çekici görüntüleri nedeniyle Kamuflaj ve benzeri tekniklerle yuvadaki bireyler ve ebeveyn rahatsız edilmeden çekilmiş olduğu kesin olan görüntülerin dahi yeni başlayan fotoğrafçıları yuva ve yavru çekmeye teşvik edeceği kaçınılmaz olup bu tip fotoğrafların siteye yüklenmemesi önemle duyurulur...

Konu hakkında yorum eklemek isteyen arkadaşların fikirlerini bekliyoruz.

riyatg riyatg 4.06.2008 16:26:00

Galiba fikir belirtmeyen bir ben kalmışım.

Demokrasinin ne kadar iyi bir yönetim tarzı olduğu eskiden beri tartışılmakta.. Ancak en ideal yönetim tarzı konusunda dünyada hala fikir birliği yok:) Kurallar dünyanın her yerinde bir çok kişi tarafından tartışılsa bile küçücük bir grup tarafından saptanır. Şaka bir yana, daha önce de defalarca tartışılan bu konunun niye tekrar tartışıldığını da anlayamadım.

Bir yuvanın fotoğrafı, akademik çalışmalar yapan kişiler tarafından gerçekten bilimsel bilgi elde etmek dışında hiçbirimize yarar sağlamayacaktır. Doğayı meslek edinen arkadaşlar beni hoşgörsünler ama çok azımız akademisyeniz ve doğaya saygı diye adlandırabileceğimiz ortak yanımız bizi burada biraraya getirdi. Yuvaya müdahale doğanın bizzat kendi işleyişine müdahaledir bence. Tıpkı botanikçilerin her gördüğü bitkiyi kökünden sökerek arşivlemesine benzettim açıkçası. Bu bizim işimiz değil ve bize katacağı hiç bir şey yok. Yuvalar dünyanın hemen her yerinde aynı ve Türkiyede ve dışında da yeterince yuva fotosu olduğuna inanıyorum.

Kişisel olarak hala kesinlikle yuvaya yaklaşılmaması gerektiğini düşünüyor, doğaya saygı duyan herkesin de bu düşünceye katılmasını diliyorum. Yuva fotoğrafı çekmenin bu amaca nasıl hizmet edeceğini tasavvur edemediğimi de belirtmek isterim. Bu sitede bir "fotoğrafçı"-"kuşçu" ayrılması olduğu fikri beni ürkütüyor. Saygılarımla

serhattigrel serhattigrel 30.05.2008 02:00:00

Kuruluşumuzdan beri hiç bir konuda bu kadar yorum ve okuma sayısı elde etmemiştik.

Herkesin duyarlılığı için teşekkür ederiz.Artık bu konunun noktalanma zamanı geldi.

Kuruluşumuzda ,yuva yavru ve yumurta sitenin içeriğinde vardı ,Bilindiği gibi

I. trakuş buluşmasında 3Y den uzak kalınmasını tavsiye eden etik kurallar belirlendi, yayınlandı..

Daha sonra esaret altında çekilen bir fotoğrafın yaratığı tartışma sonucu

13,02,2008 kararları alındı. Bugün bu kararların sıkıntısını yaşıyoruz. Biliyoruz ki gelişen süreçte daha iyi olanı bulmak için birçok yeni karar almak ve bunları tekrar değiştirmek zorunda kalacağız.

3Y fotoğraflarının yasaklanması, tabu haline gelmesi, ülkemizdeki başörtü konusu gibi camiamızı bölmesin.. Arkadaşlarımızın bazıları kuş gözlemciliği , bazıları kuş fotoğrafçılığı ağırlıklı olabilir. Fotoğrafçılar türleri tanımaya, gözlemciler çekim tekniklerini öğrenmeye başladı. Gitmemiz gereken nokta birbirlerimizin eksiklerini tamamlayarak hepimizin Trakuş kimliği altında buluşması.

Hanay ın önerisinin artı ve eksileri, sakıncaları, faydaları tüm görüşler ortada. Şahsi fikrim ,yasaklarla değil öğrenerek, öğreterek ve yeni gelenleri bilinçlendirerek yolumuza devam etmekten yana.

Bu forumu donduralım. Enerjimizi sitemize yeni bir yönetim

Kadrosu seçmeye verelim, yeni yönetim 3Y meselesini bu forumun ışığı altında çözüme bağlasın.

Yönetim için yeni forum açıyorum

Mystere Mystere 30.05.2008 00:15:00

Öneriyi yapan arkadaşlar 3y kuralının çok sıkı filtrelerle yeniden yapılandırılmasından başka birşey önermiyorlar. Bir yuvanın nerde olabileceğini ve dolayısıyle oraya gitmemem gerektiğini ben çok iyi kuşçu arkadaşlarımdan öğrenebiliyorum ama onlara da her zaman ulaşamıyorum, kimin çektiği belli olmayan puan almamış bi fotoğrafın kuşun sayfasında olması öğreticilik açısından gerçek bir fayda katacaktır, bu fotoğrafı da isteyerek planlayarak değil çoğunlukla da rastlantı olarak çekebilirsiniz.

Bu forumu okumayan arkadaşlar 3y kuralının yeni hali yapılandırıldığında etik kurallar sayfasını açtıklarında zaten göreceklerdir yani bu sayfada kaybolup gitmez ulaştığımız sonuç.

Samimi olarak da şunu söyleyeyim kuşla dolu geçirilen birkaç senenin ardından birçok fotoğrafın yuva yakınında çekilipçekilmediğini yüksek yüzdeyle tahmin edebiliriz ki Ergün ün belirttiği gibi kuşa daha fazla zarar verebileceğimiz dönemler de mevcuttur.

O yüzden kuralların zaman içinde evrimleştirilmesi her işleyen sistemin başına gelebilecek doğal bir sonuçtur.

Bu nedenle ben de + diyorum.

Saygılar

Mystere Mystere 30.05.2008 00:06:00

Merhaba, siteyle ilgili sorumluluk duygum gereği fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikle birbirimizi anlamak konusunda çok çaba göstermediğimizi görmek beni biraz şaşırttı ne yazık ki.

Öte yandan bazı yeni arkadaşlarımızın akil adamlar gibi çok iyi niyetli ve naif önerilerde bulunmuşlar ama ne yazık ki ülkemiz kuşçuluğunun geçmişinde kuşçuların üst meclisi olan "kara toygar" ın bir doğanın tanımlanması yüzünden çıkan bir tartışma ile hiç de seviyeli olmayan bir şekilde dağılması gibi enteresan olaylar varken çok gerçekçi bir olasılık değil ne yazık ki(yanlış öneri değil demiyorum ne yazık ki reel değil).

Kurallar uymak içindir doğru, konulan kurallar popülizmamaçlı değil ama daha önce düşünülmemiş gerçek faydalar ya da akıllıca yapılandırılmış yeni işleyiş yöntemleri ortaya atıldığında yeniden yapılandırılamaz mı, bunu tekrar tartışmaya açmak yanlış olmasa gerek.

Kişilere birkaç referans verirsem biyoloji öğrecisi Ayşegül ve biyolog Ergün akademik anlamda bir veritabanında bulunması gereken noktaları çok güzel sıralamışlar. Ya da Korhan benzer argümanlarla benden farklı sonuçlara varıyor olsa da sonunda kendi düşündüğü yönde karar alınmayacaksa da ben buradan ayrılmayacağım ve buraya verebileceğim katkıyı vermeye devam edeceğim demesi benim için ulaşmamız gereken en önemli ortak nokta.

2005 yılıydı çocukluğumdan beri ilgi duyduğum kuşları hayatımda çok daha yer kaplayacak şekilde izlemeye ve fotoğraflamaya başladım başlarken yalnız başımaydım soru soracak öğrenecek kimsem yoktu. Şans eseri kustr ve sonra da Melihle Kazımın sitelerini buldum. Bu ülkede yalnız olmadığımı anladığımda çok mutlu olmuştum. Kuşu öğrenmek için forumdaki sayfaları en başından itibaren okudum ki oradaki tartışmalar benimiçin çok öğreticiydi. Çoğu flu olan fotoğrafların(ki zaten forumun amacı alanda tanıyamadığın kuşu sormaktı) nedeni kısa zaman önce bile teknolojinin bu kadar iyi olmaması ve kuşçuların da o zamanda şu ankine kıyasladığınızda maddi ortalamasının daha düşük olmasıydı, memlekette kuşa uzatılan tele sayısı adam başına 7,58gramdı:) O zamanlar bu site birçok insanı yetiştirdi ve misyonunu tamamladı.

Şimdi elimizde trakus gibi bir şans var, bu site için bazı arkadaşlarımız maddi manevi çok fazla emek ortaya koydular ve tartışmaların sonucu ne olursa olsun zaten toplum içinde çok küçük ve kamuoyu oluşturmak için daha çok güçlenmesi gereken bir topluluğuzz o yüzden beni kapıdan atsanız bacadan döner buraya yapabildiğimce katkı yapmaya çalışırım.

Çünkü benim hayatımda kuş öğrenmek için yanıp tutuştuğum ama soracak bir kimsemin internette açacak bir sayfamın olmadığı günler oldu. İnsan kolaya çabuk alışır ve malesef bazen güzel şeylerin değeri yokluğunda anlaşılır yalnız. O yüzden kişisel fikirleri ne olursa olsunbu siteden kimseninayrılmasını istemem, ayrılmasına razı olacağım tek kişi tipi egosentrik nedenlerle buradan gidenler olur .

Önerilere hayır diyen arkadaşlara önerinin yapısını tekrar okumalarını rica ediyorum...

Juggler Juggler 29.05.2008 19:35:00

"hic kimse bu konuda bir sey yapmiyor" dogru bir cumle degil.. Cok uzun bir sure Mehmet Gurbuz un organizasyonu olarak "ornitofoto toplantilari" diye bir toplantilar zinciri duzenlendi, bu toplantilara bir cok sehirden arkadaslar katildi, toplantilara bir cok uzman insan cagirildi, buna Kara Akbaba belgeselini yapan ekip de dahil, bu insanlar tecrubelerini anlattilar, islerini nasil yapiyorlar onlardan bahsettiler. Simdilik ara verildi, ama bu demek degil ki bir daha yapilmayacak... Yapilmaya tekrar basladigi anda bu toplantilar, sizlerin de haberi olur, sizler de katilirsiniz, bildiklerinizi anlatirsiniz, anlatilanlari dinlersiniz. 3Y konusunda akademisyenler davet edilir, yuvalarla ilgili tecrubeleri olan insanlar sunum yapar, bu sekilde herkesin kafasindaki soru isaretlerine cevap bulunmaya calisiriz.

Hatta bu toplantilardan biri Ankara li fotografcilarin organizasyonunda Istanbul da da duzenlenmisti..

Juggler Juggler 29.05.2008 18:54:00

Ne konuymus bu 3Y konusu da valla...

demokritos demokritos 29.05.2008 18:37:00

Abi olay benim kontrolümden çıktı artık, Yönetimdeki diğer arkadaşların tam desteğini almaktan uzak bir şekilde yanlız kalmam nedeniyle (sessizce) çekildim yönetimden. Zaten nereye gittin diye soran olmadığına göre doğru bişi yapmışım:) ve yine soran olmadığına göre site yönetimimizin bir fikri var ve bu benim fikrim diil demektir.

Ben Türkiyenin en iyi kuş gözlemcileriyle gözleme, en iyi fotoğrafçıları ile fotoğrafa çıktım, her biri ayrı ayrı keyifli idi. Site Yuvakus olacaksa da dert etmiyorum, izlemek bana yine büyük keyif verecek, ama ne olacaksa olsun diyen sağduyulu büyüklerime katılıyorum. Yönetimin bu olaya bir an önce el atması lazım !!!

(bunu yazması çok keyifli imiş bu taraftan bakınca:))))

Juggler Juggler 29.05.2008 18:07:00

Karsi gorusler yazmakla bitmez... Alin size bir arguman daha, siteye yeni giren birisi (tabii ki) hic bir kurali yaziyi okumayacagi icin, "ya bu sitede kimse yuva fotografi gondermemis, dur ben cekip ilk olayim" diye hirs da yapabilir.

O yuzden kimsenin kimseyi ikna etmesine gerek yok. Sorumlusu Mustafa midir bu konunun, Mustafa diyecek ki, "kardesim istediginizi gonderin". Ya da "Olmaz bu is" ... Ama bir sey demesi lazim. "Herkes fikrini soylesin" diyince herkes fikrini soyluyor tamam, ama bir yere varilmiyor. Ha bir de herkesin soyledigi gibi, sitede ya 3Y olur, ya da hic olmaz... Ortasi olmasi zor.. Eski ya da yeni farketmez.

Kara Akbaba konusundaki tecrube paylasimina gelince, acikcasi bir tecrube kazanmadim, ben orda bezden bebek gibiydim, elimde makina, birileri "suraya otur", "kimildama", "simdi cik disari" falan dedi, ben de onlar ne diyorsa onu yaptim. Sadece fotograflarin zamanlamasini kendi irademle yaptim diyebilirim.. Cok heyecanliydim hakkaten. Ama sunu soyleyebilirim ki, yuvalarin yerlerini bulmak pek o kadar kolay degil... TRT nin tespit ettigi bir yuvaydi bizim gittigimiz, kendi basina "Ben bir yuva fotografi cekeyim" diyip de bulabilecegi cinsten degildi.

drpan drpan 29.05.2008 17:40:00

Merhabalar

Yuva ve yavru fotoğrafları sitenin çizgisini geliştirecek veya bilimselliğini pekiştirecek ise neden olmasın denebilir ama eğer aslolan bilimsellik ise;

yuvalara direk müdahale olmasa bile yuva yerinin taciz altında olduğunu farkeden bir çok kuş türünün yuvayı derhal terkederek yeni bir yuva yapmaya başladığı bilimsel bir gerçektir. Eğer Doğayı gerçekten koruyoruz diyorsak yuva konusunda hassasiyet göstermeliyiz. Bir çok yuva fotoğrafı çekildi, hatta benimde var, ama o fotoğraflar burada olmak zorunda değil. Melih in Dediği gibi bu işin bir orta yolu olmaz, olamaz.

Hakan Bey e de katılıyorum, yuva fotoğraflarına hayır diyor isek eskiden yüklenmiş olan yuva fotoğrafları da siteden temizlenmelidir. Ve eğitim konusunda sitede daha fazla yayın ve paylaşım olabileceği gibi üyelerin çoğunlukta olduğu ve buluşabileceği şehirlerde (izmir, ankara, istanbul) yapılacak toplantılarla yeni katılanlara bu bilinç aşılanabilir..

Selamlar.

Metehan

Juggler Juggler 29.05.2008 15:51:00

Hakan Bey, yazdiklarimi sahsiniza alinmayin, ben bir yerden ayrilirken (ya da bir etkinligini kisitlarken vs) artik gidiyorum seklinde duyuru yapan herkese bu benzetmeyi yaparim. Bu Tamer de olabilirdi, Kursat da. (Ayni uslupla karsilik vermek isterseniz cevabinizi melihozbek@gmail.com a gonderin lutfen, burayi mesgul etmeyelim isterseniz.)

3Y konusuyla ilgili olarak da, siteye uye herkesin mutabakat sagladigi bir cozum aramak kadar bosa kurek cekilecek bir cozum yoktur herhalde. "Site yoneticisi" diye bir sey varsa eger, o yonetici sitenin cizgisi neyse ona gore kararini alir. O karar sadece buraya gonderilen fotograflari baglar, buraya uye birisi isterse www.3y.com diye bir site acar, orada sadece yuva yavru yumurta fotograflarini yayinlar. Ama uyeleri olan bir sitenin bir "cizgi"si olmalidir. Baska yerde insanlarin ne yaptigi siteyi ilgilendirmez. "3Y yok"sa yoktur. "var" denirse fotograflar gonderilir. Ne sis yansin ne kebap denirse ikisi de yanar gunun sonunda.

"Kimse mutsuz olmasin, karsi gorustekiler de ikna edilsin, dosluk kardeslik icinde sursun hersey" gibi bir dusunce varsa, uyanip bu dunyaya geri donmelerini oneririm o arkadaslara bir an once..

Bu konuda en dogru lafi Peregrine etti bence, 20 yildir bu isile ugrasiyor ve hala 3Y konusunda karara varabilmis degil (umarim dogru anlamisimdir)... Tum konuyu ozetliyor, agzina saglik.

hakan68 hakan68 29.05.2008 12:06:00

Bir daha bana karşı yapılan yorumlarda üsluba dikkat edilmezse aynı üslupla karşılık vereceğimi bildiririm.

ufuk ufuk 29.05.2008 00:06:00

yuva hakkında bilgim çok az. kırlangıç, leylek, çulha dışında da yuva gördüğüm söylenemez. nerede nasıl bulacağımı da bilmiyorum. bulmak için çaba da sarfetmiyorum. olur da yuva görürsem tanımlamak için uzaklaşır ve dürbünle yanına neler konuyor ona bakarım muhtemelen.. dolayısıyla yuva fotoğrafının yararı olduğunu düşünmüyorum.

yumurta fotoğrafının da bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. türün yumurta fotoğrafının olması bilimsellik mi katacak siteye? yumurta zaten yuva dışındaysa sakıncası olur mu bilmiyorum ama fotoforumda tartışılır. yuvaya rastlayıp içinde yumurta olduğunu farkedersem yine neyin yumurtası olduğunu anlamak için uzaklaşır ve civarına neler gelecek diye gözlerim... bahsettiğim gibi bu konuda tecrübem çok az ve yuvaya yaklaştığımda zaten kuşlar bunu belli ediyor. rahatsız oldukları kolayca anlaşılıyor.. dolayısıyla + ya da - demeden sadece düşüncelerimi dile getirmek istedim..

aqua aqua 28.05.2008 23:38:00

+

sebibi altta :)

aqua aqua 28.05.2008 23:35:00

Arkadaşlar ben hayal ettiğim TraKustan biraz bahsetmek istiyorum. Hani bilmediğimiz bir kuşla karşılaşınca veya fotoğrafını çekince hemen kitaplara sarılırız bu kuş mu yoksa şu kuş mu diye sonra işin içinden çıkamayız çünkü çektiğimiz fotoğraftaki açı kitaptakilere uymadığından veya genç birey yada açık-koyu don olmasından dolayı karıştırıp dururuz bu Site Serhat bey tarafından kurulduğunda çok sevinmiştim çünkü ilerleyen zamanlarda öyle bir arşiv oluşacakki, türkiyede yaşayan bir tür ile ilgili sayfaya girdiğimizde kuşun uçarken konarken sağ taraftan sol taraftan alttan üsten yavrusunun dişisinin, erkeğinin fotoğrafları olacaktı , yabancı kitaplara mahkum kalmadan istediğimiz bilgiye ve daha fazlasını ulaşabilecekti.

Evet diyebilirsiniz ki amaç bilimsellik değil ama ileride bunu kullanabilecek insanlara en güçlü veri tabanını oluşturmak hatamı olur. Herkes kuş yuvalarından uzak kalsaydı guguğun yavrusunu büyüttüğünü sanacaktık. Burada görülen her yuvanın dibine çöreklenip fotoğraf çekelim demiyorum ve arkadaşlarımda demiyor. Burada fotoğrafçı ve gözlemci arkadaşlarımıza kuşlara zarar verme noktasına gelmeden durduracak sağduyuyu ve eğitimi verelim diyoruz. Bu yasaklar 3Y fotoğraflarını çekmeyi azaltmayacağı gibi insanların bunu bilinçsizce yapmasını sağlayacak. Vaysayalım ki çekmedik ve kuşlara bir zararımız olmadı ya peki hiç yararımız olacakmı ? amacımızın kuşları mümkün olduğu kadar insana sevdirmemiz ve ulaşmamız olmalı değimli eğer İstanbul yada Ankara belediye başkanını yada bir millet vekilini, Murtaza başkanımız gibi kuş gönüllüsü yapabilirsek kuşlara neler kazandırabileceğimizi hiç düşündünüzmü ?

Saygılarımla.

Juggler Juggler 28.05.2008 16:38:00

Verin su karari da rahatlasin herkes abi..

cengiz cengiz 28.05.2008 16:17:00

+

çitlenbik çitlenbik 28.05.2008 16:14:00

Ben zamaninda Kara Akbabayi yuvasinda yavrusuyla cekmistim, ancak cekimden once orada bir yil boyunca belgesel cekmis insanlarla konustuk, hatta ekipten birisi bizimle geldi, hayvani taniyordu zaten. Yani "yuva cekimi"ni bir "proje" olarak ele aldik.. Onceden planladik, bilgi sahibi olduk, gidip oyle cektik. Bu yuzden yuva veya yavru cekmek sabah kalkip kus cekmeye gitmeye benzemiyor.. Arazide gezerken bir yuvaya rastladigimda kosarak uzaklasiyorum ordan. MELİH ÖZBEK

Budur diyorum. Son nokta...

Juggler Juggler 28.05.2008 16:01:00

Burada kimse zaten bilincli bir zarardan sozetmedi sanirim.. bu sitede kimse kuslarin yuvasina gidip bilincli zarar vermez..

Ama gecen gun baska bir sitede birisi "Biz Kizkusu cektik, o kadar dost canlisiydi ki, uzerimizde surekli ucup saatlerce poz verdi" dedi.. Tabi hayvanin yuvasinin dibinde takilmis arkadaslar, o da aslinda hic de dostane davranmamis.. Gitsinler diye dalip durmus..

Sorun bu kuslarin tavirlari hakkinda bilgi sahibi olmamamiz. Kusun yuvasinin yanina gidince ne olacak, kus biz fotograflari cekip gittikten sonra nasil tepki verecek, yavrulari ne olacak, o yuvaya bir daha gelecek mi gelmeyecek mi, yanina insan giden yumurtanin uzerine bir daha kuluckaya yatacak mi, bu konularda yeterli bilgiye sahip olmayan insanlarin kas yapiyorum derken goz cikarma ihtimalleri var. Ki su andaki bir cok fotografcinin (ben dahil) bu tur bir bilgiye sahip olmadigini dusunuyorum.

Ben zamaninda kara akbabayi yuvasinda yavrusuyla cekmistim, ancak cekimden once orada bir yil boyunca belgesel cekmis insanlarla konustuk, hatta ekipten birisi bizimle geldi, hayvani taniyordu zaten. Yani "yuva cekimi"ni bir "proje" olarak ele aldik.. Onceden planladik, bilgi sahibi olduk, gidip oyle cektik. Bu yuzden yuva veya yavru cekmek sabah kalkip kus cekmeye gitmeye benzemiyor.. Arazide gezerken bir yuvaya rastladigimda kosarak uzaklasiyorum ordan.

Bu yuzden butun endise , "trakusa yukleyecegim" diye birisinin gidip tamamen istemeden ve farketmeden cektigi hayvanlara kalici bir zarar vermesi. Kimse de bunun sorumlulugunu tasimak istemiyor tabii ki sitede.

Bence bu isin tartismaya acilmasi bile yanlis, sitede yoneticiler bir karar alir, bunu uyelere bildirir, o karara uyulur. Bu kadar basit. Her kafadan bir sesin ciktigi boyle bir konuda uzlasmaci bir zemin aramanin bir sonuc verecegini sanmiyorum.

aysem54 aysem54 28.05.2008 15:21:00

ben de sitenin üyesi olarak fikrimi belirtmek isterim.daha önce yazdım sildim sürekli siteye sırf bu foruma yazı yazmak icin siteye giriş yaptım ama sonra çıktım.çünkü forumda yazılanların hepsini okudum kişiselleştirmeye dökmek benim için en üzücü olay oldu.

Trakuş sitesi oluşturuldugundan beri burada olmaya çalıştım ve oldum.Trakuş açıldıgında tek amaç Kuş türlerine ait bir bilgi birikimi olmasıydı.zaman ilerledikçe fotogaleri çıtayı aştı ve türlere ait bakmaya doyulmaz fotoğraflar gelmeye başladı ve hala devam ediyor Evet...

ben bu sitede kuş türlerinin özellikle tanımlamasına ait çok şey öğrendim.Yuva yavru ve beslenme şekilleri dışında...

bir biyoloji öğrencisi olarak ben bu sitede o bilgilerin de yer almasını isterim.

3 y olayı yani yuva yavru yumurta fotoğraflarının onaylanması taraftarıyım.Eğer ki trakuş bir fotoğraf sitesinden çok bilgi sitesi olacaksa bence bu 3 y kuralı konulmamalı diyorum.

Sitede onlarca sayfası tamamlanmayanlar var beni üzen durum neden bu konuya eğilim bu kadar yoğun oldu.

kuşlara zarar verme konusunda da eğer ki burada belgelenen alanları avcılar gelip de belirler diye 3 y fotoğraflarının konulması istenmiyorsa bu engel sadece trakuşun bu yasağıyla kısıtlanması yeterli olmaz.Kuşbank veri tabanına da bir üyelik yaparak avcıların yuva yerlerini belirlemesi ve alana ulaşması çok daha kolay olabilecektir.

bir Yumurta fotoğrafı çekerek ne bir fotoğrafçının bundan tatmin olacağını ne de yumurtanın bu fotoğraftan rahatsız olacağını düşünmüyorum.aksi durumda bilgi sitesi olarak buraya yüklendiğinde ben veya yeni bir Trakuş üyesi bir kuş yumurtası gördüğünde hangi kuşa ait oldugunu öğrenmiş ve bilmiş olacak.eğer denilirse yumurta yavru ve yuva fotoğrafları heryerden bulunarak öğrenilir diye bu durumda Trakuş ta yasak konulmasa da insanlar fotoğrafları yine çekerek zarar verecektir.

Kum kırlangıcı fotoğrafı örneğin, benim bilgim dahilinde değildi yuvanın onlara ait oldugu.benim gibi türlerin 3 y olayıyla ilgili bilgisi hiç olmayan biri için daha yararlı olabilir.zaten kuşlara karşı hoşgörülü vicdanı olan bir insan oranın yuva oldugunu bildiği taktirde oraya zarar vermeyeceğini de bilecektir.

her 3 y fotoğrafı çekenin de kuşlara zarar vererek o yanlışı yaptıgını da zannetmiyorum.eğer ki de varsa bu gibi sorunlar ancak yaşanılarak öğrenilir kanaatindeyim Ki burada avcı olup da kuş gönüllülerinin arasına katılarak avcılığı bırakan çok insan oldugunu biliyorum.

eğer 3 y fotoğraflarında amacın bilimsellik oldugu farkettirilirse Trakuş sitesinin birçok yönden çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.

ve son olarak ben örneğin serçenin 60 bilmem kaçıncı fotoğrafında kompozisyon netlik kadraj makro seyretmektense bir yumurta fotoğrafını görerek bilgilenmemizin daha yararlı olacağını düşünüyorum...

saygılarımla

spalaxtr spalaxtr 28.05.2008 15:09:00

Herkese merhaba,

Büyük bir keyifle üyesi olduğum ve üyelğini sürdürdüğüm sitede en beğeniyle izlediğim kuşların doğal ortamında ve doğal davranışları annda çekilmiş güzel fotolar. Bir yaban hayatı Biyoloğu olarak kuşlara kolayca zarar verebileceğini düşündüğüm yuva ve yavru fotoğraflarının sitede yer almamasının daha yararlı olacağını düşünüyorum.

Pek çok üyemiz asla kuşa ve yavrulara zarar vermeden görüntü alabilirim diye düşünebilir ama işe yeni başlayan ve yeterli özeni göstermekte yetersiz olabilecek bazı üyelerimizin kötü bir amaç taşımasa bile yuva ve yavrulara zarar verme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden yuva ve avru fotoğrafları lütfen çekmeyelim ve sitemizde yer vermeyelim

Sevgilerimle

çitlenbik çitlenbik 28.05.2008 14:54:00

Benim son olarak önerim şu :

Oylama açılsın, gizli olsun, herkesin 1 oy hakkı olsun.

Üye oy vermeden, siteye giremesin..Böylecek bütün üyeler de oy kullanmak zorunda kalır. Azınlıklara göre çoğunluk kararı alınmamış olur.

Sonucu herkes kabullensin..

Çünkü, buradan, bu sorun çözülmeyecek !!!

kursatt kursatt 28.05.2008 14:35:00

korhan mesele şu : Son derece etkileyic ve çekici görüntüleri nedeniyle Kamuflaj ve benzeri tekniklerle yuvadaki bireyler ve ebeveyn rahatsız edilmeden çekilmiş olduğu kesin olan görüntülerin dahi yeni başlayan fotoğrafçıları yuva ve yavru çekmeye teşvik edeceği kaçınılmaz olup bu tip fotoğrafların siteye yüklenmemesi önemle duyurulur...

Konu hakkında yorum eklemek isteyen arkadaşların fikirlerini bekliyoruz.

demokritos

fikirde belirttik. olay kuş fotoğrafçılarını ve yeni başlıyanları ilgilendiriyor. küsen darılan, ayrılan bir sürü de insan olacak. hem fotocu hem de gözlemci. ben 1 kayıbı fazla bulduğum için konuya hassasım. kimse isteyerek çekmiyor 3 y.yi madem çekti "kişisel tatmin olmasın diye de tür sayfasında bilgi amaçlı ve anonim olsun diye düşündük." kuşu tanımak ve bilgi edinmek isteyenin gideceği yer türün sayfasıdır. tr deki kuşlar hakkında bilgi toplayan bir site ise trakuş : foto , gözlem ve bilgiyi içinde barındırmalıdır. ama hepimizin hassas olduğu türlerde uludoğan gibi yer bile belirtilmemesi gerektiğinde zaten herkez hem fikir. en sağlıklısı eksi ve artıları toplamak :)kim çoğunluktaysa ona uymak.

kursatt kursatt 28.05.2008 13:38:00

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=1669

kuş fotoğrafçısı araziye her gittiğinde o kuşları daima orada görmek ister. sitenin vitrinidir kuş fotoğrafçılığı bence. diğer insanlarda kuş fotoğrafçıları sayesinde güzelliğin farkına varır. bu sebeple kuş fotoğrafçılarına tukaka yanlış. en az doğa sever diğer arkadaşlar kadar kuşların yaşamasını ister. üzülerek burdur da 10. kuş konferansında gördümki yuva yasak yumurta yasak diyen arkadaşlarımız çok az. aynı cephedeyiz ama cephemiz zayıf. linkteki fotoğrafa tekrar bakıp bir daha düşünmeli - veren arkadaşlar.

ebacak ebacak 28.05.2008 13:28:00

+ verdim nedenlerini açıklamak gerekirse:

geçtiğimiz temmuz ayında trakuş 1 kampında ben de 8-9 verenlerle hemfikirdim.Yuva,yavru,yumurta fotoğraflarına kesinlikle karşıydım.Çünkü biz bir bilimsel site değiliz,olamayız,olmayacağız.

Bilimsel sitelerde muhakkak bulunması gereken yuva-yumurta-yavru üçlemesinin biz de bulunmamasının zararıolmayacağı kanaatindeydim.

Ama geçen bu süre zarfında fikirlerim değişti.

Öncelikle insanlara yasaklar koymak aslına bakarsanız insanları istemediğimiz o işe yönlendirmenin başka yoludur.Eğer yuva fotoğrafı çekmeyin dersek pek çok insan için daha çok ilgi çekeici hale gelecek.

Ayrıca yayınlanmaması da yuva çekilmediği anlamına gelmiyor.

Pek çoğumuz(buna 3Y fotoğraflarının çekilmesini istemeyenler de dahil olmak üzere) yuva,yavru ftoğrafı,yuvaya yem tşaıyan ebeveyn fotoğrafı çektik.

Hiç kimse çekmedim diyemez,anacak yayınlamamış olabilir.

Peki bu yuva çeken arkadaşlar kuşlar üzerine bilgiler içeren bu sitede yayınlamasın da amacın sadece fotoğraf olduğu sitelerde mi yayınlasınlar?

Yavrularını besleyen kuşlar haricinde hiçbir yuva fotoğrafı estetik değldir bence,nasıl olursa olsun,fotogaleriye dahi konsa ilgi çekmez,başköşeye gönderilmez.Üstelik benim hemfikir olduğum konuda bu fotoğrafların fotogaleri-fotoforum gibi herkesin hergün baktığı yerlere değil de kuşlar ile ilili bilgi edinmek isteyenlerin bakacağı,türlerin özelliklerini ve bilgililerini içeren tür sayfasına eklenmesi yönündeydi.

Yoksa Fotogaleriye konmasını hiçkimse istemiyor.

Farkında mısınız bilmem ama göç sırasında bir kuşun fotoğrafını çekmek bazı zaman bazı türlerin yuvalarını çekmekten daha sakıncalı olaiblir,yeterli yağ stoğu olmayan bir kuşu umursamazsa defalarca uçurarak kısıtlı enerjisini bitirmek,sadece daha iyi fotoğraf çekmek için yapılan bir hata iken kimse buna ses çıkarmıyor.bir kırlangıç,bir leylek yuvası çekmek bu kadar zararlı değildir.

Ayrıyaten hiçbir insanın yuva fotoğrafı çekmek için çaba göstereceğini sanmıyorum,çünkü çoğu kez çok zahmetli bir uğraştır ve yeterli gözlem gerektirir yuva bulmak.Zaten çekilen yuvların pek çoğu ancak karşı karşıya gelindiği veya rastlantısal oalrak bulunduğu zaman çekiliyor,efor sarfedilmeden.Zaten istemeden olan bu karşılaşmada çoğu kez ebeveyni korkutmuş oluyoruz.Yani eğer hiç tehlike oluşturmak istemiyorsak hiç araziye çıkmamak en iyisi değil mi;)

Bence öğretici olmak gerekir,yani eğer bir kişi bu siteyi bişeyler öğrenmek için ziaret ediyorsa,tür hakında pek çok şeyi öğrenmeli,gerek yuvası,gerek habitatı,gerekse beslenme alışkanlıkları,zaten sadece fotogaleriye bakan kişiler bunları görmeyecekleri için daha duyarlı ve öğrenmek isteyen insanların görmesi ve bilgilenmesi taraftarıyım.

Eğere gerçekten yuva ve yavru ile ilgili fotoğraflar silinecekse,bence ağzında yem tşaıyan kuş fotoğrafları,bütün genç ve yavru fotoğrafları hatta mümkünse beslenmesini çoğu kez engellediğimiz beslenme fotoğrafları da silinmeli diye düşünüyorum.O zaman daha adaletli olur sanırım.

çitlenbik çitlenbik 28.05.2008 13:12:00

Ben kendi adıma gereğini söyledim Kürşat Bey :)

Ama sadece - verene, neden öyle denmesin. + verenlerden de açıklama yapmayan var. Açıklama isteniyorsa, herkes nedenini yazsın. Budur dediğim.

çitlenbik çitlenbik 28.05.2008 12:57:00

Ayrıca Mustafa nın da dediği gibi, hesabı - verenlere sormayın lütfen. + verenler de neden öyle dediklerini açıklasın o zaman.

alimallah alimallah 28.05.2008 12:56:00

( - )

( + )

Her iki tarafın argümanlarından da tatmin olmadım:))

smaragdeniamatia smaragdeniamatia 28.05.2008 11:07:00

(-)

korhan korhan 28.05.2008 10:52:00

+++++++++ ama Melihe...

Yalnız şu aralar toy ve mezgeldek fotograflari yüzünden başım donuyor, o yüzden melih ne derse dogrudur diyebilirim:)

yuva ve yuvada yavru fotograflarina da ------ diyorum.

Juggler Juggler 28.05.2008 10:30:00

Tartisma zaten "sitede bazi insanlarin yuva fotograflari var, ama bazi insanlar ekleyince siliniyor" dan cikmisti... Hanay in onerisiyle bu durum iyice ayyuka cikacak.. Birisinin gonderdigi yuva fotografi turun sayfasinda yerini alirken, baska birisinin gonderdigi fotograf (tamamen subjektif bir takim degerlendirmeler sonucu) silinecek.

Dostluk, arkadaslik uzerine kurulu sitelerde bu yontemler islemez malesef Hanay cigim.. Bir kural koyarsin, o kurali ya uygularsin, ya uygulamazsin. Yoksa kimseyi memnun edemezsin, ustune ustluk bir suru de gereksiz agir laflar isitirsin, insanlar küser, kinayeli laflar edip siteden ayrilmaya kalkar (ama nedense kimse sessiz sedasiz ayrilmaz da, ben gidiyorum, elveda falan tarzi borazan otturerek gider, intihar etmek icin dama cikan adamin bana karimi getirin demesi gibi, intihar etmeye niyetin varsa atlarsin kimseyi cagirmadan)...

En iyisi ya "arkadaslar istediginiz tarz fotograf yukleyebilirsiniz" diyeceksiniz, ya da "arkadaslar bu tur fotograflar kim gonderirse gondersin, tur ne olursa olsun, poz nasil cekilmisse cekilsin silinecektir, bu konuda fotograf gondermekte israrci arkadaslarin uyeligi de askiya alinacaktir" diye kural koyacaksiniz, onu da kayitsiz sartsiz uygulayacaksiniz. Ama "biz bi bakicaz, begenirsek kalacak, begenmezsek gidecek" durumu yurumez. Cozumden cok daha beter sorunlar yaratir.

pufidika pufidika 28.05.2008 09:27:00

Türkiyenin anonim kuşları ,türkiyede yaşayan üreyen göç eden gelip giden gelmiken kalan türlerin tanımlarının yapıldığı belgenlendiği ve bilgilendirdiği bir paylaşım sitesi olduğunu düşündüğümden ve

814 578 km² lik bir yüzölüçümüne sahip ülkemizde 561 üyeden oluşan hepsi birbirinden değerli arkadaşlarımızın tahribatının ( yapmayacaklarına ve yapmadıklarına gönülden eminim ) bir çok kurum ve kuruluşun yaptıklarının yanın da samanlıkta iğne kadar olacağı kanaatindeyim.son yükelemiş olduğum Bataklık Kırlangıcını çektiğim alan 15 gün öncesinde tatbikata maruz kalmış bir bölge hala heryerde izleri var ama gördümki doğa kendini korumaya devam ediyor,ürüyor çoğalıyor.Maksat bilgilendirmek,kaynak olmaksa bu fotoğraflarda kanaatimce olmalı.

hamisami hamisami 28.05.2008 09:17:00

+

Bu pozitif bir adımdır. Hele bu adımı bir atalım derim.

kursatt kursatt 28.05.2008 08:54:00

+

eksi veren arkadaşlardan ayrıca tür yetkilisi olmalarını ve daha siteye katılımcı olmalarını beklerdim. hürmüz hanımınsa ellerine sağlık tür sayfaları güzel ve bilgilendirici.

net olan bir nokta var. sitenin sadık ve paylaşımcı fotoğrafçı üyelerinin "3 y" derdi yok. ayrıca yuva fotosunun sınırı da çizilemiyor. belge amaçlı tür sayfasında bulunmasında hiç bir sakınca yok. karaçaylağı tanıyacaksam bir makalede normal fotosunun yanında yuva veya yumurta fotosunun yanlış bir tarafı yoktur. karaçaylak yumurtasını görüncede gidip yuvasını bulup o yumurtayı çekeyim demiyorum. sitenin amacını tekrar kopyalayıp yapıştırayım : Sitenin amacı ülkemizde doğal ortamda yaşayan kuş türleri hakkında anonim olarak bilgi toplamak ve bu bilgilerin paylaşılmasıdır."

çitlenbik çitlenbik 28.05.2008 08:45:00

Gülden Hanıma katılıyorum.

Kural vardır, ya da yoktur. Eski fotoğraflar için kuralı esnetelim, fikrini doğru bulmadım.

Yani eski fotoğrafların sitede yeralmaması taraftarıyım.

Ama yeni yüklenecek fotoğraflar için dediğiniz uygulanabilir. Madem bilimsel site olmak istiyoruz, bilimsel araştırma için bu fotoğraflara ihtiyaç var deniyor. O zaman bu tür fotoğrafların denetimini yapacak, tarafsız ve bilgili insanların onayından geçmesi doğru. Nerede, hangi koşullarda çekildiği bilgisi de verilmeli, istenmeli.. Bu bilgiler de detaylı olarak fotoğraf altında yeralmalı.. Bunu ciddi anlamda başarabileceksek kabul.

golden golden 28.05.2008 01:58:00

bir kural ya vardır ya yoktur istisnalar gözetilmeye başlandığı an kurallar yok sayılır. her kesin aynı bilgiye sahip olmadığı düşünüldüğünde bir yuva fotoğrafının eklendiğini gören üyeler kendileri de çekmeye yeltenirler istisnaları gözetmeden. buda kuşlara zarar verir.

siteye bu tip fotoğrafların yüklenmemesi daha sğlıklı olur düşüncesindeyim.

demokritos demokritos 28.05.2008 01:54:00

(-)

ben yinede ya siyah ya beyaz olmalı diyorum, yuvanın hiç yüklenmemesi elzemdir.

(+) yaptığımız tartışmada mutabakat sağlandığı aşikar, yapılacaksa böyle olmalı.

golden golden 28.05.2008 01:50:00

(-)

ebacak ebacak 28.05.2008 01:41:00

+

hakan68 hakan68 28.05.2008 01:39:00

+

Juggler Juggler 28.05.2008 01:18:00

Siteye uye olurken "bu sitedeki kurallari kayitsiz sartsiz kabul ediyorum" diye bir kutucuk yok mu demokritos :)..

Mesajlar bana "kirmizi isikta durmak lazim ama, ya vakit gece yarisiysa ve kavsaktan hic araba gelmiyorsa yine de durmali mi" tartismasini hatirlatti. Kurallara ya uyarsin (uygularsin), ya uymazsin (uygulamazsin). Ikisinin ortasi yok. Yoksa "bak o kirmizida geciyor, ben keriz miyim duruyorum" tartismalari surer gider.

demokritos demokritos 28.05.2008 01:13:00

Son yazdıklarım Kürşat Abiyi kapsamaz.

(Bu metin zorla yazdırılmıştır)

demokritos demokritos 27.05.2008 23:45:00

Ümite katılıyorum, bu forum gereksiz yere çok uzadı.

İki yeni kuş fotoğrafçısı arasındaki bir yuva fotoğrafı altı diyaloğu:

Dün Eskihisar da deniz kenarındaki falezlerde bir sürü oyuk vardı. Sürü ile kırlangıçlar uçuyodu oralarda ama birini fotoğraflamak nasip olmadı. acaba onlar da kum kırlangıcı olabilirmiydi? Bu fotoğrafı görünce onlar geldi aklıma

büyük ihtimal öledir, deniz, göl ve nehir kıyılarındaki kum yamaçlarında yuvalanıyo bu arkadaşlar

bunlar gibi kahverengi ise onlarda kum kırlangıcıdır tabi bu açıklama yeterli olmadı sanırım siz

yine de fotograflayıp bi kitaba bakın :) selamlar .

Yuvasına girmeye çalışan bir orman alaca ağaçkakan fotosunun özeti:

91 izlenme, 8 eleştri, ve 8 (sekiz) eleştri de beğeni içeriyor. neden? Ağaçkakan taciz edilmiş olabilir, ufacık kalbi korkudan, yavrularına bir zarar gelecekmi diye deli gibi atıyo olabilir ama poz harika, ve fotoğraf çekilince ölmedi, demekki zarar vermedik.

Bu site kuşları görüntülemek ve korumak adına kuruldu ise korumak fiilinin fazla seçeneği yoktur, ya korursun, ya korumazsın.

Ben bir eşeklik edip zamanında Etik kural zırvalarına ön ayak oldum. sonra bu eşekliğimde ısrar edip yuva fotoğraflarına karşı çıktım ama bir yere kadar, madem camiamız halis muhlis Türk aklıyla yabancılar yapıyosa bize uymazz felsefesi gütmekte, sesimi kesiyor ve tüm kırdığım, üzdüğüm kuş fotoğrafçılarından özürler diliyorum.

en güzel yuva fotolarıyla dönmeniz dileğiyle...

Saygılar...

alcedo alcedo 27.05.2008 19:51:00

"bu tartışmanın formun gereksiz olduğunu ve hatta sıkmaya başladığını düşünüyorum. hepimiz aynı gemideyiz ve aynı duyarlılıktayız."

Kürşat bey bu sözlerinize can-ı gönülden katılıyorum.......

çitlenbik çitlenbik 27.05.2008 19:24:00

Sözlerimi yanlış algılamışsınız Hakan Bey. Ben fotoğrafa ve kuş gözlemeye yeni başladım. Hep çömezim diyorum kendime zaten, haddimi bilirim. Ben gibi pek çok insanın, yolun başında zarar vermiş olabileceğini ifade etmek istedim. Leylek ve Kırlangıç yuvası çektiğimi, doğru bulmayıp, sildiğimi de dedim.

Evet, flaş çakılmaz bu da doğru. Flaşla çektiğimi nereden çıkardığınızı da anlamadım Ümit Bey ama neyse..

Kimseden daha fazla doğasever, doğa korumacı olduğumu söylemem, kimse de kendini söyleyemez.

Denilmek istenen sadece şudur: İşin başında olanlara örnek olma adına da hem, yasaktan yanayım. Usta olsanız da farkında olmadan zarar vermediğinizi de kim diyebilir ki ?

Korhan Bey de demiş. Yurtdışında kuralların daha sert olduğunu duydum bende. Milli parklarda yürüme yolu dışına çıkarmazlar sizi, yasaktır. Biz daha yolun başında böyle birbirimize düşersek, bu kuralları da getirmek gerektiğinde, çil yavrusu gibi dağılacağız demek ki..

Ayrıca tartışmanın kuş fotoğrafçıları arasında olmasını da doğru bulmuyorum. Kuş gözlemcileri var aramızda, fikirlerini söylesinler lütfen veya danışılsın. Ortak karar alınsın. Yoksa bu iş uzar gider, birileri pes eder, küser gider, bir arpa boyu yol bile gidemeyiz..Söylenenlere de, ben bu işin piriyim, nasıl böyle derler tavrı ile yaklaşıldığı sürece tartışıp anlaşamayız zaten..

alcedo alcedo 27.05.2008 19:08:00

Korhan bey

"Yuva ve yavru fotoğrafı çekmek bunun inceliklerini öğrenmek istemek açıkçası bana çok da cazip gelen bir alan değil ama belli ki bir sürü fotoğrafçı bunu şiddetle talep etmekte:))" ..................demişsiniz.

Ama bunu şiddetle talep eden, illaki yavru fotosu çekeceğim diyen arkadaşlar olduğunu sanmıyorum. Ya da ben çok iyimserim.....

kursatt kursatt 27.05.2008 18:44:00

kuş fotoğrafı ve gözlemi ikisi birbiriyle aynı doğruda olan uğraştır bana göre. birbirinden ayırmak veya biz doğru biliriz siz şunu yapmayınız şu yanlıştır demek uygun değildir. hiç bir kuş fotoğrafçısı yuvaya yavruya vb. zarar verme niyetinde değildir. önlerine böyle bir yasak getirilmesine gerekde yoktur ki hepsi zaten bu bilinçtedir. kuş fotoğrafçılığı da gözlem gibi doğada olma dürtümüzün bir getirisidir. hatta avcılık. mekteplileri saymazsak çoğu gözlemci ve fotocunun kökeni avcılıktır. zamanla kuşla birlikte kelebek, çiçek sürüngen vb gözlem ve fotoğrafı da gelişiyor. içinde minik yavrusu olan vb fotolar, yumurtalar zaten fotocuların umrunda değil.. biz görsel sunum peşindeyiz. arazide yaşadığımız güzelliği akşam evimize gelip bilgisayarımızda da izlemek, paylaşmak ümidindeyiz. bu işte hiç bir maddi gelir yok. derneğimiz yok arkamızda finans sağlıyacak. body,tele vb ekipman pahalı ve cebimizden. kuşları gözlemliyoruz. tarıyoruz ve bilgileniyor, bilgilendiriyoruz. (iyi foto için iyi gözlemci olmak gerekir kuramı) iyi gözlemci değilsen yanında iyi gözlemci götüreceksin veya fotoya :)

hepimiz aynı doğru için burada olduğumuz için kısacası bu üç y ye bukadar takılmamak lazım. hiç birimiz birbirimizden ne daha iyi, ne de daha kötü veya daha çok doğa severiz. aynı amaca hizmet ediyoruz. amacı belge üretmek olan sitede belgeye yasağı değil belgeyi nasıl zarar vermeden üretirizi tartışmalıyız. daha evvelde form açmıştım mesela yuva yakınında kamufle nasıl olunur diye. çadır kullanımı, ağ, gizlenme bunları konuşmalıyız.

korhan korhan 27.05.2008 18:40:00

Yuva ve yavru fotoğrafı çekmek bunun inceliklerini öğrenmek istemek açıkçası bana çok da cazip gelen bir alan değil ama belli ki bir sürü fotoğrafçı bunu şiddetle talep etmekte:))

Hakan Bey bence konuya çok yanlış yaklaşıyorsunuz. Tüm dünyada pek çok kurum ve gözlemcinin paylaştığı bu etik kuralların ardında kontrol etmek, ceza vermek amacı yok. Asıl amaç bir bilinç oluşturmak (consiousness raising). Burada kuş fotoğrafçıları (bu görüşü paylaşanlar olarak en azından) ve gözlemcileri olarak insanlara verdiğimiz mesaj, doğa severler olarak, doğa ile ilgili bir aktivite yaparken hırsımızı, kişisel tatminimizi bir kenara bırakıp fetiş derecesindeki sevdiğimiz doğa ve kuşlara azami (ki hakediyorlar), belki de aşırı derecede azami özen gösterdiğimizi göstermek (ben kişisel olarak bir politika olarak değil kendi doğrum bu olduğu için yapıyorum). Yani bir çeşit pozitif ayrımcılık diyebilirsiniz. Yani kitap üstünde aslında bir sorun yaratmayabilecek bir aktiviteyi, tamamen yönetilebilir olarak görülebilecek bir riski (yuva fotografı çekerken kusları rahatsız etmek, tehlikeye atmak buradaki durum), ne kadar ufak olursa olsun biz almak istemiyoruz diyoruz kısacası. Bunu bir annenin çocuğuna olan özeni gibi düşünün... Son zamanlarin güncel konusu kene ve kırım kongo virüsünü göz önüne alalım, aslında bakarsanız bu hastalık herhalde ülkemizde can alma riski en az olan hastalıkların başında. 75 milyon insandan yılda 30 kadarı bu hastalıkla can veriyor, her halde bu rakamdan çok daha fazlasını her gün gribe kurban veriyoruz. Ama ben hiç sanmıyorum ki bunları anlattığınız bir anne piknik sırasında çocuğuna yapışan bir kene konusunda endişelenmeyi kesebilir. Evet risk az ama bu duyarlılık seviyesinde o risk bile kabul edilemez...

Doğada yapılan aktivitelerde patika dışına çıkmayın denir (ki bazı ülkelerde buna uymak kanuni zorunluluk), çiçekleri koparmayın, çöp atmayın, vs denir. Emin olun bunları o dağaya çıkan ufak azınlık yapsa hiç bir belirlenebilir etki göremezsiniz (Şehirlerde attığımız çöğler yine doğaya götürülüp bir güzel dökülüyor, yani boşuna geri taşıyoruz onları bu mantıkla). Ama burada konu olan şey fayda saglamaktan öte bir bilinç oluşturmak ve bu bilincin en azından bir gün daha büyük etkiler içinb topluma yayılacağını ummak.

alcedo alcedo 27.05.2008 17:58:00

Bilgili olmak;

Apartman boşluğundaki kuşun gözüne flaş çakarak fotoğrafını çekmek midir?

Sanmıyorum......

Bu fotoğraf 3Y (yuva, yavru, yumurta) diye tabir edilen fotolardan daha mı az zararlıdır?

Bunu da sanmıyorum...

hakan68 hakan68 27.05.2008 17:40:00

Çitlenbik demiş ki:

Ama çekilen bu tür fotoğrafların prim yapması, işe yeni başlamış fotoğrafçılar için cazip hale gelebilir. Kuş gözlemi ve kuşlarla ilgili bilgisi olmayıp, sadece fotoğraf çeken ve yeni başlamış kişilerin maalesef istemeden zarar verme durumu sözkonusu olabilir.

Bilgisi olmayıp...Ne kadar güzel bir cümle.

Yuva ve yavru çekimlerinin yasaklanması yerine bu bilgileri vermek sanırım daha zor geliyor.Ya da bu bilgileri kişiler paylaşmak yerine kendisine saklıyor.Fotoğraf yüklememe nedenimin başı işte bu olaydır.Türkiyenin makus kaderi.Öğretme, eğitme yasak koy.En kolay yöntem.Yeni gelenler kendi başınızın çaresine bakın arkadaş.Yurd dışı sitelerine girin orada daha çok bilgi bulabilirsiniz.

Paylaşmak bu kadar zor mu yani.Yada yuva ve yavru çekmek kaç kişinin tekelinde olacak.Kaç kişiye mübah da diğerlerine günah.

Yapmayın lütfen.

çitlenbik çitlenbik 27.05.2008 08:49:00

3Y kuralı diyorum ben buna. Yuva, Yavru, Yumurta..

Daha önce de bu konuda forum açılmıştı. 3Y kuralının uygulanması gerektiğini savunmuştum.

Kuralların kişilere ve durumlara göre değişemeyeceğini düşünüyorum.

Burak Bey çok iyi fotoğraf çeker, yuvalara zarar vermez, Ahmet Bey acemidir, zarar verebilir diyemeyiz.

Tabiki bu fotoğraflara da bilgi açısından ihtiyaç vardır. Çağan Bey gibi bilimsel çalışma yapıyorsa eğer, hangi kuşa, ne zaman ve nasıl yaklaşacağını bilebildiği için itirazımız olamaz.

Ama çekilen bu tür fotoğrafların prim yapması, işe yeni başlamış fotoğrafçılar için cazip hale gelebilir. Kuş gözlemi ve kuşlarla ilgili bilgisi olmayıp, sadece fotoğraf çeken ve yeni başlamış kişilerin maalesef istemeden zarar verme durumu sözkonusu olabilir.

Hepimiz zaman zaman yuva fotoğrafı çektik. Benim yuvada Leylek fotoğrafım vardı. Sildim. Geçen Kırlangıç yuvası çektim ama sildim onu da. Bunlar belki insanla yaşayan, rahatsız olmayacak kuşlar. Ama tür ayırımı yapmamız mümkün mü ? Bu zor bence.

İşin özeti :

1- Kişi ve tür ayırımına gitmeden, sitede hala varolan bu tür fotoğraflar olmamalı, diyorum. Ama önce bence uyarılmalı. Kişi kendi otomasyonu gereği silmeli. Silmez ise yönetim silmeli.

2- Bu tür fotoğrafların yayınlanması yasak olmalı. Yayınlayamayacağımız fotoğrafı zaten çekmeyiz, umarım :)

serhattigrel serhattigrel 26.05.2008 20:42:00

3 gündür kamptaydık, bu gün ve kamp öncesi internete giremedim.

Bu forumu baştan sona okuma fırsatını bugün buldum.

Forumda amaç gerçekleşmiş, yuva fotoğrafı konusunu iyi çözemediğimiz ortada, çözüm bekleyen başka konularda var.

Hepinizden biraz süre istiyorum.

Amacımız doğrultusunda en iyi çözümü hep beraber bulacağımızdan şüphem yok.

Düzeyli ve yol gösterici yazılarınız için teşekkürler

asfur asfur 25.05.2008 19:48:00

Gerek Barbaros gerekse Mustafa nın fikirlerine aynen katılıyorum..

Ayrıca,

Yabancı sitelerde yuva veya yavru olması bence bağlayıcı olmamalı; ek olarak yaban ortamlarda yuvaların fotoğrafının dahi çekilmeden alandan uzaklaşılması taraftarıyım.. Şehir hayatına alışmış ve insanlarla içiçe yaşayan kuşlar hariç tutulabilir, insanı direkt tehdit olarak görmemesi nedeniyle..

"Bilimsel gereklilik" anlamında belgelemek ihtiyacı duyuldugunda bu işlerin başka yolları da bulunmaktadır, illaki yuvanın dibine girilmesi zorunlu bir durum değildir..

selamlar

ali

alcedo alcedo 23.05.2008 20:53:00

Abilerim ,Ablalarım, Kardeşlerim,

Forumu birkaç gündür ilgiyle takip ediyorum. Burak ın daha önce yazdıklarına katıldığım için de işin kolayına kaçıp alıntılı bir msj atmıştım.Ama şimdi kendi düşüncelerimi de açıklama gereği hasıl oldu.

Öncelikle yazdıklarımı kişi odaklı değil de konu odaklı okursanız çok sevinirim. Bitti.

GİRİŞ;

Eski bir avcı olarak ben o avcılık günlerimde dahi yuva , yavru, yumurta üçlemesine çok dikkat ederdim. Avda bile gördüğüm yuvalara, yavrulara zarar vermemeye çok ama çok özen gösterirdim. Ben o halimle özen gösteriyor idiysem, burada, kuşçuluğa daha başından "koruma" şiarıyla başlamış arkadaşların çok daha fazla özen göstereceğine eminim.

GELİŞME;

Mustafa abi, Serhan Bey le eski fotoların kalması yönünde bir karar almışsınız. Ama burada bir çelişki ortaya çıkıyor. Eğer amaç yavru,yumurta, yuva fotolarının çekilmesine insanların özendirilmemesiyse o fotoların da kalkması gerekir. Fotoğrafsa hepsi fotoğraf. Arasında sadece çekim zamanıyla ilgili bir fark var. Bir de açıkça kimse yazmamış ama bu konuyla ilgili bir çelişkiyi de yazmak istiyorum. Örneğin Karaakbaba fotoları. Çok nadir bir türün yuvasının, yavrusunun, daha yuvanın yapım aşamasının fotoları var. Ve bu kuşun en ufak bir rahatsızlıkta yaşadığı alanı, yuvayı terkettiği biliniyor. Altındaki yorumlara bakıyorum "şukela, çok güzel,nefis"... Ama aynı yorumları yapan arkadaşlarımıza göre bu fotolar silinmeli. Bu çelişkiyi anlayamıyorum. Bence bu fotolar silinmeli mi?Hayır. Çünkü türle ilgili olarak bana çok güzel bilgi veriyor .Çekim aşamasında ne kadar özen gösterildiğini de tahmin edebiliyorum.

Bazı yorumlarda da “Yuva fotosunun sınırı”ndan bahsedilmiş. Buna sınır koymaya çalışmak da abes olur. Neye göre, hangi türe göre sınır? “Şu kuş 10 metreden, şu 20 cmden çekilsin, alttan çektin , üstten oldu” diyerek liste mi çıkaracağız?

Sonuç:

Sonuç olarak yuva fotoğraflarının koyulması yasaklanırsa buna saygı duyarım. Ancak yasaklar herkes içindir. “Onun çektiği olsun bunun çektiği olmasın” uygulaması sadece dargınlıklara sebep olur. Bu camianın içinde bari dargınlıklar olmasın. İlla ki buluşulacak bir ortak payda vardır. Selam ederim….

Not: Tekrar yazmama gerek var mı yok mu bilmiyorum ama yazmadan da edemiyorum. Yazdıklarım KİŞİLERLE ALAKALI DEĞİLDİR. KONUYLA alakalıdır. Yazıyı da hızlı yazdım. Konuyu biraz dağıtmış olabilirim…..

demokritos demokritos 23.05.2008 19:23:00

Burakçım canım kardeşim niye üstüne alınmıyon, bi sürü laf çakmışın aşağıda bana, sonra üstüme alınmıyom de:)

kısa özet: etik kurllar oluşurken ben eski yuva fotolarının da silinmesini istedim, hatta gençlik hatası olarak! çektiğim cami içerisindeki kaya kırlangıcı yuvası fotomu da sildim örnek olcam ya, sonra Serhat Abi eski fotolarda kıyıma gitmektense kurallar devreye girdikten sonra yüklenen fotoların sahiplerine uyarı yaparak kendilerinin silmesini istememizi önerdi ve öneri kabul gördü. o arada ben elimde olmayarak bi kaç yuvada yumurta fotosunu silmişim, bi sürü fırça yedim Serhat Abiden:)

yuvada kuş, yuvaya yakın olduğu hissedilen kuş, yuvaya giden kuş diye girersek olaya, zaten ötücüler 200 metre sağa sola gider habitatında yuvadan, etik kotik biter bu iş, çekilmez foto felan:)

Orta yol mu istiyoz, benim fikrim şu:

yuva görünmeyen tüm fotolar kabüldür. yuvanın 32 cm doğusunda çektim yazsın altına gerekirse, kabul edelim, ama yuva görünmesin. yani aslolan yuva konulu fotoğraf yüklenmesin. çekilmesin demiyorum dikkat ederseniz, yüklenmesin. Çekerken yuvaya verilen zarar artık çekenin vicdanına kalmış bir durumdur.

Eski fotolar elden geçirilir, direk yuvada yavru olan fotolar silinebilir, böylece sadec yüklenenlere diil eskilere bakan kullanıcının da aklında soru işareti kalmaz (Burak gibi) :)

demokritos demokritos 23.05.2008 17:28:00

Please do not post any photos of NESTS, EGGS OR CAPTIVE OR DOMESTIC CREATURES.

buradaki büyük harf kullanımı benim tercihim diil, dünyanın saygın kuş gözlemci ve kuş fotoğrafçılarının bir araya geldiği www.birdforum.net sitesinin tercihi. bir fotoğraf yüklemeyi düşünsdüğünüzde karşınıza ilk bu yazı çıkıyor. neden nasıl soruları da yok, sadece yüklemeyiniz diyor, ve avustralyadan kanadaya tüm fotoğrafçılar bu kurala uyuyor. ama biz Türküz, burası da yabancı bir site ve bize uymaz kesinlikle. kurallara karşı alerjimiz vardır, hele yasaklara, kesin bizden birileri oraya da bir yuva fotosu yüklemiş ve gazanfer kuşçu edasıyla arada girip bakıyodur:)

arkadaşlar ben kimseye yuva çekmeyin demiyorum. yuva turları düzenleyin, civcivleri eciş bücüş şirin hallerinde çekmek için çekiştirin, kurcalayın, yuvayı terk eden ebeveynler olursa acıklı hikayeler yazarak altına bu tip fotoların çok prim yaptığı fotoğraf sitelerine yükleyin, ama lütfen birazcık, ama birazcık duyarlı iseniz buraya yüklemeyin.

Sitede yuva fotoğrafı isteyenler çoğunluktamı bilemiyorum, katılım sınırlı kaldı foruma ama eğer biz doğaya duyarlı olanlar azınlıkta isek hiç sesimi çıkarmadan üzüntüyle izleyebilirim yüklenen yuva fotolarını, endişeli ebeveynleri, belki siz hiç istemesinizde azıcık zarar verdiğiniz terkedilmiş yavruları...

Esas Ben anlamıyorum bu direnişi, avcılarda zarar veriyo az da biz versek nolur deniliyo ya, en çok oralarını anlamıyorum:)

Barbar Barbar 22.05.2008 20:57:00

Merhaba,

Böyle genel ortamlarda olayı 3.tekil (çoğul da olabilir:)) şahıs boyutundan ayırmazsak "olayın kişilere bağlanması" hissine kapılmayız sanırım. Bu sayede de birbirimizi kırma ihtimalini en aza indirebiliriz.

Kişisel görüşüm konunun biraz uçlara çekildiği. Yuva meselesini küçük kerkeneze,tilkiye bağlamak yakında hepimizin araziden çekilmesi gerekir çıkarımına götürecek bu gidişle, zira yazın çekilen hemen her kuş üç aşağı beş yukarı yuvasının yakınındadır.

