"Çok gizli"
msaltik 13.01.2015 09:58:00
En son askerde gördüğüm "Çok gizli" ifadesini yazıma uygun bir başlık olarak düşündüm.
140 yıl
Dile kolay
Ben zaten yetişemem de, benim babam da yetişemedi, dedem de yetişemedi, fazlası da. Kutup Martısından bahsediyorum
Öyle nadirat falan değil, hiç kaydı yok. Sıradan bir günde yaptığım gözlem esnasında Kutup martısını bulunca, daha gecesinde tüm Trakuşta paylaştık. Girişte bahsettim kimlerin göremediğinden, belki o kadar süre daha görülemeyecek
O yüzden mümkün olduğunca çok kişinin görebilmesini konuştuk.
Telefonumuzu kapatmadık, hiç tanımadığım kişilere ulaştı. Hergün facebooktan trakuş üzerinden gelen soruları cevapladık. Kuş orda mı, gelelim mi? Bulabilir miyiz?
Biz zaten hep burada olacaktık ama denk gelmez diye hiç bilmeyenlere alanın detaylı haritasını yaptım gönderdim. İyi bir misafirperverlikle dostları karşılaşdığımızı düşünüyorum. İlgide eksiklik olmuşsa da sanırım yaşanan trafikten dolayı olduğunu herkes görmüştür.
Onu da geçtim Türkiye için büyük bir olay olduğundan konuyu ulusal basına da taşıdık. Kimse gelir de kutup martısını yer, öldürür diye korkmadık. Çünkü başında nöbet tuttuk adeta. Zaten gelecek olan insanların öncelikle kuşçu olacağını bildiğimizden böyle bir endişemiz olmadı. Ayrıca kuşu çekmeyen gelen arkadaşlar da görmüştür kuş konusundaki hassasiyetimizi.
Gelenlerin en büyük avantajı Hiç kaydı olmayan Kutup martısını çektikten sonra kendilerine nadirat seviyesindeki Mezgeldeği çektirmemiz oldu. 35km mesafedeki kuşa ya kendimiz eşlik ederek götürdük, ya da yine tarif ettik, gelip de eli boş dönen olmadı. Her gelen hedefinden kesinlikle fazlasıyla döndü.
Ama iki gündür, verdiğimiz bu emeğin saçma olduğu kanısına vardım. Nadirat seviyesinde olan ama 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 yılında da çekilmiş olan, yani her sene gözlemlenebilen bir kuşun yerinin gizlenmesi konusunu okumaktayım. Hem de çift birey
İlk başta çok şaşırdım, acaba atladığım bir şey mi var diye ama yoktu bana göre.
Anlayamadığım şu, Kutup martısı ve Mezgeldek bu kadar önemsiz de Balık Baykuşu mu çok kıymetli? Ya Kutup martısının bu baskıdan ilgiden buraya tekrar gelmesinin önü kesildiyse? Yada biz de Kutubu burada tanıdıklar olarak 3-5 çektikten sonra yer sormayın mı deseydik, yada başka bir yerlere yanlış koordinat mı verseydik.
Trakuşta bulunduğum bölgede kuştan haber vermeme, yer söylememe gibi komik olaylara tanık oldum. Ama bunun Trakuş seviyesine çıkması beni üzdü.
Ben bir tanıdığımla aramın bozuk olduğu görüşmediğim bir dönemde bile Trabzonda ilk kez fotoğraflanan kuş için o kişiyi aramışsam, gel sen de çek diye kimse benim bunu anlamamı beklemesin.
Bu durumdan yanlış şeyler düşünmemeye çalışmakla beraber, bölgedeki diğer arkadaşlarım ne düşünür bilemiyorum ama ben kendimi kullanılmış olarak hissettiğimi de belirtmek isterim.
msaltik 21.01.2015 11:47:00 Nükhet Hanım, yazdıklarımdan çok yanlış bir mana çıkarmışsınız, kabul edemem, içeriğin hiçbir noktasında böyle bir anlam yoktur... Gizli olarak da yoktur, açık olarak da yoktur. çok açık yazıyorum ama neden anlaşılamıyorum, bilemedim. Diyorum ki 1- Kuştan yana şahsımın hiçbir beklentisi yoktur. Ne ilk duyduğumda gitmek istedim, ne de özelden birçok tanıdığım davet ettiğinde, ne de koordinatlar açık şekilde yayınlanınca. 2- Kuşu gruplar halinde yada bireysel çeken insanların fotoğrafları çekip paylaştıktan sonra, hassasiyetten bahsetmesini gerçekçi bulmadığımı söyledim 3- Kuşun yerinin gizlenmesinin, ancak para karşılığı turlarda fotoğrafının çektirilmesini anlayamadığımı ve Trakuş üyelerine haksızlık olduğunu söyledim 4- Kuş için Trakuş üyelerinin tehdit olarak görülmesini kabul edemediğimi söyledim. yani aynı şeyleri söyleyen kişi durumuna düşmek istemiyorum, ama cevap vermek durumunda kalıyorum. Sevgili Zafer Hoca, bu işin hobi olduğunu yazmış, ben o gözle bakıyorum, ne bir kazanç beklentim var bu işten, ne de ucuz yarışlar içindeyim. Her anından keyif almak istiyorum. Bu konuları tartışmanın kimseye zarar vermeyeceğini düşünüyorum. sadece mesajları kopyalayıp sonuna artı 1 yazmaktansa, 2 satır fikrimizi belirtmek hepimize kazanç sağlar düşüncesindeyim. Umarım sizi de kırmaz yazdıklarım. Ve umarım zaten açıkça dile getirdiğim düşüncelerimden başka manalar çıkarılmaz Selamlar, saygılar.
MuratC 21.01.2015 09:34:00 Bu konu gereğinden fazla uzadı ve kabak tadı verdi bence :( Öncelikle bazı gerçekleri ve olması gerekenleri sıralayalım. 1- Herhangi bir Kuşu bulan kişiler veya kişi bunun yerini Trakus'da açıklayacaktır diye bir kural veya düzenleme yok. İstediği kişi veya kişilerle paylaşabilir. İstemediğinede söylemez, bu tamamen kendi takdirinde bir konudur. Bu konuda yönetimin bir yaptırımı veya tavsiyesi olamaz. 2- Kimin iyi kuşçu kimin doğaya saygılı olduğunu bizler bilip yargılayamayız. Etik kurallar, çekim esnasında yapılması gerekenler site kurallarında yazılmıştır ve bunlar tavsiye niyetindedir. Her araziye giden kişinin peşine polis gibi takılıp ne yaptığını nasıl davrandığını ölçemeyiz. Sadece güvendiğimiz insanların beyanlarına göre bu kuralları devamlı ihlal edenleri siteden uzaklaştırabiliriz o kadar. 3- Sitede veya başka sosyal medya üzerinde nadir ve av tehlikesi olan türlerin yerini, yer tarifini, koordinatlarını kesinlikle paylaşmayınız. Bunun açıkça Trakus üzerinden yapılmasına izin verilmeyecektir. 4- Yer bilgilerini güvendiğiniz kişilerle özelden paylaşınız 5- Sitede ve özelikle fotoğrafların altında bu konunun çiklet gibi uzatılmasıda oldukça gereksiz bir tartışma yarattı. Bir lokasyonun bazı kişilerce kendilerinde kalması veya başkalarıyla paylaşılmaması bu kadar sıkıntı yaratmamalı. Yukarıda Zafer beyinde dediği gibi bu işi zevk için yapıyoruz. Fotograflar altında mesaj vermek, atışmalarda bulunmak bizlere yakışmıyor ve sitenin kalitesine zarar veriyor. Sizce bu paylaşmama konusu olumsuz bir şey ise sizde yeri geldiğinde bu kişilerle paylaşımda bulunmazsınız, ona göre dvranırsınız olur biter, bu kadar polemik haline gelecek, iddialaşmalara gidilecek bir konu değil. 6- Tekrar hatırlatmam gerekirse bu konuyu artık fotograflar altında tartışmayalım.
msaltik 21.01.2015 08:32:00 Ömer Bey'e (shooter) gösterdiği gerçek hassasiyet ve ilgiden dolayı teşekkür ederim. Olması gerekeni yapmıştır Konu bitti derken yine alevleniyor. Dilek Hanım'a bir cevap vermek durumundayım, başlığı ben açtığım için, mesaj içeriğini üzerime alıyorum. Dilek Hanım, ya dikkatli okumadınız, yada takip edemediğiniz bir zaman dilimine denk geldi bilemiyorum ancak bu başlığın hiçbir noktasında "Fotoğraf mı, Kuşun hayatı mı" sorgulaması yapılmadı... Çıkış noktamız bu hiç olmadı. Lütfen tekrar bakınız. Bu kuşlar için gösterilecek hassasiyetin Trakuş üyelerinden gizleme yoluyla değil, Ömer Beyin sizden sonra yazdığı şekliyle, yani konu ile ilgili kişilerin bilgilendirilmesi yoluyla yapılması gerektiğini söyledik. Ama başarılı olamamışız demek ki. Kusura bakmayın ama 5'er 10'ar gruplar halinde çekildikten sonra, yada Trakuşçular gitmesin ama tur ile gidilsin tarzındaki hassasiyeti ben kabul etmiyorum. Yolun başındaki bir Trakuş üyesi olarak, kendime yapılmış bir hakaret olarak görüyorum. . Haa sorunuzu da cevaplayayım, bence de kuşun hayatı... hatta cevaba destek olur sizin düşüncenize göre, fotoğrafım yok, ve şu aşamada çekme niyetim de yok... saygılar, selamlar.
dede 16.01.2015 11:41:00 Murat kardeşimizin açtığı bu forumda, iyi niyetle ve samimiyetle kaleme alınan bunca yazılandan, sitemizi geliştirecek çıkarımlarda bulunmamız gerekir. 1 - Ülkemizde üreyen ve dünya genelinde tehdit altında bulunan türleri korumamız gerektiğinde hepimiz hem fikiriz ama pek çoğumuzda fotoğraf çekmekten, daha güzelini çekebilmekten hoşlanıyoruz. 2 - Ülkemize rastlantısal bir tür geldiği duyulduğunda, sitemiz yolu ile haberdar olan ve imkan bulabilenler, gidip görüntülemekten, bu ender gerçekleşen olaya şahitlik etmekten hoşlanıyoruz ve bu arada yerel üyelerimizden destek alabilmekten de hoşnut oluyoruz. 3 Bu siteden pek çok durumda nasıl davranılması gerektiğini okuduk, öğrendik. Bazı benim gibi şanslı olanlar, gerçek doğa sever arkadaşlarımızla arazi yapma şansı da yakaladılar ve onların davranışlarından, bu yazılanların uygulandığını da görme şansı buldular. Ama araziye çıktığımızda hepimiz vicdanlarımızla başbaşayız ve maalesef bazen hırsımıza engel olamıyoruz. Pek çoğumuzda arazide bu hırsın örneklerini de gördük, yaşadık. 4 - Daha kuşçu kökenli olanlarımız veya bu güzellere istemeden de olsa zarar verebileceğimizi bu işe gönül verdikten sonra öğrenen, görebilenlerimiz de ciddi endişeler taşıyoruz. Bu forumun açılmasına neden olan uyarının, kuş rehberliği ile yaşamını kazanan Emin kardeşimizden gelmiş olması, acaba bu uyarı gerçek bir hassasiyet mi içeriyor, yoksa farklı bir düşünceden mi kaynaklanıyor endişesi yarattı. 5 - Bu uyarı sistem tarafından yaratılsaydı ve hepimizin aynı hassasiyeti göstereceğine güvenmekle yetinseydik ki, doğrusu bu bana göre; Eminde böyle bir uyarı yapmaya gerek duymazdı, etkisi de daha olumlu olurdu. Bazı arkadaşlarımızda benzer düşünceleri yazmışlar, zaten. Yönetimimizin sistemde, benzer kriterlere sahip tür fotoğrafları yükleneceği zaman, bu uyarıyı otomatik olarak üretecek düzenlemeleri yapmasında yarar var.
halimdiker 15.01.2015 09:40:00 Bizde Milli Park denildiğinde insanların faydalanacağı, konaklama, dinlenme tesisilerinin bulunduğu, çocuk parkı, kaydırakların olduğu, tahnit edilmiş türlerin sergilendiği, laf olsun diye yapılmış kuş gözlem kulelerinin inşa edildiği, binlerce insanın ihtiyacının karşılanacağı yollar, otoparklar, telesiyejlerin yapıldığı alanlar düşünülüyor. Bakınız Kaçkarlar MP, Ilgaz Dağı MP, Uludağ Mp vs vs. Yaban Hayatı Geliştirme ve Koruma sahaları ise Av hayvanlarının (!) belirli bir süre korunup vakti geldiğinde av turizmine açılacak sahalar planlanmış. Aslında ülkemizde koruma fikri yok maalesef. Ülkemizde el değmemiş ve değmeyecek bir alan düşüncesi yok. Bu gidişle de olamayacak. Bir kaç yıl önce Ermenistan daki Khosrov Reserve denilen leopar koruma alanını ziyaret etmiştim. Bölgedeki tüm köyler boşaltılmış, köylülere Kaleşnikoflar dağıtılarak ranger yapılmış. Alana bir kapıdan giriliyor ve askeri saha gibi barikatlar var. Araştırma izni olmayan kimseler sokulmuyor alana. Bırakın Avrupa yı yanıbaşımızdaki bizden hayli geride olduğunu düşündüğümüz ülkelerde bile bu uygulamalar var. Keşke diğer ülkeler bu işi nasıl yapıyor, ne yapmamız lazım diye kafa yoran yetkililerimiz olsaydı.
Gavurdağlı 14.01.2015 23:21:00 Daha önce kenarından kıyısından birkaç cümle ile konunun bam teline dokunmak istedim. Bilmediğim düşünceler üzerinde, zannettiğim konularda laf etmek doğru olmaz. Bu nedenle kim sırra kadem olsun istemiş, kim tür derdine düşmüş, bunları hangi saikle yapmış konularına kafa yormak istemiyorum. Ancak tüm yazılanlardan ortaya konan şu ki, nadir de olsa, yüksek koruma gerektiren hassas tür de olsa, birçok kişi gidip çekmek istiyor. Kimse karşı çıkmasın, kırılmasın, gücenmesin ama, en azından ilk giden grup ve onları arayanların durumu bunu kanıtlıyor. Şimdi bu noktada şapkayı önümüze koyup düşünmemiz gerekir. Hatta bunu sesli yapmalıyız ki, samimi olduğumuzu, türü ve habitatını düşündüğümüzü sergilemiş olalım. Nacizane önerim şudur ki, bölge konusunda yetkili olan kuruluş/kuruluşlar (Bu kurum bildiğim kadarıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar) düzenli koruma planları geliştirebilmeli ve alanda fotoğraf/gözlem disiplini sağlamalı. Ömer Kulaçoğlu abim İngiltere'den bir örnek vermişti, bizim sıradan Taşkızılı için 200 bin kişi seferber olmuş, alana ulaşma konusunda kimseye sınırlama getirilmemiş ama, alandaki denetim ve disiplin maşallah dedirtecek mertebedeymiş. Bizde de sırlar, sınırlar kuşa ulaşma konusunda değil de, habitatında yetkili kurumlar tarafından sıkı ve tarafsız uygulanabilmeli. İşte o zaman bu tartışmaları yapmamıza gerek kalmayacaktır.
croma 14.01.2015 22:58:00 "Kaç tür çektin,ben şu kadar tür çektim" gibi anlamsız rekabetlerin sonucu bu tartışmalar bana göre.Biyolog ve gözlemcilerin bile böyle bir derdi yok iken,farklı meslek gruplarından bu işe gönül vermiş insanların bu tarz tartışmalarını yersiz buluyorum.Birçok tür çektim ama saymadım,amacım çok tür çekmek değil,iyi fotoğraflar çekmek."Ben çektim,başkaları çekmesin veya başkaları çekti bende niye yok"gibi söylemler sadece kuş fotoğraçılığında değil,Türkiye'de fotoğrafın her alanında var ve Türk fotoğrafının sanat olma kimliğini kirletiyor inancındayım.
sonerbekir 14.01.2015 19:16:00 Bizim sitemizdekini okumussunuz, dogru, gelenler yuzde yuz basari ile donuyor. Ama sadece balik baykusu turu yapmiyoruz, diger turlerle beraber gosteriyoruz, ki buraya katilmak isteyen yabancilari da bir suzgecten gecirip aliyoruz, pilot bolgelerden birine goturuyoruz ve oradaki yerel halka da ciddi destegimiz oluyor. Rehbersiz kendi basina gitmek isteyrnleri de tekne turuna yonlendiriyoruz.Simdiye kadar her gidisimizde gormemizin, bu lokasyonda olan ciftin sagliginin ve her yil duzenli uremesinin, turlarimizi basarili oldugu gostergesini kanitliyor. Bunun sebebi de ticari degil koruma anlayisi icinde yaptigimizdan kaynakli tamamen. Selamlar...
shooter 14.01.2015 01:37:00 Bir kaç yıl önce ingiltereye bir rastlantısal tür geldi.. Biz de her an görülebilecek taş kızılı... Okuşu görmek için bütün ingiltere kuş gözlemcisi ve fotografçıları bölgeye akın etti... rastlantısal bir tür idi... ama yine de kuşa 100 metreden daha yakına kimse sokulmadı... gelenler uzaktan kuşu izledi... az buz değil 200 bin kişi kuşu görmek için alana gitti... o kadar güzel ve organize önlemlerle kuş izlendi ki... internette haberini okuyup görebilirsiniz... Gelelim balıkbaykuşu gibi özel türe... Evet bu konuda en hassas olması gereken bizleriz... Ama bu olayda yanlış giden çok şey var.. 1. si kuşu çektik, çok hassas, aman kimse aramasın bizi diye hassaslık gösterenler neden 300 km uzakta, 1000 km uzakta kankalarını arayıp müjde verdiler.. onlara müjde verirken ve koşturup gelmelerini beklerken hassasiyet göstermeleri gerekmez miydi... Onlar hassas kuşçular da Trakuşun diğer 3500 üyesi değil mi, ya da hassasiyet gösteremeyecek kadar zavallı mı? Kendi adıma bunu trakuş üyesi olarak bana yapılmı hakaret kabul ederim! 2. si, sitenin etik kuralları baştan ihlal edilmiş. bu nedenle bu etik kuralları çiğneyenlerin belirlenip gereğinin yapılmasını bekliyorum! 3. sü, biz bu nadir kuşu bir tek Oymapınarda var, bölgenin diğer yerlerinde de vardır inşallah diye bakarken, elin oğlu (başta hollandalı ve danimarkalı, norveçli, ingiliz kuş turları düzenleyerek bu alana defalerca geldiler.. Ve portrelerini çekip döndüler... Tarsus, Göksü nehrinin toroslar kısmında, göynük dereinin yaylasında, Çamalan yaylasına çıkışta, antalya'daki saklı yaylası, onların tur bilgilerinde koordinatları ile yer alıyor... Adana'da bile tespitleri var... ve azbuz değil bu turlar... kaymağını yiyorlar... ve son söz... Ben balık baykuşlarını dans ederken, oynaşırken izledim... ve onları izlerken de kaza geçirip, çalışmalarımız yarım kaldı... Yani balık baykuşu bana kertik değil... Bu da biline... Ele verir talkını kendi yutar salkımı havalarına yanıt olsun diyedir bu kelamlar...
avşarbey 13.01.2015 23:59:00 Susmak. Ya da bizim buranın ağzıyla susum diyorum susuyorum laf boğazımda düğümleniyor. Olmuyor Susamıyorum. Etik,Nezaket, nadir tür, vicdan, acımak, korumak, saklamak, çok gizli, nadirat, çok özel vs vs vs. Size kısa bir hikaye anlatayım yaşanmış ve sonra söze gireyim. Şu an Türkiye'nin sayılı fotoğrafçılarından biri Adana'ya geldi. Seni 1979 falan. O zaman bende bir yuva çekmişim. Böğürtlen çalısı içinde iki üç yavru var. O zaman hırs falanda yok öylesine takvimlerde gördüğüm gibi. Zaten filmli makine ve bir makara filmle gitmişim köye. Öylesine çekmişim. Bu zat bu fotoğrafları görünce adeta beni itin ... soktu çıkardı. Çok utandım mahçup oldum. Usta dedim bilirkişi dedim çok utandım. Pişman oldum ve vicdan azabı çektim. Sonra aradan aylar geçti bir gün bir fotoğraf sergisi gördüm. İlgimi çekti gidip gezdim. Müthiş fotoğraflar. Ama biraz sonra duruma uğradım. Ne göreyim bizim ustanın fotoğrafları. Çeşit çeşit kuş türlerinin yuvası ve yuvanın içerisinde daha tüylenmemiş yavrular, yumurta üzerinde anneler. Şu an hatırlamıyorum ama 70-80 fotoğraf. Siyah beyaz. Bu usta bir kaç yıl sonra yine Adana'ya geldi ve rahmetli büyük usta Mehmet Baltacı abimin aynı zamanda iş yeri olan Stüdyo 75'te bir sergiye katıldı. Dayanamadım ve sordum "Ya usta sen bana bir kaç yıl önce böyle böyle dedin ama senin bir sergini gezdim. Tamamı yuva ve yavru fotoğrafıydı" dediğimde. Biz çektik ama siz çekmeyin. Hayvanların yuvasına dokunmayın. çok yazık" edebiyatı yaptı. Sonradan öğrendik ki zatı muhterem hala yıllarca o işi yapmış. Rant peşinde olduğu için ben çekeyim kimse çekmesin mantığı. Çünkü adam sandığı doldurmuş millete ahkam kesiyor. Gelimi bizim Bay"kuş"a O zaman şöyle bir kara vermelimiyiz. Bundan sonra ilk türleri falan iki kişi, sonraki falan üç kişi, sonraki nadiratı da Hasan, Mehmet, Ökkeş çeksin.. Ya da kimse çekmesin nadirat gelip gitsin. Bu nasıl bir mantıktır. Fotoğraf kaliteli olsun dediğimizde burası bir kuş ve tür sitesi diyenler, ya da türü çekince kuş zarar görür diyenler. Burada ki temel ilke Kutup Martısı'n da olduğu gibi yüzlerce kişi gidip çekti martı rahatsız olmadı ve verilen bilgilere göre nadirat hala orada ve zarar görmedi. Bundan da anlaşılacağı gibi asıl hedef nadirata zarar vermeden ürkütmeden korkutmadan fotoğrafları çekilmeli ve paylaşılmalı. Burada benim çıkardığım ve ortaya çıkan sonuç "Biz çektik. Bu nadir tür. Kertik kertiktir kimse çekmesin" mantığından başka bir şey değildir. O zaman Tuzla'daki Kızıl deniz düdükçünün, Çizgili kum kuşunun, Çalıkuşu Çıvgınının, Kutup martısının, Kızıl Gerdanlı Dalgıç'ın, Puflanın vs vs daha adını sayamadığım kuşların günahı neydi onu anlamadım. Ya da alanlarda avcılarla gırtlak gırtlağa verdiğimiz kavga neyin kavgasıydı. Kimse kimseyi kandırmasın. Benim buradan çıkardığım iki sonuç var. Kim üzerine alınırsa alınsın. Ya da kim ne yazarsa yazsın. Birincisi Ben kertiğimi attım, bir adım öndeyim diğerleri çekmesin. Diğeri ise birilerinin rant peşinde koşmasından kaynaklanan koruma iç güdüsüdür
karaani 13.01.2015 17:05:00 Temenniden ziyade Gerçekci yorumlar gelmeye başladı, Tüm kuşlar ve hepimiz için geçerli olmak üzere ; Sahayı önce kim terkediyor, Kuş mu ? biz mi ?. Herhangi bir kuşu Çekip oradan ayrılırken Kuş Halen daha aynı dalda aynı yerde ise doğru yoldayız demektir, Fakat biraz daha yakın,dur bide göz hizası ,dur bide portre,dur bide derken Pıırrr ise, biraz daha çalışmamız lazım demektir. Mustafanın Dediği gibi, Çektiğimiz kuşlarda ,Serinin sonunda Uçarımız varsa Sanırım önce orayı düzeltmeliyiz.
sonerbekir 13.01.2015 14:53:00 Hassasiyet gösterilmesi gereken bir konu. Çok yakında ülkemize endemik bir tür olabilir. Değeri daha da artabilir. Aynı şekilde rahatsız edilme potansiyelleri de! Zamanında yurt dışından fon bularak projeler ürettik, Türkiye'de kuş bilgisinin en iyi olduğu kuşgözlemciler ile ekip olarak 2 yıl boyunca(2 ay) gece gündüz üreme dönemi öncesi Kahramanmaraş'tan Fethiye'ye kadar olan bütün olası habitatları taradık! Bulabildiğimiz 11 farklı nokta idi. Birçoğu da Mersin sınırlarında. Modelleme yapılaraktan Türkiye populasyonunun max 50-100 çift olduğu söylenebilir, belki de 50 altında. Ki bu da çok çok hassas davranmamız gerektiğini söylüyor. Batı palearktikin en nadir kuşu. Fotoğrafını çekmek isteyenler kuş hakkında hiçbir bilgisi olmadan alana gitmeye başlarsa doğal olarak zarar görebilir. Kuşun bulunduğu bölgedeki yereldekilerin bilgisi dahilinde ve hırs yapmadan fotoğrafa gidip türü gündüz rahatsız etmeden çekebilir. Bu şekilde sorun olacağını sanmıyorum, ki aslında kuşçunun bu kuş için hırs uğruna oraya gitmemesi gerekir. Fotoğraf hırsıyla gidilirse önce kişinin kendisini sorgulaması gerekir. Nitekim yabancılarla gözlemde böyle bir kuş türü için ne kadar hassas davranılması gerektiğini gözlemciler zaten bilir ve gözlemci Avusturalyadan gelse dahi kuşu teleskop veya dürbünle uzaktan gördüğünde tamam gidiyoruz, bizzat kendileri rahatsız etmeyelim derler. Kimse yaklaşmaya yeltenmez bile. Kertik olarak fotoğraf isteyenlerden ricam, lütfen gerekli hassasiyeti göstereceğinizden emin olun. Balık baykuşu en iyi fotoğrafını ben çekmeliyim denilen türlerden birinin olmadığını altına basa basa söylüyorum. Son olarak; Hepinizin heyacanını çok iyi anladığımı sanıyorum ama keşke hazır bulunan bir kuşa gitme arzusu yerine, diğer çekmek isteyen arkadaşlar da aynı hırsı yapıp, gidip kendi başına araştırıp, belki yeni bireyler bulsa, ve kuşun populasyonu hakkında daha fazla bilgimiz olsa ne güzel olur. Bunu rastlantısal türlerle karşılaştırmayalım. Yıl boyu görülen bir tür olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Yanlış birşey yazdıysam affola :D, Hepinize selamlar,
msaltik 13.01.2015 11:39:00 Ben çekiyim, arkadaşım çeksin, ama başka kimse çekmesin. Kritik durumdaki kuş için gösterilen hassasiyet bu mu? Halim Bey, bu arada yukarıda tür sayısı ile ilgili bir takıntım olmadığını belirtmiştim. Öncelikli hedefim hiçbir zaman olmadı. Konumuz sapmasın, kuşun yerinin gizlenmesidir çıkış noktamız. Ve ben bunun amacı ve hedefi farklı noktada olan Trakuş camiasına yapılmasını doğru bulmuyorum. Tabi site anasayfaya kuşun koordinatlarını, uydu haritasını koyun da demiyoruz. Bizim Kutup martısında izlediğimiz yol gayet güzeldi, herkes alacağını aldı. Kuşa da zara gelmedi, keyfi kaçmadı. Kutubu çekersin yurtdışında ama burda çekince kıymetli. Mezgeldeği çekme şansın var, Boz ördeği çekme şansın var tabi, ama çekebilirsen? Tehlike varsa ki var görünüyor, o zaman uzman kişilere başvurulur, örneğin Kelaynak için alınam önlem gibi önlemler uygulanır. Bunun Balık baykuşu için karşılığı her ne ise... Ama ben çekeyim de gizliyim benim hassasiyet anlayışımın dışında. Kimse kusura bakmasın .
halimdiker 13.01.2015 10:38:00 Kutup martısı, kızıl gerdanlı-kara gerdanlı dalgıçlar, pufla, tarakdiş, büyük tarakdiş, kadife ördek, kara ördek, ara sıra görülen diğer martı türleri bildiğim kadarıyla bizim topraklarımızda üremiyor. Rastlantısal konuklar. Daha dün BBC de kuzey kutbundaki onbinlerce puflayı seyrettim. Muhteşemdi. Bizde görülen bireyler tek tük yolunu şaşırmış bireyler. Ancak bazı türler var ki, ülkemizde bir zamanlar sayıca çoktu. Bir çok uygun habitatta görülüyorlardı. Ve çok da ürkek türler... Bunların başında da balık baykuşları geliyor. Zaten bir kaç çift ya var ya yok. Ve sadece bizde değil dünyada da çok nadir tür. İnsanlar tarafından rahatsız edildiklerinde, hele ki üreme dönemlerinde, sayıları bir türlü çoğalamayacak ve o ebeveynler de öldüğünde bir daha tür geri gelmeyecek. Bu açıdan bırakalım balık baykuşunu da listemizden eksik edelim. Bir tür eksik olunca çok şey kaybetmeyiz. Son olayda anlaşılıyor ki bir yerlerde bir çift balık baykuşu var. Ve bu beni görmesem de çok mutlu etti. Keşke hiç insanlara görünmeselerdi. Olan olmuş. İnşallah bir daha da kimse rahatsız etmez. Bırakalım çoğalsınlar. Ve bence de kimseye yerleri söylenmesin. Ve fotoğraflayan arkadaşlar da umarım daha da güzel kareler almak için tekrar rahatsızlık vermezler. Kutup martısını, puflayı, mezgeldeği fotoğraflama şansınız her zaman var. Olmadı gider bulundukları ülkelerde daha fazlasını çekersiniz. Ancak son balık baykuşlarını kaybedersek bir daha bu türün görülme olasılığı yok.
msaltik 13.01.2015 10:20:00 Bülent Bey, güzel dediniz de, çok derine inmeyelim üslup içinize sindi mi? Balık Baykuşunun fotoğrafını görünce benim aklıma "ooo gidelim hemen, çekeriz, bi de mangal yaparız" tarzı bişey gelmedi. Zaten tür delisi olmadığım için gitme fikri aklıma bile gelmedi. Ama dediğimi gibi, aramayın, yer bilgisi sormayın, yada yerini kimseye söylemeyin yaklaşımı bana doğru gelmedi. Eğer oraya gidecek kuşçular da kuş ile ilgili yeterli bilinç oluşmamışsa, o kuş zaten ölü bence... .