+ verdim nedenlerini açıklamak gerekirse:
geçtiğimiz temmuz ayında trakuş 1 kampında ben de 8-9 verenlerle hemfikirdim.Yuva,yavru,yumurta fotoğraflarına kesinlikle karşıydım.Çünkü biz bir bilimsel site değiliz,olamayız,olmayacağız.
Bilimsel sitelerde muhakkak bulunması gereken yuva-yumurta-yavru üçlemesinin biz de bulunmamasının zararıolmayacağı kanaatindeydim.
Ama geçen bu süre zarfında fikirlerim değişti.
Öncelikle insanlara yasaklar koymak aslına bakarsanız insanları istemediğimiz o işe yönlendirmenin başka yoludur.Eğer yuva fotoğrafı çekmeyin dersek pek çok insan için daha çok ilgi çekeici hale gelecek.
Ayrıca yayınlanmaması da yuva çekilmediği anlamına gelmiyor.
Pek çoğumuz(buna 3Y fotoğraflarının çekilmesini istemeyenler de dahil olmak üzere) yuva,yavru ftoğrafı,yuvaya yem tşaıyan ebeveyn fotoğrafı çektik.
Hiç kimse çekmedim diyemez,anacak yayınlamamış olabilir.
Peki bu yuva çeken arkadaşlar kuşlar üzerine bilgiler içeren bu sitede yayınlamasın da amacın sadece fotoğraf olduğu sitelerde mi yayınlasınlar?
Yavrularını besleyen kuşlar haricinde hiçbir yuva fotoğrafı estetik değldir bence,nasıl olursa olsun,fotogaleriye dahi konsa ilgi çekmez,başköşeye gönderilmez.Üstelik benim hemfikir olduğum konuda bu fotoğrafların fotogaleri-fotoforum gibi herkesin hergün baktığı yerlere değil de kuşlar ile ilili bilgi edinmek isteyenlerin bakacağı,türlerin özelliklerini ve bilgililerini içeren tür sayfasına eklenmesi yönündeydi.
Yoksa Fotogaleriye konmasını hiçkimse istemiyor.
Farkında mısınız bilmem ama göç sırasında bir kuşun fotoğrafını çekmek bazı zaman bazı türlerin yuvalarını çekmekten daha sakıncalı olaiblir,yeterli yağ stoğu olmayan bir kuşu umursamazsa defalarca uçurarak kısıtlı enerjisini bitirmek,sadece daha iyi fotoğraf çekmek için yapılan bir hata iken kimse buna ses çıkarmıyor.bir kırlangıç,bir leylek yuvası çekmek bu kadar zararlı değildir.
Ayrıyaten hiçbir insanın yuva fotoğrafı çekmek için çaba göstereceğini sanmıyorum,çünkü çoğu kez çok zahmetli bir uğraştır ve yeterli gözlem gerektirir yuva bulmak.Zaten çekilen yuvların pek çoğu ancak karşı karşıya gelindiği veya rastlantısal oalrak bulunduğu zaman çekiliyor,efor sarfedilmeden.Zaten istemeden olan bu karşılaşmada çoğu kez ebeveyni korkutmuş oluyoruz.Yani eğer hiç tehlike oluşturmak istemiyorsak hiç araziye çıkmamak en iyisi değil mi;)
Bence öğretici olmak gerekir,yani eğer bir kişi bu siteyi bişeyler öğrenmek için ziaret ediyorsa,tür hakında pek çok şeyi öğrenmeli,gerek yuvası,gerek habitatı,gerekse beslenme alışkanlıkları,zaten sadece fotogaleriye bakan kişiler bunları görmeyecekleri için daha duyarlı ve öğrenmek isteyen insanların görmesi ve bilgilenmesi taraftarıyım.
Eğere gerçekten yuva ve yavru ile ilgili fotoğraflar silinecekse,bence ağzında yem tşaıyan kuş fotoğrafları,bütün genç ve yavru fotoğrafları hatta mümkünse beslenmesini çoğu kez engellediğimiz beslenme fotoğrafları da silinmeli diye düşünüyorum.O zaman daha adaletli olur sanırım.