X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92819
Gözlemler 9871
Videolar 1349

FORUM

Kafama takılanlar...

zaferK zaferK 24.10.2014 15:38:00
Kafama takılanlar...
-Ak pelikan ak da ,diğerleri karamı...gördüğüm pelikanların hepsi de ak...
-Pembesiyle tanınan sığırcığa neden alasığırcık demişler...pembe sığırcık daha uygun değilmi...
-Bahrinin dişisine Bahriye dememiz gerekirmi...
-Tüm kuşlar boynunu fevkalade çevirebilir ,niye sadece boyunçevirene takılmış bu isim...
-Çiğde hünnap demektir(=bir meyve)...her yeri işgal eden ,özellikle park ve bahçeleri mekan tutan çiğdeciyi hiç hünnap ağacında gören ,ya da hünnap yerken gören varmı...
-Döğüşkenkuşu ben hep uslu uslu beslenirken gördüm ,bu kuşu hiç devamlı kavga ederken gören varmı...aslı Değişkenkuş olmasın...
-Siz hiç incir yiyen incirkuşu gördünüzmü ,ben görmedim...genelde böcek ,solucan ve kurtçuklarla besleniyorlar...Ben kirazkuşlarını da hiç kiraz yerken görmedim ,bunların bize bir kastımı var...
-Karagagalı sumruların gaga ucu beyazdır ;peki o zaman niye karagagalı...üstelik gagası simsiyah olan birçok sumru türü varken...
-Bu güne kadar hiç kervan yakınlarında Kervançulluğu gören varmı...ben onu hep deniz kıyısında görüyorum da...
-Hiç keten tarlasında ketenkuşu gören varmı ,hemen her yerde rastladığımız bu türe neden ketenkuşu demişlerki...
-Kızkuşuna neden bu ad verilmiş...hangi özellikleri ile kızlara benziyor ki...hadi dişisi benzesin diyelim ,erkeğine de kızkuşu demekle haksızlık etmiyormuyuz...
-Kuşun birine de küçük batağan demişiz ,peki bunun karşıtı da olması gerekmiyormu...büyük batağan niye yok ,ya da hangisi...
-Poyrazkuşlarının çoğunu ya durgun havalarda ,ya da lodos eserken görüntüledim...neden poyrazkuşu...
-Sığıcıkların hiç sığıra benzer tarafı varmı Allah aşkına ,niye sığırcık...yoksa sığırın CIK formu olarak mı düşünülmüş...
-Üşenmedim saydım ;arşivimde tam 405 tane yelpazekuyruk fotoğrafı var ;ama hiçbirinin kuyruğunu -açıkken bile- yelpazeye benzetemedim ben...
Şimdilik kafama takılanlar bunlar...büyük ihtimal zaman zaman bazı şeyler kafama takılacak...ve yine ihtimaldir ki sizlerle paylaşacağım... :))
Selamlar ,sevgiler...

nukkus nukkus 17.11.2014 23:58:00

Bu eğlenceli konuymuş:) Ben de argodaki kuş isimlerine sıkılırım: kerkenez, angut, sümsük, kaz... ilk aklıma gelenler. Haksızlık değil mi?

mimarsancak mimarsancak 1.11.2014 19:30:00

Hepsini okudum. Kayıt ettim. Buradan kuş mizahi dergisi çıkabilir...

yasar16 yasar16 31.10.2014 12:47:00

Soğukların yavaş yavaş hissedildiği , hele ki iki günlük Kozanlı arazisinden çizğilinin dönüş yolunda olduğunu ( umarım öyledir ) deklere etmem gereken şu günlerde içimi ısıtan sıcacık bir sohbet ile karşılaştım . Böylesi güzel bir konuyu açan Zafer beye ve konuyu çok güzel irdeleyen arkadaşlara selamlarımla.

demokritos demokritos 30.10.2014 20:11:00

Zafer Hocam demiryolu yenileme programının çok gerisinde kalınca haftasonları dahil çalışıyoruz, izmir yolu 300 km ama bir türlü nasip olmuyor :)

zaferK zaferK 30.10.2014 19:46:00

Seninki sayılmaz...yanında avatar fotoğrafındaki ekipmanlar olmadan arazi sadece sağlık için yararlıdır...ama bir kuşçu için zulümdür... :) Umarım yakında ekipmanlı ve -zorunlu olmayan- arazi programını uygularsın...ve sürprizleriyle tabii... Selamlar ,sevgiler Mustafa... (İzmir sözünü de unutmadım...:)

demokritos demokritos 30.10.2014 19:38:00

Günde 11 saat arazideyim 5 aydır, yine de kuşa gitmek için aralık ayını bekliyorum, yıllık izinler bile yanacak :)

zaferK zaferK 30.10.2014 18:24:00

Adları ne olursa olsun ,sonuçta hepsinin tek tedavisi var ;en kısa zamanda arazi yapmak... :) Işığınız bol olsun ,selamlar ,sevgiler...

moktem moktem 30.10.2014 15:51:00

Kuşing sendromu cuk oturmuş yaaa :))))

drbozturk drbozturk 30.10.2014 14:28:00

sevgili Zafer Ağabey Sevgili Tamer; uzun süre araziye çıkmama ve kuş görmeme tıpta KUŞİNG SENDROMU olarak adlandırılımıştır.Belirtileri Özellikle göğüs ve karın arası bölgede ve sırt üst tarafta kilo alımı Yorgunluk , bitkinlik Kaslarda zayıflık Yuvarlak yüz (aydede yüzü) Omuzlar arasında yağ dokusu veya hörgücü (buffalo hörgücü) Yüzde kızarma Karında , bacaklarda, göğüslerde ve kollarda deride mor veya pembe çatlaklar Kolay moraran zayıf ve narin cilt Kesiklerde, böcek ısırığında ve enfeksiyonlarda yavaş iyileşme Depresyon, anksiyete ve iritabilite Duyguları kontrolde kayıp Kalın veya gözle görülen vücut ve yüzde kıllanma (hirsutizm), sivilce Kadınlarda adet düzensizliği ve yokluğu Libido kaybı Erkeklerde cinsel fonksiyonlarda bozulma Yeni gelişen veya kötüleşen yüksek kan basıncı Diyabete sebep olabilecek glukoz intoleransı Başağrısı Kırıklara neden olabilecek kemik kaybı v.s.v.s.. şaka tabi en güzel araziler sizlerle olsun...

faruq488 faruq488 30.10.2014 11:14:00

"-Pembesiyle tanınan sığırcığa neden alasığırcık demişler...pembe sığırcık daha uygun değilmi..." Ala sığırcık hakkında bir fikrim var ki şudur; Al malumunuz kırmızı demektir. Ala ise kırmızıyı andıran kırmızıya yakın veya kırmızımsı manalarında kullanılır. Yani alasığırcığın pembemsi halini düşünürsek ki pembe sonuçta kırmızının açık bir halidir desek yani aladır desek bu durum halinde alasığırcığa bu ismi vermek gayet mantıklı olur gibi geldi bana :) he bir de bahri; bahri malumunuz bahr kelimesinden geliyor ki aslen farsça ama arapçaya geçmiş ve manası deniz demek veya genel şamil mana ile irili ufaklı su birikintilerini ifade eder. Bahri bu tarz sulak alanlarda yaşayan anlamında kullanılmış ve bu şekilde ifade olunmuş olabilir. Bir de şu dövüşkenkuş meselesi, evet benim de çok ilgiç bulduğum ve davranışlarıyla bunun aksini ifade eden bir kuş olmasına rağmen bu isim ne bileyim çok tezat geliyor. Ki kendi türlerini bırakın kumkuşlarıyla bile topluca dolaşabilen bir tür. Daha dün tek bir dövüşken ile 5 tane kumkuşu dolaşıyordu o eşelerken diğerleri yanında yemleniyor ve hiç birisine agresif bir tavır sergilemiyordu. Onu bırakın beraber uçuyor ve beraber konuyorlardı. Yani ismi ile müsamma bir tür değil anlaşılan. Ancak hani adam değüşken (değişken) falan dedi de duyan dövüşken mi anladı nedir?... Çok güzel ve düşünmeye sevk eden sorular :) selamlar ve saygılar Zafer hocam :)

zaferK zaferK 30.10.2014 11:12:00

Oflu hocanın [Hemi de bensuuuzzz... ] fıkrasını hatırladım birden Veysel... :)

karaani karaani 30.10.2014 10:58:00

Doktor Dediğin böle olur :)) Ben dinlerim büyüklerimin sözünü.

zaferK zaferK 30.10.2014 10:51:00

Seninki rakıyla filan düzelmez Tamerim...senin bir an evvel araziye çıkman lazım...çünkü sende TRAKUS üyelerinde zaman zaman görülen [nonaraziyel hypokuşemi ] sendromu belirtileri var... :)) Öptüm gözlerinden ,selamlar...

tzeybek tzeybek 30.10.2014 10:43:00

Zafer abi gülümsettin beni valla..Benim iç hastalığım var tedavisini öğrendim sayende..

zaferK zaferK 29.10.2014 16:10:00

Mustafa bey merhaba...Yunanistan filan hayırdır...:) Eminim komşuda ilginç türler bulup boy boy fotoğraflarını kaydetmişsinizdir... .......................................................................................................................... İçki ve sigarayla aram yok ,nasıl olduysa hiç beceremedim onları... Ama tıp konusunda -çilingir ehline -bazı önerilerim olur tabii ki... -Tıpta iki tür hastalık vardır ;dış hastalıkları ve iç hastalıkları... Dış hastalıklarına YAKI ,iç hastalıklarına RAKI... Uysa da uymasa da... :)) Selamlar...

avşarbey avşarbey 29.10.2014 14:50:00

Zafer hocam boyle şeylere kafanızı takmayın. siz tabib birisinizç Boyle şeyleri kafanıza takacagınıza kurun bir cilingir sofrası iki duble rakı biraz beyaz peynir. Ne kafaya bir şey takılır nede kuşların cinsi rengi çizgisi. Hepsine kuş dersiniz olur biter. :=))))))) Yunanistandan selamlarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

gedizmen gedizmen 27.10.2014 08:48:00

ya sen var ya zafer hocam... iyi ki varsın... harikasın vallahi....

zaferK zaferK 26.10.2014 18:54:00

Evet bayağı kavgacıymış Yavuz hoca...ama üreme döneminde tüm kuşlar böyle dişi için kavga eder...hatta ciddi yaralananlar bile oluyor...onun için gel biz buna değişkenkuş diyelim ,çünkü o kadar fazla giysi farkı daha dikkat çekici bence...bir de nedense bu döğüş filan kuşlara pek yakışmıyor galiba... :)) Selamlar...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 26.10.2014 18:35:00

http://www.youtube.com/watch?v=Jd7kjVwjQbA döğüşken kuş üreme dönemindeki kavgalarından esinlenilmiştir..

sezaigoksu sezaigoksu 26.10.2014 13:45:00

Çok haklısınız Zafer hocam..:)) Ben de hiç sıva yapan kuş görmedim...:))

flu flu 26.10.2014 11:34:00

Çobanları aldatıp ne yapıcak bu Çoban aldatan hadi biz fotoğrafını çekicez de ,aldatılmak kötü duygu .. :) Piyasa bozuk,evde pineklemecedeyiz, sohbete devam hocam... :)

zaferK zaferK 26.10.2014 10:31:00

Havalar araziye uygun değil...yani bu aralar kuş işleri kesat... Sanırım o yüzden bu TAXONOMİ dedikodumuz gündemde bir süre daha kalacak... :)) Her ne kadar kafama takılanlar olsa da ,kafamda çözebildiklerime bari ben cevap vereyim...:) -Vedat bey bıyıklı baştankaranın başı kara değil ,bu doğru...ama dişisinin de bıyıkları var...gövde tüyleri ile aynı renk olduğu için farkedilmiyor... -Münevver hanım sakarmekenin bir sakarlığını ben de görmedim ,ama sakar o alnındaki beyazlığın adı galiba...meke de kuşun anadoluda bilinen adı... -Çoban aldatan da doğru ,kuş gözü açık uyur...birkaç metreye kadar yaklaşmanıza izin verir ,hiç kıpırdamaz...öyle ki elinizi uzatsanız yakalayacakmışsınız gibi davranır ,ama tam elinizi-ya da lensinizi-uzattığınızda pırrrr diye uçar gider...onu yakalamak isteyen çobanları bu şekilde aldatıyormuş...yaaaa ,işte böyle... Selamlar...

Ercan3 Ercan3 26.10.2014 10:31:00

Zafer Abi, sen çok yaşa emi! :))

flu flu 26.10.2014 02:56:00

Ahmet Karataş hocam gelirse Çoban aldatanın hikayesini çok merak ediyorum hangi çobanı neden aldatmış bu kuş onu aldatan olmamış mı hiç .. :)

flu flu 26.10.2014 02:52:00

Sakarmeke diyorlar ne sakarlığını görmüşler, derelerde kendi halinde yüzer,Söğüt bülbülünü de söğüt ağacı haricinde heryerde görüntüledim bugüne kadar ,bi rsöğüt ağacında göremedim ..aklıma geldikçe yazıcam konu harika Zafer hocam güldürdünüz .. :)

d40x d40x 25.10.2014 23:53:00

Zafer hocam peki bıyıklı baştankara nın başı kara deyil ama biyıklar konuşuyor ona eyvallahta dişisine bıyıklı demek hiç yakışıyormu peki... çok güzel bir sunum olmuş hocam saygılar selamlarımla

zaferK zaferK 25.10.2014 22:27:00

İlgi ve katkılarınız için teşekkürler değerli arkadaşlar...selamlar...

bakcasoy bakcasoy 25.10.2014 19:56:00

Zafer bey sağolun, hep varolun. Şu sinir bozucu günlerde yüzümüzü güldürdünüz. En çok dövüşken kuş konusunu sevdim. Ben de hiç dövüşen dövüşken kuş görmedim ama başka kum kuşu - su kuşu diye en az 15-20 farklı görünümlü dövüşken kuş çektim, artık, nasıl olsa döğüşkendir diye bir sürü kuşu da çekmiyorum. Bence de Değişken kuş olsun. Ben de ''cılıbıt''a takığım, Cılıbıt ne ya. :)

moktem moktem 25.10.2014 19:38:00

Sen çok yaşa Zafer Ağabey. Muhteşem bir konu açmışsın. Basri Beyin dediği gibi ben de cılıbıta gıcığım. Cılıbıt ne yaaa kim nereden uydurmuş bu sözü. Bir de patka var o da aynı.

alhn alhn 25.10.2014 14:21:00

Martı, Karga, Baştankara, Kartal ... vs. daha bir çok tür için bu durum geçerli.

alhn alhn 25.10.2014 13:50:00

Peçeli baykuşun erkeği neden peçe takıyor? en hakiki örümcek kuşu hangi örümcek kuşu? en hakiki toygar hangi toygar?

zinos zinos 25.10.2014 11:52:00

gökkuzgun var tabi birde öyle kuzgun mu olur yahu sen kuzgunsun siyah olsana kardeşim ne bu rengarenk kimse dememiş mi ona

zaferK zaferK 25.10.2014 07:30:00

Evet Fatih bey...kafaya takılmayacak gibi değil bunlar da... Özellikle baykuş-bayankuş absürdlüğü... :)) Katkılarınız için teşekkürler ,selamlar...

forbay forbay 25.10.2014 00:37:00

Zafer bey, Konu çok önemli ve komik. Bende de bir iki tane var. Tahtalı'nın tahtayla bir ilgisi yok , sanırım ingilizceden Çeviren, " Wood " u tahta sanmış. Kuşun adı Orman Güvercini olmalıydı. Kız kuşu sanırım adını ince zarif sesi nedeniyle Aldı. Ama erkek Kız Kuşu dendiğinde , erkek gibi bir kızımı anlayacağız . Kara tavuk tavukluktan vaz geçip , pek çok dilde olduğu gibi Kara Kuş olsa daha iyi olmazmı ? Ya Kara Akbabanın durumu ne olacak , hem ak hem kara. Su Tavuğunu da tavukluktan kurtarmak Lazım. Atmaca var da neden Tutmaca yok ?. Birkaç tane daha var ama burada kesip en önemli teklifimle noktalamak istiyorum. Lütfen bundan sonra Baykuşun dişisine BAYAN KUŞ diyelim. Sevgilerimle

Gavurdağlı Gavurdağlı 24.10.2014 23:29:00

Çoğumuzun Ahmet hoca ile arazilerde gezmişliği var nasılsa. Ya huyundan, ya suyundan kaptık biz de. :)

zaferK zaferK 24.10.2014 22:51:00

Haklısın Alihan bey ,zaten doğrusu budur...kitapların sonundaki tür arama sayfaları da senin dediğin gibi düzenlenmiştir. Selamlar...

alhn alhn 24.10.2014 22:42:00

kalsın :) kuş fotoğrafçılığı zaten eğlenceli bir hobi, Türkiye de daha da eğlenceli :) Zafer Hocam, bence şu problem çok önemli; Türkçe adlarının başındaki tanımlayıcı alt kuş adından dolayı indekslemek çok karışık oluyor, mesela; ak gerdanlı ötleğen listenin en başlarında maskeli ötleğen ise listenin ortasında, ötleğen akgerdanlı ötleğen maskeli diye adlandırılsa indexlemede çok daha doğru olur diye düşünüyorum. Ben kuş seslerimi yapabildiğim ölçüde bu şekilde listeledim.

zaferK zaferK 24.10.2014 22:29:00

Ahmet hoca en çok da bunu gündeme getirir Veysel... :) Harbiden kuş bayağı bayağı çizgili...niye benekli demişlerki... Alihan bey ,yeniden adlandırma çok zor...bence -dağınık kalsın- böyle daha eğlenceli... :)

alhn alhn 24.10.2014 22:07:00

bu Türkiye deki kuş filmine mevcut Türkçe dublaj oturmuyor, bence yeniden seslendirilmeli.

karaani karaani 24.10.2014 21:50:00

Benekli sinekkapanın üstüne tanımam, Kuş Resmen Çizgili yahu.

engineergs engineergs 24.10.2014 19:56:00

Aklıma takılanları yazmışın Zafer Abi,bende acemilikten diye düşünüp soramıyordum yüreğimi ferahlattın:))Çok güzel Abi selamlar

zaferK zaferK 24.10.2014 18:14:00

Hay Allah...meğer daha neler varmış...haklısınız Mehmet bey ,en çarpıcısı da galiba İzmirde artık hiç görülmeyen İzmir yalıçapkını... Aslında ben Ahmet hocanın da (Prof.Dr.Ahmet Karataş) bam teline basmış oldum...kendisi bu konularda çok hassastır... :))

zaferK zaferK 24.10.2014 18:03:00

Harikasınız değerli arkadaşlar ,gözümden kaçanları da sizler güzel ilave etmişsiniz... :) Katkılarınız için çok teşekkürler ,selamlar...

Gavurdağlı Gavurdağlı 24.10.2014 18:03:00

Çok güzel bir konu açmışsın Zafer hocam. Birkaç tane de benden gelsin: Bahçe önadlı kuşlara, bahçe dışında her yerde rastlıyoruz. Tek deniz kuşu Bahri sanki de, ona özel isim konmuş. Diğer deniz kuşları havasını alıyor. Çalıkuşunu hiç çalıların arasında gören oldu mu? Çıtkuşuna daha çok yakışıyor o isim. Dağ horozunun dişisine ne diyeceğiz; ya da Su tavuğunun erkeği ne olacak? Sarıasma adı da garibime gidenlerden. Asmalar kadar, dut ve incirlerde de görürdük. Biz ona Sarıbülbül derdik. Sümsük adıyla o meziyetli kuşa haksızlık yapılıyor. Vay efendim, yuvasını savunmuyormuş da adı ondan konmuş. İzmir Yalıçapkını demişler ama, İzmir'e uğrayanı yok. Zafer hocam, sanırım en can alıcısı bu oldu. :) Sevgi ve selamlarımla..

abrecchia abrecchia 24.10.2014 17:36:00

Bir de şu var; toy hiç geliştiremeyecek mi kendini? :) Selamlar Zafer Hocam.

msaltik msaltik 24.10.2014 16:52:00

bi ekleme de benden olsun... Kızıl Şahin... Bozkır şahini... isimler yer değiştirse kimse birşey diyemez :)

zinos zinos 24.10.2014 16:43:00

haha çok iyi Zafer Abi teşekkür ederim bu eğlenceli başlık için bende yalıçapkınını hiç çapkınlık yaparken görmedim mesela hadi erkeği diyelim çapkın da dişisini napıcaz :)

Kadird Kadird 24.10.2014 16:33:00

:)) Çok doğru noktalara değinmişsin Zafer Abi. Selamlar...

zaferK zaferK 24.10.2014 16:28:00

Eyvalllaaah Yavuzum...haberlerden ,siyasi kavgalardan içimiz karardı...azıcık gündemi değiştireyim dedim...selamlar ,sevgiler...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 24.10.2014 16:22:00

Benimde kafa takılıyor birşey.. Ben bu Zafer abiyi niye bukadar çok seviyorum diye? :))

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT