TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

İshakkuşu

zaferK zaferK 8.07.2014 21:50:00
İlgimi çekti ve Şanlıurfanın İshakkuşu-Çizgili ishakkuşu kayıtlarına baktım...
İlk 4 kaydın üçü 2008 ,dördüncüsü 2010 yılına ait...ve bu tarihten sonra Şanlıurfadan tek bir tane İshakkuşu kaydı yok...
Dört yıldan beri bu zavallı kuşlar bir soykırımamı uğradı ,ya da nasıl bir felaketle karşı karşıya kaldılar sa birden yok olmuşlar...
.............................................................................................................................
2009 dan itibaren yoğun bir şekilde çizgili ishakkuşu kaydı var ,ama ishakkuşu yok...nasılsa 2009 dan itibaren birden yokolan ishakkuşları yerlerini çizgili ishakkuşlarına bırakmış...tam 78 fotoğraf...
Öyle ki ,o tarihten sonra nasıl bir mucize olduysa birden Şanlıurfaya çizgili ishakkuşu yağmış adeta...
Sözün özü ilk dört ishakkuşu kaydından sonra birden nesilleri tükenmiş ve yerini çizgili ishakkuşları almış ,hem öyle böyle değil ;tam 78 kayıt...
Benim kafam karıştı ,işin içinden bir türlü çıkamadım...
Allah aşkına biri bu durumu açıklasın da ,bilelim bu kuşların başına neler geldiğini...
Selamlar ,sevgiler...

avşarbey avşarbey 11.07.2014 16:12:00

Güzel bir tespit :)))

shooter shooter 10.07.2014 15:18:00

Dohturum, idarecilik sorun üretme yeri değil,çözüm üretmeyeri olduğunu bendenizden daha iyi bilen ademoğullarındansınızdırlar:) Bahçedekinin çizgili mi çizgisiz mi olduğunu bilemem... Ama Osmaniyedekine hiç mi hiç benzemiyordu haspalar:) Osmaniyedekine türdaşlar İshakbey olur kendileri deyince bende ifşaa edeyrum ki, Bileciktekilerin üstünü çizmişler deyoorum...Öptüm yanaklarından...

korhan korhan 10.07.2014 14:24:00

Ama soyle bir sey de var ben son gittigimde normal ishak kusu da gordum.. aaa bu cizgili degil deyip cekmeden devam ettim... Yakinda cizgilisi olunca, kimse gariban ishakkusuna ragbet etmiyor da olabilir:)

moktem moktem 10.07.2014 13:31:00

Fazla seçenek varmış gibi görünmüyor. Biyolojik araştırma ve çalışmalarla tür tanımı konmuş canlılar salt fotoğrafla ancak bu kadar ayırt edilir. Anladığım kadarıyla çizgili ishak kuşunu fotoğraf ile ishak kuşundan ayırt etmek pek mümkün görünmüyor. Davranışları da benziyormuş. Ancak sesleri çok farklıymış. Bu durumda fotoğraftan sesi duyamayacağımıza göre ya şüpheci davranıp fotoğraf çekenlerden ses ve video kaydı istenecek, ya da verilen yer bilgisine itibar edilerek ve kulağın üstüne yatılarak bu tanımlarla devam edilecek. Tabii bunu bir sorun kabul edersek otomatikman Türkiye'nin diğer bölgelerinden gönderilen bütün ishak kuşlarının da çizgili ishak kuşu olmadığının benzer mantıkla kanıtlanması gerekir ki onlardan da sesli video istenmeli. Offff çok zor iş bence aynen devam :)))

zaferK zaferK 9.07.2014 16:22:00

Teşekkürler Soner... O zaman Şanlıurfadan gelen tüm kuşlar aynı çaybahçesinden kabul edilerek ,detayları göz önüne alınmadan hepsi Çizgili ishakkuşu olarakmı onaylandı... İşte ben de bunu gündeme getirmeye çalışıyorum ,bu fotoğrafların hepsi aynı yerdenmi ve aynı kuşlarmı... Daha önce çekilenler yanlışlıklamı İshakkuşu olarak tanımlandı... Şanlıurfadan İshakkuşu fotoğrafı gelmesi ihtimali yokmu ,neden olmasın... Örneğin bu 78 kuşu tek tek incelesek ,istisnasız hepsi gerçekten çizgili İshakkuşumu...

sonerbekir sonerbekir 9.07.2014 14:59:00

Bu yıl çay bahçesi çevresinde üreyen 3 çift vardı. Biri çay satılan yerde, diğer ikisi çay bahçesi dışındaki büyük bahçede. Her çiftin tercih ettiği belli ağaçlar var. Orayı ziyaret eden her kuşçu bu bölgede çekiyor. O bahçede ben şimdiye kadar hiç ishakkuşu görmedim, duymadım. İshakkuşları daha çok fırat kenarında ve o bölgeden biraz uzakta takılıyor. Onun dışında öğretmenevi karşısında fidanlık bahçesinde en az 1 çift, halfetide en az 1 çift var. Kuşların tam noktalarını oradaki arkadaşlar çok daha çabuk ve zahmetsiz buluyor zaten, bilginize.

alhn alhn 9.07.2014 12:59:00

siz isterseniz kesin olur :)) ozaman ben önereyim, tekrar tanımlanmalı butonu tüm üyelere açılsın.

zaferK zaferK 9.07.2014 12:50:00

Nurtopu gibi bir sorunumuz daha olsun istedim o kadar Alihan bey... :) Herhangibir önerim yok... Selamlar...

alhn alhn 9.07.2014 12:33:00

Öneriniz ?

karaani karaani 9.07.2014 10:02:00

:)) İlginç.

zaferK zaferK 9.07.2014 09:41:00

Ya da çekim yeri Şanlıurfa olan her kuşa ,detaylarına fazla önem vermeden doğrudan çizgili İshakkuşu muamelesi yaptık... (Örneğin tepesindeki benekler ,kanat detayları ,renk ve özgün çizgileri...) Ya da öncekileri tanımlayamayıp hepsine İshakkuşu muamelesi yaptık...kimbilir... Ama bir de şöyle bir sorun var ;son dört yılda Şanlıurfada İshakkuşu hiç görülmemişmi...78 kaydın tamamı gerçekten o Cafedenmi ve gerçekten hepsi Çizgilimi...

alhn alhn 9.07.2014 03:42:00

Toplam 2 tane çizgili ishak var, onlarda çizgili ishak kafenin bahçesinde, gidenler hem dondurmasını yiyor hem de o iki kuşu çekiyor. Aynı ağaçlarda kulaklı orman baykuşuda var. Yada acımasız geçen yıllar çizgiler olurşturmuştur, hayat kolay değil :)

coşkun coşkun 9.07.2014 02:14:00

Çizgili meşhur olunca her giden onu çekmiş çizgisize bakan olmamıştır hocam :) sevgiler...

demokritos demokritos 8.07.2014 22:31:00

:)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT