TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Yerel isimleri kurtaralim

cagan cagan 7.07.2008 09:20:00
Arsivi aradim, bu konu pek tartisilmamis. KusTr yerel isimler sayfasi artik aktif degil. Geri gelir umarim ama her halukarda Trakus un yerel isimler konusunda cok faydasi olabilir. Bazi turlerde yerel isim var ama tek tuk. Her turun ayri bir "yerel isimler" basligi olmasini oneriyorum ve bu kategoriye herkes ekleme yapabilsin. Wiki usulu cok faydali olur bu konuda.

Ornegin Omer Necipoglu sari kuyruksallayan fotografimin yorumunda Adana da bu kusa "davar bulbulu" dendigini yazdi. Cok hos bir isim ama bunu sari kuyruksallayan sayfasina ekleyemedim. Bu mumkun olmali. Diger konulari yine tur sorumlulari yapsin ama yerel isimleri herkes ekleyebilmeli.

Yerel isimler hizla kaybolan kulturel bir hazine. Trakus tum kus yerel isimlerinin bir arsivi haline gelebilir. Bunlari arsivlemek Trakus un cok onemli bir hizmeti olacaktir.Diger bilgiler de onemli ama bunlar bircok kaynakta mevcut. Ama yerel isimler daginik durumda, bir cogu yaziya gecilmemis. Ayrica yabancilarin yapacagi bir is degil. Bunlari kurtarirsak biz kurtaracagiz.

Cagan

hamisami hamisami 2.10.2008 22:17:00

Arkadaşlar, tür sorumluları;

Tür sayfalarına yerel adlar şıkkı eklenmiştir. Ben Bu günden itibaren kendi türlerimin sayfasını düzenlemeye başlıyorum. Biraz uzun sürebilir:)

Tür sorumlusu arkadaşların yerel adları soruşturmakta ve alınan bilgilerin girişini yapmalarında büyük yarar olduğunu düşünüyorum.

Yönetimden de yayılış şıkkından yerel adları silmelerini rica ediyorum.

Sevgiler.

cagan cagan 27.09.2008 22:31:00

Bu gelismeler cok guzel. Umarim Trakus yerel kus isimlerinin en kapsamli arsivi haline gelir.

hamisami hamisami 27.09.2008 00:01:00

Bugün fark ettim yerel adlar tür sayfalarında ayrı bir şık olarak yer almış.

Teşekkürler Serkan, teşekkürler Serhat.

volkanpek volkanpek 17.09.2008 17:34:00

Adana ve civarındaki ilçelerde bazı kuşların yerel adları:

uruk kuşu:Arıkuşu

cubbal:Ardıç

tibili:Tepeli toygar

cırrık:Tarla çintesi

alaabak:Alakarga

yağmur kuşu: Gökkuzgun

shooter shooter 18.07.2008 12:29:00

Dün İzmirin Tire ilçesi köylerinde küçük bir tur attım. Köylülerle kuş sohbetleri de yaptım. Orda görülen bazı türlere verilen adları not ettim. Onları sizlerle paylaşayım dedim.

İbibik: Baltalı

gök kuzgun: Gökçe karga

ala karga: Akkabak

kızıl gerdan: Kınalı

ömer

çitlenbik çitlenbik 11.07.2008 10:21:00

Tepeli Toygar ile ilgili yerel adları bölgeleri ile birlikte KuşTr den almıştım. Şu an site aktif değil.

Bilenler veya duyanlar bu foruma yazarsa, tür sorumluları da eklemeyi yapabilir. Kazım Hoca nın linkindeki yerel adları, kendi tür sayfama yükledim.

hamisami hamisami 11.07.2008 10:13:00

Çok doğru bir gözlem ve öneri.

Yayılış ve yerel adlar şıklarını ayırabilirsek bu konuya daha bir önem vermiş oluruz.

Tüm üyelerin giriş yapabilmesi teknik açıdan mümkün mü bilmiyorum ama şimdilik tür sorumlularına ya da bana mesaj atmanız yeterli olabilir.

Aşağıda sevili Kazım Çapacı nın bu konuda başlattığı güzel bir örnek var.

Selamlar.

http://www.kazimcapaci.com/kusadlari.htm

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT