Çanakkale-Ezine Yaz ve Kış Göçmenleri
hbp 29.08.2014 17:44:00
Merhaba,
Çanakkale ili, Ezine ilçesi sınırları içerisinde bulunan, büyük bir firmaya ait olan açık maden ocağının rezervi bitmek üzere. Bunun üzerine bu açık maden ocağını DOĞAYA YENİDEN KAZANDIRMA projesi hazırlıyoruz. Çanakkale ilinin kuş göç yolları üzerinde bulunduğunu biliyoruz. Fakat proje kapsamında suni bir sulak alan oluşturmaya çalıştığımız için burdan geçen yada sürekli yaşayan bazı kuş türleri biyoçeşitliliği arttırmamızda bize yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Bu kapsamda burdan geçen genel göçmen kuşları ve spesifik olarak bazı kuş türleri tespit etmem gerekiyor.
Acaba bu tarz bir çalışma yapabileceğim makale, kitap yada tür bazında önerileriniz neler olur?
kısaca açıklamaya çalıştım ama uzun oldu kusura bakmayın
DilekveTunç 31.08.2014 10:30:00 Mustafa Erturhan, Kerem Ali Boyla, Prof. Mustafa Sözen, Ali Athan (hepsi üyemiz) ve genç Kuzey Cem arkadaşımızın bahsettiği Mr. Kirwan nın bir raporu yeni çıktı. Henüz incelemeye vaktim olmadı. Siz isterseniz bir bakınız. Ali Bey paylaşmıştı: "Ülkemizde 2007-2011 yılları arasında gerçekleştirilen kuş gözlemleri ve araştırma-çalışmalarından derlediğimiz "Türkiye Kuş Raporu 2007-2011", OSME'nin yayın organı olan Sandgrouse dergisinde [36(2):146-175] yayınlandı.. Raporun tamamına erişmek isteyenler için: " http://www.researchgate.net/profile/Guy_Kirwan/publications Ayrıca ilkokul yaşlarındayken Ağaçlı babamın görev yerlerinden biriydi, hafta iki-üç kez beni de götürürdü. Oralarda hiç gölet yoktu. Oysa bugün Google map'i açın onlarca gölet var. Eski kömür ocaklarının yağmur suyu ile dolmasıyla oluşmuş, Cumhuriyet Gazetesi'nde detaylı okumuştum. Şimdi o göletleri denize boşaltıp, havaalanı için yer açmaya çalışıyorlar. Ağaçlı madenleri ile ilgili buna rastladım internette! http://v3.arkitera.com/h53510-maden-bolgesi-agaclida-nasil-bir-donusum-suruyor.html Eğer profesyonel destek almak isterseniz, bu konuda size ornitolog arkadaşlarımız danışmanlık yapabilirler! Proje bitince sonuçları bizlerle paylaşmanızı heyecanla bekliyoruz. Dİlek GEÇİT