Ben bu yasaktan(ki bu terim biraz sorunlu; elimizde hiç kimseyi hiç bir araçla engelleme mekanizması yok en fazla sitedeki "o" fotoyu yayımdan kaldırabiliriz) anladığımı şöyle ifade edeyim:"Kuş fotosuna ilgi duymaya başlayanlara mümkün olduğunca erişkin veya kendini kurtarabilecek durumdaki kuşları çektirmeyi anlatmak, tersini özendirmemek için sitede bu fotolara yer vermemek". Ne kimseyi takip edebiliriz, ne engelleyebiliriz ne de başka birşey yapabiliriz. Bazı türlere zarar vermeden onları yuvada çekmek mümkün oluyor olabilir (küçük kerkenezler Ereğli Ovası nda kerpiç evlerin üzerinde ürer ve güze dek orada kalır, Beyşehir Gölü kıyısındaki Yenişarbademli de bir mezarlıktaki ağaçlar onlarca leyleğe yuva görevi görür ve sırttan nefis pozlara imkan tanır, Enez de yola 5 metreden Nilüferler üzerindeki Bıyıklı sumru ailesini çekebilirsiniz, Sumru Adasi herkesin malumu; yani zararsiz örnekler mevcut) ancak hep o bahsedilen "standart" gerekliliği nedeniyle yani bazı türlere evet bazı türlere hayır, belli kişilere "tabii" belli şahıslara "cık" dememek için böyle bir uygulama yararlı olabilir. Yoksa kimsenin kimseye sen dikkatsizin ben dikkatliyim deme hakkı yok pek tabii.

Hep örneklerle sözü bitiriyorum ama konuya ilişkin olduğunu sanıyorum. Geçtiğimiz yıl bir küçük kerko şenliği yaşanmıştı, bir çok güzel foto gördük hatta hepimizin bilgi dağarcığını geliştirecek şeyler (hayvanın nelerle beslendiği ne aralıkla bunu yuvaya taşıdığı vs.) öğrendik. Bu fotolar sırf burada değil diğer ortamlarda da (FK anasayfa) sergilendi. Benim tanıdıklarım arasında kimsenin kuşlara zarar verdiğini sanmıyorum zira herkes çok titiz davranıyordu; ancak daha sonra duyduğum, FK da ön sayfaya çıkan bu fotolara özenip kuşları teleobjektifi bile olmayan foto makineleriyle çekmeye çalışan çeşitli kişilerin yuvaların dibine gittiği bu yüzden de bazı kuşların tedirgin olduğuydu. Benim kimseyi titiz olması şartıyla bu fotoları çekmekten men etme hakkım olamaz ancak bunu sergileme isteğine gem vurma noktasında en az iki kere düşünmesini istemeliyim ki o meşhur Tr nin Anonim Kuş Merkezi sıfatını hak edeyim.

Bu arada müteahhitler, rantçılar, görevini yapmayan kamu görevlileri hep vardı ve olacak. Onların varlığı bu tip forumları neden gereksiz kılsın ki? Ancak bilinçli kuşsever, bilinçli avcı, bilinçli tüketici sayısı bir düzeye geldiği zaman hareketlerine dikkat etmek zorunda kalacaklar. Umarım o gün hala çekecek kuşumuz,böceğimiz ve çiçeğimiz kalmış olur.

Slmlr

kursatt kursatt 22.05.2008 12:32:00

bu arada ebeveyniyle gezinen yavru kuşlar gerçekten çok fotojeniktir arazide. hatta bahri ve yavrularını çekmek için bizzat ankaraya gideceğim. insanları doğayı sevdireceksek onları özendirmeliyiz. güzelliklerini tanıtmalıyız ki yarın o bahrileri moganda görmek istiyoruz diyen insan sayısı artsın, belediye ve rantçılara karşı insanların sayısı artsın :) kimsenin zaten uludoğan yuvası ve yumurtası çekme derdi yoktur.basit bir örnek, geçen sene urfadan gelen insanlar karamanda arazide tuzakla kızıl şahin yakalarken yakalandılar. gittiğm arazilerde mutlaka çobanların sırtında 12 ay tüfek olur. sürekli yeni tarla açılır ormana ve bozkıra onlar ne yazıkki kimyasal ilaçlarla ilaçlanır.

ses getiren projelere ve trakusu dernekleştirmeye başlayabiliriz. veya bunun için bir trakuş toplantısı yapabiliriz....

kursatt kursatt 22.05.2008 12:13:00

yuva ve yumurta fotoğrafından ziyade daha büyük bir tehlike hep göz ardı ediliyor. bonuslu yuva önü fotosu. burada yuva gözükmüyor ama ağzında tırtılıyla yuvaya girmeye çalışan kuş, fotoğrafçı tarafından saatlerce taciz e uğrayabiliyor. dikkat ederseniz bu fotolarda kuşun korku ve tedirginliği gözüne yansır. çoğu zamanda yuvasına gidemez. ilk fotoğraf çekmeye başladığımda bende bizzat bu durumda fotoğraf çektim. çok kolaydı benim için ama zamanla yaptığımın yanlış olduğunu anladım.bu bağlamda yuva ve yumurta fotosu çekmek insanların ne ilgisini çeker ne de çekilmiş bir foto merak uyandırır. mehmet hanayın önerisine tam destek veriyorum. ama yuvasına ve yavrusuna yemek götüren kuşun fotoğraflarının bonuslu diyerek veya harika denilerek övgü alması ve özendirici olması da ayrı bir sorun değil midir ????

bu konuda daha evvel ben forum açmıştım. yuva fotosu çekilsin. siz istemeseniz de çekilecektir de. trakusta yasaklasanız da bazı "kuşçu" ve sinerji içindeki dostları tarafından fotokritik vb sitelerde yayınlamaya devam edecektir. bu durumda kamuflajı, tele lensleri ve bu işi en az zararla yapmanın yollarını tartışmalıyız. ama bonuslu tabir edilen yuva önü fotolarını unutmamamız gerekir diye düşünmekteyim.

hakan68 hakan68 22.05.2008 11:57:00

Herkese merhaba.Yanlış kişilerle tartışıyoruz Burak a tamamen katılıyorum.Dün beraber riva daydık.Milli takımın antreman sahasının tam karşında bir yer var.Arı kuşları burada yuva yapıyor ve şu anda buradalar.Dün gittik ve yarım saat sonra yanımıza bir range roverla 2 arkadaş geldi.Aramızdaki diyalog aynen şu.

Ne yapıyorsunuz burda?

_ Arı kuşu çekiyoruz.

Kimden izin aldınız.?

- sizin adamınızdan.

Yasak burası, bir daha burda çekim yapmayın. Biz burayı Kanlıca orman müdürlüğünden kiraladık ve burayı dolgu sahası yaptık.

- Ama burda arı kuşlarının yuvası var ve yavruyu burada çıkarıyorlar.

Bize ne kardeşim biz burayı ormandan kiraldık.Onlar 3 aysonra gidecekler.

Yani burada yapılan tartışma o kadar komik ki.Adam yuvaların tamamını dolduracak.Bu sene o bölgeden yavru beklemeyin.

Bakalım kanlıca orman işletmesine kim gidecek de derdini anlatacak.Hadi gittin o rantta bir yerde 50 tane arı kuşunun yavrusunu kim takacak.

Yapmayın arkadaşlar boşuna birbirimizi kırıyoruz.Burada bahsi geçen 1-2 tane yuva değil.Bir sürü den bahsediyorum.

bunun gibi bi,r sürü örnek verilebilir.

Yuva fotoğrfı ister burda yayınlansın isterse yayınlanmasın çekilecektir.Burada bulunan birçok üyenin de ben de dahil olmak üzere yuva fotoğrafı vardır.Burada yayınlanmamış olması yuva fotoğrafı çekmemi engellemez.Rahatsız etmiyeceğimi bildiğim yuvanın ve yavrunun fotoğrafafını çekerim.

Belgrad ormanlarında geçen sene 105 mm yle kocabaş yavrusunun fotoğrafını çektim.Kuş insanları tanımadığı için sokulmamıza izin verdi.yerde yemleniyordu.Beyler belgrad ormanları diyorum.Herkese açık bir alan ve hafta sonları oturacak yer yok.Şimdi ben bunu çektim diye etik değilmiyim.Yapmayın lütfen.

herkese iyi çalışmalar dilerim.

emreka emreka 22.05.2008 11:17:00

Burak Bey, sitede yuva fotoğrafı yayınlanmaması çekilmesini engellemiyor olabilir, hatta belki özendirmemesine de katkısı yoktur size katılıyorum. Ancak bu yasak, yuvaya yaklaşılmaması gerektiği konusunda bir hassasiyetin var olması gerektiği bilincinin yerleşmesi ve yayılması bakımından çok işe yarar olabilir. Öyle ya, mesela site kurallarını okuyan veya yuva fotosu dışlanan bir yeni fotoğrafçı bu konuda düşünme gereği hissedebilir, sonuçta yaklaşmamayı prensip edinebilir, edinmeyedebilir. Bir kişi kurtarılsa bu yasak işe yaramış demektir. O bir kişi ileride birkaç kişiye de örnek olabilir.

Daha da önemlisi bu yasak belki ileride “bizde de bir sistem kurulması” yada şu belirlenen patika dışına çıkmama tadındaki ileri düzey hassasiyetlerin yerleşmesine giden yolda bir mesafe taşı olabilir olmasından dolayı da çok önemlidir bence.

Sevgiler,

dogansoysal dogansoysal 21.05.2008 20:25:00

benim takıldığım bazı noktalar var ve yine üstüne basıyorum ki bunlar benim kişisel görüşlerim:

- yuva fotoğrafı / yumurta fotoğrafı asla estetik bir fotoğraf değil; nesi özendirici olur bir türlü anlayamıyorum.

- yayınlanmayabilir, sitenin takdiridir. Ama yayınlanmıyor diye çekilmediğini düşünmek saflık olur. Çekilmesi nasıl engellenecek?

- örneği verilen uygulamalar çok güzel. bu kuralları uygulmak istersek bu sitedeki kimse fotoğraf çekemez. o zaman işimize gelen etik, gelmeyen kotik olur. benim de dediğim Türkiye de çok sevdiğimiz, kafadan herşey yasak uygulaması. güzel söylemişsin Korhancım, "Ecnebiler yuva fotografı çekmiyor mu? evet çekiyor ama yukarıdaki sistem dahilinde çekiyor." bizdeki sistem ne peki?

özetle (ve yine bence) bu sitede fotoğraf çeken adamdan yumurta da çekse yuva da çekse zarar gelmez. şurada bir avuç insan zaten. verilen linklerdeki gibi çalışan milli parklar, orman işletmeleri (veya her ne ise) olmadığı ve bunun girişimi yapılmadığı sürece, sulak alanların kurutulup ormanların kesimi durdurulmadığı sürece, bozkır kötüdür ağaçlandıralım diye her yere olur olmaz ağaç dikimi durdurulmadığı sürece sen buradaki 5-10 yuva fotoğrafını istersen sabaha kadar yasakla; 1 adım öteye gidemezsin.

serhat abi bu olayı biliyor; çok uğraştım ama en sonunda lanet olsun dedim ve bıraktım. Manyas Milli Parkında Yeni Zelandalı bir kuş gözlemcisiyle tanıştım, adam hayretler içinde ziyaretçi merkezi duvarındaki fotoğraflara bakıyor ve avrupa kuşları kitabını karıştırıyor. ben de adamı uyardım, boşuna bakmayın, bırakın Manyası Türkiyede yok o kuşlar diye. Bir takım renkli renkli amerikan türlerinin büyük çerçeveli fotoğraflarını koymuşlar. o parka bakan müdürü buldum, kadın bana "Nolcak canım, o da kuş bu da kuş, bence fotolar güzel" dedi. Onun müdürüne çıktım, "fotoları deiştiremeyiz Ankaradan izin almak lazım. İzin çıkınca Milli Parkların fotoğrafçısı gelir buradaki türleri çeker, biz de asarız" dedi. 3-4 ay uğraştım, bin tane adamla görüştüm. Şimdi o fotoğrafları oradan indirdiler; yerlerine ne gelecek merakla bekliyorum.

Türkiyenin belki de en tanınmış, en çok ziyaret edilen parkında duvarlarda amerikan kuşlarının fotoğraflarının olması müdür seviyesindeki insanlar tarafından doğal karşılanıyorsa, benim kamuflaja girip saatlerce çamur içinde beklemem yine aynı seviyedeki insanlar tarafından yadırganıyorsa, yumurta / yuva değil, kuş fotoğrafını toptan yasaklasan kar etmez.

Barbar Barbar 21.05.2008 16:26:00

Bu konuyu tek tartışan biz değiliz sanırım orneklerden biri şu linkte:

www.wildaboutbritain.co.uk/forums/wildlife-photography/1146-bird-nest-photos-3.html

En buyuk kus odakli dernekte (RSPB) de su yazıya rastladım. (Turkce ozeti asagida)

Is it okay to photograph birds at their nests?

When taking photographs, the welfare of birds must always come first. Some breeding birds are protected by law, which means you need a licence to photograph them. Please check the list in the ‘Bird photography and the law’ link before you take any photographs.

If your bird is not legally protected, please still consider whether you really need to photograph it at its nest. You will always cause some disturbance to the bird, which may result in it deserting the nest. You might also draw attention to the nest, which will make the birds more vulnerable to predators.

Meali: Tüm fotolarda öncelik kuşlardadır. Bazı üreyen nadir kuşları çekebilmek için lisans almak gereklidir (tabii ki Ingiltere de!). Cekmeyi dusundugunuz tur böyle nadir olmasa bile lutfen iki kere dusunun; HER HALÜKARDA KUŞLARA RAHATSIZLIK VERECEKSENİZ Kİ BU KUŞUN YUVAYI TERK ETMESİNE veya KUŞLARIN YUVALARININ DAHA ÇOK DİKKAT ÇEKİP YIRTICILARDAN ZARAR GÖRMESİNE NEDEN OLABİLİR.

Sadece son yazanlar bile neden bu konunun üstüne düşüldüğüne yönelik bir cevap olabilir. Bazı türlerin (leylek,kırlangıç vs.) yuvalarının aşikar olduğunu biliyoruz ancak buradaki sorun kuralların belli kişilere ya da belli türlere uygulanıp belli türlere uygulanmamasının bence mantıklı olmaması. Leylek yuvasına çok yaklaşan oldu mu bilmiyorum ama yavrular veya erişkinleri hiç memnun görmedim; aynı şeyi halkalanan flamingolar için de söyleyebiliriz.

Benim kişisel düşüncelerim söyle listelenebilir

*Bu sitenin halihazırda örnek alınan bir model olduğu ve hata yapma şansının en aza getirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Her hafta onlarca yeni üye aramıza katılıyor, sitenin reklamı onbinlerce kullanıcılı ortamlarda yapılıyor ve bir forumda adı gecen Cabelas ismi bir anda Türkiye den onlarca sipariş alıyor. Son dönemde satılan Canon teleobjektifler konusunda bir araştırma yapsak ilginç sonuçlar çıkardı herhalde. Açıkcası bu site aracılığıyla kuş cekmeye başlayanların konuya fazla vakıf olmadıklarını düşünürsek sitenin daha korumacı ve tutucu olmasının önemini anlayabiliriz.

*Genellemeler yapmak bizi hatalı sonuçlara götürebilir; African XYZ dergisinde yazılanlar bizim ülkemizdeki durumla 100% örtüşür mü bilemyorum mesela. Bizde Şah Kartal yuvaları altında piknik yapılabilinirken İngiltere de Balık Kartalı yuvası olan bir ağaca dalabilir miyiz acep? "Koyları satmayalım da turşusunu mu kuralım" diyen aklıevvellerin icraatlarının odağında da liberallik vardı ama acaba sınır tanımaz liberalizm herşeyi cözer mi?

Uzun mesajımı bir örnekle noktalıyorum:"90ların sonunda belgesel yapmak isteyen TRT ekibi Sultan Sazlığı na gelir ve çekimler sırasında kucuk karabataklardan 1 kısmı yuvalarını dönmemek uzere terkeder."

dogansoysal dogansoysal 21.05.2008 14:37:00

Abonesi olduğum ve düzenli okuduğum dergiler BBC Wildlife Magazine - African Geographic - Birds & Birding (hem ingiltere hem afrika) - Practical Photography. Bu degilerin her sayısında mutlaka kuşlarla ilgili önemli makaleler var. Bunlar haricinde RSPB nin, National Geographicin ve Natural History Radio nun abonesi olduğum Podcastleri var, sürekli dinliyorum. Fırsatı olan ve İngilizce bilenlere özellikle RSPB nin Natures Voice programına abone olup düzenli dinlemelerini öneririm. Son programlarda özellikle yapılan yuva gözlemiyle ilgili enteresan haberler var.

Ne aldığım dergilerde, ne dinlediğim ve izlediğim programlarda bizdeki gibi bir yuva / yumurta hassasiyeti görmedim bugüne kadar. Hatta BBC Wildlife in Nisan sayısında ötücü yumurtaları ile ilgili bir makale vardı ve tek tek bütün yumurtalar fotoğraflarıyla tanıtılıp nasıl tanımlanacağı anlatılıyor, yuva dışında bulunan kabukların ne anlama geldiği ve gözlemcilerin bunları tanıyıp yorumlaması sağlanıyordu. Life of Birds belgeselini seyredenimiz çoktur herhalde. Türünü hatırlamyıorum ama David Attenborough bir kuşu anlatıyor; soyu dünya çapında tehlike altında, bir tek burada ufak bir populasyon kaldı diyor ve bütün bunları yuvanın dibinde anlatıyor.

Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın, özellikle yuva bulalım, yuva fotoğrafı çekelim, yumurtaları elimize alalım, şöyle bir tartalım falan demiyorum. Ama bunları tanıyıp tanıtmanın, denk geldiğimiz takdirde de çekmenin bir zararı olmadığını düşünüyorum. Belki bana oyle geliyor ama yuva ve yavru fotoğrafı fotoğraf anlamında estetik değil ki zaten? Doalyısyla "aman fotografım begenilsin, cok puan alsın" diye baska fotograftan tesvik alıp yuva fotosu pesinde kosulacagina hic ihtimal vermiyorum. Sadece bilimsel amaçla yapılsına da karşıyım; bilimsel amaçla ve bilimsel dille yaptığınız çalışma 15-20 kişinin işini görür. Kuşları koruyacak güce sahip olanlar o 15-20 kişi değil; kuşu tanıyıp anlayarak sahip çıkacak halktır. Bos vaktinin tamamını arazide geciren, gunu birlik 1000 km yol giden, tek bir turun fotografini cekebilmek icin gunlerce dolasan, sırtında cantasi saatlerce dere tepe yuruyen adam zaten buldugu / bulacagi yuvaya zarar vermez. Bu is puan icin, ilgi icin yapılacakis degil, gercekten severek yapılacak is. Bu isi ilgi icin yapan adam 1 kere gider 2 kere gider araziye, bir daha gitmez. ondan sonra sumru adasında, gülhanede kus ceker durur. Yuvayı gorup de "aaaa, şah kartal yuvası boyle bir şeymiş, hemen aramaya koyulayım" deneceğini hiç sanmıyorum. Ha, derseniz ki ticareti yapılan hassas türler var, o zaman nerede çekildiğini soylemezsin olur biter. Bunlar da toplasan 5 tür değildir herhalde.

dogansoysal dogansoysal 21.05.2008 14:37:00

Karakterler sığmadı, kalan kısmı :)

Ama fotoğrafı çeken fotografçıya ya da fotografı çekilen kuşa göre ayrım yapılırsa çok yanlış olur. Yuva fotoğrafı bu kadar sakıncalı ve tesvik edici bir seyse sitedeki 50 civarı küçük kerkenez fotosunun büyük bölümünün, 50 civarı sumru fotografının neredeyse tamamının kaldırılması, buralara da gidilmemesi konusunda herkesin uyarılması gerekiyor. Tabi o çay bahcelerine giden yüzlerce insan, karatavuğun yuva yaptığı çalının 10 adım yanındaki evin sakinleri, damına yuva yapılan ahaliyi, kepenginde ebabil yuvası olan kuzenimi nasıl uyaracağız onu bilmiyorum. Bursa Eskikaraağaç koyunde (Leylek koyu) bin tane doğa derneginin ortak çalısmasıyla yuvasına merdiven uzatılan ve platform kurulan kuşları hic anmıyorum bile.

Bazı konularda haddinden fazla hassas ve anlamsızca duyarlıyız bence. Av olayına ben de şiddetle karşıyım mesela ama av konusunda da aynı aşırı tepki ortada. WWFnin açıkladığı rakamlara gore tür ve sayı azalmasında av etkisi %6 iken habitat kaybı %60 larda. Avcıya küfür ettiğimiz kadar Riva ya o binaları diken müteahitlere küfür ediyor muyuz acaba...

PYTHON PYTHON 21.05.2008 02:54:00

abi yuva yavru yumurta...

benim anlayamadığım 3 lü....

yavru çekmek nasıl bir şey ben anlamadım...şimdi bir kuş uçtu önümden belki ilk uçuşu o yavrunun bende çektim bu nasıl bir tabu...sitede herkes zaten yeterince duyarlı...

bu 3 lüyü tabu haline getirmeye gerek yok bence....

yani çok önemli kuşçular kara akbabayı yada diyer yırtıcıları yuvada çekince herkes vayyy süper diyorda tanınmamış bir adam ötücü yuvası çekince neden birden herkes kınama mıduna gitiyor ben daha bunu kavrayamadım...

leylek dendimi herkeste 1-2 yuva fotoğradı vardır...

zaten leylekleri yuvada rahatsız etmek içinde en az 10 metre boy olması lazım insanlarda....kaldıkiii o rahatsız edeceği düşünülen insanları o kadar severki leylekler her sene gelip oinsanların damlarına yuva yaparlar....bu nu kimse yadırgamaz neden dirde bilinmez...soruyorum neden?

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT