TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Çiğdeci

nukkus nukkus 18.01.2015 14:51:00
Konuşan Myna farklı tür sanıyordum. Bu kerata bildiğimiz çiğdeci. Kuş yakalayıcılar bunu keşfetmemeli.
http://www.youtube.com/watch?v=bMEccNLXcQc

halimdiker halimdiker 18.01.2015 19:02:00

Çoktan keşfetmişler Nükhet Hanım. 12 yıl önce İstanbul-Fatih ta bir pet shop ta çok güzel Türkçe konuşanına rastlamıştım.

Scarab Scarab 18.01.2015 20:21:00

TRT Belgesel'in bir programında bunların yeşil papağanlar gibi dışarıdan ülkemize gelen ve iklim şartlarına adapte olan kuşlar olduğu anlatılmıştı. Ses takliti yeteneklerinden ötürü evlerde beslendiklerini ve evden kaçan veya serbest bırakılanların doğada üredikleri anlatılmıştı.

goshawk67 goshawk67 18.01.2015 21:42:00

Çiğdecinin ait olduğu aileden sığırcıklar da yetiştirilirlerse aynı yetenekleri sergiliyebiliyorlarmış...

nukkus nukkus 20.01.2015 17:01:00

Çiğdecileri bir yoklayayım diye eski Istanbul'da işim bitince Gülhane parkına uzandım. Bir saat bakınarak sahile kadar indim. Daha önce gördüğüm yerde biraz bekledim. Göremedim. Umarım iyilerdir.

DilekveTunç DilekveTunç 21.01.2015 00:50:00

Umarım iyi değillerdir. Bildiğiniz gibi “çiğdeci” istilacı bir tür. Bölgesindeki yerli türleri yuvalarını dağıtıyor ve üremelerini engelliyor. Kendileri ise hızla çoğalıyorlar. Avusturalya'dan gelen bir kuş bilimci anlattı. Onlara da gemilerle Hindistan'dan bir şekilde gelmiş. Yaşadıkları şehrin tüm parklarını istila etmiş. Yerel kuşlarının yuvalarını yumurta zamanı talan etmişler. Yerel kuşlar onlarla kavga etmeyi, onları alt etmeyi becerememiş. Yerellerin sayıları hızla azalmış, çiğdeciler sayısı ise kısa sürede milyonlara ulaşmış. Tüm şehri istila ettiler, dedi. Ne yapın ne edin, Çiğdeci için bir önlem alın, yerel türlerinizi korumak adına diye sıkı sıkı tembih etti. Sevgiler, Dilek

nukkus nukkus 21.01.2015 01:30:00

Biraz webde araştırdım. Tropikal bölgelerde (böcekleri kontrol etsin diye de getirilmiş) gerçekten hızlı çoğalan bir istilacı olmuş. Ülkemizin de bazı bölgelerinde benzer durum olabilir, iyi değerlendirilmesi lazım. Öte yandan, insanların diğer canlılar için yaşamı zorlaştırdığı yerlerde (dayanıklı oldukları için) avantaj kazanıyorlarmış. Gelecekte çoraklaşan bölgelerde belki de çiğdeci gibi tek tük türler yaşayabilecek. Bu da iyimser yanı. Yerinde uyarı, teşekkürler. Bu bilgilerin tür sayfasına da eklenmesi iyi olur herhalde. http://www.encyclopedia.com/topic/Mynah_birds.aspx

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT