TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

RAW-JPEG farkı

rousettus rousettus 8.06.2008 01:45:00
RAW çekimleriyle ilgili bir sıkıntım var. bu nedenle dün Selim Şevkioğlu ve Tamer Zeybek beylere e-posta aracılığıyla danıştım. Selim Beyin tavsiyesi ile diğer pekçok arkadaşımızın da ilgilenebileceği ve bilgilerimizi arttırma için iyi olacağı düşüncesiyle buradan yazmaya karar verdim.

Konuya gelince; aynı yerde duran bir kuşu aynı ortam şartlarında, birkaç saniye aralıklarıyla bir JPEG, bir RAWda çektiğimde; makina ekranından bakınca her ikisi de iyi görünüyor (kötüler zaten kötü tabiki:)).

Akşam bilgisayardan bakınca JPEGler yine aynı kalitede, ancak RAWlar makinada göründüğü kadar ,iyi görünmüyor. Bilgisayarda RAWı açınca fazla gürültülü (noisy) buluyorum.

Aynı şekilde; ardarda çektiğim bir JPEG ile RAW dan elde ettiğim (convert komutuyla) JPEG arasında da fark görüyorum.

bahsettiğim Canon 40D için. ancak daha önce 400D de kısa süre RAW denemiş ve benzeri sıkıntılar yaşayınca tekrar JPEGe dönmüştüm. bu durumda aklıma gelen tek seçenek; benim Canonun çeviri programını iyi kullanamayışım gibi görünüyor.

Digital Photo Professionali açınca gün ışığı auto, gölge vs ve keskinlik gibi ayarlardan sonra File den Convert As yapıyorum.

Katkılarınız ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür eder; iyi geceler dilerim.

Barbar Barbar 9.06.2008 10:04:00

Bence sorun DPP nin foto düzenleme araçlarından kaynaklanıyor olmalı, zira hiç bir JPEG RAW dan daha fazla bilgi saklayamaz ve daha fazla detay renk vs. barındıramaz. Elinizdeki diğer foto düzenleme yazilimlarini denemeniz yararlı olabilir, örneğin PS de bulunan RAW çevrim programı + Shadow/Highlight araci + Keskinleştirme filtresi + Neat Image eklentisi çoğu zaman makinenin çevirdiği JPEG den çok daha iyi sonuçlar verecektir. Kolay gelsin.

serhattigrel serhattigrel 9.06.2008 11:18:00

PS de açınca hiç ellenmemiş halini görürüsünüz, hem renk hem keskinlik daha kötü görünür , Canon un programı makine ayarlarını yansıtarak ve canon makinesinin kayıplarını düzelterek açar. Açılıştan itibaren sonuca daha yakın olursunuz.

Çok iyi ps öğrenene kadar canonun programı ile gitmek daha doğru.

kursatt kursatt 9.06.2008 11:41:00

ben de yeni öğrenmeye başladığım nikonun nx programıyla açıyorum. raw ı daha kolay işleyebiliyorum. sonuçlar tatminkar. ama ham halinde bile azıcık netsizlik varsa özellikle kafa bölgesinde uğraşmadan o fotoğrafı siliyorum :)

capaci capaci 9.06.2008 17:04:00

buraya kadar anladıklarımı/katıldıklarımı yazayım :

makine jpeg fotoğrafı işlenmiş olarak size sunuyor, raw hiç işlenmemiş hali, bu nedenle "makinenin işlediği jpeg" ten daha kötü görünüyor.

ama raw fotoyu işledikten sonra jpegten çok daha iyi olması gerekir.

hele bunu 800 px web ortamı için değil de baskı için düşünürsek.

baskı için dergiler CMYK kullandıkları için raw ya da tiff yeğliyorlar zaten.

şimdilik kötü de olsa raw çekmeye devam edin, nasılsa giderek daha iyi işler hale geleceksiniz. ya da raw+jpeg çekin.

sevgiyle...

mutan mutan 10.06.2008 09:35:00

yazıyı bugün buldum yazı kısaca şöyle diyor

RAW artı ve eksileri:

RAW formatta ışık, kontrast, renk, keskinlik düzeltmeleri daha kolay ve daha hızlı yapılır.

İzinsiz kullanımında önemli bir belgedir.

Çok yer kaplar.

Yüksek asalı çekimlerde noise düzeltme yetersizdir.

RAW sonrası fitler noise daha etkili ve hassas ayarlar yapmanızı sağlar.

JPG artı ve eksileri:

Az yer kaplar

Yüksek asa çekimlerde RAW formattan daha az grene sahiptir.

RAW işleme den daha uzun zaman alır.

Daha mı kaliteli?:

RAW JPG den daha az sıkıştırılmış bir formattır. Bu da JPG daha fazla tahribata uğradığını gösterir.

RAW ve JPG iki fotoğrafa aynı işlemleri yaptığınızda gözünüz farkı göremez. İkisinin arasındaki fark ekranda gözükmez.

Keskinlik açısından da bir fark yoktur. Hatta JPG de keskinlik filtreleri ile RAW dan daha keskin fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Öneri: bu tercih çekimin niteliğine göre değişecek bir tercihtir. Ticari çalışmalar için RAW (orijinalini yitirmemek ve telif hakları için) serbest çalışmalar için JPG

Fotoğraf dergisi Aralık 2007 Ocak 2008…aydınlık oda bölümü…

furtun furtun 11.06.2008 00:09:00

raw dosyaların en önemli avantajlarından biri gelişen fotoğraf işleme teknolojisinden ileride de faydalanabilme olanağıdır.

Bu yıl çektiğiniz raw bir fotoğrafta, ileride çıkacak daha gelişmiş fotoğraf işleme yazılımlarından veya güncellemelerinden faydalanarak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Jpeg olarak sakladığınız taktirde ise teknoloji gelişse bile daha iyi sonuç almanız zorlaşır.

Önümüzdeki yıllarda yeni ve daha iyi sonuç veren bir dosya sıkıştırma/işleme metodu bulundu diyelim : raw dosyalarla bu yeni metoddan faydalanabilirsiniz, jpeglerle faydalanamazsınız.

raw dosyaları saklamak negatif saklamak gibi birşey.

Bu arada teknoloji gelişse de netlik konusunda sorunu olan fotoğrafların şansı az gibi geliyor bana.

Canon DPP de fotoğrafı açtığınızda yüzde 50 görüntüde netlik tatminkar değilse doğru çöpe.

Tabi ki hedef netliğin 100 de 100 görüntüde tatminkar olması.Özellikle baskı için..

Herzaman raw çekin, fotoğrafı önce makinanın kendi programında açın ve gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra tiff formatına çevirip ps in ve neatimage ın nimetlerinden yaralanmaya çalışın.

Canon raw dosyaları ps de çevirmek ile DPP de çevirmenin aşağı yukarı aynı sonucu verdiğini söylemekle birlikte pozlama hatası olan fotoğraflarda DPP nin daha iyi olduğunu vurguluyor.

meo meo 25.06.2008 21:04:00

Selamlar Ahmet hocam.

Bildiğim kadarı ile bilgilerimi paylaşmak isterim.

Raw format dijital işlemede daha avantajlıdır zira sıkıştırılmamıştır. Işık,renk,kontrast ve dah birçok ayarı fotoğrafı bozmadan elde etmemizi sağlar.

Jpeg ise sıkıştırılmış olduğundan dijital işlemede fazlaca müdehaleyi kaldıramaz. Jpeg fotoğraf çektiğimizde makina atadığımız ayarlara göre fotoğrafı işler(birnevi makina içi fotoşop) bu işleme sırasında gürültü(noise)giderme işlemi de yapar. Raw fotoğraf ise bu işlemlerin hiçbirinin yapılmamış hali olduğundan daha gürültülü ve renk,ışık,kontrast vb. daha farklı görünür. Durağan çekimlerde (makro, manzara,portre vb.) jpeg çekimi sıkıntı çıkarmaz zira makinayı rahatlıkla diyafram,iso vb. ayarını yapabiliriz. Ama özellikle kuş fotoğrafında (kuşların genelde sürekli hareketli olmasından dolayı) hele uçarda herzaman doğru ayarı yapma şansımız olmayabiliyor. İşte bu noktada raw çekimi çok rahatlıkla işleyerek doğru ayarlara getirip fotoğrafı daha izlenebilir hale getirebiliyoruz. Milli maça (Almanya-Türkiye) az kaldı hocam hazırlık yapmaya başlıyayım ben :)

Sevgiler ,saygılar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT