TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kuşlar için ne yapabiliriz

nukkus nukkus 9.11.2014 12:12:00
Audobon society kuşlar için neler yapabileceğimiz konusunda birkaç öneri yapmış. Kimsenin keyfini kaçırmak istemem ama arazi yaparken de bol egzos gazı saldığımızı unutmayalım. Mümkün oldukça aracı bırakmaya çalışıyorum. Bu hafta gidebilirsem Rivada su kenarlarına biriktirdiğim palamut, kestane tohumlarını dikmek niyetindeyim. Giderken unutmuştum:)

http://climate.audubon.org/article/what-you-can-do-help-protect-birds

nukkus nukkus 9.11.2014 21:56:00

Elbette haklısınız Dilek hanım. İyi niyetle de olsa doğaya bilinçsiz müdahele etmenin riskleri var. Sanırım Tema birçok faktörü değerlendirerek meşe ağacını seçmişti. Fide dikmekle çekirdek, tohum atmak da aynı şey değil ama hastalık, mantar vb taşınma riski de olabilir tabii. Ben de uzman görüşü duymak isterim.

DilekveTunç DilekveTunç 9.11.2014 21:54:00

Zengin biyoçeşitlilik bozkırlarda. Sevgili Nukhet Hanım, Kampanyanıza bilim adamları nasıl bakar bilemiyorum. Benim uzmanlık alanım değil ama bildiğiniz gibi konuyu bilmeyenlerin ağaç dikmesini sakıncaları olabiliyor. Aslında hocalarımız bu konuda bilgi verse daha doğru olur. Hocalardan öğrendiklerim; 1. Türkiye'de en zengin biyoçeşitlilik bozkırlarda. Bozkır daha kıymetli diyorlar. 2. Doğada bilinçli yer ve ağaç türü seçimi çok önemli habitata olumsuz katkılarının olmaması için. Bir örnek çam ağacı, toprağa asit saldığı için orada bitki yetişmesine ve diğer canlıların yaşamasına elverişli değil. 3. Yerli türler (Türkiye türleri) dışında tohum-fidan dikmek olan için büyük tehdit! Yerli türleriniz yok edebilir, istilacı olabilir. Örneğin İzmir'de okaliptus ağaçları söküldü, Türkiye türü değil ve bir tanesi yarım tondan fazla tatlı su çektiği için yeraltı su kaynaklarını ve habitatı tehdit ettiği için. Ne kadar çok sulan alan ve bataklık bu ağaçla kurutulmuş. Biz kuşçular için ne üzücü değil mi? Ağaçları bende seviyorum ama bilinçli dikilmesi için ne yapılabilir uzmanlara sormak isterim. Sevgiler, Dilek

nukkus nukkus 9.11.2014 20:22:00

Şu sıralar zamanı olduğu için dolaşırken parklarda toplamıştım. Daha önceki öerimde bahsetmiştim: "TK haberde avcılar haberinden esinlenerek bizim de br kampanya yapabileceğimizi düşündüm. Meyve çekirdeklerini biriktirsek, veya meşe palamudu/badem çekirdeği araziye çıktığımızda su ve tarla kenarlarına, tutabileceği yerler eksek. Onda biri tutsa, birkaç yıl sonra hem kuşlar hem doğa için yararılı birşey yapmış oluruz. "Yeşil ayakizi" bırakmış oluruz. TEMA bir ara meşe kampanyası yapmıştı (erozyon, biyolojik çeşitlilik vb açısından değerli bir ağaç) Tohum almanın sonbahar tam da zamanı. O kampanyadan birkaç öneri: tohumları suya koyun üste çıkanları atın, üçer tohumu birkaç santim derine yan ekin, tohum topladıktan sonra 1-2 ay içinde ekin. Fare vb tohumları çalmasın diye sulandırılmış mazot filan katılabilirmiş. Meyve çekirdeklerini bir-iki gün suda bırakmak gerekirmiş. Kavrulmamış kabuklu badem de ekilebilirmiş. Internette çok bilgi var. "

DilekveTunç DilekveTunç 9.11.2014 19:55:00

Neden bu türler (ağaçlar)? Dilek

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT