X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92817
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Kuş fotografı çekmek paralı

osy osy 20.06.2008 08:59:00
Selamlar

Geçen hafta 3 kişilik bir grupla Nallıhan kuş cennetine gittik .

Giriş kapatılmıştı , içeri araba girmiyordu , bizde mantıklı kabul edip yayan olarak tüm ekipmanlarımızla parkın içine girdik ve tam kıyıda bir yere yerleşirken bekçi arkadaş geldi ve buraya girmenin , hele fotograf çekmenin kesin yasak olduğunu kendine has üslubuyla bize anlattı ..

İstanbul dan geldiğimizi ve bu konuda bize biraz izin verilmesini rica ettik ..

O zaman gelin - ismini hatırlayamadığım- hanımla telefonla konuşun , izin alın ve beni zor durumda bırakmayın dedi ..

Tabii biz daha sevindik , hiç olmazsa daha mantıklı ve anlayışlı olacağını tahmin ettiğim bir yetkiliyle telefonla konuşmak işimizi kolaylaştıracaktı ..

Fakat telefonda kesinlikle artık orada fotograf çekmenin paralı olduğunu ve ön izine tabii olduğunu anlattı ..Sadece 1 saat o da uzaktan geldiğimiz için izin alabildik ..

Benim anlayamadığım milli park kabul edilmiş bir yerin nasıl olurda fotograf çekmeye yasaklanması , üstüne üstlük parayla olması ..

Bu konu hakkında bilgisi olan varmı ? gerçekten artık böyle bir uygulama mı var ?

Teşekkürler ..

capaci capaci 1.07.2008 18:39:00

onu da dediler :)

umarım avcılara da aynı duyarlılığı gösteriyorsunuzdur dedim jandarmaya, özellikle kışın buraya geldiğimde sürekli avcı görüyorum dediğimde "onları şikayet etmezler ki" dedi.

güler misin, ağlar mısın :)

MeT MeT 25.06.2008 10:29:00

Milli Parklarda fotoğraf çekimleri paraya tabidir. Ancak Bakanlığın yayınladığı bir karar ile Fotoğraf derneklerine üye fotoğrafçıların kimliklerini belgelemek koşulu ile sergi amaçlı fotoğraf çekmeleri serbest ve ücretsizdir.

Benim çantamın içerisinde her zaman bakanlığın yayınladığı ve her sene tekrarladığı bu yazı ile kimlik kartım mevcut gezmişimdir. Dolayısı ile burada fotoğraf çekmek yasak diyenler bakanlık yazısını gördükten sonra yumuşamakta ve işin sohbet kısmına geçmektedirler. Bazen yazının ne olduğunu akusada anlamayanlar mutlaka çıkıyor. O zaman ben sizi müdürümle görüştüreyim diyorlar . Tabi sonuç olarak siz işinize devam ediyorsunuz. Yine anlamayanlar olursa o zaman jandarmayı çağır diyosunuz ki..bu son çare. jandarma geliyor ve yazıyı okuyunca ellerinden bir şey gelmeyeceğini ve iznimiz olduğu için fotoğraf çekebileceğimizi söylüyor. Bekçi dostlarımızın bundan başka yapabileceği bir şey yok. Aslında bakanlık bu hususta yayınladığı genelgeleri tüm park görevlilerine tebliğ etse ve durumu anlatsa işimiz çok daha kolay olacaktır.

Ellerinde bu yazı olmayan dostlar bana faks numaralarını gönderirler ise yazıyı kendilerine fakslarım..

Selamlar..

contarini contarini 24.06.2008 14:02:00

Serhat abi artık duy sesimizi. Trakuşu şaha kaldırmanın tam zamanıdır.

riyatg riyatg 24.06.2008 12:46:00

Sevgili Serhatın dikkatine:)

Milli Parklar gn. müdürü hocamız Serhat bey tarafından çok önceleri ziyaret edilmiş, Trakuş takvimleri sunulmuş ve sitemize her türlü desteği vereceğini belirtmiş olup Serhat beye defalarca böyle bir kimlik kartı ve kolaylık için tarafımızdan ricada bulunulmuştur. Umarım gündemdeki önemli konular listesine alınır:) Saygılarımla...

capaci capaci 23.06.2008 10:07:00

fotoğraf derneği kartı dedim de aklıma geldi, hani hepimizin birer trakus kimlik kartı olsa onun da yardımı olur mu acaba ;)

capaci capaci 23.06.2008 10:06:00

akife katımamak elde değil, ikili ilişkilerle bunu hemen her zaman hallettim.

bir yolu daha var, milli parklarda, federasyona kayıtlı fotoğraf derneklerinden birine üye olduğunu gösteren kimliğinizi göstermeniz yeterli. en son izmirin içinde efemçukurunda, ondan önce göksuda jandarma çevirdi, fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söyledi, hele jandarmaya rijit davranılırsa alıkonulmanız bile işten değil, ama onlarla da biraz sohbet etmeniz çoğu kez işe yarıyor.

bu vesileyle bir şey daha hatırlatmakta yarar var sanırım. pek çok alan gidiyoruz kuş gözlemek için, ama o alanın yerli halkıyla iletişime geçmeyi ihmal ediyoruz. oysa alanın korunması için o insanlar çok önemliler. köy kahvesine girip biraz sohbet etmek, ahmet amcaya bir çay ısmarlamak her açıdan inanamayacağınız kadar yararlı.

sevgiyle...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT