Tecrübe ve Arazi Teknikleri Hakkında
faruq488 23.09.2014 11:27:00
Değerli Trakus Dostları,
Sizle paylaşmak ve değerli fikirlerinizi almak istediğim, bence çok önemli olan bir konu var. Aslında bu konuda hemfikir olduğumu düşündüğüm çok değerli büyüklerimizin ve arkadaşlarımızın olduğunu da tahmin edebiliyorum.
Şöyle ki; kuşları takip ve izlemek açısından, ustaların yeni kuş dostlarına ışık tutacak, çok faydalı olacağını düşündüğüm ve ayrıca tanımlar sayfasında da yer verilebilecek açıklama tarzında yazılar olsa. Sizce gözlemlediğimiz ve fotoğrafladığımız kuşların hangi bölgede ve ne zamanlarda gözlene bildiğini anlatan kapsamlı yazılar yazılsa, (tür tanım sayfasındakileri kastetmiyorum) mesela bölgeye ulaşımı veya yılın hangi zamanı, hangi yerde, hangi türler gözlene bilir gibi arazi rehberi tarzında kısa makaleler tecrübeli ustalarca yazılsa, paylaşılsa nasıl olur? Özetle hangi tür hangi yerde, hangi zamanda görülebilir ve hangi teknikle (kamuflaj v.b.) fotoğraflanıp kaydedilir?
Bir örnekle aslında bunu size daha net ifade etmek isterim. Bursa, Akçalar Kasabasının güney batısında yer alan Fadıllı köyü istikametinde bulunan sivil havacılık tesisleri yolu üzerindeki, solunuzda kalan ikinci aradan girildiğinde bodur çalılıkların, makilerin olduğu alanda çizgili, boz ve diğer bazı ötleğenlerin şu tarihler, şu saatler arası görüntülendiğini, kamuflaj tekniği ile kuşların izlene bildiğini, sabah erken saatlerde hava aydınlanmazdan önce bölgede konuşlanılarak beklenmesi gerektiğini belirten anlatımlar gibi bir takım arazi rehberi şeklinde tecrübeli ustaların arazi notlarını paylaşmalarının mümkün olup olmadığını soruyorum. Biliyorum bu fedakârlık gerektiren bir konu, ama sonra ki gelenler için ve yeni başlayanlar için aydınlatıcı bilgilere ulaşmak, dahası sürdürüle bilir bir kuş izleme olgusunu desteklemek, teşvik etmek için faydalına bilecek bir durum olabilir. Haddim olmadan bu konuda betimlemeler yapmış olabilirim bundan dolayı beni mazur görmenizi rica ediyorum. Ama çok merak edilen bir konu olduğu kanaatindeydim ve yazarak sizlerle paylaşmak istedim. Tüm dostlara selam ve saygılarımı sunuyorum.